Kövess minket!

Trending Now

Etesd a dokit!

Keve Márton, az ötletgazda, mesterségét tekintve szakács. Magyar-brit állampolgár, tizenkét évnyi világjárás után tért haza, hogy itthon kamatoztassa tudását, amikor közbeszólt a koronavírus-járvány. A mesterség, a helyszín, és a híres brit jótékonykodási attitűd azonban megmaradt: ezek hívták életre az Etesd a dokit! civil kezdeményezést, mely egészségügyi dolgozók étkeztetését vállalja, a pandémia idején.

“Magyarországra hazámként tekintek, ironikus, hogy épp akkor jöttem vissza, amikor ez a járvány elkezdődött” – kezdett bele Márton a történetébe, hozzátéve, hogy már a szerződést is aláírta az Easy Wine vezetőségével, amikor kiderült, hogy be kell zárni a helyet. Mivel már lajstromba vették az új szakácsot, a tulajdonos felajánlotta a konyha használatát, és hogy kedvére kísérletezzen. Hamar kiderült, hogy az egészségügyi dolgozókat fogja leginkább leterhelni a pandémia; ekkor jött az ötlet és határozta el Marci, hogy nekik fog főzni, akinek a neveltetéséből is fakad az önkéntességre való hajlandóság. Elsőként Jókuti Andráshoz Világevő blog – fordult, aki azonnal beleállt a történetbe. Ő hozta létre a Facebook-csoportot is, majd amikor önjáróvá vált a projekt, háttérbe vonult.

“Nálunk, a történelmi helyzetből fakadóan nem volt hagyománya az önkéntességnek, és ilyen típusú krízishelyzet sem állt elő, hogy a magyar emberek segítő szándéka előjöhetett volna. Talán most mi, és több más szerveződés megalapozza ennek a kultúráját”

– magyarázta Keve Márton, aki elmondta, hogy a Menedékház Alapítvánnyal és a Budapest Bike Maffia csapatával is kapcsolatban állnak. “Az öt fős alapcsapat döntéseiben részt veszek, de elsősorban azonban négy másik szakáccsal együtt főzök,“ – tette hozzá Márton, akitől megtudtuk, hogy az ételeken túl a munkaerő-felajánlást is koordinálják és pénzt ugyan nem kezelnek, de a kapcsolódó alapítványok révén vásárolnak alapanyagot.

“Ideális esetben erre a kezdeményezésre egy idő után már nem lesz szükség, de a kezdeményezés alapgondolata mentén később – akár egy másik krízishelyzet esetén, akár általános jótékonykodás keretében – továbbhaladhatunk. Nagyon nagy tudásanyagot halmoztunk fel, és rengeteg tapasztalatot szereztünk. Akár arról, hogy hogyan kell egy ilyen csapatot működtetni, akár arról, hogy hogyan lehet megszervezni az adományok útját a felajánlótól a fogadó félig, vagy arról, hogy viselkednek az emberek – így mi is – válsághelyzetben” – magyarázta, hozzátéve: aki természetesen nem mindig azokat az alapanyagokat kapja, amire szakácsként szüksége lenne.

“Kreatív munkára kényszerülök, éppen az esetlegesség révén. A profi konyhákon el vagyunk kényeztetve alapanyagokkal, most vissza kell térni a gyökereinkhez és a minimálisból előállítani egy tisztességes ételt, meg kell erőltetni a fantáziát, mert olyan alapvető kérdésekkel küzdünk, hogy van-e tészta a krumplistésztához. Hadifőzést végzünk, és épp ezért minden felajánlásnak örülünk. Az emberek ezekkel gesztust gyakorolnak, amit én többre tartok, mint magát a felajánlás értékét“ – mondta a szakács.

“A Szent László Kórházzal kezdtünk, mostanra bővült a kör, megtanultuk, hogy melyik intézménynek nagyobb a személyzete hétvégén, hol van szükség az ételeinkre, megszoktuk, hogy dinamikusan változik a helyzet és hogy erre hogyan reagáljunk. A munkánk gyümölcse az, hogy valaki örül annak, amit megfőztünk”– fogalmazott Márton, hozzátéve: mostanában inkább húsmentes menüt készít, mert eleinte kevesebb húsos felajánl érkezett, így idővel azt vette észre, hogy vegetáriánus menüt főz. A visszajelzés pedig az volt, hogy: jé! hús nélkül is lehet ilyen jót enni?

A szakács szerint az egyik legfontosabb üzenet az, hogy azok, akik az egészségünkre vigyáznak, egészséges ételt esznek, valamint, hogy a visszafogott étkezés elkerülhetetlen.

Drégelyi Xénia közgazdász, a multik világából érkezett a Borganikába. Őrülten felpörögve mesél arról a hatalmas logisztikai feladatról, amit a projekt team tagjaként Pancsovay Zitával végeznek. Zita szintén multis környezetből váltott, kontrollerből pályamódosítással lett a Borganika gourmet-séfje. Most azt mesélik, hogy egy multicég tíz évnyi szervezeti válságaival, problémáival szembesültek, mindössze három hét alatt.

A napjuk az előző éjjel kapott e-mailek, Facebook-üzenetek feldolgozásával kezdődik, komoly logisztikai feladatot jelent, hogy az Etesd a dokit kezdeményezéshez sok cég és gasztro vállalkozás is csatlakozott étel felajánlásokkal, így a háttércsapat a kapcsolódó vállalkozások ételeinek kiszállítását is szervezi. Farkas Kata, – ő civilben Márton barátnője – a szervezési feladatok mellett a kiszállításban is részt vesz, Serfőző MártaSerfőző Gluten Free Bakery -, Xénia és Zita tartja a logisztikai és adminisztrációs frontot.

 

“Senki sem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell jótékonykodni, tovább megyek: jól segíteni.”

“Mivel láthatóan ez egy sokkal súlyosabb válság, mint amire korábban számítottunk, és ez megmutatja a szociális hálón tátongó lyukakat is, valószínűleg kibővítjük a támogatotti kört olyan csoportokra, ahol napi egy étkezés is gondot okoz. Előre gondolkozunk, talán ezt is a multis háttér teszi” – mondja nevetve Xénia, aki szerint megbízhatóak, és szavahihetőek a felajánlók.

“Startup szemszögből nézve is viharsebességgel fejlődünk: az Easy Wine Budapest konyhája mellett szükségessé vált további konyhák bevonása a főzésbe, és bár az elosztóközpont továbbra is itt van, a produktivitás a napokban megkezdődött a Borganikában is, és további éttermekkel is zajlanak már az egyeztetések a főzés beindításáról, tehát bővülünk” – mondja Xénia.

A szállítást saját erőből, és szintén támogatói felajánlásokkal oldják meg, az ételek csomagolásához többségében lebomló, környezetbarát csomagolóanyagot használnak, melyeket az őket támogató csomagolóanyag forgalmazó cégek bocsátanak a rendelkezésükre.

“ Az első időszakban csak a COVID-os betegek ellátásával foglalkozó egészségügyi dolgozók számára szállítottunk, mostanra ez megváltozott. Egyszerűen nem mondhattunk nemet a minket megkereső intézményeknek csak azért, mert náluk nincsen vírusfertőzött beteg. Sajnos a Budapesten kívüli intézményekre nem jut energia, azt a szegmenst nem tudjuk lefedni, erre jó lenne még valamit kitalálni” – magyarázta Pancsovay Zita, hozzátéve, hogy váratlanul sokat tanultak, de nem csak a világjárványról: a tizenhat óra munkával elkerülik, hogy bekattanjanak otthon, ugyanakkor eufórikus érzés másokon segíteni. A megszerzett kapcsolatok, a felépült csapat is fennmarad, és már keresik az új lehetőséget arra, hogy hogyan tudnának tovább együtt dolgozni a járvány utáni időszakban.

Az Etesd a dokit! számokban

30+ elért egészségügyi intézmény

16 mentőállomás

16 ezer adag kiszállított étel

közel négyezer facebook-csoport tag

Trending Now

Tiltakozik a YouTube cenzúrája ellen a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Az újságírószervezet arra biztatja a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a csatornájukat törlő globális cenzúra ellen.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elkeserítőnek és felháborítónak tartja a Google eljárását, amellyel érdemi indoklás nélkül ismét törölte a Pesti Srácok YouTube-csatornáját” – közölte szombaton honlapján az újságírószervezet, amely szerint elfogadhatatlan, hogy egy médiatartalmak közvetítésére létrehozott platformszolgáltató saját szerződési feltételeit megszegve érdemi magyarázat nélkül távolítson el egy Magyarországon nyilvántartásba vett, a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően működő, a magyar jogszabályokat nem sértő tartalmat közzétevő médiaszolgáltató csatornáját.

Az MNMSZ közleménye a szövetség támogatásáról biztosítja a szerkesztőséget, és

arra biztatja a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a globális cenzúra ellen, mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkényük nem lehet határtalan.

Mint írják, a médiaszövetség tisztában van azzal, hogy a globális közösségi médiaszolgáltatók mára megkerülhetetlenné váltak a véleménynyilvánítás, a kapcsolattartás és az üzleti élet területén, ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy a felhasználók személyes adatainak elemzésére alapított, célzott hirdetésekből horribilis bevételre szert tevő szolgáltatók titkolt és átláthatatlan szabályrendszer szerint működnek, amelyeket a nemzeti jogszabályok felett állóként alkalmaznak, azoktól sokszor függetlenek, és azoknak gyakran ellentmondóak.

A közlemény rámutat, hogy a Pesti Srácok YouTube-csatornája rendkívül népszerű, havi megtekintési átlaga meghaladta a hárommillió letöltést.

„Ezt a szakmai műhelyt próbálja most ellehetetleníteni a Google, állítólagos közösségi jogsértésekre hivatkozva, úgy, hogy a konkrét okot tájékoztatásuk szerint azért nem fedik fel, mert ezzel a szabadalmaztatott érzékelő rendszerük védelmét kívánják biztosítani”

– teszi hozzá a kommüniké.

Végül az MNMSZ közleménye ismerteti, hogy a YouTube szerződési feltételei szerint, amennyiben a felhasználó az Európai Gazdasági Térségben vagy Svájcban él, a szerződésre a lakóhelye szerinti ország törvényei vonatkoznak.

„Az, hogy egy szerkesztőség pusztán a véleménye miatt önkényesen, egy átláthatatlan algoritmusra mutogatva kerüljön komoly hátrányba, jogi szempontból cenzúrának minősül, amely a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság Alaptörvényben és az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogának sérelmét jelenti”

– érvel az újságírószervezet, amely emlékeztet, hogy mindig is elutasította a cenzúrát és mindig is határozottan kiállt a sajtó szabadsága mellett. Az MNMSZ közleményében felhív minden jóérzésű újságírót és szakmai szervezetet, hogy álljanak ki a véleménye miatt meghurcolt szerkesztőség mellett, egyúttal biztosítja a Pesti Srácok kiadóját arról, hogy minden jogi segítséget megad neki, ha az a döntés születik, hogy jogi úton lép fel a YouTube önkénye és cenzúrája ellen.

A YouTube is megszólalt
A platformszolgáltató az alábbi állásfoglalást tette közzé a Pesti Srácok csatornájának megszüntetésével kapcsolatban:
„Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük. A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában.”

Tovább olvasom

Trending Now

Korlátozzák a tinik hozzáférését a közösségi médiához egy USA-tagállamban

Az intézkedéseket a közösségi médiának a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásai miatti aggodalmak indokolják.

Közzétéve:

Az Egyesült Államokban elsőként Utah-ban korlátozzák a tizenévesek hozzáférését a közösségi médiához – írta pénteken a BBC online kiadása nyomán az MTI.

Utah kormányzója két átfogó intézkedést írt alá, hogy “megóvja az államban élő fiatalokat”. A jogszabályok arra kötelezik a platformok tulajdonosait, hogy adjanak teljes hozzáférést a szülőknek gyerekeik közösségi médiabeli fiókjaihoz, vagyis bejegyzéseikhez és privát üzeneteikhez is.

Az intézkedéseket a közösségi médiának a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásai miatti aggodalmak indokolják.

A helyi idő szerint csütörtökön aláírt intézkedések értelmében a szülők vagy gondviselők hozzájárulására van szükség, mielőtt a gyerek olyan alkalmazásokon hozna létre fiókot, mint az Instagram, a Facebook vagy a TikTok. Emellett 22.30 és 6.30 között blokkolják a gyerekek hozzáférését, ezt azonban a szülő módosíthatja.

Az intézkedések alapján a közösségimédia-cégek nem gyűjthetik a gyerekek adatait és nem célozhatják reklámmal őket.

A két jogszabály jövő március elsején lép életbe.

Hasonló intézkedéseket fontolgat négy másik, republikánus vezetésű amerikai állam, Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana, ezen kívül a demokrata irányítású New Jersey.

Tovább olvasom

Trending Now

Uspace néven online közösségi teret indít fiataloknak a Katolikus Szeretetszolgálat

Az új virtuális platformokon a tinédzsereket és a huszonéveseket foglalkoztató kérdésekre elismert szakemberek és a fiatalok közösen igyekeznek válaszokat találni.

Közzétéve:

Vajda Norbert, a szervezet főigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a Uspace tabudöntögető projekt, de ez nem egyedülálló a szeretetszolgálat történetében.

Jelezte: óriási szükség van új ifjúsági fórumra, ahol tizenévesek feltehetik a kérdéseiket és személyesen is találkozhatnak.

A Uspace felületein a fiatalokat leginkább érintő kérdésekben világos keresztény értékrend alapján, szakértői háttérrel kapnak válaszokat.

“Olyan felületeket szerettünk volna létrehozni, ahol a fiatalok azt érzik, hogy fontosak és értékesek számunkra, hiszen a lehető legjobbat akarjuk adni nekik. A Uspace egy olyan közösségi tér, ahol otthon érezhetik magukat, találkozhatnak hasonlóan gondolkodó fiatalokkal, és keresztény értékeken alapuló válaszokat kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre” – mondta a főigazgató.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, modern világunkban még erősebben szükségünk van a Biblia iránymutatására. Le kell fordítani a Bibliát a magyar fiatalok nyelvére, ezt a munkát végzi a Katolikus Szeretetszolgálat a Uspace honlapon keresztül, hiszen keresztény tanításokkal igyekeznek válaszokat adni – tette hozzá.

“Nemzetstratégiai ügy a családok és a fiatalok támogatása, a már ismert intézkedések mellett nagyon fontos, hogy az értékalapú közösségeket is felkaroljuk”

– jelentette ki.

Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke arról beszélt, hiánypótló szerepet tölt be a portál. Elmondta, vannak már katolikus médiafelületek, de ezek inkább a felnőttek nyelvén szólnak, a fiatalok életkérdéseivel foglalkozó felület eddig még nem jött létre.

Arról is beszélt, az egyház óriási felelőssége, hogy a fiatalokat, a jövőt megszólítsa.

Marton Zsolt úgy fogalmazott:

“Állandóan online vagyunk, frissnek kell lenni, reagálni kell, erre pedig a fiatalok a legalkalmasabbak.”

A püspök Ferenc pápára hivatkozott, aki – idézte fel – mindig elmondja, “az egyháznak szüksége van a fiatalok lendületére, hitére”.

A uspace.hu oldalon megjelenő cikkek középpontjában olyan örök érvényű értékek állnak, mint a teremtett világ tisztelete, az emberi élet méltósága, az Istennel való kapcsolat és a hit, a családi élet fontossága, a férfi-női kapcsolat pozitív megjelenítése, a természetvédelem és a természetközeliség.

A Uspace Facebook-oldala elsősorban a szülők és tanárok platformja, míg az Instagram-oldal a fiatalok terepe. Ugyancsak a gimnazista és egyetemista korú fiatalok szerkesztik a Spotify-on és videós formában is elérhető podcastokat, amelyekben a tervek szerint ismert emberekkel is készítenek majd interjúkat. A Uspace hatodik platformja a Youtube-csatorna, ahol a videók a tizenévesek egyik legégetőbb problémájára, párkapcsolati felvetésekre adnak megoldást.

Tovább olvasom