Kövess minket!

Trending Now

Rendezvényeseknek segít az ingyenes platform

A koronavírus egyik legnagyobb áldozata a magyar gazdaságban a rendezvénypiac, a szervezők és az őket kiszolgáló alvállalkozói réteg.

A FestSolution néven futó projekt alapítói szerint, bármikor is ér véget a járvány okozta veszély, az újrainduló rendezvénypiac túl lesz zsúfolva – a szezon lerövidül, a rendezvények besűrűsödnek, egy-egy időpontban számos rendezvény lesz megtartva. Erre a helyzetre szeretnének előre megoldást nyújtani.

A Magyar Fesztivál Szövetséggel együttműködve, rövidtávon azt szeretnék felmérni, hogy milyen hatással van a koronavírus okozta helyzet a fesztiválok közreműködőire, létrehozóira, működtetőire. “Sokszor megfeledkezünk róla, hogy a fesztiválokban dolgozó kulturális és műszaki szolgáltatókat is súlyosan érinti a jelenlegi és jövőbeni helyzet. Érdekeik képviseletében folyamatos felmérésekkel szeretnénk átfogó képet kapni, hogy pontosan milyen károk okozódnak ebben az ágazatban” – mondta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

A FestSolution két oldalról közelíti meg és ad megoldást a rendezvénypiacnak. Az egyik, hogy az arra regisztráló szervezők számára egy rendezvénynaptárat tesznek elérhetővé, amit a korábban is működő Festivize nevű applikációban fognak tudni elérni, így lehetőséget teremtve, hogy az adott esemény új időpontját a többiekhez igazodva határozzák meg. Ezzel elkerülve, hogy minden fesztivál egy hétvégén legyen megtartva – írják.

A másik pedig, az újraindulásra fókuszál, amikor a korábban lemondott rendezvényeket hirtelen, nagyon rövid idő alatt kell újraszervezni. Az ingyenesen használható rendszerrel szeretnék megkönnyíteni a szereplők egymásra találását, ezért egy platformra hozzák a szervezőket, kiállítókat, szolgáltatókat, fellépőket, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják egymást.

“Célunk, hogy a platform által ne kelljen sok kört futniuk a szereplőknek, hanem azonnal össze tudjuk kötni a szabad kapacitással rendelkező alvállalkozókat a szervezőkkel. Hiszünk benne, hogy ezzel a karitatív kezdeményezéssel, összefogással nagy terhet vehetünk le a szervezők válláról” – mondta Poór Szabolcs, a Festivize közösségi fesztiválalkalmazás alapítója.

Trending Now

Felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe

Mára már a szakhatóság a panasz benyújtásától a határozat meghozataláig teljes mértékben elektronikus úton folytatja munkáját.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az internetes és csomagküldő értékesítés felülmúlta az 1000 milliárd forintot tavaly a járvány hatására, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe – mondta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiemelte: az ITM “nem kullog az események után”, az elmúlt 5 évben jelentős eredményeket ért el az online kereskedelem fogyasztóvédelmének területén.

A 15 ezer forint és 500 ezer forint közötti bírságsávot 200 ezer forint és 2 millió forint közöttire növelték

– idézte fel példaként. Azt is hozzátette, hogy az ismételt ellenőrzések eredményeként a korábbi 50 százalékos jogsértési arány az idén 15-20 százalékra csökkent.

A tárca továbbá létrehozott egy internetes adatbázist, ahol – a jogsertowebaruhazak.kormany.hu weboldalon – a fogyasztók előzetesen tájékozódhatnak az internetes áruházakról – emlékeztetett jelezve, hogy

valamivel több mint 500 webáruház szerepel a feketelistán.

Keszthelyi Nikoletta elmondta azt is, hogy tavaly a járvány hatására megnőtt a visszaélések száma az online térben, ezért a szokásos 600-800 webáruház ellenőrzése mellett még 750 internetes boltot megvizsgáltak.

A termékbiztonsági ellenőrzések számát a 2017-es 22 ezerről több mint ezerszeresése, 27 millióra növelték 2020-ra

– mutatott rá a helyettes államtitkár megjegyezve, hogy a kiugró növekedés a vámhatárokon történő helyszíni ellenőrzéseknek köszönhető.

A vállalkozásoknak sokkal több információval kell ellátniuk a fogyasztókat az online felületeken, továbbá az adatainkkal való fizetést követően – úgynevezett ingyenes szolgáltatásoknál – is el lehet állni a “vásárlástól” 14 napon belül – emelte ki a jövő évtől életbe lépő újdonságok közül a szakpolitikus.

Keszthelyi Nikoletta felhívta a figyelmet arra, hogy törekvéseiket hasznosan támogatta a 2016-ban indított projektjük a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálására, amelynek eredményeképpen

mára már a szakhatóság a panasz benyújtásától a határozat meghozataláig teljes mértékben elektronikus úton folytatja munkáját.

A vásárlók elektronikus úton a fogyasztovedelem.kormany.hu oldalon nyújthatják be panaszaikat, ugyanitt e-kereskedelmi kisokost is találnak az online vásárlás során felmerülő jellemző problémákról – ismertette a helyettes államtitkár, aki ezen túl beszélt a november óta futó mozgóképes kampányukról és a fogyasztóvédelem Youtube-csatornáján követhető podcastepizódjaikról is.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2016-2021 közötti fogyasztóvédelmi digitalizációs projekt 1,7 milliárd forintos, száz százalékos uniós támogatásból valósult meg.

Beszélt arról is, hogy a projektet június végén zárják le, de már előkészítették a munkafolyamatok második fázisát is a következő uniós költségvetési ciklusra.

A projektgazda és konzorciumvezető szerepét betöltő KIFÜ 2006-ban jött létre, 500 embert foglalkoztat, mérlegfőösszege 30 milliárd forint – tájékoztatott a szervezet elnöke jelezve, hogy az ügynökség az ITM háttérintézménye.

Tovább olvasom

Trending Now

Külföldön is népszerűsítik a Puskás Öcsiről készült képregényt

Francia és amerikai kiadóknak is dolgozik a Puskás Ferencről szóló képregény megalkotója, Futaki Attila. A képregényrajzoló az M5 Librettó című műsorában beszélt a műfaj és a bemutatott kiadvány hazai és külföldi népszerűségéről.

Közzétéve:

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A legendás Aranycsapat kapitánya, Puskás Ferenc, azaz “Öcsi” futballsikerének története került képregénybe, amelyet a képregényrajzoló szakma jeles képviselője, Futaki Attila készített el. A történet Tallai Gábor író tolla nyomán elevenedett meg és a 10 – A Puskás címet kapta, reflektálva az élsportoló mezszámára. A hazai és a nemzetközi futballtörténelem kiemelkedő alakjáról szóló alkotás nem pusztán egy újabb „fociképregény”, hanem egy olyan történet, ami a világ minden táján inspiráló lehet bárki számára, hiszen az alázatos, kitartó munkát koronázó sikerről szól.

„Bár itthon egyelőre nem tartozik a legnépszerűbb műfajok közé a képregény, bízom benne, hogy jó témaválasztással ez megváltozhat. A Puskás-képregény esetében azt érezzük, hogy ez volt a titok. Nagy esélyünk van rá, hogy akár 10 ezer példányt is értékesíteni tudunk majd belőle, ami hazai viszonylatban nem kis teljesítmény” – fogalmazott a Librettóban Futaki Attila képregényrajzoló, aki nemzetközi szinten elismert a szakmájában.

A kiadványt a készítők angol nyelvre is lefordították és azt remélik, nemcsak itthon, hanem a műfaj legfelkapottabb országaiban, Franciaroszágban, Belgiumban és az Amerikai Egyesült Államokban is népszerű lesz. További részleteket a Librettó idézett adásában tekinthetnek meg az érdeklődők.

Librettó – minden hétköznap 19 órától az M5 műsorán!

A korábbi adások 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A Fehér Könyv is elérhető lesz a most induló portálon

Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) portálja, amelynek célja elérhetővé tenni egyebek mellett a szakterületek legfontosabb eredményeit, de a közgyűjteményi digitalizálás módszertani útmutatóját, a Fehér Könyvet is – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-t.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Levéltár által üzemeltetett KDS Portál célja, hogy modern köntösben nyújtson könnyen elérhető információkat a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról és annak megvalósulásáról mind az érdeklődőknek, mind a közgyűjteményi szakma képviselőinek.

A KDS olyan átfogó rendszer, amely a közgyűjteményekben őrzött kulturális javaink digitalizálását hivatott megvalósítani.

Célja, hogy a közgyűjtemények anyagai digitális formában bárki számára, jó minőségben és informatív módon elérhetővé váljanak, így elősegítve azok megismerését, a kultúra közvetítését, a tudományos kutatás és az oktatás támogatását – olvasható a közleményben.

A tárca szerint a KDS lehetővé teszi a kulturális örökség szolgáltatásorientált, felhasználóbarát megjelenítését, és annak a lehető legteljesebb körű hozzáférhetőségét.

Az intézmények kidolgoztak egy egységes módszertani útmutatót, az úgynevezett Fehér Könyvet. A megvalósításban kulcsszerepük van az ágazati aggregátor intézményeknek, amelyeknek feladata az egy-egy szakterületen belül megvalósuló feladatok összefogása, koordinálása és az eredmények publikálása.

Ilyen ágazati aggregátor intézmény könyvtári területen az Országos Széchényi Könyvtár, levéltári területen a Magyar Nemzeti Levéltár, múzeumi területen a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, audiovizuális területen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Filmintézet (Filmarchívum).

2019 és 2021 között összesen 5 milliárd 104,6 millió forintot biztosított Magyarország kormánya a KDS megvalósítására.

Tovább olvasom