Kövess minket!

Trending Now

A Wikipédia már nem megbízható hírforrás a társalapítója szerint

“Egyoldalúbb, mint valaha, egyfajta gondolatrendőrséggé alakult, a demokrácia gátjává vált” – mondta Larry Sanger.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wikipédia egyik társalapítója, Larry Sanger nemrégen robbantott ki botrány azzal kapcsolatosan, hogy állítása szerint a Wikipédián csak baloldali és progresszív mainstream médiumokat szabad forrásként megjelölni, és csak onnan származó idézeteket lehet elhelyezni – hívta fel a figyelmet a V4NA hírügynökség.

“A Wikipédia egyoldalúbb mint valaha. Nem áll távol a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy a Wikipédia hasonlóan a digitális világ számos elfogult intézményéhez, egyfajta gondolatrendőrséggé alakította magát, amely de facto cenzúrázza azokat a konzervatív nézeteket, amelyekkel nem ért egyet. Véleményem szerint a demokrácia ilyen körülmények között nem virágozhat, a Wikipédia a demokrácia gátjává vált”

– mondta Sanger az interjúban.

Sanger azt is elmondta, hogy egyes oldalakat tilos hivatkozásként feltüntetni, ilyen például a Daily Mail és a Fox News, ha társadalmi vagy politikai kérdésekről van szó.

“Sok olyan ember dolgozik a weblapnál, akik nagyon szívesen tennék politikailag semlegesebbé a cikkeket, de a vezetőség ezt nem engedi. Gazdag és nagy befolyással bíró emberek a hatalmuk megszilárdítása érdekében át akarják venni az olyan honlapok irányítását, mint a Wikipédia, annak érdekében, hogy a tényeknek csak egy változata legyen engedélyezett”

– tette hozzá a társalapító.

Sanger a Wikipédia Joe Bidenről írt cikkére hivatkozott, hogy bemutassa, mennyire elfogult a weblap.

“Ha megnézzük Joe Biden Wikipédia-oldalát, nagyon kevés olyan részt találunk, amelyben a republikánusok által az elnökkel szemben kifejezett aggodalmakat írják le, és szintén nagyon rövid bekezdés szól az elnök és családja ukrajnai botrányáról. Továbbá a Wikipédia szerint Joe Bidennel szemben nem állapítottak meg jogsértést a bíróságon, és a média azért kapta fel ezt a botrányt, hogy Biden ne tudja megnyerni az elnökválasztást” – mutatott rá.

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom