Kövess minket!

Trending Now

A felnőttfilm iparban dolgozóknak indít képzést egy egyetem

Több képzési lehetőséget is kínál kifejezetten szexmunkásoknak az egyetem, amivel a felsőoktatási és továbbképzésekkel foglalkozó miniszter szerint “legitimálnak egy veszélyes iparágat”. Egy felmérésből az derül ki, hogy a brit hallgatók négy százaléka dolgozik szexmunkásként.

Az angliai Durham Egyetemről kiderült, hogy képzési lehetőségeket kínál a felnőttfilm iparban dolgozó hallgatók számára.A diákönkormányzat által a hallgatóknak küldött e-mailből kiderült, hogy az egyetem két új képzési lehetőséget kínál azoknak a tanulóknak, akik egyébként szexmunkásként tevékenykednek.

“A durhami diákszövetség álláspontja egyértelmű a szexmunkával foglalkozó hallgatókkal kapcsolatban: támogatás, tájékozott tanácsadás a megbélyegzés elkerülése és együttműködés a szakértői szervezetekkel”, olvasható az e-mailben, amelynek célja, hogy tájékozott tanácsadást nyújtson pornóiparban dolgozó hallgatóknak.

Az e-mailben továbbá kijelentették, “nem akadályozhatja meg senki, hogy a szexmunkások jól informált és előítéletektől mentes támogató környezethez férjenek hozzá”.

Az iskola két képzést kínál, a hallgatók és egyetemi alkalmazottak számára. A tréningeket az iskola szexuális visszaélések megelőző és reagáló csapata, az északkeleti szexmunkások fóruma és néhány a pornóiparban jártas hallgató fogja megtartani. Egy 2020-as felmérés szerint, amelyet 3200 diákon végeztek, kiderült, hogy

a brit hallgatók 4 százaléka, szexmunkásként dolgozik az egyetem mellett, hogy tudja finanszírozni a tanulmányait.

Nagy-Britanniában 2,38 millió diák tanul jelenleg felsőoktatási intézményekben, ami azt jelenti, hogy nagyjából 95 ezer hallgató végez szexmunkát – írta a V4NA hírügynökség.

A felsőoktatással és továbbképzésekkel foglalkozó miniszter Michelle Donelan a képzésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az egyetemen ezzel “legitimálnak egy veszélyes iparágat, és csúnyán elmulasztják a védelmi kötelezettségeiket azzal, hogy képzésekkel támogatják ezeket a személyeket”.

A miniszter asszony hozzátette, hogy “bár fontos a kizsákmányolt nők támogatása, de az ilyesfajta kurzusok népszerűsítésével igyekeznek az emberek normalizálni azokat a személyeket, akik pénzért létesítenek szexuális kapcsolatot másokkal”.

A munkáspárt egyik parlamenti képviselője Diane Abbott pedig azt nyilatkozta, hogy “a Durham Egyetemnek semmi köze nem lehet a szexmunkához”.

A diákszövetség jólétért és felszabadultságért felelős vezetője Jonah Graham pedig azt mondta, “Donelan megjegyzései azt mutatják, hogy alapvetően félreérti az induló képzéseinket, mert ezek a kísérleti kurzusok azon hallgatók támogatására jönnek létre, akik számára nehézségeket okoz a felsőoktatásban tapasztalható költségek növekedése, ezért a pornóiparhoz fordultak”.

Az egyetem ezek után egy nyilatkozatot adott ki, amiben megvédte a szexmunkásoknak indított kurzusokat, és kijelentették, hogy “a képzések fontosak annak érdekében, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a diákok, miután észleltük, hogy a hallgatók egyre nagyobb száma szexuális szolgáltatások nyújtásával keres pénzt. Az egyetem olyan külsős hallgatókat is bevonzott a most induló képzésekkel, akik már egy ideje szexmunkásként dolgoznak”.

Az állásfoglalásban kifejtették, hogy “nem arra törekszünk, hogy a hallgatóink minél nagyobb arányban szexmunkásként helyezkedjenek el, hanem arra, hogy támogatást nyújtsunk a diákjainknak. Nem kérünk bocsánatot, amiért azon dolgozunk, hogy a Durham egyetem minden hallgató és itt dolgozó számára biztonságos környezetet nyújtson”.

Azonban számos hallgató is az aggodalmának adott hangot a képzésekkel kapcsolatban, mivel szerintük hatással lehet az egyetem hírnevére az, hogy támogatják az ilyen jellegű akciókat.

“Ez valódi problémákat okozhat, ha az egyetemi kultúra részévé válik, hogy a szexiparban végzett munkákat normalizálják. Mindenki, akivel eddig ezzel kapcsolatban beszéltem, nagyon undorodik attól, hogy egy felnőtteknek szóló szexmunkásképző tanfolyamot támogat a saját diákszövetségünk”, mondta az egyik megkérdezett hallgató.

Egy másik diák pedig hozzátette, “Lehet, hogy nem teljesen elnézőek, de minden azt sugallja, mintha a diákszövetség támogatni akarná a diákokat, hogy szexmunkásként helyezkedjenek el, ami elég nagy probléma, mert olyan tevékenységre ösztönzik a diákokat, amelyekkel ártanak önmaguknak. Számos biztonsági és egészségügyi kockázata van az ilyen munkáknak. Az ilyen dolgoknak nem kellene, az egyetem hatáskörébe tartoznia”.

Hirdetés

Trending Now

Shaun, a bárány az űrbe megy

A rajzfilmfigura is részt vesz a Holdat megkerülő, legénység nélküli NASA-misszióban – közölte a tévésorozatot gyártó brit Aardman stúdió.

Közzétéve:

Borítókép: Shaun, a bárány az űrruhájában, forrás: Facebook/@shaunthesheep

A stop-motion animációs tévékarakter az Artemis-program első küldetésén utazik az űrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis-programjának célja, hogy ismét űrhajósokat juttasson a Holdra.

Shaun, a bárány a tervek szerint a floridai Kennedy Űrközpontból augusztus 29-én indul útnak. A mesefigura a küldetés során csaknem 500 ezer kilométerre távolodik el a Földtől. A NASA Orion űrhajója legényég nélkül kerüli majd meg a Holdat, útját a földi irányítóközpontból ellenőrzik.

Az űrhajó a BBC News csütörtöki beszámolója szerint egy sor kulturális értékkel bíró emléket visz magával.

Az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója, David Parker elmondta: nagyon örülnek Shaun küldetésének.

“Lehet, hogy kis lépés ez az emberiségnek, de óriási ugrás a bárányok számára”

– fűzte hozzá.

Az Orion elhalad a Hold mellett, a gravitációját felhasználva gyorsul fel, és több mint 70 ezer kilométerre halad el mögötte.

“Shaun az Artemis-küldetés egyik első űrhajósaként élen jár a holdkutatásban, ami nagy megtiszteltetés a mi gyapjas kalandorunk számára” – büszkélkedett Lucy Wendover, az Aardman marketingigazgatója.

Tovább olvasom

Trending Now

Andrea Lane nyerte a Petőfi Rádió országos mixversenyét

A Szelektrik DJ-verseny három dobogós helyezettjét a STRAND fesztiválon jelentették be.

Közzétéve:

Petőfi Rádió tavasszal meghirdetett Szelektrik elektronikus zenei versenyére nagy érdeklődés mutatkozott: közel 300 mixet küldtek be a feltörekvő DJ-k és zenei producerek. A tíz legjobb versenyző élő adásban is bizonyíthatta, mit tud. A versenybírák az eredményhirdetést stílusos környezetben tették: augusztus 18-án, a STRAND fesztivál nyitónapján hozták nyilvánosságra, hogy a jelentkezők közül melyik három bizonyult a legeredményesebbnek.

A zsűri döntése alapján a harmadik helyen a 26 éves drum&bass műfajban tevékenykedő pszichológus, Huszár Péter, Hussar végzett. Második lett a 14 éves kora óta mixelő DJ, Matt Klear. A Szelektrik DJ-verseny győztese a felvidéki születésű DJ és producer, Andrea Lane lett.

A dobogós helyezettek a zenekészítéshez kapcsolódó értékes tárgynyereményekkel gazdagodhattak, a Petőfi Rádió pedig egy meglepetés díjjal is előállt. Az eredeti kiírás szerint csak az első helyezett nyereménye lett volna, hogy egy éven át a Petőfi Elektrik rezidenseként mixeljen a rádióban, azonban a szervezők mind egyetértettek abban, hogy érdemei alapján a második helyen végző versenyző is megkaphatja ezt a lehetőséget.

„A mezőny annyira erős volt, hogy eleve nehéz volt összerakni a végső sorrendet. Az első két helyezett – bár zeneileg mást képvisel – azonosan magas színvonalú produkciójával és kiemelkedő tehetségével  egyaránt kiérdemelte a rádiós megjelenés lehetőségét”- indokolta a döntést Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

Szeptembertől a két legeredményesebb DJ mixei hetente lesznek hallhatók a Petőfi Rádióban: Andrea Lane csütörtök esténként, Matt Klear hétfőnként játszhat majd a Petőfi Elektrikben.

További részletek a díjátadóról a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV adásaiban, valamint a PetőfiLive.hu oldalon!

Tovább olvasom

Trending Now

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizetnek ki a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI erőforrásainak rendkívüli összpontosításával öt héttel a határidő vége előtt zárta le – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, összesen csaknem egy év időtartamban játszottak ismétlést a televíziók. A jogdíjfelosztás során az EJI csaknem hétezer különböző műsor adatát dolgozta fel, melyek összesített vetítési ideje meghaladta a 470 ezer percet, vagyis 327 napot. Az év során volt olyan műsor, amelyet kilenc alkalommal is megismételtek.

A jogdíjfelosztás eredményeként 73 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttes díjazása megközelíti a hetvenmillió, míg a kifizetendő jogdíjak átlagos mértéke az ötvenezer forintot.

Az életkörülményeiket érintő várható negatív kilátásokra tekintettel az előadók nagy számban kérték az EJI-t, hogy hozza előre a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, és még augusztus 31-t megelőzően fizesse ki a jogdíjakat – áll a közleményben.

Mint kiemelik, az EJI elnöksége pár nap alatt, már július végén reagált az igényre, és úgy határozott, hogy rendkívüli intézkedésekkel öt héttel korábbra hozza a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, hogy ezzel enyhítse a magyar színészek, zenészek túlnyomó többségét különösen kedvezőtlenül érintő változások hatását.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 3500 tagja van.

Tovább olvasom