Kövess minket!

Trending Now

A Fidesz a Facebookon is előre megy, nem hátra

A politikusok, a pártok és a véleményvezérek harcában is nagy hajrával zárta 2021-et és nyitotta meg 2022-t a közösségi médiában a jobboldal. Ha a baloldal nem változtat, könnyen elveszítheti a digitális csatateret 2022-ben is.

Újra jelentkezett a LikeFight, a Mandiner közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozata, ezúttal a 2021. december 24. és 2022. január 6. közötti időszakot vizsgálták.

A Varga Juditot ért lejárató kampányra erővel válaszolt a Fidesz tábora:

összezárt a jobboldal, az igazságügyi miniszter tartalmait elárasztották a lájkok, és ez a dobogó legtetejére repítette őt.

A baloldali médiumoknál hiába fűznek nagy reményt az ilyen lejáratásokhoz, a számok azt mutatják, hogy a Fidesz elkötelezettjeit ez leginkább csak tovább lelkesíti.

A jobboldali összezárással ellentétben a baloldalon rosszul halad az online kampány. Márki-Zay Péter minden igyekezete ellenére még a baloldali dobogóra sem tudott felkerülni, és könnyedén előzte őt még Gyurcsány Ferenc is, aki sokkal kevesebb bejegyzésből sokkal több lájkot hozott a miniszterelnök-jelöltnél. Márki-Zay facebookozása ahhoz viszont pont elegendő volt, hogy újabb botrányos mondataira sikeres kampányt húzzanak fel a jobboldali véleményvezérek.

Politikusok

Határozott győzelmet aratott a jobboldal a politikusok versenyében, ráadásul egy igazán színes szereplői körrel: miniszterelnök, miniszterek, frakcióvezető és több helyi politikus is megtalálhatók a listán. Egyedül a miniszterelnök hagyta nyugodni kicsit a magyarokat, ritkábban posztolt, de azok a bejegyzések szépen teljesítettek. A Varga Judit ellen indított politikai támadások után a jobboldali tábor egyként sorakozott fel és összezárt a megtámadott miniszter körül, így az igazságügyi miniszter 400 ezernél is több interakcióval zárhatta az elmúlt két hetet. Kiemelkedő eredményt ért el Zsigmond Barna, aki minden közéleti eseményről gyakran posztolva, az internetezők nyelvét jól ismerve most először dobogós helyet szerzett.

A baloldalt vizsgálva azt láthatjuk, hogy a pártelnökök és az országos médiában rendszeresen szereplő politikusok kerültek ismét az élre, a Fidesszel ellentétben a helyi jelöltek és friss arcok továbbra is hiányoznak az amúgy is alulteljesítő baloldalon. A Jakab Péter–Gyurcsány Ferenc-duó különösebb erőfeszítés nélkül is határozottan dominálja a baloldalt, ami nem jó hír Márki-Zay Péter számára, előbbi ugyanis egyenesen lehülyézte, utóbbi pedig időközben elintézte, hogy Márki-Zay minden megszólalásáról mostantól a hat párt szerződött cenzora döntsön. De Karácsony Gergelynek sincs oka panaszkodni az interakciószámok tekintetében. Márki-Zay Péter továbbra is gyenge az online térben, nem csak a közvélemény-kutatásokban szerepel rosszul, de még a baloldal házi lájkversenyében is csak az ötödik helyezést szerezte meg.

Hivatalos oldalak

A jobboldal számára egyre kedvezőbb kilátásokat ígérő közvélemény-kutatási adatok köszönnek vissza a pártok interakcióversenyében is. A Fidesz és a KDNP az összes interakció 55 százalékát gyűjtötte be. Ezt az eredményt mellesleg nulla forint hirdetési ráfordítás mellett érték el, ez egy újabb aggasztó jel a baloldal számára. A baloldalon a Jobbik kivételével a próbálkozás nyomai sem voltak felfedezhetők az elmúlt időszakban.

Véleményvezérek

Keményen dolgozott a jobboldali véleményközeg az ünnepi időszakban is. Az interakciók kétharmadánál is többet zsebeltek be a megafonos véleményvezérek, a hagyományos mémoldalak és a népfelkelők. A megszokott módon érkeztek a megafonos videók. A baloldal számára ezek a videók különösen fájnak, lassan Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely sem tudnak anélkül nyilatkozni a baloldali médiának, hogy ne panaszkodnának hosszan a róluk szóló megafonos tartalmak miatt.

A baloldali véleményközeget továbbra is a Gyurcsány Ferenchez köthető szereplők határozták meg néhány egyéb véleményvezér és blog mellett. Ami bizonyos, hogy összbaloldali szinten továbbra sem látszanak a koordinált üzenetek, a DK-hoz köthető infrastruktúra, amely az egyetlen szervezett erő a baloldali keménymag számára, egyelőre takaréklángon ég.

Trending Now

Közösülnek a szereplők a kisgyerekeknek szóló könyvben

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélte, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot” – volt, aki így reagált arra, hogy egy nemrég megjelent, gyerekeknek szánt könyvben szexjeleneteket ábrázolnak, illetve részletesen leírják, amint az egyik szereplő szexuális kapcsolatot létesít a barátjával.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Heves támadás érte a közösségi médiában Dagmar Geisler gyermekkönyvszerzőt a Testem növekszik című alkotásának tartalma miatt. A könyv a kiadó állítása szerint négyéves korú gyermekek számára készült, a főszereplő Sabrina a kiadvány hasábjain mégis azt ecseteli kisöccsének, Tobynak, hogy miként szexelt a barátjával. Ez tele van szemléletes kifejezésekkel és képekkel a közösülés folyamatáról – számolt be a kiadványról és az azt övező botrányról a V4NA hírügynökség, hozzátéve: a Simon & Schumer oldalán található leírás szerint a könyv “tökéletes bevezetés a testtudatosság és a szexuális nevelés témakörébe óvodások és kisiskolások számára”.

A vitatott kiadvány az Amazon oldalán

A könyvre több kommentelő is hevesen reagált, akik szerint az ilyen típusú pornográf tartalmaknak nincs helye a gyerekeknek szóló kiadványokban.

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélt abban, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot”

– írta egyikük.

Nagyjából egy héttel később egy Suz nevű kanadai kétgyermekes anyuka reagált dühösen ugyanezzel a könyvvel kapcsolatban:

“A legszebb érzés az volt, amikor Marco pénisze spermát spriccelt Sabrina vaginájába – áll a gyerekkönyvben. Mindjárt felveszem a kapcsolatot a gyerekeim iskolájával, és követelem a leltárlistát az átkozott könyvtárukból! A könyv címe: A testem növekszik, útmutató 4-8 éveseknek. Olvasd el még egyszer: NÉGY-NYOLC ÉVESEKNEK.”

Tovább olvasom

Trending Now

Maszkban tiltakoznak afgán műsorvezetők a kolléganőik elfátyolozása ellen

A televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek” – érvelnek a sajtómunkások a tálibok által bevezetett szabályozással szemben.

Közzétéve:

Borítókép: Neszar Nabil televíziós műsorvezető maszkviseléssel áll ki munkatársnői mellett a TOLO News afgán hírcsatorna kabuli stúdiójában 2022. május 22-én, fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt – adta hírül az MTI.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy

a televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés “mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el:

“Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava”

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

Tovább olvasom

Trending Now

Megsértette a muszlimokat a sokszínűséget hirdető plakát

Az egyetem posztolt egy képet a közösségi média felületein, amin két hidzsábot viselő nő csókolózik, ezzel kiváltotta a muszlim közösség haragját. Az iskola tisztviselőinek ezek után el kellett távolítani a posztot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kanadai Western University egyik, a homofóbia elleni küzdelmet támogató közösségi média posztján két hidzsábot viselő, csókolózni készülő nőt ábrázolt, ami a helyi muszlim közösség részéről olyan felháborodást váltott ki, hogy az iskola tisztviselői kénytelenek voltak törölni a posztot.

Az egyetem Instagram-fiókján kedden a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni nemzetközi nap alkalmából közzétett képet kritikák armadája fogadta azok részéről, akiket sértett a képi ábrázolás.

A kritikusok szerint a poszt helytelen és tiszteletlen, mivel a hidzsábnak, az iszlám fátyolnak vallási és spirituális vonatkozásai vannak.

Válaszul az iskola illetékesei eleinte kiálltak a plakát mellett, és megjegyezték, hogy “megértjük, mennyire összetett és interszekcionális ez a téma. A képek egyes muszlimok számára felkavaróak lehetnek”. Szerdán azonban az egyetem egyik tisztviselője, aki a méltányosságot, sokszínűséget és befogadás helyzetét felügyeli az intézményben, nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy a képet eltávolították.

Egy muszlim közösségi vezető, Iman Abd Alfatah Twakkal is közleményt adott ki a képpel kapcsolatban.

“Tiszteletben tartjuk mindenki emberi jogait, amelyeket Ontario emberi jogi törvénye véd. Bár értékeljük, hogy a szándék a befogadás előmozdítása, a plakát ennek az ellenkezőjét teszi. Egy muszlim vallási szimbólumot kiemelni ebben a környezetben nem helyénvaló” – mondta a férfi a V4NA hírügynökség szerint.

A plakát kapcsán egy petíciót is elindítottak, amelyben követelik, hogy az iskola távolítsa el a muszlim nők ábrázolását. A petíciót szerda reggelig több mint kétezren írták alá.

“Világossá kell tenni, hogy ez nem támadás az LMBT+ közösség ellen, és a queer muszlimok létezését is elismerjük. Amit ábrázolnak, az rendkívül tiszteletlen, érzéketlen és teljesen félreérthetetlen a muszlim közösség egészével szemben”.

Tovább olvasom