Kövess minket!

Trending Now

Lazuló távolságtartás

A saját és a családtagjaink iránt érzett aggodalom a koronavírus miatt alábbhagyott – derül ki az ACG Reklámügynökség és a Gemius Hungary Kft. felméréséből.

A vírus által okozott változásokat vizsgáló kutatásban a magyar, 18 év feletti internetező lakosságnak tettünk fel kérdéseket, többek között a munkahelyeket, foglalkoztatottságot érintő változások témakörében, valamint a családok anyagi helyzetét, az internetes vásárlási szokások megváltozását és a jövőképet illetően.

A kutatás három hullámban készült. Az első kutatási hullám még a vidéki szabályok lazítása előtt, április közepén zajlott. A második hullám érdekessége, hogy május közepén azon a héten vidéken már feloldották a korlátozásokat, de Budapest és Pest megye csak a megkérdezés hetében „szabadult fel”.

A szabályok enyhítésével párhuzamosan a távolságtartás is lazult, míg egy hónapja a válaszadók 79 százaléka nagyon szigorúan vette az izolációt, addig májusban csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy családtagjain kívül igyekszik mással nem találkozni. Ezt az is alátámasztja, hogy egyre többen térnek vissza a munkahelyükre: áprilisban a munkavállalók 56 százalékának kellett bejárnia a munkahelyére legalább részben vagy egészben, májusra a bejárósok aránya 63 százalékra nőtt.

A kutatás kitért arra is, hogy hogyan változott meg a munkaerőpiaci helyzete a megkérdezetteknek, illetve, hogy látja a megtakarításait. Míg áprilisban a válaszadók 43 százaléka számolt be arról, hogy kevesebb lett a bevétele a járvány hatására, addig májusra már csak 36 százalékot érintett anyagilag negatívan a vírushelyzet.

Jó hír, hogy szűkebb lett azok köre, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek a járvány hatására. (20-ról 13 százalékra csökkent.)

A következő kutatás június 19-én indul ugyanebben a témakörben, ahova akár saját kérdésekkel is van mód csatlakozni – írják.

Trending Now

Csúcsra járatják az adatgyűjtést Gyurcsányék

Gyurcsány Ferencék csúcsra járatják a chatbotokat a labdarúgó Európa-bajnokság idején is, bár a jelek szerint a rendszer még korántsem működik kifogástalanul.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferenc már az európai parlamenti választási kampány előtt is azzal dicsekedett, hogy több százezer embert képes elérni a program segítségével. A baloldali adatbázis azóta már jelentősen bővült, a készülődés 2022-re pedig gőzerővel folyik.

A recept nem túl bonyolult. A cél, minél több adat begyűjtése a közösségi média felhasználóiról.

írja az Origo.

A megszerzett információk segítségével képesek megrajzolni az illetők profilját, akiket ezt követően személyre szóló üzenetekkel, hirdetésekkel lehet terelgetni, politikai célokból befolyásolni. A folyamatban központi szerepet játszik az Észtországban gyökerező DatAdat céghálózat, amely gyakorlatilag az országgyűlési választási kampány agyaként funkciónál majd.

A DatAdat jól ismert baloldali politikusok vállalkozása, egyik tuljadonosa Bajnai Gordon volt kormányfő. A cég ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi, polgári nemzetbiztonsági szolgáltatásokat irányító tárca nélküli miniszter, de szintén felelős pozícióban van a vállalkozásban Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, MSZP-s kommunikációs stratéga.

A DatAdat-csoport egyik tagja, a DatAdat OÜ nevű cég, amelyet 2019. március 12. óta korlátolt felelősségű társaságként tartanak nyilván Észtországban, és amely ugyanazt a nevet viseli, mint a Gyurcsány–Bajnai-adathálózat központi hazai cége. A számítógépes programozással foglalkozó vállalat 2019 második negyedévében közel 400 ezer, harmadik negyedévében pedig 340 ezer eurós, azaz fél év alatt máris több száz milliós forgalmat bonyolított le. Gyurcsány pártja is ott van a megbízóik között, hiszen a DK honlapján szereplő adatkezelési információk alapján „szoftverfejlesztési szolgáltatást„ nyújt számukra a vállalkozás.

A legfontosabb azonban a harmadik észtországi adatbizniszben utazó cég, a Datapraxis lehet, amelyet Szigetvári Viktor a közösségimédia-oldalán alapítóként jegyez. Ebben a vállakozásban felbukkan a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője, Paul Hilder, aki az ezredfordulón társalapítója volt a Nyílt Társadalom-elképzelésre utaló Opendemocracy.net elnezvezésű internetes felületnek.

A Datapraxis honlapja alapján a cég célja elsősorban az, hogy masszív adatgyűjtéssel, az ő megfogalmazásuk szerint „választói törzsek” meghatározásával, üzenetek tesztelésével, kutatásokkal, végül pedig a választók célzott megszólításával segítsék az ügyfeleiket. A magyar ügyvezetők személyéből (Ficsor, Szigetvári), a cég nyilvános bemutatkozásának a célzásaiból, és abból, hogy Hilder egy 2015-ös könyvbe írt tanulmányát egy Soros György-idézettel indítja, sok kétségünk nem lehet afelől, hogy a magyar ellenzék is feltűnik a kliensek sorában.

Ez pedig azt jelentheti, hogy Soros emberei kezébe kerülhetnek akár gyanútlan magyar választók adatai is, és ők profilozhatják a magyar „választói törzseket”.

A DatAdat és a Ben Horowitz vállalkozásának a tulajdonában álló Nationbuilder egy Facebook Messengerre épített, politikai kampányokra fejlesztett botprogramban működnek közre. Egy ilyen programot használ Gyurcsány Ferenc is, aki saját bevallása szerint több százezer embert érnek majd el vele az európai parlamenti választási kampányban. Gyurcsányék a tavalyi kampány idejére leszerződtek a Smoot Tewes Group nevű amerikai tanácsadó céggel, amelyet Obama kampánycsapatának a tagjai alapítottak.

Nem csoda, hogy Gyurcsány és Bajna emberei ekkora energiát fektetnek az adatbizniszbe. A módszer működőképes, mint azt számos külföldi példa bizonyítja. Sőt nemcsak működőképes, hanem egyenesen ijesztő jövőképet vetít előre – jegyzi meg az Origo cikke.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc

Tovább olvasom

Trending Now

Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4-ek

A közép-kelet-európai régió digitális átalakulását, illetve a tagállamok digitális gazdaságának fejlesztését segíti majd elő.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A projektről az IVSZ Smart 2021 konferencia kísérő rendezvényén állapodtak meg a V4 országok képviselői – tájékoztatta az IVSZ-Szövetség a digitális gazdaságért az MTI-t pénteken.

A közlemény szerint a New V4lley Regionális Digitális Tudásközpont létrehozása tovább erősíti a korábban már megkezdett többoldalú szakmai együttműködést a V4-ek, illetve potenciálisan valamennyi közép-kelet-európai ország infokommunikációs-technológiai szektorának fejlesztésében résztvevő szervezet képviselői között.

A régió cégei számára a kitörést az jelenti, ha az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé válnak. A méretek növelésével és a verseny fokozásával, valamint a digitalizáció nyújtotta képességekkel igazi fellendülés előtt állhat a tág értelemben vett V4 régió, amelynek jó esélye van arra, hogy Európa Szilícium-völgyévé váljon

– fejtette ki Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke a közlemény szerint.

A szövetség szerint a régióban működő infokommunikációs iparági szervezetek együttműködésében újabb jelentős lépés a New V4lley létrejötte, mivel a központ hatékonyabbá teheti a jó gyakorlatok, az innovatív ötletek megosztását a visegrádi országok között. Emellett a tudásközpont kiemelt célja, hogy a V4-ek kormányait támogassa a szakpolitikai szintű együttműködésekben az IKT-szervezetek, tanácsadó cégek és kormányzati intézmények részvételével működő platformon keresztül.

A tudásközpont létrehozása kapcsán az egyik kiemelt feladat a digitális gazdaság minél pontosabb, egységes módszertan alapján történő mérése az érintett országokban. A megfelelő, egymással összevethető mérőszámok, valamint az egységes kutatási és mérési módszerek elengedhetetlenek a digitális stratégiák meghatározásához és összehangolásához – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Trending Now

Nem tűrjük a pedofilokat – Kovács Zoltán véleménycikke az Euronews-nak

Ha a gyermekeink védelméről van szó, nem kérdés: zéró tolerancia van érvényben a pedofilokkal szemben, a gyermekek szexuális nevelése pedig kizárólag a szülő joga – írta az euronews hírportálon megjelent véleménycikkében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön.

Közzétéve:

MTI/Rosta Tibor

Kovács Zoltán hangsúlyozta: Magyarország sok elismerést zsebelt be családbarát politikája miatt, amely egyre több házasságot és gyermekszületést eredményezett.

Ugyanakkor a magyar családpolitika nem mindenhol aratott osztatlant tetszést. Most a pedofilokat büntető és a gyermekeket védelmező új törvény miatt verik félre a harangokat Európában – mutatott rá az államtitkár.

Kovács Zoltán idézte Orbán Viktor miniszterelnök legújabb szamizdatját, amelyben a kormányfő azt írta: a véleményhegemóniára törekvő liberálisok összefogtak Magyarország ellen, és elferdítették a törvény szellemét és betűjét, amelynek lényege a gyermekek védelme.

Az államtitkár írásában aláhúzta: fontos megnézni a tényeket a jelenlegi helyzetben. Kiemelte:

Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a fizikai, mentális és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Az alaptörvény kilencedik módosítása pedig rögzíti a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, valamint biztosítja, hogy a Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben részesülhessen.

“A parlament ugyanebben a szellemben kedden elfogadott egy új törvényt, amely tovább erősíti a gyermekek védelmét” – mutatott rá Kovács Zoltán. “Ahogy vártuk, a liberális gondolatrendőrség azonnal erőteljes tűz alá vette a törvényt” – tette hozzá.
Aláhúzta:

a jogszabály jó okkal tiltja a homoszexualitás és a nemváltoztatás népszerűsítését kiskorúak számára.

“Úgy gondoljuk, meg kell védenünk gyermekeink szexuális fejlődését” – írta. “Egyúttal hiszünk benne, hogy bizonyos tartalmakat csak a megfelelő korban lehet ismertetni a gyermekek egészséges pszichológiai és mentális fejlődése érdekében” – fűzte hozzá.

Ahogy azt Orbán Viktor is jelezte, a törvény nem sérti az európai eszméket és jogszabályokat – hangoztatta Kovács Zoltán.

Azt pedig a bírálók igyekeznek elhallgatni, hogy az új törvénynek köszönhetően szigorúbb büntetések vonatkoznak a szexuális bűncselekmények elkövetőire, és a gyermekek további védelme érdekében létrejön a pedofil bűnelkövetők jegyzéke – mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte: a törvény nem hoz újdonságot, csak fokozza egy sérülékeny csoport védelmét, ráadásul nem szól bele a 18 év fölöttiek életébe és szexuális gyakorlatába.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök megfogalmazta: az Európa jövőéért – a gyermekekért – zajló vita elkezdődött, és Magyarország kész megvédeni álláspontját – emlékeztetett Kovács Zoltán.

Borítókép: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár

Tovább olvasom