Kövess minket!

Trending Now

Mi fogyott legjobban az elmúlt hónapokban?

Mind tudjuk, hogy a liszt elfogyott márciusban, a kézfertőtlenítők és arcmaszkok ára pedig irreálisan megemelkedett. A járvány miatt kialakult pánik, majd pedig elszigetelődés időszaka azonban ennél jóval sokrétűbben hatott a kereskedelemre. Cikkünkben külföldi és magyar példákat is bemutatunk.

A koronavírus járvány átstrukturálta a kiskereskedelmet. Az elmúlt időszakban számtalan alkalommal téma volt a különböző médiumokban a maszkok, fertőtlenítőszerek és egyéb egészségügyi termékek (hőmérők, gumikesztyűk stb.) hiánya. A termékfogyások mértéke és változatossága azonban ennél jóval több tényezős, több információt rejt magában. Az európai és amerikai nemzetközi adatok mellett a magyar eladások adatait is megnéztük.

Mivel az online kiskereskedelmi értékesítés 2023-ra becslések szerint eléri a figyelemfelkeltő 6,5 trillió dollárdos értéket, elmondható, hogy az e-kereskedelmi ágazat virágkorát éli. A pandémia kitörése óta pedig az online vásárlás teljes túlsúlyba kerül. Még a világ legsikeresebb kiskereskedői is küzdenek a példa nélküli fogyasztói igényekkel való lépést tartva.

De pontosan mit vásárolnak az emberek?

A kérdés megválaszolásához a Stackline kiskereskedelmi business intelligence cég elemzése szolgálhat segítségül. A vállalat összeállította a leggyorsabban növekvő és hanyatló e-kereskedelem kategóriáit a márciusi események után.

Amint az emberek megismerkedtek az új élethelyzetükkel, vásárlási magatartásukat elkezdték az igényeikhez igazítani. Míg néhány országban a pánikvásárlás lelassult, máshol továbbra is zajlik a készletfelhalmozás egy lehetséges második hullám kitörésére készülve.

Érdekes lehet, hogy számos fogyasztó az új időszakban arra törekszik, hogy egészségére összpontosítson és ez nem merül ki egyszerűen a vírus elleni védekezésben. Az önkéntes karantént betartó fogyasztók 85%-a végez valamilyen testmozgást, és 40%-uk azt állítja, hogy a korlátozások megszüntetésekor szándékozik ezt folytatni. Emellett a fogyasztók a megnövekedett otthon töltött idő miatt életük számos pontján igyekeznek saját kezükbe venni az irányítást, ami olyan termékek megnövekedett rendeléséhez vezethet, mint a felsőkategóriás kenyérsütők.

Az amerikai B2C adatokat összesítő, a tavalyi és idei márciusi összehasonlítást mutató listából kitűnik, hogy a fogyasztók elszigetelten gondolkodnak az életmód pozitív változásáról, mivel a fitnesz, a dohányzás abbahagyása nemzetközi szempontból növekedést mutatnak.

 • Eldobható kesztyűk 670%
 • Kenyérsütő gépek 652%
 • Köhögés és megfázás elleni szerek 535%
 • Levesek 397%
 • Gabona és rizs 386%
 • Csomagolt ételek 377%
 • Gyümölcscsészék 326%
 • Súlyzós edzés 307%
 • Tej és tejszín 279%
 • Mosogatószerek 275%
 • Papír törülközők 264%
 • Szappan és fertőtlenítő 262%
 • Tészta 249%
 • Zöldség 238%
 • Liszt 238%
 • Arctörlő kendők, papírzsepi 235%
 • Allergiagyógyászat 232%
 • Női egészség 215%
 • Gabonafélék 214%
 • Generátorok, áramellátás 210%

Érdekes, hogy a WC-papír nagyobb növekedést mutatott, mint a csecsemőápolási termékek, és a szárított húsok esetében is erősebb növekedés tapasztalható, mint a víz esetáben. De míg egyes kategóriákra drasztikusan növekszik a kereslet, mások visszaesnek a pandémiás gazdaságban.

A leggyorsabban csökkenő kategóriák

A példa nélküli események és nyaralások lemondásának hulláma óriási hatással van az emberek által fogyasztott termékekre. Például a bőröndök, bőröndök, kamerák és a férfi fürdőruhák egyaránt csökkentek az értékesítésben.

 

 • Poggyász és bőröndök -77%
 • Aktatáskák -77%
 • Kamerák -64%
 • Férfi fürdőruha -64%
 • Menyasszonyi ruházat -63%
 • Férfi hivatalos viselet -62%
 • Női fürdőruha -59%
 • Bőrtisztító szerek -59%
 • Fiú atlétikai cipő -59%
 • Tornazsák -57%
 • Hátizsákok -56%
 • Búvárfelszerelés -56%
 • Lány fürdőruha -55%
 • Baseball felszerelés -55%
 • Rendezvények és partikellékek -55%
 • Motorkerékpár védőfelszerelés -55%
 • Kamera táskák és tokok -54%
 • Női ruhák és ruhák -53%
 • Női csizma -51%
 • Rakományállványok -51%

 

Magyar viszonylatban a GKI Digital által készített összesítést érdemes áttekintenie a hirdetőknek és marketingszakembereknek, illetve mindazoknak, akik kiskereskedőként dolgoznak. A GKI 5 szakaszra osztja a vásárlási szokások változásait infografikáján, februártól május 4-ig követhető nyomon rajta a folyamat.

Az első, február vége, március eleje közti szakasz egyfajta vihar előtti csendként fogható fel, ami a felkészüléssel telt. A legtöbben ekkor kezdték el felvásárolni az egészségügyi maszkokat, kézfertőtlenítőket, a lisztet, tésztákat és egyéb tartós élelmiszereket.

A második szakasz kibontakozása március 10-től a hónap végéig tartott, amikor beindult a pánikvásárlás, a hivatalos bejelentés után a tartós élelmiszerek beszerzése rohamosan nőtt.

A harmadik szakaszt a március 28-tól április 14-ig terjedő „karantén-lét” tette ki, ebben a fázisban már megjelentek az új élelmiszerszállítási lehetőségek és a fogyasztók részéről nőtt a kereslet az online beszerezhető élelmiszerekre és drogériai termékekre. Bezárnak az olyan fontos áruházláncok, mint az IKEA, a Decathlon, a H&M, ügyfeleiket ők is az online vásárlás irányába kezdik terelni. Kommunikációs szempontból érdekes fejlemény, hogy ebben a szakaszban kezdenek sorban megjelenni a biztonságos vásárlásról szóló közlemények az áruházak weboldalain.

Április 15 és május 3 között beállt a megszokás szakasza. A lazuló korlátozások és a lehetőségekhez képest stabilizálódó kereskedelmi helyzetnek köszönhetően kezdetét vette az „úl normális” helyzet kialakulása. A webkamerákat, headseteket továbbra is nehéz beszerezni, de összességében csökken a készlethiány és normalizálódnak az ellátási láncok. Az online vásárlási kedv továbbra is magas és érdekességként említhető meg, hogy a forgalom ebben az időszakban közelítette meg a karácsonyhoz hasonló volument. (Ezzel kapcsolatban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a csomagátvételi pontok nagy része is bezárt),

Az eddigi utolsó szakasz május 4-től kezdődően az „Új-normális” szakasz, melyet egyébként az amerikai felmérés is említ. Ahogyan a megnevezetés is utal rá, a kereskedelem nem rendeződik vissza eredti állapotába, hanem egy újfajta struktúra szilárdul meg.

Alapvetően elmondható, hogy sok közös pont van a megváltozott magyar és nemzetközi vásárlási trendekben és bár a fent felsorolt termékek növekedése csak a márciusi hónapra érvényes, így is kirajzolódik belőle az az irány, amely megfeleltethető a magyar tanulmány ugyanezen időszakra vonatkozó megfigyeléseinek. Az otthoni sporteszközök és digitális eszközök utáni kereslet tehát világszerte növekszik, miközben a szabadtéri sportokkal, úszással, utazással kapcsolatos termékek kereslete esett a legnagyobbat. Az egészségmegőrzés szintén mindkét anyagban kiemelt szempontként jelenik meg és az erre átcsoportosított összegek forrását valószínűleg a szórakozásra, a ruházati cikkekre és egyéb nem-létfontosságú árucikkekre való kereslet csökkenése adja.

Mindkét elemzés hangsúlyozza, hogy a folyamat nem reverzibilis, azaz a járvány lecsengése után semmiképp sem számíthatunk arra, hogy mindenki „visszatér a megszokott kerékvágásba” a kereskedelem területén. A jövő sok pozitív és negatív meglepetéssel szolgál majd ezen a területen, amire a kereskedőknek és marketingeseknek egyaránt érdemes figyelniük.

Trending Now

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Az utókornak szánják az üzeneteket.

Közzétéve:

Magyar Zene Háza

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

Ünnepi pillanat a mai: a ház középpontjában elhelyezett időkapszula az épülés időszakának megörökítése a jövő számára – mondta el a helyszínen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Hozzátette, hogy az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű, egyedi kialakítású tetőzetének origója alá került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

Baán László emlékeztetett arra, hogy Magyar Zene Háza a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú tervei alapján – a magyar M-Teampannon partnerségével – épül a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében, a leromlott állapotú Hungexpo irodaházak helyén.

“Az épület zsenialitását nem csak mi vettük észre” – jegyezte meg, felidézve, hogy a házat 2019-ben legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, majd 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards pályázatán. A házat ez év első napjaiban a CNN és a World Architecture Community is 2021 legjobban várt épületei közé választotta.


Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója közölte, hogy

a kapszulában széles körű zenei válogatást, az intézmény tervpályázatával, kivitelezésével, koncepciójával kapcsolatos főbb dokumentumokat, az épülethez köthető “ereklyéket”, valamint sajtómegjelenéseket helyeztek el.

A beruházás kronológiáját például az MTI hírei rögzítik, az építkezés mérföldköveit pedig az M1 aktuális csatorna híradós anyagai mutatják be.

A Magyar Zene Háza organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete

Az időkapszulában elhelyezett hordozóra 25 magyar vonatkozású vagy magyar művészek által előadott zenemű került, többek között magyar népdal, gregorián zene, Bartók-, Haydn-, Bach-, Beethoven- és Liszt-művek, valamint Cseh Tamás, az Európa Kiadó, a Tankcsapda, Ákos felvételei.

Baán László és Batta András egyaránt hangsúlyozták:

a Magyar Zene Háza egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához, a világon egyedülálló tartalomkínálattal, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és szabadtéri koncertekkel.

“A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa. Sokszínű programkínálaton keresztül kíséri el a látogatókat a zene birodalmába. Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és benne hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzenéjének történetét feldolgozó tárlat várja majd a közönséget” – közölte Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint az időszaki kiállítások mellett egyedülálló élményt nyújt a hangdóm is, amely egy félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket. A földszinti előadótermekben és a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják magukat.

Az emelet a zenepedagógia és a popkulturális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportok számára kiemelten nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus, valamint a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen új helyszíne lesz a zenei oktatásnak – számolt be az intézmény vezetője.

Mint hozzátette: a Magyar Zene Háza építése a “finomhangolásnál” jár, a szerkezetkész épületben már a belső munkák folynak, a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása kezdődik meg. Karácsony előtt a nagyközönség is birtokba veheti az egyedülálló zenei intézményt – mondta el Batta András.

Borítókép: A világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a CNN a Magyar Zene Házát

Tovább olvasom

Trending Now

Már tavasszal jöhet az EU-ban a digitális oltási igazolvány

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kancellár hangsúlyozta, hogy egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában.

Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, “de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – tette hozzá.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra

– fűzte hozzá Angela Merkel.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.

Hangsúlyozta: az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban “semmiféle politikai döntés nincs még”.

Kifejtette: az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre “nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

Tovább olvasom

Trending Now

A járvány után is folytatnák az otthoni munkavégzést

A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is – közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az ezer fős, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint a teljes- vagy részmunkaidős munkavállalók 37 százalékának volt lehetősége az otthoni munkavégzésre január végén.

Főként Budapesten és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében terjedt el ez a lehetőség. Az értelmiségi munkakörben foglalkoztatottak harmada dolgozott folyamatosan távmunkában, míg a szakmunkásoknál 10 százalék volt ez az arány – írták.

A felmérés adatai szerint, ha lehetőség lenne rá, heti egy napot a foglalkoztatottak 7 százaléka, két napot 15 százaléka, három napot 16 százaléka, négy napot 7 százaléka, öt napot 31 százaléka dolgozna szívesen otthon hetenként.

A kutatásból kiderült: a jellemzően otthonról dolgozók az átlagnál kevésbé érzik stresszesnek a munkájukat, 32 százalékuk jelezte, hogy az egyáltalán nem megterhelő számára mentálisan, míg a home office lehetőségekkel nem rendelkezők esetében ez az arány csak 18 százalék.

Azt írták: a megkérdezettek több mint fele bízik abban, hogy a koronavírus elleni oltások hatására nyárra már teljesen felszabadulhat az ország a korlátozások alól.

A távmunka lehetőséggel jelenleg nem rendelkezők az átlag feletti arányban gondolják, hogy ez megtörténhet, míg a legalább három napot otthonról dolgozók kevésbé bizakodóak – tették hozzá.

Megjegyezték: a felmérés alapján a lakosság fele a korlátozások feloldása után is igyekszik majd betartani a jelenlegi biztonsági intézkedéseket – például a maszkviselést és a távolságtartást -, a nők, valamint az idősebb (60-79 éves) korosztály tagjai az átlagnál nagyobb hajlandóságot mutatnak erre.

Tovább olvasom