Kövess minket!

Trending Now

″A Bizottság enyhítése történelmi léptékű″

Dr. Kocsis Márton, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője szerint a Bizottság döntése nagy segítséget jelenthet az egészségügyi rendszerek összeomlásának elkerülése érdekében.

Az Európai Bizottság kiadott egy közleményt, amelyben versenyjogi szempontból útmutatást nyújt a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben együttműködő vállalkozások számára. Közleményében a Bizottság bemutatja, hogy kivételes jelleggel mely esetekben nem értékeli versenyjogsértőnek a vállalkozások összehangolt cselekvését a járványhelyzetre való tekintettel. Dr. Kocsis Márton, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője szerint a Bizottság enyhítése történelmi léptékű, és nagy segítséget jelenthet az egészségügyi rendszerek összeomlásának elkerülése érdekében.

A tömeges megbetegedések az ellátási láncok megszakadása, valamint az egyes termékek és szolgáltatások iránti kereslet hirtelen megnövekedése általános piaci sokkhoz vezettek, különösen az egészségügyi ágazatban.

Ezek a rendkívüli körülmények a szükséges orvosi és más egészségügyi termékek hiányához vezethetnek, amely a járvány terjedésével súlyosbodhat. Ez különösen azon gyógyszerekre és orvosi berendezésekre igaz, amelyeket a koronavírusos betegek kezelésére használnak. A vírus terjedéséből adódó ellátási vészhelyzetek az egészségügyi szolgáltatások területén kívüli más alapvető javak és szolgáltatások esetében is felmerülhetnek. E kivételes sokk kezelése és a hiányok időben történő kiküszöbölése érdekében szükség lehet a vállalatok magatartásainak gyors összehangolására a válság hatásainak leküzdése vagy legalábbis enyhítése érdekében. Ehhez adott esetben szükséges lehet a termelés átalakítására vagy növelésére a lehető leghatékonyabb módon.

Például a vállalkozásoknak össze kell hangolniuk a termelési készletek kezelését és a potenciális forgalmazást annak érdekében, hogy ne minden vállalkozás egy vagy néhány gyógyszerre koncentráljon, míg más gyógyszerekből továbbra is keveset állítanak elő. Ez az együttműködés rendes körülmények között ellentétes lenne a versenyjogi szabályokkal, kartell magatartásnak minősülne. Azonban egy olyan járvány esetén, mint a koronavírus, az ilyen koordináció megfelelő biztosítékokkal jelentős előnyökkel járhat a polgárok számára, tehát a Bizottság háttérbe szoríthatja a versenyszabályok alkalmazását más közpolitikai célok elérése érdekében.

Az ideiglenes intézkedések célja, hogy útmutatást nyújtson a versenyellenes magatartások területén azoknak a vállalkozásoknak, amelyek átmenetileg hajlandóak az együttműködésre és tevékenységeik összehangolására a termelés leghatékonyabb növelése és különösen a sürgősen szükséges kórházi gyógyszerek kínálatának optimalizálása érdekében.

Különböző intézkedések járulhatnak hozzá a kereslet és a kínálat közötti szakadék áthidalásához. Ehhez szükséges lehet az olyan termékek termelésének rendkívül jelentős, gyors növelésére, amelyek nélkülözhetetlenek, azonban hiánycikkek (pl. maszkok). Ez más termékek gyártásának csökkenéséhez is vezethet, továbbá megkövetelheti a készletek újraelosztását, amihez szükséges, hogy a vállalkozások megállapodjanak az értékesítésre és a készletekre vonatkozó információk cseréjében / közlésében. A termelés növelése érdekében a vállalkozásoknak lehet, hogy át kell váltaniuk a nem alapvető fontosságú vagy nem hiányzó gyógyszerek (vagy más termékek) termeléséről a járvány kezeléséhez szükséges gyógyszerek (vagy más termékek) termelésére. Ezenkívül a kibocsátást tovább és hatékonyabban lehetne növelni, ha egy adott helyszínen csak egy gyógyszert állítanának elő (szemben a különféle termékek közötti termelésváltással, amely a gépek időigényes tisztítását igényli stb.), egyensúlyba hozva a méretgazdaságosságot, azzal, hogy el kell kerülni az adott termelési helyszínre való túlzott mértékű támaszkodást is.

A vállalkozásoknak rendes körülmények között maguknak kell értékelniük megállapodásaik és gyakorlataik jogszerűségét. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Bizottság – eddigi gyakorlatától teljesen eltérő módon – kapcsolatba léphet az ilyen vállalatokkal és a kereskedelmi szövetségekkel, hogy segítse az együttműködési tervek jogszerűségének felmérését és megfelelő biztosítékok kidolgozását a hosszabb távú versenyellenes hatásokkal szemben. A közlemény bemutatja azokat a fő kritériumokat is, amelyeket a Bizottság követ majd a lehetséges együttműködési projektek értékelésekor.

A legtöbb esetben elegendőnek bizonyult a szóbeli útmutatás, amelyet a Bizottság a vállalkozásoknak adott az elmúlt hetekben. A Bizottság ugyanakkor szokatlan módon szintén kész arra, hogy kivételesen írásbeli megerősítést (megerősítő levelet) nyújtson a társaságoknak azon egyedi együttműködési projektekkel kapcsolatban, amelyeket gyorsan végre kell hajtani a koronavírus okozta krízis hatékony kezelése érdekében, különösen, ahol továbbra is bizonytalan, hogy az ilyen kezdeményezések összeegyeztethetőek-e az uniós versenyjoggal. A Versenypolitikai Főigazgatóság már létrehozott egy weboldalt és egy email címet is, ahol lehetőség van informális útmutatás kérésére.

A Bizottság hangsúlyozta azt is, hogy ezen kivételes körülmények között minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalkozások és a fogyasztók versenyjogi védelemben részesüljenek. Ezért továbbra is szorosan és aktívan nyomon követik majd a releváns piaci fejleményeket, hogy felderítsék azokat a vállalkozásokat, amelyek kihasználják a jelenlegi helyzetet, akár versenyellenes megállapodások megkötése, akár erőfölénnyel való visszaélés révén. A CERHA HEMPEL szakértője arra figyelmeztet, hogy fentiek értelmében továbbra sincs általános versenyjogi moratórium, továbbra is szigorúan tilos a kartellezés, és az erőfölényes vállalatoknak is kiemelten kell figyelniük arra, hogy magatartásuk jogszerű maradjon.

Elősorban az orvosi szektorban (gyógyszergyártás, orvostechnikai eszközök, védőfelszerelések gyártása stb.) tevékenykedő vállalatok számára lehet célszerű élni a Bizottság által lehetővé tett jogszerű kooperáció lehetőségével. Dr. Kocsis Márton ugyanakkor célszerűnek látja jogi szakértő felkeresését, aki segíteni tudja a közleményben lefektetett kivételes szabályoknak való megfelelést, továbbá a megfelelő biztosítékok kialakítását, annak érdekében, hogy a jelenleg elkerülhetetlen kooperáció a jogszerűség keretei között maradhasson – írják.

Trending Now

A korábbi német klasszis is úgy járt, mint Petry Zsolt

Egy rasszista üzenet miatt távoznia kellett a német labdarúgó-bajnokságban szereplő Hertha BSC felügyelő bizottságából Jens Lehmann korábbi német válogatott kapusnak.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Az egyesület befektetőjének, Lars Windhorstnak az egyik szóvivője szerdán közölte, hogy a Windhorst által irányított cég felbontotta az 51 éves szakemberrel kötött tanácsadói szerződést, ezzel Lehmann a Herthánál elfoglalt pozíciójából is távozott. A 61-szeres válogatott exfutballista egy évvel ezelőtt Jürgen Klinsmann helyére érkezett Windhorst cégéhez, és ezzel a berlini klub felügyelő bizottságába.

Az ügy előzménye, hogy a Sky televízió szakértőjeként dolgozó, 12-szeres német válogatott Dennis Aogo az Instagramon megosztott egy Whatsapp-üzenetet, amelyben Lehmann rá utalva azt írta: „Dennis a ti fekete emberetek, hogy meglegyen a kvóta?”

Lehmann később a Twitteren bocsánatot kért az üzenet miatt, de a helyzetén ez már nem változtatott.

„A Hertha BSC távol tartja magát a rasszizmus minden formájától, az ilyen kijelentések pedig egyáltalán nem felelnek meg azoknak az értékeknek, amelyekért klubunk kiáll és aktívan kampányol”
 –  kommentálta a történteket Werner Gegenbauer, a Hertha elnöke.

A Dárdai Pál vezetőedző által irányított Hertha BSC a Bundesligában a kiesés elkerüléséért küzd – írja a Nemzeti Sport.

Mint ismert, korábban Petry Zsolt kapusedzőt politikai véleménye miatt menesztették a Herthától.

Tovább olvasom

Trending Now

A MÚOSZ a politikára és a bevételekre összpontosít a Médiaszövetség szerint

Az érdekvédelemnél fontosabb a biznisz? – teszi fel a kérdést az MNMSZ.

Közzétéve:

Borítókép: a MÚOSZ-üdülő Tihanyban, fotó: MTI / MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba


A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székháza után áruba bocsátotta tihanyi üdülőjét is. „A magyar újságírók elmúlt időkből ránk maradt szervezete ma az újságíró-társadalom érdekképviselete helyett kizárólag a politizálásra és a bevételszerzésre összpontosít” – ismerteti a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) közleményét a Magyar Nemzet. A tihanyi üdülőt kilencszázmillió forintért adta el az újságíró-szövetség, érvelésük szerint veszteséges volt a fenntartása. A döntés megszületése után több vezető tisztséget betöltő tag benyújtotta lemondását.

„A múltból örökölt vagyontárgyak következetes áruba bocsátása számunkra azt üzeni, hogy a MÚOSZ számára az érdekvédelemnél fontosabb a biznisz”

– vonta le a következtetést az MNMSZ, amely felemelte szavát az ellen, hogy a MÚOSZ székháza után áruba bocsátotta tihanyi üdülőjét is. Mint közleményükben írták:

„A magyar újságírók elmúlt időkből ránk maradt szervezete ma az újságíró-társadalom érdekképviselete helyett kizárólag a politizálásra és a bevételszerzésre összpontosít. Teszi ezt annak ellenére, hogy sajtóhírek szerint a saját tagságuk és elnökségük egy része is ellenezte az eladást, nyilván nehezen fogadva el elnöküknek azt az érvelését, hogy »veszteséges volt« az ország legdrágább nyaralóhelyén álló üdülő üzemeltetése.”

A médiaszövetség közleményében kitért arra, hogy a MÚOSZ nem emeli fel a szavát, amikor politikusok és véleményvezérek újságírókat fenyegetnek. Hallgat, amikor szerkesztőségeket bírálnak szabad témaválasztásuk miatt. Néma marad, amikor Magyarországot a szakma mélypontját jelentő propagandaműsorokkal akarják befeketíteni külföldről.

– A MÚOSZ elnöke már olyan sajtóorgánumokat is támad, amelyekben a saját tagjai dolgoznak, ugyanakkor kézremegés nélkül írja alá a szervezet vagyontárgyainak elkótyavetyéléséről szóló dokumentumokat – figyelmeztetett az MNMSZ. Emlékeztettek: a MÚOSZ magát a Mikszáth Kálmán részvételével alapított Budapesti Újságírók Egyesülete utódjának tartja. A mikszáthi hagyatékból ugyanakkor mára úgy látszik, csak a legendás író hőseinek mindent felélő mentalitása maradt. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség álláspontja szerint a MÚOSZ mára mind szakmailag, mind erkölcsileg méltatlanná vált arra, hogy újságíró-szövetségnek nevezze magát.

– Szervezetünk, az MNMSZ szolidáris az újságíró-társadalmat érintő minden támadással, fenyegetéssel szemben, és ezt várja mindenkitől, aki az újságírók, a szakma érdekvédelmét hirdeti magáról – zárták közleményüket.

A Magyar Nemzet cikke emlékeztet rá, hogy az Átlátszó.hu kedden megírta:

a liciten a DT. Invest Kft. tette a legmagasabb ajánlatot, ami 900 millió forint volt. Az üdülőre eső vételár: 625 millió forint, a strandra eső vételár: 275 millió forint volt.

A DT. Invest Kft.-t 2000-ben alapították, a cég székhelye Budapesten van, a fióktelepe pedig Szolnokon. A kft. Mudura Sándor tulajdona a budapesti Crown Holding Kft.-n keresztül. 2019-ben a Mudura család vagyona felfért a Capital Románia 300 leggazdagabb emberét bemutató listájára, ahol az 55. helyet foglalták el. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után vette át a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

Az üdülő eladása nagy port vert fel a MÚOSZ testületében. A vita után Keleti Éva tiszteletbeli elnök, Gönczi Mária alelnök, valamint Danó Anna és Kleer László elnökségi tagok lemondtak elnökségi tisztségükről – tagsági viszonyukat, küldötti mandátumukat ugyanakkor Danó Anna kivételével megtartották.

Több mint hiba?

Danó Anna a lemondólevelében azt írta: „alapvetően nem értek egyet az üdülő eladásával. Azt gondolom, hogy egy súlyos gazdasági krízis közepén megszabadulni egy, az értékét megőrző, sőt növelni képes vagyontárgytól, több mint hiba.”

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke az Átlátszónak elmondta: az üdülő a MÚOSZ-tagság egy része számára érzelmi kérdés – vannak, akik családok generációi óta oda járnak nyaralni –, másoknak gazdasági ügy vagy éppen teljességgel érdektelen. A tihanyi üdülőt az elmúlt évek átlagában a tagok három-öt százaléka vette igénybe, miközben a fenntartását a teljes tagság finanszírozta a tagdíjakból. A tihanyi üdülő történetének a 2018-as nyár volt a csúcsszezonja a kihasználtságot (és a bevételt) tekintve, de az üdülő abban az évben is veszteséges volt, vagyis a szükséges ráfordításokat és az amortizációt a bevétel nem tudta ellensúlyozni.

Tovább olvasom

Trending Now

Oktatási programjával segíti a magyar gazdaságot a Google

Az év végéig a Google 50 ezer magyar kis- és közepes vállalat, induló cég és magánszemély digitális fejlesztését segíti díjmentes online technológiákkal és képzésekkel a Grow Hungary with Google programban, ezzel is hozzájárulva a magyar gazdaság fellendüléséhez.

Közzétéve:

Borítókép: Bíró Pál, a Google magyarországi vezetője egy korábbi sajtótájékoztatón, fotó: MTI / Balogh Zoltán

Bíró Pál, a globális vállalat magyarországi vezetője szerdai online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 5 évben már 100 ezer ember vállalkozását vagy karrierjét támogatták a digitális készségeket javító oktatási programjukkal. Bíró Pál megjegyezte: a világjárvány körülményei között a technológia jelentette az embereket összekapcsoló, a boldogulást segítő mentőövet.

A távmunka, a videochaten keresztüli kapcsolattartás mára az új norma, az otthon sokaknak az új munkahely

– mondta a társaság vezetője utalva arra, hogy ez az első olyan világjárvány, amely a digitális korszakban érte az emberiséget.

A korábbi élethez való visszatérés katalizátorai szintén a digitális eszközök lesznek

– mutatott rá Bíró Pál. Az MTI kérdésére hozzátette: sok munkaadó vegyes megoldásokban gondolkodik a munkavégzésnél; a digitális platformok használata ugyanolyan fontos maradhat, ráadásul sok digitalizációra épülő új munkahely is létrejött.

Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a Google programjához való társulással a külpiacokra lépő kkv-k sokkal szélesebb körét érhetik el.

Hetvenórányi tananyagukat eddig 1500 ember ismerhette meg, amelyek szeretnének megtízszerezni.

A kkv-k export-teljesítményének javulásához nemcsak készségeik, de bátorságuk fejlesztésére is szükség van – húzta alá a vezérigazgató. Azt is hozzátette, hogy jelenlétükkel 30 országban tudják támogatni a vállalkozások üzletkötését.

Magyarország az exportteljesítményét illetően a világon a 34-35. helyen áll, ráadásul pozícióját paradox módon a járvány is segítette, hiszen a visszaesés a kivitelt kevésbé érintette, mint a gazdaság teljesítményét – idézte fel Szabó Kristóf.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a globális vállalattal való együttműködésük nem új keletű, a vállalkozások oktatása azonban most a járvány miatt előtérbe került. A Google-lel díjmentes oktatási sorozatot terveznek – tette hozzá, utalva arra, hogy

a digtális ismereteket el kell juttatni a legkisebb falvakba is.

A hazai turizmus az elmúlt években “csúcsra volt járatva”, a vendégek ellátása mellett kevés figyelem jutott arra, hogy mit lehetne tanulni, hogyan lehetne továbbfejlődni – mutatott rá a szövetség elnöke. A turisztikai cégek digitális fejlettsége a járvány előtt igen alacsony szintű volt, a tudásszint azonban a körülmények megváltozásának hatására drasztikusan növekedésnek indult, “éveket léptünk előre” – tette hozzá utalva arra, hogy idén rekordszámú résztvevővel tartottak online előadásokat.

Langmár Péter, a Green Fox Academy társalapítója, igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy együttműködésük keretében a Coursera oldalon idén nyáron 300 nőnek biztosítanak ingyenes informatikai képzést, mentorálással segítve.

Az oktatási vállalkozás közel 100 céggel működik együtt, a sikeresen végzett hallgatókat segíti a munkához való jutásban is – hangsúlyozta az igazgató utalva arra, hogy a programjaikon részt vevő nők aránya eddig 25 százalék volt.

Tovább olvasom