Kövess minket!

Trending Now

A Hungaricana használata függőséget okozhat

Biszak Sándor, az Arcanum.com megálmodója olyan portált hozott létre, amely mára Magyarország leggazdagabb digitális dokumentumtára. Kevesebben ismerik azonban a Hungaricana közgyűjteményi portált, ami szintén az ő nevéhez kötődik, és amelyen régi térképek, népdalfelvételek, képeslapok, oklevelek és szabadalmi leiratok segítségével tehetünk utazást a múltba.

Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Biszak Sándorral a Magyar Nemzet készített interjút.

– Az Arcanum weboldal készítőjeként már sokan ismerik. Hogyan és ­miért indítottak egy másik, hasonló internetes portált, a Hungaricana.hu-t?

– A két oldal párhuzamosan alakult ki. A 90-es években CD-kiadással foglalkoztunk. Mára már ezek is megtalálhatók az interneten. Így kerültünk kapcsolatba a levéltárakkal és könyvtárakkal. Be kell vallanom, az elején kételkedtem az internetes technológiában, és visszalépésnek tekintettem. Aztán a kétezres évek elején a Google+ projekt keretén belül elkezdtek nagy tételben digitalizálni, automatikus szövegfelismerés segítségével. Ez teljesen megváltoztatta a világot. Ezzel a technikával kezdtünk el dolgozni a levéltárak és múzeumok különálló gyűjteményén. Eközben könyvtárakkal is kapcsolatban voltunk, így logikusnak tűnt őket is bevonni a munkába, hiszen ez a három intézménytípus szorosan összefonódik és támaszkodik egymásra, egyesített anyagaikból összetettebb képet kaphat az ember, mintha külön-külön tekinti meg azokat. A portál vonzerejét a jól működő weboldal és a pluszszolgáltatások adják.

– Melyek ezek az extra szolgáltatások pontosan? Miben egyedi ez az oldal a gyűjteményeken kívül?

– Az egyik specialitásunk a térképek digitalizálása. Ezen a területen, mondhatni, világhírűek vagyunk. Vektorizáljuk az összes felkerülő helyszínrajzot, így rá lehet vetíteni őket a város mai utcáira, és így lehet benne kutatni. Szintén különlegesek a gigapixeles felbontásban digitalizált nagy méretű festményeink, amelyekhez speciális, panorámafejes fényképezőgépet használunk, így három-négy méteres képeket is fel tudunk rakni az oldalra. Ráadásul – ugyanúgy, mint a Facebookon – arcok szerint keresést lehet indítani a festményeken is. Erre a fejlesztésünkre még a világ legnagyobb tárhelyszolgáltatója is felfigyelt, így amellett, hogy cikket írt rólunk az Amazon, két kollégájukat elküldték hozzánk, és szoros együttműködés kezdődött köztünk. A legújabb fejlesztésünk is világszintű: kidolgoztuk azt a rendszert, amellyel hibátlanul működik a newspaper segmentation, azaz az újságon belüli cikkek elkülönítése, és a képaláírások kereshetősége is megvalósul.

– Hogyan alakulnak ki ezek az együttműködések, és hogyan zajlik a közös munka?

– Egyrészt óriási jelentősége van az NKA-nak, amely például ebben is segít. Mi igazából „csak” a kivitelezők vagyunk. Számos alkalommal az intézmények keresnek meg minket, de sokszor  mi vagyunk azok, akik kezdeményezünk. Miután megtörténik a kapcsolatfelvétel, napokig ismerkedünk az anyagokkal, rengeteg kérdést teszünk fel a szakembereknek. Minden esetben más kihívásokkal kell szembenéznünk. A Zenetudományi Intézettel való együttműködésünk során ­például a legnagyobb feladat a magnófelvételek time code-olása volt. Ez számukra többéves munkát jelentett volna. Ekkor jött az ötletünk, hogy készítsük el azt a hanghullámot megjelenítő felületet, amelyet most is lát a felhasználó a felületen, és amelyben könnyedén tud saját maga is keresni dalok szerint. Ezután már az időzítés beállítása is könnyen ment. Tehát miután felmérjük az adott anyagot, megértjük a problémákat, azután már könnyedén tudunk segíteni azoknak a szakembereknek, akik így tudnak a saját területükkel foglalkozni.

– Hogyan fér meg az oldalon a sok különböző kulturális érték?

– Van egy kiemelkedő és rugalmas keresőnk, magas minőségű képmegjelenítésünk és egy olyan adatbázisunk, amely összeköti a térképet, a képeslapot, az adott területen gyűjtött dalokat. Így minden típusú forrást meg tudunk jeleníteni a kívánt minőségben, és össze tudjuk kapcsolni ezeket az értékeket. Az, hogy ennyi sajátos anyag egy felületen jelenik meg, magában hordozza az értékvesztés lehetőségét, ezért minden esetben törekszünk az adott területnek megfelelően specializálni az oldalunkat és megőrizni a sajátosságokat.


Biszak Sándorral és a Hungaricana csapatával legközelebb a 93. Ünnepi Könyvhéten június 9. és 12. között találkozhatunk. A rendezvényen – mint sok hasonló eseményen – olyan újságokhoz, szórólapokhoz is hozzá juthatnak az érdeklődők, amelyeket már digitalizáltak, s amelyekre nem tartanak igényt sem könyvtárak, sem múzeumok.

A Magyar Nemzet interjúja IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Biszak Sándor, az Arcanum és a Hungaricana alapítója (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

Hirdetés

Trending Now

Így segíthetik az időseket a fiatalabbak az online térben

Időseknek szóló digitális tartalmakat ajánl, valamint mobilkészüléket és mobilinternet-csomagot is segít választani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Netre fel! kampányának részeként a Szupersegítő-program, amely egyben arra motiválja a fiatalokat, hogy segítsenek az arra nyitott hatvan feletti rokonaiknak, ismerőseiknek eligazodni a digitális eszközök használatában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A médiahatóság csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fiatalok világnapjára (augusztus 12.) az NMHH összegyűjtött néhány olyan digitális megoldást, amelyet az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni. Ezek beüzemeléséhez (azaz a telepítéséhez, a regisztrációhoz és az első használathoz) érdemes fiatalabb hozzátartozóik segítségét kérni, hosszú távon azonban megkönnyítheti a mindennapi életet.

Az alkalmazások között említik a Magyar Posta iCsekk alkalmazását. Mobilra vagy tabletre letöltve csak a csekken látható QR-kódra kell irányítani a kamerát és máris kártyás fizetéssé alakítja a csekkbefizetést.

A kártyaadatokat megadva már csak jóvá kell hagyni a tranzakciót és a csekket be is fizettük. Telepítés után érdemes regisztrálni a kártyaadatokat, így a jövőbeni használatok alkalmával nem kell az összes bankkártyaadatot újra és újra felvinni. Fizetés után pedig hasznos, ha megjelöljük a csekken, hogy azt már befizettük.

A Google térképkeresője segít például a menetrendek alapján kiszámolni, hogyan jutunk el a leggyorsabban és legegyszerűbben egy kiválasztott helyre, de ismeri az intézmények és üzletek nyitvatartási idejét, így akár azt is megtudhatjuk, érdemes-e még elindulni.

A kedvenc helyeinket, útvonalainkat megjelölhetjük és elmenthetjük, így akár egy kattintással előhívhatjuk és megnézhetjük, mikor indul a következő busz, troli vagy villamos, mikor kell útnak indulnunk és mikor érkezünk meg. Android készülékekre a Google térkép, Apple eszközökre az Apple Maps a leggyakoribb, a fővárosban tömegközlekedőknek azonban hasznos lehet a BKK BudapestGO alkalmazása is, amely szintén letölthető Android- és Apple-verzióban is, és nemcsak útvonaltervezésre, de jegy- és bérletvásárlásra is használható – írták.

A meteorológiai alkalmazásokkal bárhol, bármikor megnézhető az adott város, régió időjárása; az Ország Meteorológiai Szolgálat Meteora nevű applikációja mellett az Időkép és a Köpönyeg alkalmazás is kiváló – közölte az NMHH.

Aki szeretné megtudni egy-egy növény nevét, annak nélkülözhetetlen segítség lesz a PlantNet növényhatározó alkalmazás, amely egy fotó alapján azonosítja be a növényt. Az alkalmazás két irányba is segít: feltöltött képeinkből ugyanis egy nemzetközi tudóscsoport vizsgálja az egyes növényfajok elterjedtségét. A haladók megpróbálhatják ugyanezt madarakkal is; a Merlin Bird ID madárfotókkal és madárdalokkal is remekül dolgozik Android és Apple készülékeken is – hívták fel a figyelmet.

Az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása egyszerre küldi el a segélyhívást és a pontos helyét is. A helymeghatározó funkció abban is segít, hogy megtudjuk, merre található a legközelebbi defibrillátor, rendelőintézet és gyógyszertár.

Az NMHH idősebbek mobilinternet-használatát segítő tematikus oldalán, a netrefel.hu címen más alkalmazásokat is ajánlanak a nyelvtanulástól a fitneszig.

Tovább olvasom

Trending Now

Hamarosan kiderül, melyik feltörekvő zenekart támogatja a Petőfi Rádió

A Fülesbagoly Tehetségkutató utolsó fordulóját szeptember 10-én rendezik meg Martonvásáron. A nagyszabású könnyűzenei versenyen fesztiválfellépéseket és sajtómegjelenéseket is lehet nyerni: a Petőfi Rádióban is bemutatkozási lehetőséget kap a legjobbnak ítélt előadó vagy zenekar.

Közzétéve:

Hatodik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a Fülesbagoly Tehetségkutatót szeptember 10-én, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, ahol közel 30 nyereményt adnak át a szervezők. A díjak között szerepel televíziós- és fesztivál fellépési lehetőség, rádiós játszás, arculattervezés, de akár egy házistúdió kiépítésével is gazdagabbak lehetnek az ifjú könnyűzenei tehetségek. 

A magyar zene elkötelezett támogatójaként a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is részt vett a többfordulós verseny zsűrizésében, valamint különleges nyereményt is felajánlott. A Petőfi Rádió saját különdíjat oszt ki, amellyel a feltörekvő előadó vagy zenekar országos ismertséghez juthat. A rádió zenei szerkesztősége kiválaszt a három döntős dala közül egyet, amelynek előadóit bemutatja, és a szerzeményt rotációban játssza

A Fülesbagoly Tehetségkutató számos kísérőprogrammal egészül ki Martonvásáron. A zenei verseny teljes ideje alatt a Hangszert a kézbe! kiállításon csaknem 120 hangszert lehet kipróbálni. A tehetségkutató után Szeder ad koncertet, majd DJ Bebe pörgeti az elmúlt 20 év magyar alternatív és rockzene slágereit.

A verseny eredményéről a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is beszámol majd, a legfrissebb hírek a csatornák közösségi oldalain érhetők el.

Tovább olvasom

Trending Now

Így hatott a gazdasági helyzet változása a híroldalak forgalmára

A DKT aktuális elemzése bemutatja a híroldalak aggregált látogatottságának változását januártól júliusig, reflektálva a gazdasági helyzet és ezzel összefüggésben a gazdasági intézkedések látogatottságnövelő hatására, de emellett a szokásos havi toplistákat is tartalmazza, amelyek révén mind a napi átlagos, mind a havi összesített látogatószám alapján áttekinthető az egyes weboldalak és brandek júliusi pozíciója.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A DKT elemzéseiben visszatérő elem a híroldalak látogatottságának vizsgálata, főleg azért, mert az ilyen tematikájú oldalak dominálják a látogatottsági toplistákat. Idén már két alkalommal, a februári és a márciusi látogatottsági adatok bemutatása során is kitértünk erre a szegmensre az orosz-ukrán háború kitörése, majd a magyarországi parlamenti választások kampányának hatásaira reflektálva. Most, az általában „uborkaszezonnak” számító nyári hónapokban az orosz-ukrán háború és az arra adott reakciók begyűrűző hatásai, valamint a részben ezekkel összefüggésben hozott kormányzati, alapvetően gazdasági intézkedések hatásait kerestük a híroldalak látogatottságában. Jól látható, hogy a magukat híroldalként (is) definiáló weblapok átlagos összesített napi látogatószáma (real user) jelentősen, 2,8 millió látogatóról 3 millió látogatóra nőtt. Ennél csak a parlamenti választásokat megelőző hónapban volt egy nagyon picit magasabb a híroldalak látogatottsága.

A híréhség növekedésének bemutatása után következzenek a szokásos havi toplisták.

A napi átlagos egyedi látogatószám (real user) alapján kialakított TOP10-es listát a weboldalak esetében változatlanul a blikk.hu vezeti, de a második-negyedik helyen sem történt változás, az Indexet az Origo, majd a 24.hu követi. Az ötödik helyre a portfolio.hu került nyolc helyet javítva júniusi helyezésén (feltehetően nem függetlenül a megnövekedett gazdasági információ-igénytől). A hatodik jelenleg változatlanul az nlc.hu. Míg a hetedik helyen az Időkép oldala található, amely az elmúlt hónapokban az ötödik és hetedik hely között mozgott. A nyolcadik helyre a Telex került három helyet előre lépve. A tízes listát júliusban a ripost.hu és a borsonline zárta.

Ha nem site, hanem brand alapon állítjuk össze a napi átlagos látogatószámmal mért toplistát, akkor azt láthatjuk, hogy az első két helyezett helyet cserélt (nem először az elmúlt hónapokban). A brand-listán az első helyen az Index áll, míg a másodikon a Blikk. Harmadik helyen mindkét listán az Origóval találkozhatunk, míg a negyediken az 24-gyel. Innentől viszont némileg megváltozik a sorrend a weboldalakhoz képest: az ötödik helyen az Időkép, a hatodikon a Telex, a hetediken a Portfolió, míg a nyolcadikon az NLC áll. Viszont a tízes brandlistát ugyanúgy a Ripost, majd a Borsonline zárja, mint a weboldalak sorát.

A havi összesített egyedi látogatószám alapján készített toplista első helyét – júniushoz képest egyet előre lépve – a blikk.hu foglalta el júliusban. Második helyen most a 24.hu áll – a két oldal között hónapról hónapra változik a felállás, kerülgetik egymást, de trendről nem beszélhetünk. Az Index és az Origo is helyet cserélt: az index.hu most a harmadik helyet foglalhatta el, míg a negyedik helyen az origo.hu áll. Eközben őrzi ötödik helyét a femina.hu. Hatodik a portfolio.hu hat helyet előre lépve. Sorban utána következik az nlc.hu, a ripost.hu és a borsonline.hu, míg a tízes listát most a promotions.hu zárja.

A brandek havi látogatószám alapján összeállított toplistája általában megfelel a brandekhez tartozó (fő) weblapok listájának. Többnyire ez a helyzet most is, kivéve az első két helyet. Míg a weboldalak listán első a blikk.hu és második a 24.hu, addig a brandek listáján éppen fordított a helyzet. Innentől kezdve viszont megegyezik az egyes brandek helye a toplistán a weboldalak helyezésével a harmadik helyezett Indextől a tizedik helyezett Promotions-ig bezárólag.

Az adatok értelmezése során most is érdemes figyelembe venni, hogy a látogatottsági toplisták gyakran és könnyen változnak egyik hónapról a másikra, amelyik oldalnak vagy brand-nek most romlott a pozíciója, annak akár már a következő hónapban javulhat.

Tovább olvasom