Kövess minket!

Trending Now

A legjobb kampányok a való életben zajlanak, nem a képernyőkön – rendezvények a koronavírus-járvány idején

A Bizzabo rendezvényplatform 2019-ben több mint ezer középvezető és vezető pozícióban dolgozó marketingszakembert kérdezett meg arról, hogy szerintük mik a jó rendezvény ismérvei. A felmérésében résztvevők 41 százaléka a fizikai eseményeket tartotta az üzleti eredmények szempontjából a legmeghatározóbb marketingcsatornának. A statisztikák is mellettük szólnak, az évente legalább 20 rendezvényt szervező cégek száma 17 százalékkal nőtt 2018-ban az előző évhez képest. A fizikai események nagyszerű lehetőséget teremtenek a személyes kapcsolatok kialakítására az egyre inkább digitálissá váló világban.

Mégis fontos az elővigyázatosság, amit egy amerikai példa jól alátámaszt: az egyesült államokbeli Massachusetts államban a megbetegedések első hullámában 138 koronavírus-eset fordult elő, amiben nagy szerepe volt egy rendezvénynek. Úgy tűnik, hogy 104 eset a Biogen biotechnológiai vállalat február végén tartott találkozójának volt az eredménye.

Mivel lehet akkor jobbá tenni a digitális közvetítést? Szerezzünk egy jó házigazdát, profi stúdióban rögzítsük a műsort, és olyan helyen tegyük közzé, mint például a Facebook, a YouTube vagy a Twitter, ahol amúgy is sokan vannak regisztrálva. Ezeken a csatornákon az élő adások alatt a nézőknek, hallgatóknak lehetőségük nyílik beszélgetni, és kommentálhatják a látottakat. Több reklámügynökség is megjelentetett már cikket arról, hogy mi kell egy jó virtuális eseményhez – érdemes körülnézni az interneten. Az Endless Events egy teljes videóadást szentelt a kérdésnek, melyben új megvilágításba helyezik a digitális rendezvényeket.

Az MPI (Meeting Professionals International) a világ legnagyobb rendezvényipari szervezete. 1972-es alapítása óta 60 ezer tagra tett szert 75 különböző országból. Mivel a szövetség hatalmas, és egyik fő tevékenysége a rendezvényszervezéssel és eseményekkel kapcsolatos oktatás, elkerülhetetlen volt, hogy lassan, de biztosan nyissanak a digitális rendezvények irányába.

A 2010-es évek elején elhatározták, hogy havonta egy rendezvényt digitális formában tartanak meg az MPI Academy keretein belül. Mivel tagjaik távol élnek egymástól, a személyes találkozókon és eseményeken átlagosan mindössze 40 százalékuk volt jelen, így a cél az lett, hogy ezt a mennyiséget bővítsék. Több online találkozó után észrevették, hogy a résztvevők száma egyre nő.

Az MPI Academy tagjainak száma 18 ezer, akik számára lehetetlenség lett volna havi egynél több, mindenkit egyformán érdeklő eseményt megrendezni, ezért a szövetség létrehozta az MPI Communitiest, ami szakáganként tömöríti egybe a tagokat. 2020-ban ezek a csoportok már heti egy webes szemináriumot vagy élő csúcstalálkozót tartanak, amelyek mind személyreszabott tartalmakkal várják az érdeklődőket.

Ahhoz, hogy ezt a magas eseményszámot fenntarthassák, egy évre előre megtervezik, hogy melyik rendezvény pontosan mikor lesz, és miről fog szólni. Bár az előadókat fél évnél korábban nem érdemes felkérni – a beláthatatlanul hosszú idő miatt ugyanis nagyobb az esély arra, hogy visszalépnek –, a témák kidolgozása már jóval a kiválasztás előtt megtörténik.

Az MPI Academy igazgatója által az Endless Eventsnek elmondottak alapján egy esemény felépítésére előadónként legalább két órát szánnak, ami magában foglalja a levelezéseket, a megegyezést azzal kapcsolatban, hogy hogyan zajlik majd a szekcióvezetés, illetve a beküldött prezentációvázlatok átnézését. Ez a fázis egy fizikai eseménynél sokkal több időt vesz igénybe, hiszen ott gondolni kell a helyszín kiválasztására a helyszínbejárással együtt, az audiovizuális eszközökre, a cateringre, szállásra és egyéb olyan tényezőkre, amelyekről a virtuális események esetében szó sem esik.

A két év tapasztalata alapján az MPI munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a fontosabb rendezvényeket megéri fizetőssé tenni. A drágább, oklevelet nyújtó kurzusokra és csúcstalálkozókra sokan regisztrálnak, és néhány kivétellel mindenki „meg is jelenik” rajtuk. Sok ingyenes webes szeminárium és egyéb esemény is van azonban,ezekre a regisztrált tagok általában csak nagyon kis százalékban csatlakoznak rá: 400 emberből általában 2–25 fő.

Az oktatás megszervezésénél fontos szempont volt az, hogy oklevelet is képes legyen kiállítani a szövetség a kurzusok sikeres elvégzését követően. Ez valódi értéket biztosít a résztvevők számára, amit nehéz lenne máshogy megszerezni, így nagyobb bevételre tudnak szert tenni a szervezők.

Mindez azért jó üzlet, mert a kivitelezés maga nagyon olcsó. Az oktatóvideók gyakorlatilag csak az oktatók idejébe kerülnek, más költség nincs. A csúcstalálkozók és élő események szervezése sem igényel semmilyen speciális eszközt vagy különösebb kiadást. Amint a témát fixálták, az MPI-nál dolgozók felveszik a kapcsolatot az előadókkal, akikkel kitöltetnek egy űrlapot, mely tartalmazza az előadó bemutatkozását, fényképét, a téma leírását. Miután ez visszakerül a szervezőkhöz, az információk megjelennek a weboldalon, a lebonyolításért felelős szakember pedig két héttel a rendezvény előtt beütemez egy meghallgatást az összes előadóval. Ilyenkor tesztelik a hangot, megbeszélik, hogyan nézzen ki a háttér, szükség van-e még esetleg valamilyen további eszközre.

Fontos, hogy az előadók számára a virtuális előadás többnyire új helyzetet jelent, ami miatt feszültté válhatnak. Ilyenkor a néző számára furcsának ható mozdulatokat produkálnak, sok töltelékszót használnak, és gyakran nyúlnak a hajukhoz. Nehéz ugyanis megszokni, hogy előadás közben folyamatosan látják magukat a képernyőn. Ezek azonban természetes reakciók, amiket a meghallgatások alkalmával megbeszélhetnek a szervezőkkel, és lehetőségük adódik a hibák javítására. Mindennel együtt a meghallgatások nagy része egy óra alatt lezajlik.

A virtuális eseményeknél kihívást jelent, hogy az előadók körülbelül 10 százaléka rendelkezik csupán megfelelő mikrofonnal a zavartalan felvételhez. Ez problémát okozhat nemcsak a megértésben, hanem a tartalom megfelelő átadásában is, még akkor is, ha a szavak tisztán kivehetők. Ha valaki arra figyel, hogy az előadó mikrofonja zúg, recseg, akkor könnyen kizökken, és hamar otthagyja az előadást vagy a kurzust. A lényeg a kompromisszum: nem érdemes tökéletességre törekedni, a fontos az, hogy a felvétel tiszta és érthető legyen, a tartalom értékes és érdekes, a prezentáció pedig jól olvasható.

Dilemmát vet fel az is, hogy a virtuális eseményeknél az élő közvetítés jobb-e, vagy a felvétel, amit bárki bármikor megtekinthet. Sajnos általános tendencia, hogy egy élő közvetítésre lényegesen kevesebben csatlakoznak rá, mint ahányan egy fizikai eseményre elmennének a regisztrációk arányában. Ezt érdemes az előadókkal is közölni, hozzátéve azt, hogy a felvétel viszont nagyságrendekkel több emberhez jut majd el. Ezért nem számít, ha csak százan néznek egy élő adást – ha a videó kikerül a szervező weboldalára, és néhány évig ott is marad, akkor ezres nagyságrendű nézettséget is generálhat.

Az MPI-nál is úgy vélik, hogy a személyes, fizikai eseményeknél könnyebb nagyobb elköteleződést elérni – mégis muszáj elgondolkozni azon, hogy mivel lehetne ezt kiváltani a digitális rendezvények kapcsán is. Az egyik fontos tényező az idő. Akármilyen izgalmas is a téma, a hallgatóság valójában egyhelyben ülve bámul egy képernyőt, ezért fontos, hogy egy kurzus vagy prezentáció ne tartson tovább egy óránál.

Miközben az előadás folyik, chates beszélgetéssel növelhető a fókusz és tartható fenn a prezentáció interaktív jellege. Az MPI-nál minden előadás esetében kommentálhatják a hallottakat a nézők egy chatablakon keresztül, a bevitt tartalmakat azonban moderátorok figyelik. A moderált kommentek megjelennek a képernyőn, így az előadó is értesül a közönség véleményéről, és a nézők egymással is megoszthatják gondolataikat.

Vannak ennél izgalmasabb módszerek is, amelyek lehetővé teszik a kommunikációt, az egyik ilyen a Pickles megoldása. Lényege, hogy a nézők rajzokkal fejezhetik ki érzelmeiket, így ez kreatívabb formája a véleménynyilvánításnak, mint az egyszerű szöveges üzenetek.

Egy moderátor jelenléte is sokat segíthet az interakcióban. Ha több előadó van a szobában egyszerre, vagy többen csatlakoznak ugyanarra a virtuális előadásra, akkor a moderátor szerepe egyértelmű: bemutatja a felszólalókat és a szponzorokat, kijelöli a témát. Akkor is hozzáadhat a jelenléte az eseményhez, ha az előadó egyedül van – ilyenkor sokat segít, ha felolvassa a chaten érkező kérdéseket és kommenteket, illetve beszélget az előadóval, vagy saját kérdéseivel irányítja a prezentáció menetét.

Bárhogyan is igyekszik azonban egy digitális esemény szervezője, van egy olyan tényező, ami pótolhatatlan – ez pedig a networking. Talán az összes kérdés közül ez az legégetőbb. Hogyan oldható meg a videóközvetítéseket követő, térben egymástól távol lévő emberek összekapcsolása? Meglepő, de az MPI tapasztalatai ezen a téren is pozitívak. Bár azzal ők is egyetértenek, hogy a szemtől szembeni kapcsolatépítést semmi nem válthatja ki, de a digitális térben is nagyon sok lehetőség kínálkozik egymás megismerésére és a kommunikációra.

Tény, hogy az emberek online hajlamosabbak nyitottabban kommunikálni és őszintébben kifejezni véleményüket. Emellett van, amiben még további előnyt is nyújthat a virtuális „konferenciaterem”, mégpedig a könnyű elérhetőséget és az azonnaliságot. Ha egy konferencián szeretnénk valakit megkörnyékezni, akkor egy előadáson, egy teremben kell lennünk vele, majd meg kell találnunk a módját, hogy a közelébe férkőzzünk. Ha olyan emberről van szó, aki esetleg a későbbiekben munkaadónkká válhat, akire felnézünk, akkor még nehezebb dolgunk van, hiszen a megfelelő tartalom mellett magabiztosan is kell kommunikálnunk. Mindezek az online kommunikációban kevésbé jelentenek akadályt, így sokkal könnyebb egyszerűen az őszinte érdeklődéssel és a minőségi hozzászólásokkal kitűnni. Ha pedig felvettük a kapcsolat, és megszereztük az adott személyelérhetőségét, akkor akár személyes találkozóval is folytatódhat az eseménysorozat.

Trending Now

Újabb vizsgálat a Facebook ellen a kiszivárgott adatok miatt

Az Egyesült Államok után most már Írországban is vizsgálat indult a Facebook ellen, a közösségi oldal több mint félmilliárd felhasználójának közszemlére tett személyes adatai miatt.

Közzétéve:

Pixabay

Az írországi Adatvédelmi Bizottság (Data Protection Commission – DPC) által indított vizsgálat célja, hogy kiderítse: megszegte-e a közösségi oldal üzemeltetője a 2018-ban bevezetett uniós adatvédelmi szabályokat azzal, hogy nem értesítette felhasználóit az adatlopásról. Mint ismert,

hasonló vizsgálatot kezdeményezett korábban az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Tanács (Federal Trade Commission – FTC) is a szolgáltatóval szemben

emlékeztet a Világgazdaság.

A felügyelet ugyanis még 2012-ben állapodott meg a Facebookkal arról, hogy a hasonló incidensekről haladéktalanul jelentést kap, ám a hírek szerint az FTC is csak a sajtóból értesült a személyes adatok kiszivárgásáról. Így az felügyeletnek jelen állás szerint arról sincs információja, hogy a hónap elején egy internetes fórumra feltöltött adatokat egy, vagy több támadás során lopták-e el.

Világszerte mintegy 533 millió Facebook-felhasználó személyes adataival élhetnek vissza azok, akik hozzáfértek az egyik internetes fórumra kiszivárogtatott információkhoz.

Nyilvánossá vált több mint félmilliárd felhasználó neve, születési dátuma, tartózkodási helye, telefonszáma valamint emailcíme is.

Ezekről az adatokról a Facebook azt állította, sok esetben rég elavultak, hiszen azokhoz a hackerek még 2017 júniusa és 2018 áprilisa között juthattak hozzá, egy biztonsági rést kihasználva.

A DCP szerint azonban a kiszivárgott adatok között ennél jóval frissebbek is lehetnek, ami nem lenne meglepő, hiszen a közösségi oldal üzemeltetője csak 2019 szeptemberében azonosította, illetve javította ki a rendszerében meglévő, az adatlopást lehetővé tevő hibákat. Az adatszivárgás feltételezett időpontja azért fontos, mert az Európai Unió Általános Adatvédelmi Szabályozása, a GDPR csak 2018 májusában lépett életbe, és az ír felügyelet erre hivatkozva állítaná most falhoz a Facebookot. A Reuters által idézett közleményükben azt írták:

a Facebook megszeghette és/vagy jelenleg is megszegheti a GDPR, illetve a 2018-as Adatvédelmi Törvény egy vagy több rendelkezését felhasználói személyes adataival kapcsolatban.

A DPC szerint a Facebooknak értesítenie kellett volna felhasználóit az őket ért kárról, amit a közösségi oldal üzemeltetője épp arra hivatkozva nem tett meg, hogy az adatlopás még épp a GDPR 2018 májusi életbe lépése előtt történt, ezért nem is tartozik a szabályozás hatálya alá. A Facebook ellen azért épp az ír felügyelet indított vizsgálatot, mert az amerikai cég európai székhelyét Írországba helyezte, az ottani kedvező adózási feltételek miatt.

Ha kiderül, hogy a Facebook hibázott,

éves forgalma 4 százalékára, illetve 20 millió euróra büntethetik Európában,

míg az Egyesült Államokban minden megkárosított felhasználó után 2500 dolláros bírságot kellene fizetnie.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Kettős mércével járatná le a baloldali sajtó az SZFE dolgozóit

Miközben azt sérelmezik, hogy a félmilliárd forintos keretösszegű állami támogatásból az alapítványi fenntartásba került egyetem két rendezője is részesült, addig elhallgatták, hogy több milliárd forintot kaptak a tiltakozó hallgatókat bujtogató liberális művészek az elmúlt tíz év során.

Közzétéve:

MTI/Mónus Márton

A Magyar Nemzet összegyűjtötte, kikről van szó és mekkora összeggel támogatta a Nemzeti Filmintézet a pályázataikat.

Képmutatóan adtak hírt a baloldali sajtóorgánumok a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága által odaítélt állami támogatásokról. A HVG arról számolt be, hogy összesen 42 filmterv finanszírozásáról döntött a bizottság, összesen 502,8 millió forint értékben. Így hét kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, kilenc animációs alkotás és 11 dokumentumfilm készülhet a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával. A támogatásra jogosultak névsorából azonban csupán két nevet említenek meg: Novák Emilt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesét és az egyetem egyik új tanárát, Baska Barbarát. Utóbbiról azt emelték ki, hogy Orbán Viktor videósa volt.

Mind a rektorhelyettes, mind pedig az oktató dokumentumfilm-készítésre kapta az állami támogatást.

A baloldali portál erre húzta fel a cikk címét is: “Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre”, amelynek tartalmát a Telex is átvette, és “Orbán korábbi videósa és az SZFE új rektorhelyettese is állami pénzt kap filmezésre” címmel ellátva tette közzé azt honlapjára.

A baloldali lapok egyike sem számolt be arról, hogy az említett keretösszeg meg sem közelíti azoknak a liberális művészeknek a támogatását, akik az SZFE kuratóriumi vezetésének lemondását követelték, vagy részt is vettek a tüntetéseken, és a Partizán stábja által elkészített Hülye fiatalság című film tanúsága szerint mindenekelőtt a kormány leváltását tűzték ki célul. Az egyetemfoglalás szervezésében tevékenyeken részt vevő és a tüntetéseken rendre felszólaló Enyedi Ildikó az elmúlt tíz év – tehát a Fidesz–KDNP kormányzása – alatt

nem kevesebb, mint egymilliárd 828 millió forintot kapott filmkészítésre az NFI-től, de az a Mundruczó Kornél is jelentős, egymilliárd 214 millió forintos összeget kapott állami támogatás címén, aki tavaly szeptemberben #FreeSzfe feliratú fekete felsőben jelent meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, lejáratva ezzel az egyetemi modellváltást, és az akkor újonnan kinevezett kuratórium tagjait.

Ráadásul idén február közepén a liberális rendező az Evolúció című filmjére 150 millió forintot kapott a filmintézettől, a második legtöbbet a támogatottak közül ebben az évben. Nem mellesleg közel egymilliárd forintot kapott tíz év alatt Szász János rendező is, aki az egyik, HVG-nek adott interjújában megfélemlítéssel vádolta az új SZFE-vezetést, az intézmény modellváltását pedig úgy értékelte: “Mintha katonai junta szállta volna meg a művészeti egyetemet.”

Deák Kristóf is jelentős összeget, vagyis több mint hétszázmillió forintot kapott tavaly májusban Az unoka című filmjének elkészítésére. A rendező szeptemberben úgy nyilatkozott: “Ez a kis ország nem tud eltartani annyi művészt, mint például a hasonlóan kis Hollandia. De kitermelni sem tud annyit, mint például a népesebb Románia, hiszen ezer emberből körülbelül mindenhol ugyanannyi a zseni.” Természetesen a liberális művész nyilatkozatában nagyra becsüli a tüntető diákságot, reményt keltő, erőt adó gesztusnak nevezve tevékenységüket.

Az előbb felsorolt négy liberális művész tehát, akik a kormány által elindított SZFE modellváltása ellen szót emeltek, összesen csaknem négymilliárd forintot kaptak az elmúlt tíz évben jobboldali kormányzás alatt, a baloldali média azonban erről nem vett tudomást.

Borítókép: Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án

Tovább olvasom

Trending Now

Döntött a TV2 a Doktor Balaton jövőjéről

Még a második évad sem indult el, de a TV2 már megrendelte a harmadikat is. A csatorna elégedett a nézettséggel, a profi színészgárdával, így hónapokon belül folytatódnak a napi sorozat munkálatai – tudta meg az Origo.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„A Doktor Balaton története még garantáltan hosszan folytatódik, ugyanis a TV2 berendelte a 3. évadot, amely azt is mutatja, hogy most már a TV2 is hosszú távon tervezi a programstratégiáját. A Balatonmeggyesről induló dramedyben eddig számtalan remek színésszel és izgalmas fordulattal találkozhattak a nézők estéről estére.A sorozat követői már az 1. évad alatt igazi rajongókká váltak.Az eddig adásba került részek 13,8%-os átlag közönségarányt értek el a fő kereskedelmi célcsoportban (A18-59), és 15,1%-ot a teljes lakosság körében.

Az epizódok átlagos nézőszáma 670 ezer fő a 4 évesek vagy annál idősebbek körében, amivel a sorozat a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában*. A nézők a visszajelzések alapján alig várják a 2. szezont, és biztosak vagyunk benne, hogy most nagy örömmel fogadják a 3. évad hírét is”- mondta az Origónak Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója.

*Live+as live adatok, vizsgált időszak: 2020.12.27-2021.02.12. Forrás: Nielsen Közönségmérés/TV2 Kutatás

Tovább olvasom