Kövess minket!

Trending Now

A magyar miniszterelnök is csatlakozott egy twitteres játékhoz

Egy elrontott bejegyzésből indult mém ihlet meg egyre többeket. Orbán Viktor szava nem más, mint Magyarország.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nemrégiben mém született egy elrontott Twitter-üzenetből, és most már százezrek nevetnek – nemcsak az eredeti tweeten, de az arra érkező reakciókon is. Az egész úgy kezdődött, hogy az Amtrak amerikai vasúttársaság Twitter-oldalán szeptember elsején reggel megjelent egy poszt, amely ennyiből állt: “trains” – azaz “vonatok”. Semmi más nem volt a tweetbenv – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

A cég később jelezte, hogy hiba történt, de addigra a twitterezők egy része már remekül szórakozott. Ezt követően több közismert személyiség is csatlakozott a szókiíráshoz. Egyik ilyen az amerikai elnök volt, Joe Biden szava pedig a demokrácia.

Ebbe a játékba szállt most be a magyar miniszterelnök is. Orbán Viktor szava nem más mint: Magyarország.

Trending Now

Döntött az uniós bíróság, fontos ítélet született a Google ügyében

A keresőmotor működtetője köteles törölni találati listájából egyes linkeket, ha valaki bebizonyítja, hogy az ott található információk, vagy azok jelentős része nyilvánvalóan valótlan – ezt mondta ki csütörtökön az Európai Unió bírósága. A luxembourgi testület alaposan körbejárta a kérdést, részleteiben megszabva, kit milyen kötelezettség terhel.

Közzétéve:

Újabb olyan ügyben hozott ma ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága, amelyben a Google piaci gyakorlata, magatartása adta az ügy lényegét. Történt ugyanis, hogy egy honlap, amely a gazdasági és a társadalmi életben előforduló csalások ellen próbál fellépni, személyes adatokat közölt egy pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselőiről. A weboldalon ezek mellett megjelentek olyan állítások is, amelyek megkérdőjelezték a cég befektetési politikáját és üzleti modelljének komolyságát. A cégvezetők megkeresték a Google-t azt kérve, hogy egyes linkeket távolítson el keresőfelületének találatai közül. Ezenkívül azt is szerették volna elérni, hogy a Google a miniatűr előnézeti képek, másképpen thumbnails formájában megjelenített, őket ábrázoló fényképeket is törölje a nevük alapján végzett képkeresés találati listájáról. A techóriás azonban mindennek nem tett eleget, mivel úgy vélte: az érintettek nem bizonyították, hogy az adott oldalon szereplő állítások nem valósak.

Valótlan? Törölni!

A cégvezetők perre mentek a Google-lel, a német szövetségi bíróság azonban döntés helyett inkább az uniós előírások értelmezését kérte az Európai Unió bíróságától. Ezt ma Luxembourg meg is adta, mégpedig – összefoglalva – így:

a keresőmotor működtetője köteles törölni egyes linkeket, ha a kérelmező bizonyítja, hogy az információk nyilvánvalóan valótlanok. A bizonyítéknak nem kell a weboldal szerkesztőjével szemben hozott bírósági határozatból származnia.

De lássuk a részleteket! Ítéletében az uniós bíróság emlékeztet arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog nem abszolút, azt az arányosság elvével összhangban, a társadalomban betöltött szerepének megfelelően kell figyelembe venni, egyensúlyban más alapvető jogokkal. Az érintettet így nem illeti meg a törléshez való jog, ha az adatok nyilvánossá tétele segíti például a tájékozódás szabadságához való jog érvényre jutását. Igen ám, de a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szempontjait nem lehet figyelembe venni akkor, ha valaki olyan linket szeretne töröltetni, amelynek tartalma legalább részben valótlannak bizonyul.

Mit kell tennie a sérelmet szenvedőnek?

A bíróság megszabta, mit kell tennie annak, aki töröltetni szeretne egy linket a keresőoldal találatai közül. Egyfelől bizonyítania kell, hogy az információk, vagy azok nem csekély jelentőségű része nyilvánvalóan valótlan. Az érintett azonban csupán azoknak a bizonyítékoknak az előterjesztésére köteles, amelyek felkutatása tőle észszerűen elvárható. Nem írható elő tehát – főszabályként –, hogy az illető már a per előtt a weboldal szerkesztőjével szemben hozott bírósági határozatot mutasson be.

Mit kell tennie a szolgáltatónak?

A luxembourgi bírák a keresőmotor működtetőjének kötelezettségeit, feladatait is meghatározták. Először is vizsgálódnia kell, s figyelembe kell vennie a fennálló jogok és érdekek összességét, valamint az adott ügy valamennyi körülményét. A keresőmotor működtetője arra azonban nem kötelezhető, hogy aktív szerepet játsszon a törlési kérelemben alá nem támasztott tények felkutatásában, tisztázásában. Másképpen:

ha az érintett releváns és elegendő bizonyítékot terjeszt elő, olyat, amely alkalmas a kérelme alátámasztására, és egyértelművé teszi, hogy a töröltetni kívánt linken elérhető információk nyilvánvalóan valótlanok, a keresőoldal működtetője köteles helyt adni a linkek közüli törlés iránti kérelemnek. Különösen igaz ez akkor, ha az érintett személy bírósági határozatot mutat be.

Ám ha a kérelmező bizonyítékai nem elégségesek, vagyis azok alapján nem tűnik nyilvánvalónak a linken elérhető közlések valótlansága, a keresőmotor működtetője bírósági határozat hiányában nem köteles eleget tenni a kérelemnek. De az uniós bíróság megköveteli a keresőoldaltól, hogy felhívja az internetfelhasználók figyelmét arra, ha valamely link tartalma kapcsán hatósági vagy bírósági eljárás folyik.

Miniatűr

Ami pedig a thumbnails-t illeti. A bíróság úgy látta: amikor a keresőmotor-működtetőhöz olyan kérelem érkezik, hogy törölje a miniatűr előnézeti képként megjelenített fényképekre mutató linkeket, akkor meg kell vizsgálnia, hogy a szóban forgó fényképek közlése szükséges-e az internetfelhasználók tájékozódásához.

Mint arról korábban a Médiapiac.com beszámolt, a Google magatartásával kapcsolatban valóságos ügydömping alakult ki az utóbbi időben az uniós bíróságon. S egyáltalán nem mindegy, hogy az uniós perhalmaz végül milyen eredménnyel zárul, a következmények akár idehaza is érzékelhetők lehetnek.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Trending Now

Megjelent a Kézi-könyv, amely bemutatja a magyar kézilabdázás történetét

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kiadásában, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent a “Kézi-könyv”, a magyar kézilabdázás történetét 1926-tól bemutató exkluzív kiadvány, amely fotók, statisztikák és sztorik segítségével kalauzol végig a sportág múltján a jelenig.

Közzétéve:

Magyar Kézilabda Szövetség

Hiánypótló mű született, amit már régóta megérdemel a kézilabdás társadalom. Jó egyben látni a sportág történetét. Ha létezne a kézilabdának időkapszulája, az érmek, a neves játékosok mezei mellett ez is helyet kapna benne

– hangsúlyozta Novák András, az MKSZ operatív igazgatója a Ballai Attila és Liszkay Gábor Levente által írt és szerkesztett könyv szerdai bemutatóján.

Ballai Attila arról beszélt, hogy 15-20 éve, amikor először kérték föl egy ilyen könyv megírására, azt mondta, ezt nem lehet megcsinálni, különösen nem egyedül.

Szerzőtársa, Liszkay Gábor a gondolatmenetet folytatva elmondta, hogy induláskor még most is kétségeik voltak, de “nagyon jó volt bíbelődni” a könyvvel. Kiemelte, hogy bár ketten vannak feltüntetve szerzőként, ez egy csapatmunka eredménye. Az alkotók meséltek a sportágban megélt személyes élményeikről és arról is, hogy a technika segítségével ma már könnyebb volt archív anyagokat felkutatniuk, mint évtizedekkel ezelőtt lett volna.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke méltatta a Nagy Béla programot, melynek keretében ez az alapmű is megszületett.

Az eseményen Szöllősi György és Novák András megújította a két fél közötti együttműködési szerződést, melynek értelmében az MSÚSZ a Csillag Imre Ösztöndíjprogram keretében a külföldi sporteseményeken dolgozó újságíró kollégák munkáját segíti. Az MKSZ újabb hárommillió forinttal támogatja a programot.

A keménykötésű, 580 oldalas kiadványban megtalálható a sportág legnagyobb egyéniségeinek, edzőinek és játékosainak portréja – például Mocsai Lajosé, Nagy Lászlóé, Radulovics Bojánáé, Sterbinszky Amáliáé -, a magyar kézilabdázás 30 felejthetetlen mérkőzésének krónikája, a szövetségi kapitányok listája, a strandkézilabdázás, versenyrendezések története, továbbá statisztikák és infografikák.

A könyv csütörtöktől a Magyar Kézilabda Szövetség shopjában (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 76.) kapható, és megrendelhető a handballshop.hu oldalon 10 990 forintos áron.

Borítókép: A szerzők, Liszkay Gábor Levente és Ballai Attila

Tovább olvasom

Trending Now

Pár órára letaszította a trónról Elon Muskot a Louis Vutton divatcég tulajdonosa

Néhány óráig a francia Bernard Arnault, a Louis Vuitton anyavállalata, az LVMH divatcég vezetője lépett első helyre a Forbes világ leggazdagabb embereinek listáján, letaszítva Elon Muskot a trónról.

Közzétéve:

MTI/EPA/Ian Langsdon

A 73 éves francia üzletember nettó vagyona a szerda reggeli állapotok szerint 185,8 milliárd dollár volt, amely alig 400 millió dollárral haladta meg Musk vagyonát, aki a Tesla járműipari cég mellett a Space X űripari vállalat alapítója és nemrég 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twitter mikroblogot

– írta a CNET.

A Forbes honlapján megtalálható vagyonlistát ötpercenként frissítik az aktuális részvényárfolyamok mozgását követve.

A szerda esti állapot szerint azonban Elon Musk visszavette az első helyet 185,2 milliárd dollárral, amely 500 millió dollárral több Arnault aktuális vagyonánál.

Az 51 éves amerikai üzletember – aki tavasszal lépett a Forbes-lista csúcsára, megelőzve az Amazon.com alapítóját, Jeff Bezost – több tízmilliárd dollárt vesztett a Tesla részvényeinek csökkenésével az elmúlt fél évben.

Bezos a negyedik helyre szorult vissza a rangsorban 111,7 milliárd dollárral, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az energiaiparban üzleti érdekeltségekkel rendelkező indiai Gautam Adani állt, akinek nettó vagyonát 134,8 milliárd dollárra becsülik.

Borítókép: Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, az LVMH vezérigazgatója beszámol a 2018. évi eredményről a vállalatcsoport párizsi székházában 2019. január 29-én

Tovább olvasom