Kövess minket!

Trending Now

Hogyan védi a UX dizájn a fogyasztókat?

A járványügyi vészhelyzetben megnövekedett a hackertámadások száma, ami ismételten felhívta a figyelmet az internetbiztonság fontosságára. A UX szerepe ebben a kérdésben is hatalmas, hiszen az erős adatvédelmet érthető és könnyen kezelhető formába kell önteni egy online termék vagy szolgáltatás esetében. Cikkünkben olyan szempontokat soroltunk fel, melyet minden webes felület tervezésekor érdemes figyelembe venni.

Gyakori tévhit, hogy minél biztonságosabb egy felület, annál bonyolultabb és annál kevésbé felhasználóbarát. Máig sokan áldozzák fel látogatóik biztonságát a jobb felhasználói élmény oltárán, pedig a két szempont összeegyeztethető. Ráadásul a rossz biztonság nem valamiféle extra szolgáltatás vagy feladat kéne hogy legyen, hanem olyan alapvetés, ami semmi esetre sem kérdőjelezhető meg. A UX tervezők szerepe ebben a kérdésben megkerülhetetlen.

A UX tervezők szerepe a weboldaltervezés során gyakran olyasmi, mint egy fordítóé: a technikai információkat olyan könnyen emészthető formában kell a felhasználók felé kommunikálniuk, amiket szinte észrevétlenül képesek értelmezni és

A biztonsággal kapcsolatban nem ritka, hogy a felhasználói visszajelzéseket figyelmen kívül hagyják. De ahhoz, hogy valóban megfeleljen a felhasználók biztonsági igényeinek, a tervezőknek meg kell ragadniuk motivációikat, viselkedésüket és elvárásaikat. Az oldalra tévedő vagy a szolgáltatást használni akaró személyek gyakran nagyon keveset tudnak a digitális biztonságról, így a tervezőknek meg kell tanulniuk előre látni a kockázatok szintjét, amelyekkel a felhasználók szembesülnek, amikor a különféle képernyőkön és szolgáltatásokban navigálnak. Minél korábban lehet a kockázatokat a tervezési folyamatban azonosítani, annál jobb.

A stakeholderek (banki rendszerek szabványai, egészségügyi szabványok stb.) figyelmen kívül hagyása vagy a véleményük késői beépítése a tervezési folyamatba megkétszerezi a kockázatot. Biztonsági réseket nyithat meg olyan termékekben, amelyeket egyébként meg lehetett volna akadályozni, vagy olyan termékeket eredményezhet, amelyek annyira nem biztonságosak, hogy alig használhatók.

Szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni a tervezés során

Titkosítás

A titkosítás olyan módszer, amellyel az érzékeny információkat oly módon lehet továbbítani, hogy az csak egy véletlenszerű karakterhalmaznak tűnik. Fontos tervezési szempont a kommunikációs funkciókkal rendelkező digitális termékekben. Az olyan alkalmazásokban, amelyekben gyakran hívásokat, szövegeket, videókat, képeket és dokumentumokat cserélnek a felhasználók (gondolhatunk itt pl. a WhatsApp-ra), a végpontok közötti titkosítás biztosítja, hogy csak a beszélgetésben részt vevő felhasználók láthassák a kicserélt adatokat.

Ez azt jelenti, hogy senki, sem az alkalmazás mögött álló vállalkozás, sem bűnözők nem láthatják az üzenetek tartalmát. Amikor a felhasználók tudják, hogy információjukat ilyen intézkedések védik, sokkal inkább hajlandók bízni a vállalat egyéb alkalmazásaiban, termékeiben is.

Hitelesítés

Fontos ellenőrizni, hogy csak a fiók tulajdonosai tudnak-e bejelentkezni – és hogy minden betolakodó blokkol -e a rendszer. A hitelesítés a leghatékonyabb módja a digitális termékek jogosulatlan hozzáférés elleni védelmének. Az olyan funkciókat, mint a felhasználónevek bekérése és a jelszóigények, a tervezési folyamat elején azonosítani és tesztelni kell.

A további biztonság érdekében kétfaktoros hitelesítés (2FA) adható hozzá. A 2FA segítségével elérhető hogy a felhasználók egyrészt beírják a felhasználónevet és a jelszót, majd egy bejelentkezési kódot is kapjanak a mobiltelefonjukra vagy e-mail címükre és így még biztosabban kizárhatók a jogosulatlan belépések.

Adatvédelem

Végső soron az adatvédelem etikai szempontot jelent a tervezők és a vállalkozások számára. Amikor a felhasználók a személyes adataikat digitális termékhez való hozzáférésért cserébe megadják, akkor a döntéshozatalnál egyúttal bizalmat szavaznak az adott adatkezelő vállalatnak, hiszen azt feltételezik, hogy az megvédi őket. Bíznak abban is, hogy a tervezők és a fejlesztők által bevezetett szolgáltatások képesek ellenállni az adattámadásoknak.

A digitális termékeket a felhasználók számára készítik a vállalatok, nem lehet tehát elvárni, hogy a felhasználó áldozza fel vagy kockáztassa az adatait a termék megszerzéséért. A felhasználók termékkel való interakciója soha nem járhat azzal a kockázattal, hogy adataikat kiszivárogtatják vagy ellopják. Sajnos nem mindig ez a helyzet.

A legtöbb számítógépes bűncselekményt a felhasználók személyes adatainak megszerzése céljából hajtják végre, ám az UX tervezői segíthetnek ezen. Ez olyan funkciók bevezetésével érhető el, amelyek pl. arra ösztönzik a felhasználókat, hogy válasszanak erősebb jelszavakat, és kerüljék a személyes adatok megosztását az online felületeken.

Például egy termék hitelesítési felületén elhelyezhető egy barátságos hangvételű üzenet, amely tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy miért fontos erősebb jelszavakat alkalmazni. Ahelyett, hogy arra kényszerítenénk őket, hogy 12 karakterből, kis- és nagybetűkből, számból és szimbólumból álló jelszavakat hozzanak létre, az üzenet egyszerűen azt mondhatja: „Erősebb jelszóra van szüksége ahhoz, hogy adatait biztonságosan tárolhassuk”, majd akár hosszabb tájékoztatás is adható a folyamatról. Így a felhasználók jobban megértik az adatok és a magánélet védelmének szükségességét.

A felesleges biztonsági akadályok eltávolítása

Ha a termékbiztonság az összes érdekelt fél bevonásától függ, akkor a tervezőknek időt kell fordítaniuk a fejlesztőkkel és a kiberbiztonsági szakemberekkel folytatott konzultációra. A fejlesztők általában sok olyan korláttal szembesülnek, amelyek befolyásolják a tervezést. A kiberbiztonsági szakemberek segíthetnek a tervezőknek a legfrissebb biztonsági stratégiákkal, eszközökkel és a megfelelőségi előírásokkal kapcsolatban.

A biztonsági szakértőkkel folytatott konzultáció, és a biztonsági intézkedések során össze nem egyeztetett túl sok elvárás végül azt is eredményezheti, hogy a termék túl nehezen hozzáférhető és emiatt a felhasználók inkább máshova fordulnak. Az olyan homályos üzenetek, mint például: „Az internetkapcsolat nem biztonságos”, nem segítenek a helyzeten, mert csak arra motiválják a felhasználóknak, hogy megkerüljék a védelmükre szolgáló biztonsági funkciókat.

Social engineering

Az összes digitális biztonsági támadás közül a social engineering, a személyek figyelmetlenségének, információhiányának vagy más gyengeségének kihasználása az egyik leggyakoribb formája. Ez a világszerte elkövetett jogsértések közel 90% -át teszi ki, és inkább a megtévesztés művészetére támaszkodik, mint a kifinomult technikai képességekre.

Az adathalászat (ami leggyakrabban az e-mailekben fordul elő) erősen támaszkodik a social engineering stratégiákra, hogy megijessze, nyomást gyakoroljon és megzavarja a felhasználókat érzékeny információk és nehezen megkeresett pénz átadására bírva őket. Az adathalász támadások elleni védelem érdekében a tervezők biztonsági fórumokat hozhatnak létre, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy értesítsék a weboldal vagy hírlevél tulajdonosát, ha valami szokatlan dolgot észlelnek, vagy akár figyelmeztetéseket tehessenek közzé más felhasználók számára.

A tervezőknek is figyelniük kell a biztonságra

A biztonságba fordított összes erőfeszítésre ellenére is adódhat probléma, egy figyelmen kívül hagyott biztonsági rés komolyan veszélyeztetheti a digitális termékek biztonsági integritását.

Minden létrehozott termékhez száz (akár több ezer) tervezési elemből áll. A tervezés és fejlesztés során pedig tucat kommunikációs csatornát használnak a projektben résztvevő szakemberek. A stratégiai dokumentumokhoz kapcsolódó linkeket több félnek is elküldjük, legyen szó külsős szakemberekről, egy kapcsolódó szolgáltatás tulajdonosairól vagy bárkiről, aki a tervezésben részt vesz. Az elosztott csapatok egyre inkább a felhőalapú tervezőeszközöktől függenek.

Ha a tervezők nem tesznek óvintézkedéseket munkájuk és kommunikációjuk védelme érdekében, a támadók megtalálják a szervezeti gyenge pontokon való beszivárgás módját.

Ez többféle védelmi réteg együttes alkalmazásával védhető ki, például saját VPN létrehozásával, kiberbiztonsági képzésen való részvétellel, valamint az eszközkezelési és kommunikációs irányelvek bevezetésével.

Trending Now

Újabb őrület: gendersemleges lesz a Toy Story két mesehőse

A gyerekeknek el kell búcsúzniuk a megszokott Krumplifej uraság és Krumplifej asszonyság elnevezésektől, a készítők ugyanis gendersemlegesen fogják gyártani ezentúl a figurákat.

Közzétéve:

Flickr

A Toy Story mesékből is jól ismert Krumplifej uraság és Krumplifej asszonyság figurája. A pár egyértelműen egy férfiből és egy nőből állt, akiknek gyerekeik is voltak. Ezzel a sztereotipikus ábrázolással azonban most le akar számolni a figurák gyártója, a Hasbro, és bejelentették, hogy ezentúl gendersemlegesen fogják gyártani a játékokat. A kiegészítők segítségével a gyerekek dönthetik majd el, hogy a játékok milyen neműek legyenek – számol be róla a V4NA Hírügynökség.

Így Krumplifej uraság új neve csak Krumplifej lesz a nemi semlegesség jegyében, és a változások már idén megtörténnek. Ősztől pedig már egy komplett krumplifej családot is lehet majd kapni, amiben lesz kettő felnőtt figura, akiknek a neme nem lesz meghatározva, és egy bébi krumpli. A nemileg semleges játékoknál így a gyerekek dönthetik majd el, hogy milyen neműek legyenek a szülők, nem lesz nekik előre mondva, hogy ő egy uraság, ő pedig egy asszonyság.

A Hasbro döntése viszont nem mindenkit győzött meg. A híres műsorvezető, Piers Morgan például ironikusan arról írt a közösségi oldalán, hogy egy világjárvány közepette a Hasbrónak nincs jobb dolga, mint azon gondolkodni, hogy hogyan tudnának kedvezni a felvilágosult embereknek.

Egy önmagát nem binárisnak azonosító Twitter-felhasználó pedig inkább azon van felháborodva, hogyan kezeli a gyártó a munkásait, mintsem azon, hogy milyen névmást használnak egy játékukra.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Nálunk is elindította a tényellenőrzést a Facebook

Azt ígéri, hogy az AFP-vel együttműködésben gátat szab az álhírek terjedésének.

Közzétéve:

Borítóképünkön Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, fotó: MTI / EPA / Michael Reynolds

Magyarországon is elindította úgynevezett független tényellenőrző programját a Facebook. A technológiai óriás azt ígéri, hogy az AFP-vel együttműködésben gátat szab az álhírek terjedésének.

Közleményükben azt írják,

ha egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja, jelentősen csökkentve ezzel azoknak a számát, akik előtt az álhírnek minősített tartalom megjelenik.

Hozzáteszik, azok a Facebook-oldalak és domainek, amelyeken újra és újra hamisnak ítélt tartalmakat osztanak meg, elvesztik a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is.

Megjegyzik továbbá, ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erre. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a külső tényellenőrző partnerek nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a közösségi felületről.

Az AFP által működtetett ellenőrző hálózat így már 17 európai országra terjed ki, és 12 európai nyelven működik. A Facebook jelenleg több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat e tevékenység további bővítését tervezi.

Tovább olvasom

Trending Now

Dupla annyi kibertámadás érte a vírus ellen küzdőket

A kórházak, a gyógyászati és gyógyszeripari gyártók, valamint az ellátási láncot működtető energetikai vállalatok voltak a kiemelt célpontok.

Közzétéve:

Pixabay

Kétszer annyi kibertámadás érte a járvány elleni küzdelmet támogató iparágakat 2020-ban, mint amennyi 2019-ben. A kiberbűnözők olyan vállalkozásokat céloztak meg, amelyek elsősorban a koronavírus elleni küzdelemben vállaltak szerepet, így például a kórházak, gyógyászati és gyógyszeripari gyártók, valamint az ellátási láncot működtető energetikai vállalatok.

Az IBM Security X-Force kedden az MTI-hez elküldött jelentésben kiemelik: a leginkább támadott iparág 2020-ban a feldolgozóipar és az energetika, ezeket követte a pénzügyi és a biztosítási szektor. A bűnözők kihasználták azt is, hogy közel 50 százalékkal nőtt a gyártásban és az energetikában egyaránt létfontosságú ipari vezérlőrendszerek (ICS) sebezhetősége.

A cég a jelentés adatait több mint 130 országban naponta több mint 150 milliárd biztonsági esemény vizsgálatára alapozta.

A világjárvány átalakította azt, hogy mit tekintünk kritikus infrastruktúrának, és ezt a támadók is felismerték.

Számos szervezet először kényszerült a védekezés frontvonalába – függetlenül attól, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatás, az oltóanyaggyártás, az élelmiszerlánc vagy a védőfelszerelések gyártása a profilja – idézi a közlemény Nick Rossmannt, az IBM X Force, a kibertámadások felderítésével és az incidensek kezelésével foglalkozó szervezetének a vezetőjét.

A jelentés szerint a leggyakrabban hamisított márkák TOP10-es listáját olyan cégek vezetik, amelyek a távmunka alatti kapcsolattartáshoz kínálnak megoldásokat, például a Google, a Dropbox és a Microsoft.

Ugyancsak a lista elején vannak az online kereskedelmi brandek, az Amazon és a PayPal, valamint a Youtube és a Facebook, amelyekre a hírfogyasztás miatt támaszkodtak az emberek tavaly. Meglepő módon a hetedik leggyakrabban hamisított márka 2020-ban az Adidas volt.

A jelentésből kiderül, hogy az áldozatok digitális környezetének legsikeresebb támadási módja a sérülékenységek keresése és kihasználása volt (35 százalék) tavaly – első alkalommal az évek során -, amelyet az adathalászat (31 százalék) követett.

A jelentés szerint az IBM által megfigyelt támadások 31 százaléka Európát érintette, itt volt a legtöbb zsarolóvírus által elkövetett támadás. Mindemellett Európában több belső fenyegetést észleltek, mint bármely más régióban, és kétszer annyi ilyen támadás történt, mint Észak-Amerikában és Ázsiában együttvéve – írták.

Tovább olvasom