Kövess minket!

Trending Now

Pandémia a VUCA World-ben I.

Dr. Szilágyi Judit, a Comeandgrow tanácsadó cég ügyvezető igazgatója, üzleti coach, a FranklinCovey Magyarország szenior trénere. A szakember, aki a vállalati kultúra fejlesztésének elkötelezett híve, a Médiapiacnak adott interjú első részében arról beszél, hogy mire tanít minket egy világjárvány, mi az a VUCA, és mit jelent az agilis cégvezetés a pandémia idején.

 

V – volatility: változékonyság

U – uncertainty: bizonytalanság

C – complexity: komplexitás

A – ambiguity: kétértelműség

 

Mit tanít a pandémia a világnak?

Általában, amikor valakivel történik egy tragédia, lehetünk segítőkészek, megértőek, de azt a másik ember nem tudja átérezni, még akkor sem, ha szeretné. Most azonban mindenki egyforma helyzetben van – azonosan furcsában -, ezért közelebb kerültek egymáshoz az emberek, nagyobb türelemmel viseltetnek egymás iránt, érdeklődéssel fordulnak a másik megoldásai felé. Mondhatni egyenlőek vagyunk a vírus előtt. A mostani helyzet kicsit olyan, mint amikor az anyukák azt mondják: menjetek a szobátokba és gondolkozzatok el, hogy mit műveltek! Most ez az egész világnak szólt.

Az, hogy emberek halnak meg, borzasztó, és a járványból következő gazdasági hatások is szörnyűek. De ez olyasféle tükör, ami megmutatja, hogy hová pörgettük az életünket, és azt, hogy a globalizáció segítségével egy betegség hetek alatt végigsöpörhet az egész világon.

Szerencsére, tudunk a távol-keletről olcsó porszívót rendelni, utazgatni, ott gyártatni ahol olcsó hiszen ez is a globalizáció eredménye, de a vírus ilyen elképesztően gyors elterjedése is ennek köszönhető.

Mi és mikor változott meg ennyire?

Már az elmúlt 5-8 évben meg kellett volna tanulni, hogy ez egy kiszámíthatatlan világ, amit az amerikai katonaságtól származó kifejezéssel élve VUCA world-ként szoktunk emlegetni. Ennél erősebb példa nincs a VUCA világra: hatvan nap alatt fejre állt minden. Ez mutatja, hogy ez egy gyorsan változó, komplex, nehezen érthető és bizonytalan világ, csak hogy a mozaikszó elemeit le is fordítsam.

Látszik, hogy akik nem voltak felkészülve a világ megváltozott működésére szervezetileg, készségekben, szemléletben, azok összeomlottak, hiszen épp most kell használni azokat a stratégiákat, amiket a „VUCA” vezetői képzéseken mantráztunk. Például korábban, a vezetőnek az volt a dolga, hogy ha jött egy probléma, megoldottuk, előre terveztünk, és csökkentettük a bizonytalanságot. Most viszont, egy jó vezetőnek a kiszámíthatatlannal kell együtt élnie és irányítania egy csapatot, ami végtelen nagy agilitást igényel.

Ki tud jól reagálni erre a helyzetre?

Sok összetevős ez a lista, de mindenképpen agilisnek kell lenni személyes és szervezeti szinten is ahhoz, hogy jól küzdjünk meg ezzel. Ez nyilván szektoronként mást jelent, de az “agilis szervezet” szexi és trendi kifejezés lett az elmúlt időszakban. Ez a helyzet ennek a záróvizsgája, ugyanakkor nagyon sok cég elbukott. Attól, hogy agilis szervezeti struktúrákat vezettünk be, még egyáltalán nem biztos, hogy gondolkodási mintákban, működési módokban valóban agilisek, azaz rugalmasak lettünk.

Mit jelent ez a szó, a jelen helyzetben?

Az agilitás általában is azt jelenti, hogy gyorsan elmozdulunk, ezt könnyedén tesszük és tudunk a változásokra reagálni. A kezdeti sokk nagy volt mindenkinek. Nekem hétfőtől péntekig kiürült a következő négy heti naptáram. A sokkot követte a gyász, de ha ebbe az állapotba beleragadunk, akkor nem vagyunk túl rugalmasak.

Megtehetem, hogy leállok, de akkor éhen halnak a kollégáim, vagy csinálom ugyanazt tovább, kicsit másképp csomagolva. Ennél azonban sokkal jobb, ha fölszívjuk magunkat, és megnézzük, mire van most szüksége az ügyfeleknek, mit tudunk tenni most, ebben a megváltozott helyzetben.

Mi a harmadikat választottuk, mert a cégünk hitrendszere szerint ez a helyes, a jelenlegi naptáram szerint pedig ez a működőképes.

Van -e olyan modell, tanítás, ami felkészíthetett erre a helyzetre?

A tapasztalat segíthet, de például a 2008-as válság sokkal lassabban jött, ezért felkészültebbek voltunk. Most hirtelen változott meg minden, és jellemző, hogy mindenki az alap működési mintáit kezdi működtetni. Aki eddig, békeidőkben is proaktív és döntésképes volt, annak most is menni fog. Aki nem, neki nehezebb lesz a paradigmaváltás, de a krízis hozhat fejlődést.

A szervezetekben alapvetően a vezetésen múlik minden: a cégkultúra top-down, vagyis fentről lefelé működik. A lokáció, a fizikai jelenlét másodlagos kérdés, hiszen aki jó vezető, az távmunkában is jó vezető. A pandémia kialakította helyzetben eldől az, melyik vezető milyen kompetenciákkal rendelkezik. Agilis -e, tud -e dönteni, kommunikál -e. Itt emelném ki, hogy jelen helyzetben nagyobb kárt nem tehet egy vezető, mint hogy nem kommunikál. Hogy mennyire transzparens, képes -e megmutatni a saját drámáját, de közben látja -e a kollégáiét? Mennyire hiteles, proaktív, innovatív, képes -e pozitív maradni, a reziliencia eszköztárát megmutatni és átadni?

Trending Now

Vádat emeltek Evan Gershkovich amerikai újságíró ellen Oroszországban

A hatóság szerint kémkedett, 20 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.

Közzétéve:

A kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró a vádlottak üvegkalitkájában a moszkvai városi bíróságon tartott meghallgatásán 2023. június 22-én, fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Jóváhagyta és beterjesztette a szverdlovszki régió bíróságához a vádiratot a kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró ügyében az orosz főügyészség – közölte Andrej Ivanov, a hatóság szóvivője csütörtökön Moszkvában újságírókkal.

„A nyomozás megállapította és dokumentálta, hogy a The Wall Street Journal című napilap amerikai újságírója, Evan Gershkovich a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) megbízásából 2023 márciusában Szverdlovszk megyében titkos információkat gyűjtött az Uralvagonzavod Kutatási és Termelési Komplexum Rt. védelmi vállalat tevékenységéről a haditechnikai eszközök gyártása és javítása terén”

– mondta Ivanov.

A nyomozás megállapította, hogy törvénysértő tevékenységét Gershkovich gondos konspirációs intézkedések mellett folytatta. Az előzetes vizsgálatot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati osztálya végezte.

Evan Gershkovichot 2023. március végén Jekatyerinburgban vették őrizetbe. Az FSZB szerint megpróbált titkos információkat szerezni az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről. Ha bebizonyosodik a vád, 20 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.
Az újságíró nem ismeri el vétkességét. Az amerikai kormányzat többször követelte szabadon bocsátását.

Tovább olvasom

Trending Now

Hat embert ítéltek el egy holland bűnügyi újságíró meggyilkolása miatti perben

Az újságírót 2021 júliusában lőtték fejbe Amszterdam központjában.

Közzétéve:

2020. szeptember 28-án Maastrichtban készített kép Peter R. de Vries holland újságíróról, akit 2021. július 6-án este Amszterdamban többször is meglőttek, fotó: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

Egy amszterdami bíróság szerdán hat embert ítélt el – közülük hármat 28, illetve 26 éves fegyházbüntetésre – az ismert bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries három évvel ezelőtti meggyilkolása miatt – közölte az MTI brüsszeli tudósítója.

Az újságírót 2021 júliusában lőtték fejbe Amszterdam központjában, és tíz nappal később belehalt a sebesülésébe. Az ügyészség szerint De Vriest azért gyilkolták meg, mert Ridouan Taghi holland–marokkói drogbáró és bűnbandája elleni per koronatanújának tanácsadójaként tevékenykedett. A koronatanú Nabil B. testvére és ügyvédje is gyilkosság áldozata lett korábban. Taghit – aki tagadta, hogy köze lenne az újságíró megöléséhez – az év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

A bíróság Delano G.-t, Kamil E.-t és Krystian M.-t ítélte el a gyilkosság elkövetésért, ők 28 évet kaptak, míg bűntársaik 10, illetve 14 éves börtönbüntetést.

Az ügyészség szerint Delano G. oltotta ki De Vries életét, őt Kamil E. fuvarozta a gyilkosság helyszínére, míg a merényletet Krystian M. szervezte meg.

„A bűncselekmény jellege és a végrehajtás módja azt mutatja, hogy előre kitervelték. Mindhárman tisztában voltak azzal, hogy mire készülnek, és mindegyiküknek fontos szerepe volt a terv végrehajtásában”

– közölte a bíróság.

A bírák két gyanúsítottat felmentettek, mivel az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a bűnszervezethez tartoztak.

Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért a három fő gyanúsítottra, de a bíróság elutasította, mivel korábban nem ítélték el őket emberölésért vagy gyilkosságért.

A holland jogrendszer lehetővé teszi mind az ügyészek, mind a vádlottak számára, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A fellebbezést az ítélet kihirdetését követő 14 napon belül kell benyújtani.

Tovább olvasom

Trending Now

Átadták Az Utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Nem csak az ágazat magyarországi szereplőit díjazták, hanem a külhoniakat is.

Közzétéve:

Az Utazó magazin idei díjazottjainak csoportképe, fotó: Azutazo.hu

Átadták Az Utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy az idegenforgalom a nemzetgazdaság egy erős húzóágazata, amelyben ugyan volt egy töréspont, de azt már nagyrészt kiheverte.

Az államtitkár úgy vélte, az ágazat teljesítménye idén kiugróan jó lesz, ami kihat azokra is, akik utaztatással foglalkoznak, szállásadó tevékenységet végeznek vagy éttermet üzemeltetnek.

Magyarországon és a Kárpát-medence térségeiben működő turisztikai szolgáltatók is vannak a díjazottak között – ismertette Potápi Árpád János, aki

örömét fejezte ki, hogy a nemzeti összetartozást ebből a szempontból is meg tudják erősíteni.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke elmondta, hogy minden díjazott kiemelkedik valamiben, ezért érdemes tanulni tőlük.

A szezon alakulását főként Budapesten bizakodóan értékelte, egyebek mellett azért, mert a magyar repülőtér az első negyedévben már magasabb forgalmat ért el, mint a Covid előtti csúcsidőszakban. „Ha nem történik az életünkben semmi váratlan, akkor a külföldi vendégéjszakák száma megdöntheti a 2019-es csúcsot” – fogalmazott a szakember.

Potápi Árpád János, Flesch Tamás és Érsek M. Zoltán, Az Utazó magazin főszerkesztője közösen adta át a díjazottaknak az okleveleket.

Íme a magyarországi díjazottak

Az év üzleti szállodája a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Az év kutyabarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év wellness szállodája az Ensana Thermal Aqua Health Spa Hotel lett. Az év családbarát szállodája címet a Hotel Kapitány Sümeg, Az év felnőttbarát szállodája címet a Minaro Hotel Tokaj, Az év konferencia szállodája címet a Novotel Budapest Centrum képviselője vehette át. Az év zöld szállodája Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa, Az év szálloda üzemeltetője a Zeina Hotels Budapest lett.

Az év vidéki étterme a győri Belga Étterem és Söröző, Az év szállodai étterme a Yellow Bistro & Bar, Az év magyaros étterme a Lajosmizsén található Tanyacsárda, Az év budapesti étterme a Rosenstein lett. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin, Az év víziparkja az Aquaticum (Debrecen), Az év gyógyfürdője a HungaroSpa Aquapark (Hajdúszoboszló), Az év wellness fürdője a Gyulai Várfürdő, Az év turisztikai városa Győr, Az év Lounge & Bárja a White Raven Skybar & Lounge, Az év tranzit szállodája az Airport Hotel Budapest, Az év légitársasága a Wizz Air lett. Az év turisztikai személyiségének járó díjat Klemm Balázs vehette át.

Íme a határon túli díjazottak

Az év vajdasági magyar étterme a Huszárlángos (Szabadka), Az év vajdasági magyar szálláshelye a Royal Hotel (Zenta), Az év erdélyi szálláshelye a Gyilkostó Hotel, Az év erdélyi magyar étterme a Kicsi Gomba lett. Az év felvidéki magyar szálláshelye a St. Peter Vini (Komáromszentpéter), Az év felvidéki magyar étterme a Csölle Pepo Halászcsárda (Lég), Az év muravidéki magyar étterme a Hancsik Falusi Turizmus (Dobronak), Az év muravidéki magyar szálláshelye a Domonkosfai Porta (Domonkosfa), Az év horvátországi magyar szálláshelye a Kollár Pincészet, Az év horvátországi magyar étterme pedig a Darócz Étterem lett.

Tovább olvasom