Kövess minket!

Trending Now

Ingyenes, virtuális filmfesztiválnak ad otthont a YouTube

A világ legnagyobb filmes seregszemléinek a közreműködésével valósul meg májusban a We Are One: A Global Film Festival elnevezésű ingyenes, virtuális rendezvény a YouTube videomegosztó portálon – írja az MTI.

A világ 20 legjelentősebb filmfesztiválja, köztük a Tribeca, a Sundance és a Berlinale programjából szemezgető virtuális filmmustrának ad otthont a YouTube. Az online fesztivál keretében a felhasználók reklámok nélkül élvezhetik a játékfilmeket, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket és a különböző kerekasztal-beszélgetéseket.

A május 29-én kezdődő tíznapos filmfesztivált a New York-i Tribeca Enterprises szervezi és a youtube.com/weareone oldalon lesz elérhető – írja a Variety.com filmes portál. A szervezők a következő hetekben fogják közzétenni a részletes programot.

A június 7-ig tartó virtuális filmszemle jótékonysági kezdeményezés is egyben: a nézőknek lehetőségük lesz adományokkal segíteni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a különböző regionális szervezetek koronavírus-járvány elleni harcát.

Trending Now

A média és az állambiztonság kapcsolatáról indult sajtótörténeti kutatás

Nagyszabású sajtótörténeti kutatást végez a média és az állambiztonság kapcsolatáról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanács Médiatudományi Intézete, valamint a Magyarságkutató Intézet – hangzott el a két szervezet közös, A nyílt cenzúrától a szabadság illúziójáig – Propagandisták, ügynökök és ellenzékiek a Kádár-rendszer sajtóéletében című konferenciáján a Magyarságkutató Intézetben, csütörtökön.

Közzétéve:

MTI/Komka Péter

Szadai Károly, a Médiatanács tagja köszöntőjében elmondta, a múlt század végére fókuszáló médiatörténeti kutatások vezetésére Borvendég Zsuzsannát, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársát kérték fel. Az ő tabudöntő, úttörő munkája irányította rá a figyelmet a média és az állambiztonság kapcsolatára, amely eddig nem volt a kutatások középpontjában – fogalmazott.

Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte: a Magyarságkutató Intézet legfőbb küldetése, hogy a magyarság eredetének, történelmének feltárásával, kultúrkincseinek bemutatásával, hagyományaink őrzésével, átörökítésével erősítse a magyarságtudatot és a nemzeti identitást.

Az 1945 után kezdődő kommunista időszak több kárt okozott a nemzeti önértékelésünkben, mint a korábbi évszázadokban a török vagy az osztrák, Habsburg-uralom időszaka együttvéve

– mondta, hozzátéve:

a kommunizmus idején tudatos nemzetpusztítás történt – elsősorban ideológiai síkon – amelyben a hatalmat feltétlenül kiszolgáló propagandagépezet, vagyis a kollaboráns sajtó a legütőképesebb fegyver volt.

Vizi László Tamás rámutatott: a Kádár-rendszerben az írott és elektronikus média az internacionalizmus jegyében asszisztált a hatalomnak a nemzeti érzés elfojtásában, a magyarságtudat eredendő bűnné nyilvánításában.

A kollaboráns sajtómunkások nemzetromboló szerepének bemutatása a Magyarságkutató Intézet küldetésével megegyező törekvés – jegyezte meg a főigazgató-helyettes, aki fontosnak nevezte, hogy feltárják “a kommunista éra alatt az elnyomásban is túlélő búvópatakokat, azokat a szellemi műhelyeket, amelyek a diktatúrában is bátran vállalták autonóm gondolkodásukat és a legkritikusabb helyzetekben is vállalták a magyarságukat”. Nekik köszönhető – folytatta -, hogy ma nyíltan beszélhetünk a cenzúráról, a “kommunista agymosásról”. Ők voltak azok is, akik történelmi tudatunk alapjait átmentették, hogy nekünk legyen mire építkeznünk – mondta.

A konferencián – amelynek védnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt – egyebek mellett szó volt az újságírás állambiztonsági és titkosszolgálati hátteréről, a Népszabadság létrejöttéről, terítékre került az ellenzéki újságírás szerepe, bemutatták például Boldizsár Iván és Vásárhelyi Miklós újságírók pályafutását is. A rendezvényen elhangzott továbbá, hogy a Médiatudományi Intézet a közelmúltban egy gyermekvédelmi munkát is elindított, amely során a média gyerekekre, fiatalokra gyakorolt hatását vizsgálják.

Borítókép: Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa beszédet mond a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanács (NMHH) Médiatudományi Intézete és a Magyarságkutató Intézet A nyílt cenzúrától a szabadság illúziójáig – Propagandisták, ügynökök és ellenzékiek a Kádár-rendszer sajtóéletében című budapesti konferenciáján 2023. január 26-án

Tovább olvasom

Trending Now

Meta: Donald Trump vissztérhet a Facebookra és az Instagramra

Visszaállítja a volt amerikai elnök fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata – közölte a Meta.

Közzétéve:

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök egy kampányrendezvényen a Pennsylvania állambeli Latrobe városban 2022. november 5-én, fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nick Clegg, a Meta globális elnöke több amerikai médiumnak nyilatkozva elmondta, hogy a volt elnök esetében letelt a kétéves felfüggesztés, amelyről 2021. január 7-én a washingtoni zavargásokat követően döntöttek.

A cég közleménye emellett azt hangsúlyozza, hogy a felfüggesztés visszavonása mellett szól az is, hogy 2021 januárja óta jelentősen csökkent a közbiztonságot érintő kockázat, ugyanakkor az is olvasható, hogy a szabálysértések megelőzésére bizonyos védőkorlátokat vezetnek be a jövőre nézve.

Nick Clegg, a Meta globális elnöke a döntés indokaként azt is megemlítette, hogy a közvélemény számára lehetővé kell tenni, hogy értesüljön arról, amit a politikusok mondanak, hogy ennek birtokában a szavazóhelyiségben megalapozott döntés születhessen.

A cégvezető, aki 2010 és 2015 között a brit kormány miniszterelnök-helyettese volt, hozzátette, hogy ezt követően is közbelépnek majd, amikor a közösségi oldalon megjelenő tartalom a világra nézve világos kockázatot jelent, viszont a közbeszédbe történő beavatkozás korlátját tudatosan magasan határozták meg.  

Donald Trump fiókját – a Facebook és az Instagram mellett – 2021. januárjában a Twitter közösségi médium is felfüggesztette, amit követően a volt elnök saját közösségi médiumot hozott létre Truth Social néven.

Donald Trump, aki tavaly novemberben bejelentette, hogy elindul a 2024-es elnökválasztást megelőző republikánus jelöltállító versenyben, egyelőre nem reagált a Meta döntésére. Tavaly novemberben az Elon Musk tulajdonába került Twitter szintén feloldotta a korábbi elnök fiókjának felfüggesztését, ám oda Donald Trump nem tért vissza.

Tovább olvasom

Trending Now

Justin Bieber eladta a zenéihez fűződő jogokat

Justin Bieber is beállt azoknak az előadóknak a sorába, akik az elmúlt években eladták a zenei katalógusaikhoz fűződő jogokat. A vásárló most is a zeneipar egyik legkülönösebb vállalata volt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Heiko Junge)

Justin Bieber eladta a zenei katalógusához fűződő jogokat. A vásárló a Hipgnosis Songs Capital volt, amely a hírek szerint 200 millió dollárt (kb. 73 milliárd forint) fizetethetett a jogokért – noha az üzlet pontos paramétereit nem hozták nyilvánosságra.

Az új tulajdonos a Blackstone pénzügyi óriás és a brit Hipgnosis Song Management 1 milliárd dolláros közös vállalkozása – írja a BBC-re hivatkozva az Origo.hu.

A lépés azt jelenti, hogy a Hipgnosis minden alkalommal pénzt kap majd, amikor a tulajdonukban lévő dalokat nyilvánosan lejátsszák.

A 290 dalos Bieber-katalógus minden olyan dalt magában foglal, melyet az előadó 2021. december 31. előtt jelentetett meg.

Tovább olvasom