Kövess minket!

Trending Now

A készségalapú modellt népszerűsíti az új magyar kommunikációs kézikönyv

Játékos, izgalmas, “élményalapú” tanulásra ösztönöz a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének, valamint az NMHH Médiatudományi Intézetének szakmai együttműködésében készült kiadvány.

Borítóképünk a kiadvány borítójának egy részlete

Mitől eredményes az üzleti kommunikáció? Mitől az a tudománykommunikáció? Hogyan oktassuk kommunikációra a jövő generációit a növekvő robotizáció korszakában? Egyebek között ezekre ad választ Aczél Petra és Veszelszki Ágnes módszertani kézikönyve, amely a Médiatudományi Intézet szakkönyvsorozatában jelent meg – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy játékos, izgalmas, “élményalapú” tanulásra ösztönöz a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének, valamint az NMHH Médiatudományi Intézetének szakmai együttműködésében készült, a kommunikációra újszerű megközelítésben nevelő kötet.

A könyv borítója, forrás: nmhh.hu

Hozzátették, az üzleti kommunikáció és a tudománykommunikáció eredményességét, sikerességének feltételeit, elméleti alapvetéseit a szerzők – Aczél Petra és Veszelszki Ágnes – a könyv két nagy fejezetének elején foglalják össze tudományos igénnyel. A kiadvány túlnyomó részét a sokszínű feladatok alkotják.

Az NMHH közlése szerint az egyes feladatok fejlesztési területek köré szerveződnek, leírásukat szakirodalom egészíti ki. Az üzleti kommunikációhoz négy készségcsoportban soroltak feladatokat: vezetés, szolgálat, együttműködés, tudás. A tudománykommunikáció feladatai modulok alapján épülnek fel.

Jelezték, hogy az új médiatechnológiák, platformok meghonosodásával, a média interaktívvá, majd testreszabottá válásával megvalósulni látszik a “tudástársadalom” koncepciója. Létrejöttek a tudományos és tabloid tartalmak, a professzionális és a civil tartalmaik hibrid egységei, amelyek az áltudományok érvényesüléséhez is vezettek. A hiteles tudománynak az áltudományok népszerűségével kell felvennie a versenyt – fűzték hozzá.

Mint írták, a kötet a hatékony kommunikációhoz szükséges készségeket új nézőpontból mutatja be, alaposan kidolgozott gyakorlatokkal segíti a fejlesztésben résztvevőket, legyenek akár oktatók, akár tanulni vágyók, egyetemre vagy munkába járók.

A szakkönyvről további részletek olvashatók ide kattintva az NMHH Médiatudományi Intézetének oldalán.

Trending Now

Zenelicencelési lehetőséget kapnak a youtuberek

Egy összegben kifizetős és bevételmegosztásos opció is a rendelkezésükre áll majd.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube-ra komolyabban videókat készítők egyik általános nyűgét a zenei aláfestések jelentik, a döntő többségük a szolgáltatás saját zenetárában vagy más forrásokban keres jogdíj fizetése nélkül használható számokat, ezért is csendülnek fel gyakran ugyanazok a dallamok a tartalmaikban.

Ez nem kapzsiságból van így, a youtuberek oroszlánrésze számára vállalhatatlanul drága a zenék licencelése, plusz félnek a folyamat bonyolultságától és a YouTube szerzői jogi rendszerével való összeakadástól.

A problémák megoldása érdekében most a YouTube maga indít közvetlen zenelicencelési lehetőséget számukra, a rendszer idén elsőként az USA-ban debütál, majd jövőre globálisan elérhetővé válik. A youtuberek kétféle konstrukció közül választhatnak, klasszikus módon lerendezhetik egy összegben előre a licencdíjat, vagy bevételmegosztás mellett is dönthetnek, azaz a videóikból származó bevételből részesülnek a jogtulajok – írta az Origo.hu.

A monetizált csatornával rendelkező youtuberek alapvetően a videóikból származó bevétel 55%-át tarthatják meg, a bevételmegosztásos zenelicencelést választva ebből jön le a jogtulajok díja: egy fizetős dalt felhasználva 27,5%-ra, míg kettőt is igénybe véve 18,3%-ra esik a teljes bevételből kapott részesedésük.

Ez nem hangzik bizalomgerjesztően, főleg miután a YouTube által kiutalt bevételük után még adózniuk is kell, de persze eldönthetik majd a videósok, hogy számukra minek van értelme.

A YouTube szerint több százezer dal lesz a fizetős zenetárában, azonban a Billboard értesülései szerint egyetlen nagy zenekiadó sincs a jelenlegi partnerei között. Emiatt közismert előadók slágerei jó eséllyel nem lesznek licencelhetőek a cégtől, bár az érintett dalok gigászi jogdíjai miatt ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, amúgy sem tellene Taylor Swift vagy a Metallica dalaira.

Tovább olvasom

Trending Now

Népszerű lett a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kifejezés a Google-keresésekben

Putyin beszédét megelőzően már rengetegen kerestek rá a kifejezésre.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Vlagyimir Putyin elnök országos beszédét megelőzően megugrott az ország elhagyásának módjára vonatkozó Google-keresések száma – írja a Newsweek.

Az ország elhagyására vonatkozó Google-kérdések moszkvai idő szerint 18 órakor érték el a csúcsot, miután kedden korábban meredek emelkedést tapasztaltak. A hírportál szerint Oroszország keleti, Kínával határos részén fekvő Habarovszki terület lakói különösen érdeklődtek a távozás iránt – olvasható a Mandiner cikkében.

Tovább olvasom

Trending Now

Brad Pitt először mutatkozott be szobrászként

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész először mutatta be alkotásait egy finnországi kiállításon – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Brad Pitt amerikai színész, fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb városában, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a közönség – közölte az intézmény.

“Nicknek és nekem új világ ez, ahová először lépünk be. Egyszerűen jó érzés”

– hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A kiállításon kilenc alkotása látható, köztük egy “lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket különböző kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón elmondta, hogy a szobrászat számára önreflexió.

“Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes”

– fogalmazott, hozzátette, hogy

a műveket a “radikális önleltár” hívta életre, “hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy

mindezt nem művészetnek, hanem egy “magánszámnak, nagyon csendes, nagyon kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor “izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Hozzátette, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A kiállításon tizenhét kézzel festett kerámiafigurája látható, amelyek “az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

Tovább olvasom