Kövess minket!

Trending Now

A 120 éve született Neumann Jánosra emlékezik a Neumann Társaság

Vándorkiállítás, képzőművészeti tárlat, emlékfaültetés, emlékalbum kiadása és konferencia is szerepel a terveik között.

Borítókép: n120.njszt.hu

Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa, ő alapozta meg a modern számítógépek működési elveit. A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták, a numerikus meteorológia területén, és még egy sor elméletet megalapozva – emlékeztet közleményében a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

A Neumann Társaság a 2023-as évet névadója örökségének ápolására szenteli, s mivel Neumann János a legjelentősebb gondolkodók közé tartozik, számos más kezdeményezés is várható az évforduló köszöntésére. A társaság évnyitó eseményét 2023. január 18-án tartják sajtótájékoztatóval, koszorúzással és szakmai konferenciával. Ezen a napon már sor kerül a Neumann-évhez köthető első pályázatok, alkotások bemutatására és díjazására is, és köszönti az alkalmat Neumann János lánya is videóüzenetben.

A Neumann Társaság 1968-ban alakult, lassan 55 éve képviseli Neumann szellemiségét.

„Örvendetesnek tartjuk, hogy megalapításunk óta számos oktatási intézmény és más szervezet is felvette Neumann János nevét. Elkötelezettségünket jelzi, hogy Neumann János életműve a Neumann Társaság kezdeményezésére került be a hungarikumok sorába 2015-ben”

– emlékeztet Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője.

A Neumann Társaság az idei év folyamán – többek között – tudománytörténeti vándorkiállítással, képzőművészeti kiállításokkal, emlékfaültetéssel, a Magyar Tudományos Akadémiával közös konferenciával, továbbá Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetésével jelentkezik.

A Neumann Társaság elindította a Neumann 120 jubileumi év oldalát, várja az intézmények, szervezők jelentkezését, szívesen hírt ad programjaikról.  A jubileumi eseményekből már itt is olvasható válogatás, sok más érdekesség mellett

A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási, a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI). A társaság célja, hogy segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Trending Now

Új világ kezdődik a magyar iskolákban

Rengeteg diáknak vesz notebookot az állam, miközben nagy számban jönnek az iskolákba programozható robotok és drónok.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Európa egyik legkorszerűbb digitális eszközparkja áll majd a magyar gyerekek és pedagógusok rendelkezésére – ezt közölte nemrégiben a törvényhozáson keresztül a hazai nyilvánossággal Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára. Notebookok, robotok, drónok jönnek nagy számban. Mutatjuk a részleteket!

Látványos fejlesztéseket tervez digitális téren a közoktatásban a kormány – ez derül ki a Belügyminisztérium államtitkárának március eleji tájékoztatásából. Rétvári Bence egy ellenzéki írásbeli kérdésre a törvényhozásban összegezte a várható beszerzéseket.

Az államtitkár bevezetésképpen arra emlékeztetett, hogy a kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott a digitális pedagógiai módszerek széles körű hazai elterjesztéséért a közoktatásban. A digitális átállást 2018 óta segítő állami programok sikerét az államtitkár szerint kellően jelzi, hogy a világjárvány egyik hulláma alatt sem állt le a köznevelési rendszer, mivel adva voltak a tantermen kívüli, digitális oktatás feltételei.

A fejlesztés ugyanakkor nem állhat le, a kormány ezért grandiózus programról határozott. Az államtitkár közlése szerint minden 5. és 9. évfolyamos tanuló kap notebookot.

– A program keretében összesen 579 ezer eszköz beszerzésére kerül majd sor azért, hogy valamennyi 5-12. évfolyamos tanuló számára elérhetővé tegyük a lehetőséget

– fogalmazott az államtitkár. Majd azzal folytatta, hogy

azok a pedagógusok, akik az elmúlt években nem jutottak hozzá megfelelő digitális eszközhöz, szintén kapnak notebookot.

Az első ütemben, 2022 áprilisának végéig országszerte 120 ezer korszerű gépet osztottak ki a 9. évfolyamosok és a pedagógusok között.

Az államtitkári összefoglaló talán legizgalmasabb része a végére maradt. Eszerint ugyanis az elkövetkező időszakban nagy számban érkeznek majd a magyar iskolákba korszerű tantermi megjelenítő eszközök és a tanulói kreativitást, problémamegoldó-képességet fejlesztő berendezések. Rétvári Bence példaként a programozható robotokat és a drónokat említette. Úgy vélte,

a fejlesztések nyomán Európa egyik legkorszerűbb digitális eszközparkja áll majd a magyar gyerekek és pedagógusok rendelkezésére.

Korábbi sajtóbeszámolókat böngészve megjegyezhető, hogy a programozható robot nem teljesen ismeretlen a magyar közoktatásban. Kiskunfélegyháza környékén például több általános és középiskolában is megismerkedhettek már az Alpha 1 Pro, oktatási célokra is használható robottal. Ezeket az akkor részben magánforrásból vásárolt eszközöket 2018-ban adták át.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Trending Now

Az amerikai hadsereg felfüggesztette kampányát, mert a reklámhangját őrizetbe vették

Az amerikai hadsereg részben leállította új toborzókampányát, miután meghatározó reklámhangját, Jonathan Majors színészt erőszakos cselekmények vádjával a hét végén őrizetbe vették.

Közzétéve:

MTI/EPA/Neil Hall

Az amerikai hadsereg vállalati marketingirodájának közleménye szerint a fegyveres erőknél is értesültek Majors őrizetbe vételéről, és a vádban megfogalmazott “feltételezések mély aggodalomra adnak okot”. A közleményben megjegyzik, hogy noha Jonathan Majors mindaddig ártatlannak tekintendő, amíg bűnösnek nem ítélik, a vizsgálat idejére az érintett hirdetéseket visszavonják.

Jonathan Majors főszereplője volt több akciófilmnek, ezért az amerikai hadsereg vezetői azt remélték, a filmsztár segíthet a toborzókampányt sikerre vinni. A színészt szombaton New Yorkban vették őrizetbe fojtogatás, bántalmazás és zaklatás gyanújával.

Az amerikai hadsereg évek óta létszámhiánnyal küzd, komoly problémát okoz, hogy megfelelő számú fiatalt találjon katonai szolgálatra. Tavaly a kitűzött céltól, a 60 ezer újonc szerződtetésétől mintegy 25 százalékkal, azaz 15 ezer fővel maradtak el.

Az Egyesült Államok hadseregért felelős államtitkára, Christine Wormuth korábban 2023-ra azt tűzte ki célként, hogy 65 ezer újoncot vesznek fel. Az új reklámok ezt segítették volna azzal, hogy új és kreatív módon próbálják felkelteni a fiatalok érdeklődését a katonai szolgálat iránt, hogy a hadsereg létszáma elérje az ország védelmére elengedőnek tartott állományi szintet.

Borítókép: Jonathan Majors amerikai színész a Nincs idő meghalni (No Time To Die) című film világpremierjén a londoni Royal Albert Hallban 2021. szeptember 28-án

Tovább olvasom

Trending Now

Tiltakozik a YouTube cenzúrája ellen a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Az újságírószervezet arra biztatja a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a csatornájukat törlő globális cenzúra ellen.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elkeserítőnek és felháborítónak tartja a Google eljárását, amellyel érdemi indoklás nélkül ismét törölte a Pesti Srácok YouTube-csatornáját” – közölte szombaton honlapján az újságírószervezet, amely szerint elfogadhatatlan, hogy egy médiatartalmak közvetítésére létrehozott platformszolgáltató saját szerződési feltételeit megszegve érdemi magyarázat nélkül távolítson el egy Magyarországon nyilvántartásba vett, a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően működő, a magyar jogszabályokat nem sértő tartalmat közzétevő médiaszolgáltató csatornáját.

Az MNMSZ közleménye a szövetség támogatásáról biztosítja a szerkesztőséget, és

arra biztatja a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a globális cenzúra ellen, mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkényük nem lehet határtalan.

Mint írják, a médiaszövetség tisztában van azzal, hogy a globális közösségi médiaszolgáltatók mára megkerülhetetlenné váltak a véleménynyilvánítás, a kapcsolattartás és az üzleti élet területén, ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy a felhasználók személyes adatainak elemzésére alapított, célzott hirdetésekből horribilis bevételre szert tevő szolgáltatók titkolt és átláthatatlan szabályrendszer szerint működnek, amelyeket a nemzeti jogszabályok felett állóként alkalmaznak, azoktól sokszor függetlenek, és azoknak gyakran ellentmondóak.

A közlemény rámutat, hogy a Pesti Srácok YouTube-csatornája rendkívül népszerű, havi megtekintési átlaga meghaladta a hárommillió letöltést.

„Ezt a szakmai műhelyt próbálja most ellehetetleníteni a Google, állítólagos közösségi jogsértésekre hivatkozva, úgy, hogy a konkrét okot tájékoztatásuk szerint azért nem fedik fel, mert ezzel a szabadalmaztatott érzékelő rendszerük védelmét kívánják biztosítani”

– teszi hozzá a kommüniké.

Végül az MNMSZ közleménye ismerteti, hogy a YouTube szerződési feltételei szerint, amennyiben a felhasználó az Európai Gazdasági Térségben vagy Svájcban él, a szerződésre a lakóhelye szerinti ország törvényei vonatkoznak.

„Az, hogy egy szerkesztőség pusztán a véleménye miatt önkényesen, egy átláthatatlan algoritmusra mutogatva kerüljön komoly hátrányba, jogi szempontból cenzúrának minősül, amely a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság Alaptörvényben és az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogának sérelmét jelenti”

– érvel az újságírószervezet, amely emlékeztet, hogy mindig is elutasította a cenzúrát és mindig is határozottan kiállt a sajtó szabadsága mellett. Az MNMSZ közleményében felhív minden jóérzésű újságírót és szakmai szervezetet, hogy álljanak ki a véleménye miatt meghurcolt szerkesztőség mellett, egyúttal biztosítja a Pesti Srácok kiadóját arról, hogy minden jogi segítséget megad neki, ha az a döntés születik, hogy jogi úton lép fel a YouTube önkénye és cenzúrája ellen.

A YouTube is megszólalt
A platformszolgáltató az alábbi állásfoglalást tette közzé a Pesti Srácok csatornájának megszüntetésével kapcsolatban:
„Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük. A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában.”

Tovább olvasom