Kövess minket!

Trending Now

A legjobb kampányok a való életben zajlanak, nem a képernyőkön – rendezvények a koronavírus-járvány idején

A Bizzabo rendezvényplatform 2019-ben több mint ezer középvezető és vezető pozícióban dolgozó marketingszakembert kérdezett meg arról, hogy szerintük mik a jó rendezvény ismérvei. A felmérésében résztvevők 41 százaléka a fizikai eseményeket tartotta az üzleti eredmények szempontjából a legmeghatározóbb marketingcsatornának. A statisztikák is mellettük szólnak, az évente legalább 20 rendezvényt szervező cégek száma 17 százalékkal nőtt 2018-ban az előző évhez képest. A fizikai események nagyszerű lehetőséget teremtenek a személyes kapcsolatok kialakítására az egyre inkább digitálissá váló világban.

Mégis fontos az elővigyázatosság, amit egy amerikai példa jól alátámaszt: az egyesült államokbeli Massachusetts államban a megbetegedések első hullámában 138 koronavírus-eset fordult elő, amiben nagy szerepe volt egy rendezvénynek. Úgy tűnik, hogy 104 eset a Biogen biotechnológiai vállalat február végén tartott találkozójának volt az eredménye.

Mivel lehet akkor jobbá tenni a digitális közvetítést? Szerezzünk egy jó házigazdát, profi stúdióban rögzítsük a műsort, és olyan helyen tegyük közzé, mint például a Facebook, a YouTube vagy a Twitter, ahol amúgy is sokan vannak regisztrálva. Ezeken a csatornákon az élő adások alatt a nézőknek, hallgatóknak lehetőségük nyílik beszélgetni, és kommentálhatják a látottakat. Több reklámügynökség is megjelentetett már cikket arról, hogy mi kell egy jó virtuális eseményhez – érdemes körülnézni az interneten. Az Endless Events egy teljes videóadást szentelt a kérdésnek, melyben új megvilágításba helyezik a digitális rendezvényeket.

Az MPI (Meeting Professionals International) a világ legnagyobb rendezvényipari szervezete. 1972-es alapítása óta 60 ezer tagra tett szert 75 különböző országból. Mivel a szövetség hatalmas, és egyik fő tevékenysége a rendezvényszervezéssel és eseményekkel kapcsolatos oktatás, elkerülhetetlen volt, hogy lassan, de biztosan nyissanak a digitális rendezvények irányába.

A 2010-es évek elején elhatározták, hogy havonta egy rendezvényt digitális formában tartanak meg az MPI Academy keretein belül. Mivel tagjaik távol élnek egymástól, a személyes találkozókon és eseményeken átlagosan mindössze 40 százalékuk volt jelen, így a cél az lett, hogy ezt a mennyiséget bővítsék. Több online találkozó után észrevették, hogy a résztvevők száma egyre nő.

Az MPI Academy tagjainak száma 18 ezer, akik számára lehetetlenség lett volna havi egynél több, mindenkit egyformán érdeklő eseményt megrendezni, ezért a szövetség létrehozta az MPI Communitiest, ami szakáganként tömöríti egybe a tagokat. 2020-ban ezek a csoportok már heti egy webes szemináriumot vagy élő csúcstalálkozót tartanak, amelyek mind személyreszabott tartalmakkal várják az érdeklődőket.

Ahhoz, hogy ezt a magas eseményszámot fenntarthassák, egy évre előre megtervezik, hogy melyik rendezvény pontosan mikor lesz, és miről fog szólni. Bár az előadókat fél évnél korábban nem érdemes felkérni – a beláthatatlanul hosszú idő miatt ugyanis nagyobb az esély arra, hogy visszalépnek –, a témák kidolgozása már jóval a kiválasztás előtt megtörténik.

Az MPI Academy igazgatója által az Endless Eventsnek elmondottak alapján egy esemény felépítésére előadónként legalább két órát szánnak, ami magában foglalja a levelezéseket, a megegyezést azzal kapcsolatban, hogy hogyan zajlik majd a szekcióvezetés, illetve a beküldött prezentációvázlatok átnézését. Ez a fázis egy fizikai eseménynél sokkal több időt vesz igénybe, hiszen ott gondolni kell a helyszín kiválasztására a helyszínbejárással együtt, az audiovizuális eszközökre, a cateringre, szállásra és egyéb olyan tényezőkre, amelyekről a virtuális események esetében szó sem esik.

A két év tapasztalata alapján az MPI munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a fontosabb rendezvényeket megéri fizetőssé tenni. A drágább, oklevelet nyújtó kurzusokra és csúcstalálkozókra sokan regisztrálnak, és néhány kivétellel mindenki „meg is jelenik” rajtuk. Sok ingyenes webes szeminárium és egyéb esemény is van azonban,ezekre a regisztrált tagok általában csak nagyon kis százalékban csatlakoznak rá: 400 emberből általában 2–25 fő.

Az oktatás megszervezésénél fontos szempont volt az, hogy oklevelet is képes legyen kiállítani a szövetség a kurzusok sikeres elvégzését követően. Ez valódi értéket biztosít a résztvevők számára, amit nehéz lenne máshogy megszerezni, így nagyobb bevételre tudnak szert tenni a szervezők.

Mindez azért jó üzlet, mert a kivitelezés maga nagyon olcsó. Az oktatóvideók gyakorlatilag csak az oktatók idejébe kerülnek, más költség nincs. A csúcstalálkozók és élő események szervezése sem igényel semmilyen speciális eszközt vagy különösebb kiadást. Amint a témát fixálták, az MPI-nál dolgozók felveszik a kapcsolatot az előadókkal, akikkel kitöltetnek egy űrlapot, mely tartalmazza az előadó bemutatkozását, fényképét, a téma leírását. Miután ez visszakerül a szervezőkhöz, az információk megjelennek a weboldalon, a lebonyolításért felelős szakember pedig két héttel a rendezvény előtt beütemez egy meghallgatást az összes előadóval. Ilyenkor tesztelik a hangot, megbeszélik, hogyan nézzen ki a háttér, szükség van-e még esetleg valamilyen további eszközre.

Fontos, hogy az előadók számára a virtuális előadás többnyire új helyzetet jelent, ami miatt feszültté válhatnak. Ilyenkor a néző számára furcsának ható mozdulatokat produkálnak, sok töltelékszót használnak, és gyakran nyúlnak a hajukhoz. Nehéz ugyanis megszokni, hogy előadás közben folyamatosan látják magukat a képernyőn. Ezek azonban természetes reakciók, amiket a meghallgatások alkalmával megbeszélhetnek a szervezőkkel, és lehetőségük adódik a hibák javítására. Mindennel együtt a meghallgatások nagy része egy óra alatt lezajlik.

A virtuális eseményeknél kihívást jelent, hogy az előadók körülbelül 10 százaléka rendelkezik csupán megfelelő mikrofonnal a zavartalan felvételhez. Ez problémát okozhat nemcsak a megértésben, hanem a tartalom megfelelő átadásában is, még akkor is, ha a szavak tisztán kivehetők. Ha valaki arra figyel, hogy az előadó mikrofonja zúg, recseg, akkor könnyen kizökken, és hamar otthagyja az előadást vagy a kurzust. A lényeg a kompromisszum: nem érdemes tökéletességre törekedni, a fontos az, hogy a felvétel tiszta és érthető legyen, a tartalom értékes és érdekes, a prezentáció pedig jól olvasható.

Dilemmát vet fel az is, hogy a virtuális eseményeknél az élő közvetítés jobb-e, vagy a felvétel, amit bárki bármikor megtekinthet. Sajnos általános tendencia, hogy egy élő közvetítésre lényegesen kevesebben csatlakoznak rá, mint ahányan egy fizikai eseményre elmennének a regisztrációk arányában. Ezt érdemes az előadókkal is közölni, hozzátéve azt, hogy a felvétel viszont nagyságrendekkel több emberhez jut majd el. Ezért nem számít, ha csak százan néznek egy élő adást – ha a videó kikerül a szervező weboldalára, és néhány évig ott is marad, akkor ezres nagyságrendű nézettséget is generálhat.

Az MPI-nál is úgy vélik, hogy a személyes, fizikai eseményeknél könnyebb nagyobb elköteleződést elérni – mégis muszáj elgondolkozni azon, hogy mivel lehetne ezt kiváltani a digitális rendezvények kapcsán is. Az egyik fontos tényező az idő. Akármilyen izgalmas is a téma, a hallgatóság valójában egyhelyben ülve bámul egy képernyőt, ezért fontos, hogy egy kurzus vagy prezentáció ne tartson tovább egy óránál.

Miközben az előadás folyik, chates beszélgetéssel növelhető a fókusz és tartható fenn a prezentáció interaktív jellege. Az MPI-nál minden előadás esetében kommentálhatják a hallottakat a nézők egy chatablakon keresztül, a bevitt tartalmakat azonban moderátorok figyelik. A moderált kommentek megjelennek a képernyőn, így az előadó is értesül a közönség véleményéről, és a nézők egymással is megoszthatják gondolataikat.

Vannak ennél izgalmasabb módszerek is, amelyek lehetővé teszik a kommunikációt, az egyik ilyen a Pickles megoldása. Lényege, hogy a nézők rajzokkal fejezhetik ki érzelmeiket, így ez kreatívabb formája a véleménynyilvánításnak, mint az egyszerű szöveges üzenetek.

Egy moderátor jelenléte is sokat segíthet az interakcióban. Ha több előadó van a szobában egyszerre, vagy többen csatlakoznak ugyanarra a virtuális előadásra, akkor a moderátor szerepe egyértelmű: bemutatja a felszólalókat és a szponzorokat, kijelöli a témát. Akkor is hozzáadhat a jelenléte az eseményhez, ha az előadó egyedül van – ilyenkor sokat segít, ha felolvassa a chaten érkező kérdéseket és kommenteket, illetve beszélget az előadóval, vagy saját kérdéseivel irányítja a prezentáció menetét.

Bárhogyan is igyekszik azonban egy digitális esemény szervezője, van egy olyan tényező, ami pótolhatatlan – ez pedig a networking. Talán az összes kérdés közül ez az legégetőbb. Hogyan oldható meg a videóközvetítéseket követő, térben egymástól távol lévő emberek összekapcsolása? Meglepő, de az MPI tapasztalatai ezen a téren is pozitívak. Bár azzal ők is egyetértenek, hogy a szemtől szembeni kapcsolatépítést semmi nem válthatja ki, de a digitális térben is nagyon sok lehetőség kínálkozik egymás megismerésére és a kommunikációra.

Tény, hogy az emberek online hajlamosabbak nyitottabban kommunikálni és őszintébben kifejezni véleményüket. Emellett van, amiben még további előnyt is nyújthat a virtuális „konferenciaterem”, mégpedig a könnyű elérhetőséget és az azonnaliságot. Ha egy konferencián szeretnénk valakit megkörnyékezni, akkor egy előadáson, egy teremben kell lennünk vele, majd meg kell találnunk a módját, hogy a közelébe férkőzzünk. Ha olyan emberről van szó, aki esetleg a későbbiekben munkaadónkká válhat, akire felnézünk, akkor még nehezebb dolgunk van, hiszen a megfelelő tartalom mellett magabiztosan is kell kommunikálnunk. Mindezek az online kommunikációban kevésbé jelentenek akadályt, így sokkal könnyebb egyszerűen az őszinte érdeklődéssel és a minőségi hozzászólásokkal kitűnni. Ha pedig felvettük a kapcsolat, és megszereztük az adott személyelérhetőségét, akkor akár személyes találkozóval is folytatódhat az eseménysorozat.

Trending Now

Kövér László: az európai demokrácia védelmében korlátozni kellene a techóriásokat

Az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján a többi között a közösségi média kérdésében is felszólalt a magyar házelnök.

Közzétéve:

Borítókép: Kövér László egy korábbi konferencián, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha komolyan féltjük az európai demokráciát, akkor elsősorban a nagy technológiai cégek működésére kellene korlátozó szabályokat hozni multilaterális keretek között – jelentett ki a magyar Országgyűlés elnöke az MTI-nek értékelve az uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának első napját a spanyolországi Palmában még hétfőn.

“Ebben az összefüggésrendszerben, amit itt ma hallottunk, meg ami az európai diskurzust uralja, ebben csak az úgynevezett liberális demokráciákon kívüli, azaz az autoriter államok felől fenyegető veszélyre szoktak kitérni, miközben a liberális demokráciákon belül érzékelhető azoknak az informális magánhatalmaknak a nyomása és manipulatív ereje – utalnék itt csak Soros úrnak a hálózatára –, amelyek Magyarországon sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a demokrácia működésére” – fogalmazott Kövér László.

A konferencia első napján “A liberális demokráciák új kihívásaival szembesülő Európai Unió stratégiai autonómiája a közösségi média és a mesterséges intelligencia korszakában, kül- és védelempolitikai szemszögből: Oroszország Ukrajna elleni illegális inváziója és a közel-keleti konfliktus” témájában szólaltak fel a résztvevők.

A házelnök szerint kétségkívül létező veszély a demokráciák befolyásolása, a közvélemény manipulálása, de kifogásolta, hogy a felszólalók nagy többsége kizárólag Oroszország fenyegető szerepét emelte ki.

“Valószínűleg a kollégák egyike sem volt abban a helyzetben, mint a magyar kormánypárti politikusok, hogy különböző internetes platformok letiltsák a közösségi oldalukat, vagy korlátozzák a megszólalásuk lehetőségét” – jegyezte meg.

Kövér László úgy vélte: az első nap tanulsága, hogy meg kell próbálni a vita témáit jobban összpontosítani az értelmes párbeszéd érdekében. “Olyan témát érdemes választani, amelyben az egyetértés, a konszenzus lehetősége nagyobb, mint másban, érdemes azt keresni, hogy mi az, ami valóban összeköt bennünket, és valóban együtt tudunk működni” – hangsúlyozta.

Jövőre hazánkban találkoznak a házelnökök

Elmondta, hogy a tagállami parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, következő házelnöki konferenciának jövő májusban Magyarország ad otthont, és ennek megvitatandó témáit az év végégig kell meghatározni, és az EU parlamentjeinek jövő februári, főtitkári találkozóján kell bemutatni.

A tervek szerint a konferencia végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadnak el, amelybe Magyarország számos módosító indítványát beépítették. “Elértünk sok eredményt, amiben meg nem, abban pedig lábjegyzetben a különvéleményünket jelezni fogjuk, hogy ne legyen félreértés, hogy mihez járultunk hozzá” – mondta Kövér László.

Az európai házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023. második félévében töltött be. Az eseményen 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölt ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.

Tovább olvasom

Trending Now

Korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetője

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

Közzétéve:

Egy héttel ezelőtt mesterséges intelligencia segítségével alkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában. A Bíró Ada névre keresztelt műsorvezető megjelenését, arcát és hangját egyaránt mesterséges intelligencia hozta létre.

Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja szerint az Ada megjelenését övező kíváncsiság, komoly érdeklődés és médiafigyelmem is jelzi, hogy a technológia forradalmi és korszakalkotó.

Közölte:

az igazinak tűnő, gép alkotta műsorvezető iránti érdeklődés azért jelentős, mert a technológiát eddig leginkább szövegek generálása kapcsán ismerték, a Deltában viszont három dimenzióban, kiváló képi minőségben, gyakorlatilag magától szólal meg a mesterséges intelligencia.

Szűts Zoltán úgy vélekedett: a technológia jóvoltából rengeteget profitálhatnak majd az emberek, az a jövőben megkönnyítheti munkájukat, életüket, és hatékonyabbá teheti az orvoslást, oktatást, utóbbiakat személyre szabottá teheti.

Fontos, hogy átlátható legyen ugyanakkor a technológia fejlesztése, és az előállított tartalom felhasználása során mindenképpen jelölni kell, hogy azt mesterséges intelligencia hozta létre, sőt adott esetben azt is, “min tanult”, milyen tartalmakból szerezte tudását – hívta fel a figyelmet a médiakutató.

A Delta című műsor vasárnaponként 16:10-től kerül adásba a Dunán; Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott képi és nyelvi modell legközelebb tudományos érdekességekkel jelentkezik a műsorban.

Tovább olvasom

Trending Now

Prőhle Gergely lesz a vendég a protestáns újságírók következő klubestjén

Létezik-e a keresztény Európa? – a Protestáns Újságírók Szövetsége rendezvényének résztvevői erre a kérdésre keresik majd a választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének programigazgatójával.

Közzétéve:

Prõhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője egy evangélikus óvoda alapkőletételén Veszprémben 2023. október 10-én, fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A május 8-án, szerdán délután 5 órától a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.) tartott esemény meghívója szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője mellett meglepetésvendégként egy ismert borász is bemutatkozik.

A szervezők az ingyenes rendezvényre mindenkit várnak, de a részvételi szándék előzetes jelzését kérik a prusz@lutheran.hu címen vagy ezen a linken.

Az klubest plakátja:

Tovább olvasom