Kövess minket!

Trending Now

A hamis CD vajon mi?

Nagyon visszaesett a CD-k, a DVD-k népszerűsége az elmúlt években, ezért egyre kevésbé hamisítják őket.

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Tavaly mindössze 13 jogsértő módon forgalomba hozott CD-t, DVD-t foglalt le az adóhivatal, de három évvel ezelőtt is mindössze kétezer darab akadt a hatóság hálójába. Az ok egyszerű: ma már szinte senki nem használ lemezeket.

Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor piacokon, vonat- és buszpályaudvarokon, vagy éppen a belvárosban, a kapualjakban és az árkádok alatt kisebb nagyobb szétnyitható asztalokon, vagy éppen a földre leterített pokrócon sorakoztak mindenféle műsoros kazetták, később CD-k, netán DVD-k. Bár az árusok rendre bizonygatták portékájuk eredetiségét, az érdeklődőben mindig ott motoszkált a gyanú, hogy bizony hamis, jogsértő módon előállított termékkel van dolga.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból arra lehet következtetni, hogy ezeknek az időknek és viszonyoknak egyszer és mindenkorra vége.

Három évvel ezelőtt kétezer jogsértő módon előállított, forgalomba hozott CD-t, DVD-t foglaltak le a hatóság pénzügyi nyomozói és rendészeti emberei, a darabszám már akkor sem volt különösebben magas. Tavaly viszont nagyságrendekkel esett a lefoglalt adathordozók száma, mindössze 13 CD, DVD akadt a NAV horgára. Ennek megfelelően az okozott kár is csupán pár tízezer forint volt a múlt évben. Az utóbbi időkben lefoglalt lemezek egyébként rendszerint üresek voltak, az ezek után fizetendő jogdíjat viszont nem rótták le.

– Tulajdonképpen eltűntek a feketekereskedelemből az efféle illegális adathordozók? – tettük fel a kérdést a NAV szóvivőjének.

– Az elmúlt években nagyon visszaesett a CD-k, a DVD-k népszerűsége. Ennek oka leginkább az lehet, hogy az elterjedté vált memóriakártyák és pendrive-ok mellett megjelentek a felhő alapú médiaszolgáltatások

– mondta a Médiapiac.com kérdésére Kis Péter András. Hozzátette: egyre több a streamingszolgáltatás, de jogtiszta tartalmakat más forrásból is könnyebben meg lehet szerezni, mint a korábbi években, évtizedekben.

A szóvivőtől megtudtuk, hogy a szerzői jogsértések száma összességében mindezzel együtt sem csökkent. Tavaly 157 esetben fogott vizsgálatba a NAV, az ügyek együttesen hétszázmillió forint kárról szóltak. Kis Péter András megjegyezte: szerzői jogsértésnek számít, ha például egy – akár irodalmi, akár zenei – művet engedély nélkül, a szerzőnek vagyoni hátrány okozva használnak fel. Ilyen, engedély nélküli felhasználás például a másolás, a terjesztés, a nyilvános közzététel, az ilyen sugárzás.

Jakubász Tamás

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom