Kövess minket!

Trending Now

Miért fontos a jó CRM, és hogyan lehet jól választani a tökéletes kommunikációhoz?

A koronavírus által meghatározott időszakban a fogyasztói szokások megváltoznak, egyre magasabb az online vásárlások aránya. Amint egy vállalkozás növekedésnek indul, az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszer (CRM) bevezetése egyre szükségesebbé válik ahhoz, hogy az ügyféladatokat és kommunikációt rendszerezni tudja az ügyfélszolgálat.

A CRM egyúttal marketingeszközként is funkcionálhat, sőt egyes szolgáltatások esetében szinte már komplex vállalatirányítási rendszerekről beszélhetünk. Éppen ezért, CRM rendszert érdemes hosszú távra választani, úgy hogy ahhoz a későbbi igényeknek megfelelően bármikor hozzáépíthetőek legyenek a kapcsolódó eszközök.

Nem számít, milyen méretű cégről van szó, a megfelelő CRM szoftver segít a versenyképességének megőrzésében azáltal, hogy lehetővé teszi:

  • az ügyfelekkel folytatott interakciók minden formájának nyomonkövetését,
  • az értékesítés és a marketingerőfeszítések kiértékelését,
  • erős kapcsolat fenntartását a meglévő ügyfelekkel,
  • további termékek és szolgáltatások eladását,
  • az értékesítési és marketing csapatok közötti kommunikáció javítását,
  • új ügyfelek keresését és megtartását.

A magyar piacon is található a legtöbb igényt lefedő CRM szolgáltatás, amiket egy egyszerű Google kereséssel bárki megtalálhat. Éppen ezért ez a cikk a kiválasztással kapcsolatos témákra szorítkozik.

A legnagyobb hiba, amelyet a CRM rendszerről döntő vállalkozások elkövetnek, az, hogy végignézik, melyik szolgáltató milyen funkciókat ad egy adott összegért, ahelyett, hogy saját szükségleteikre és üzleti prioritásokra koncentrálnának.

A böngészés és összehasonlítás előtt érdemes az alábbi kérdéseket átgondolni: Melyek a legjobban működő folyamatok a vállalkozásunkban, és min szeretnénk javítani a CRM rendszerrel? Milyen operatív folyamat és munkafolyamat hiányzik, amit hozzá kell adnunk a meglévő munkához? Ki és milyen céllal fogja használni a CRM-et? Hány felhasználóra van szükségünk? Milyen más szoftvert akarunk integrálni a CRM rendszerbe? Mi a költségvetésünk?

SaaS rendszer vagy saját CRM?

A felhő alapú (szoftver-szolgáltatásként szolgáltatásként / SaaS) megoldással nincs szükség szerverre vagy műszaki szakértelemre a vállalkozás részéről, ami nagy előnyt jelenthet. Elég egyszerűen belépni a szolgáltató oldalán található fiókba és azonnal elérhetővé válnak az adatok.

A rendszer hátránya, hogy ha akadozik az internetszolgáltatás, vagy bármilyen okból kifolyólag nem tud kommunikálni a két fél, akkor az adatokhoz való hozzáférés is meghiúsul. Emellett, ha ilyen rendszert szeretnénk választani, fontos hogy előre tájékozódjunk, hogyan tudjuk kinyerni belőle az információkat – arra az esetre, ha később váltani szeretnénk.

A helyszíni megoldás esetében a vállalat maga rendelkezik a CRM rendszer felett, ami a saját szerverén fut. Ez ugyanúgy lehet teljesen saját (ritkább esetben) és előfizetéses rendszerben működő (gyakoribb). Mivel a karbantartás erőforrás- és szakértelemigényes, ez azoknak a cégeknek ajánlott, akik rendelkeznek saját informatikai csoporttal. Be kell szerezni továbbá a szükséges hardveres és szoftveres elemeket, valamint magasabb előzetes költségekkel kell számolni.

Szolgáltatások és funkciók

Minden vállalkozás ügyfélköre és dinamikája egyedi, ezért a megfelelő CRM kiválasztása előtt érdemes átgondolni nemcsak a saját igényeket, de a jövőbeli terveket is.

A vállalkozás növekedésével a CRM-re is szükség lesz. Ezért kell biztosítania, hogy a választott CRM-megoldás könnyen frissíthető a következő kifinomultabb verzióra.

Egy másik dolog, amelyet emlékezni kell arra, hogy a CRM szoftverek nagyon gyakran olyan funkciókkal vannak ellátva, amelyeknek sokféle vállalkozás számára vonzónak kell lenniük. De miért fizetne a nem szükséges vagy nem használt funkciókért?

A Software Advice szerint az első CRM-vásárlók gyakran túlbecsülik azokat a funkciókat, amelyekre valójában nincs is szükségük, így érdemes végigvenni, hogy vajon minden csengőnek és sípnak lesz-e funkciója ha a rendszer működésbe lép. Ezt az értékelést közösen kell elvégeznie a vezetőknek és a felhasználóknak. Ez vonatkozik a vállalkozás felhasználói számára is. Talán a különféle felhasználóknak különféle felhasználói tervekre van szükségük. Ezért az értékesítési osztályoknak szükség lehet egy fejlett értékesítési készlettel rendelkező CRM-re és arra, hogy CRM-t használhassák mobil eszközükön; míg a kommunikációs csapatnak csak a marketinggel kapcsolatos funkciókat kell használnia.

Integrálhatóság

Ez az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, a CRM kiválasztásánál. A CRM-et nem azért használja egy vállalkozás, hogy különböző munkarendszerek gyűjteményének egy kis eleme legyen, hanem azért hogy segítsen racionalizálni az üzleti tevékenységet. Ezért kiemelten fontos hogy a rendszer képes legyen kommunikálni a már meglévő adatbázisokkal és szoftverekkel.

Kipróbálási lehetőség

A legtöbb CRM szolgáltató lehetőséget ad arra, hogy ügyfeleik megismerkedjenek a rendszer használatával. Ez történhet ingyenes próbaverzióval de gyakran az online kurzusok és a videóhívás is szerepel a lehetőségek között, ahogyan az élő termékbemutató is.

A komoly döntés meghozatalához ezenkívül érdemes több tesztet végezni egyszerre, aminek segítségével könnyebben kidomboríthatóak a hiányosságok és erősségek az egyes szolgáltatások esetében.

Iparágspecifikus választás

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott CRM rendszert milyen iparágakban tevékenykedő vállalatok használják és az ő igényeik miben hasonlítanak vagy különböznek a saját vállalkozásétól. Ennek a kérdéskörnek a megvizsgálása ráadásul az összes többi megválaszolásában is nagy segítséget jelenthet.

Képzés és konfigurálhatóság

A CRM rendszernek ki kell egészítenie az üzleti vállalkozást, és tükröznie kell az értékesítési folyamatot, a marketing stratégiát, az ügyfélszolgálati tevékenységeket, a kapcsolatfelvételi rutinokat. Ezért olyan rendszert érdemes választani, amely könnyen konfigurálható.

A képzés a CRM zökkenőmentes átvételének egyik legfontosabb tényezője. Ennek folyamatos, felhasználó-specifikus gyakorlati élménynek kell lennie, hogy mindenki tudja, hogyan kell használni a szoftvert hatékonyságának növelése érdekében.

Csoportos, egyéni vagy szerepkör-alapú CRM-képzés nem csak azt mutatja, hogyan működik a rendszer, hanem azt is, hogy mi és hogyan van összekapcsolva, és hogy a felhasználó hogyan járul hozzá az általános szervezeti munkafolyamathoz. A képzés valójában elősegíti, hogy a társaság együtt dolgozzon ugyanazon cél elérése érdekében.

Felhasználóbarát felület és élmény

A CRM rendszer kiválasztásának egyik legfontosabb kritériuma az, hogy hogyan érzik magukat és mit tapasztalnak a használata során a felhasználók. Segíti őket? Intuitív? Vagy van valami, ami irritálja vagy lelassítja a munkájukat?

Ennek kiderítéséhez például meg lehet kérni az eladót, hogy mutassa meg, hány kattintásra van szükség egy adott feladat elvégzéséhez. Mennyire hatékony a felület? A gombok egyértelműen vannak jelölve? Logikus a cselekvés folyamata? Tehát nem elég egyszerűen csak a funkciókra koncentrálni és azt figyelni, hogy egy feladat végrehajtható-e, hanem is fontos, hogy milyen gördülékenyen működik a végrehajtás.

A SuperOffice kutatása szerint ez a látszatnál sokkal fontosabb szempont. A felmérés egyik kérdése a következő: “Mit gondolsz fontosnak egy új CRM-megoldás kiválasztásakor?”. Több mint 1000 válasz alapján a kilátások 86% -a megemlíti a felhasználóbarátságot mint az új rendszer kiválasztásának legfontosabb tényezőjét!

Trending Now

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Az utókornak szánják az üzeneteket.

Közzétéve:

Magyar Zene Háza

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

Ünnepi pillanat a mai: a ház középpontjában elhelyezett időkapszula az épülés időszakának megörökítése a jövő számára – mondta el a helyszínen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Hozzátette, hogy az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű, egyedi kialakítású tetőzetének origója alá került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

Baán László emlékeztetett arra, hogy Magyar Zene Háza a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú tervei alapján – a magyar M-Teampannon partnerségével – épül a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében, a leromlott állapotú Hungexpo irodaházak helyén.

“Az épület zsenialitását nem csak mi vettük észre” – jegyezte meg, felidézve, hogy a házat 2019-ben legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, majd 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards pályázatán. A házat ez év első napjaiban a CNN és a World Architecture Community is 2021 legjobban várt épületei közé választotta.


Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója közölte, hogy

a kapszulában széles körű zenei válogatást, az intézmény tervpályázatával, kivitelezésével, koncepciójával kapcsolatos főbb dokumentumokat, az épülethez köthető “ereklyéket”, valamint sajtómegjelenéseket helyeztek el.

A beruházás kronológiáját például az MTI hírei rögzítik, az építkezés mérföldköveit pedig az M1 aktuális csatorna híradós anyagai mutatják be.

A Magyar Zene Háza organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete

Az időkapszulában elhelyezett hordozóra 25 magyar vonatkozású vagy magyar művészek által előadott zenemű került, többek között magyar népdal, gregorián zene, Bartók-, Haydn-, Bach-, Beethoven- és Liszt-művek, valamint Cseh Tamás, az Európa Kiadó, a Tankcsapda, Ákos felvételei.

Baán László és Batta András egyaránt hangsúlyozták:

a Magyar Zene Háza egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához, a világon egyedülálló tartalomkínálattal, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és szabadtéri koncertekkel.

“A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa. Sokszínű programkínálaton keresztül kíséri el a látogatókat a zene birodalmába. Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és benne hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzenéjének történetét feldolgozó tárlat várja majd a közönséget” – közölte Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint az időszaki kiállítások mellett egyedülálló élményt nyújt a hangdóm is, amely egy félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket. A földszinti előadótermekben és a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják magukat.

Az emelet a zenepedagógia és a popkulturális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportok számára kiemelten nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus, valamint a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen új helyszíne lesz a zenei oktatásnak – számolt be az intézmény vezetője.

Mint hozzátette: a Magyar Zene Háza építése a “finomhangolásnál” jár, a szerkezetkész épületben már a belső munkák folynak, a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása kezdődik meg. Karácsony előtt a nagyközönség is birtokba veheti az egyedülálló zenei intézményt – mondta el Batta András.

Borítókép: A világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a CNN a Magyar Zene Házát

Tovább olvasom

Trending Now

Már tavasszal jöhet az EU-ban a digitális oltási igazolvány

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kancellár hangsúlyozta, hogy egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában.

Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, “de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – tette hozzá.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra

– fűzte hozzá Angela Merkel.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.

Hangsúlyozta: az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban “semmiféle politikai döntés nincs még”.

Kifejtette: az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre “nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

Tovább olvasom

Trending Now

A járvány után is folytatnák az otthoni munkavégzést

A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is – közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az ezer fős, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint a teljes- vagy részmunkaidős munkavállalók 37 százalékának volt lehetősége az otthoni munkavégzésre január végén.

Főként Budapesten és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében terjedt el ez a lehetőség. Az értelmiségi munkakörben foglalkoztatottak harmada dolgozott folyamatosan távmunkában, míg a szakmunkásoknál 10 százalék volt ez az arány – írták.

A felmérés adatai szerint, ha lehetőség lenne rá, heti egy napot a foglalkoztatottak 7 százaléka, két napot 15 százaléka, három napot 16 százaléka, négy napot 7 százaléka, öt napot 31 százaléka dolgozna szívesen otthon hetenként.

A kutatásból kiderült: a jellemzően otthonról dolgozók az átlagnál kevésbé érzik stresszesnek a munkájukat, 32 százalékuk jelezte, hogy az egyáltalán nem megterhelő számára mentálisan, míg a home office lehetőségekkel nem rendelkezők esetében ez az arány csak 18 százalék.

Azt írták: a megkérdezettek több mint fele bízik abban, hogy a koronavírus elleni oltások hatására nyárra már teljesen felszabadulhat az ország a korlátozások alól.

A távmunka lehetőséggel jelenleg nem rendelkezők az átlag feletti arányban gondolják, hogy ez megtörténhet, míg a legalább három napot otthonról dolgozók kevésbé bizakodóak – tették hozzá.

Megjegyezték: a felmérés alapján a lakosság fele a korlátozások feloldása után is igyekszik majd betartani a jelenlegi biztonsági intézkedéseket – például a maszkviselést és a távolságtartást -, a nők, valamint az idősebb (60-79 éves) korosztály tagjai az átlagnál nagyobb hajlandóságot mutatnak erre.

Tovább olvasom