Kövess minket!

Trending Now

Etesd a dokit!

Keve Márton, az ötletgazda, mesterségét tekintve szakács. Magyar-brit állampolgár, tizenkét évnyi világjárás után tért haza, hogy itthon kamatoztassa tudását, amikor közbeszólt a koronavírus-járvány. A mesterség, a helyszín, és a híres brit jótékonykodási attitűd azonban megmaradt: ezek hívták életre az Etesd a dokit! civil kezdeményezést, mely egészségügyi dolgozók étkeztetését vállalja, a pandémia idején.

“Magyarországra hazámként tekintek, ironikus, hogy épp akkor jöttem vissza, amikor ez a járvány elkezdődött” – kezdett bele Márton a történetébe, hozzátéve, hogy már a szerződést is aláírta az Easy Wine vezetőségével, amikor kiderült, hogy be kell zárni a helyet. Mivel már lajstromba vették az új szakácsot, a tulajdonos felajánlotta a konyha használatát, és hogy kedvére kísérletezzen. Hamar kiderült, hogy az egészségügyi dolgozókat fogja leginkább leterhelni a pandémia; ekkor jött az ötlet és határozta el Marci, hogy nekik fog főzni, akinek a neveltetéséből is fakad az önkéntességre való hajlandóság. Elsőként Jókuti Andráshoz Világevő blog – fordult, aki azonnal beleállt a történetbe. Ő hozta létre a Facebook-csoportot is, majd amikor önjáróvá vált a projekt, háttérbe vonult.

“Nálunk, a történelmi helyzetből fakadóan nem volt hagyománya az önkéntességnek, és ilyen típusú krízishelyzet sem állt elő, hogy a magyar emberek segítő szándéka előjöhetett volna. Talán most mi, és több más szerveződés megalapozza ennek a kultúráját”

– magyarázta Keve Márton, aki elmondta, hogy a Menedékház Alapítvánnyal és a Budapest Bike Maffia csapatával is kapcsolatban állnak. “Az öt fős alapcsapat döntéseiben részt veszek, de elsősorban azonban négy másik szakáccsal együtt főzök,“ – tette hozzá Márton, akitől megtudtuk, hogy az ételeken túl a munkaerő-felajánlást is koordinálják és pénzt ugyan nem kezelnek, de a kapcsolódó alapítványok révén vásárolnak alapanyagot.

“Ideális esetben erre a kezdeményezésre egy idő után már nem lesz szükség, de a kezdeményezés alapgondolata mentén később – akár egy másik krízishelyzet esetén, akár általános jótékonykodás keretében – továbbhaladhatunk. Nagyon nagy tudásanyagot halmoztunk fel, és rengeteg tapasztalatot szereztünk. Akár arról, hogy hogyan kell egy ilyen csapatot működtetni, akár arról, hogy hogyan lehet megszervezni az adományok útját a felajánlótól a fogadó félig, vagy arról, hogy viselkednek az emberek – így mi is – válsághelyzetben” – magyarázta, hozzátéve: aki természetesen nem mindig azokat az alapanyagokat kapja, amire szakácsként szüksége lenne.

“Kreatív munkára kényszerülök, éppen az esetlegesség révén. A profi konyhákon el vagyunk kényeztetve alapanyagokkal, most vissza kell térni a gyökereinkhez és a minimálisból előállítani egy tisztességes ételt, meg kell erőltetni a fantáziát, mert olyan alapvető kérdésekkel küzdünk, hogy van-e tészta a krumplistésztához. Hadifőzést végzünk, és épp ezért minden felajánlásnak örülünk. Az emberek ezekkel gesztust gyakorolnak, amit én többre tartok, mint magát a felajánlás értékét“ – mondta a szakács.

“A Szent László Kórházzal kezdtünk, mostanra bővült a kör, megtanultuk, hogy melyik intézménynek nagyobb a személyzete hétvégén, hol van szükség az ételeinkre, megszoktuk, hogy dinamikusan változik a helyzet és hogy erre hogyan reagáljunk. A munkánk gyümölcse az, hogy valaki örül annak, amit megfőztünk”– fogalmazott Márton, hozzátéve: mostanában inkább húsmentes menüt készít, mert eleinte kevesebb húsos felajánl érkezett, így idővel azt vette észre, hogy vegetáriánus menüt főz. A visszajelzés pedig az volt, hogy: jé! hús nélkül is lehet ilyen jót enni?

A szakács szerint az egyik legfontosabb üzenet az, hogy azok, akik az egészségünkre vigyáznak, egészséges ételt esznek, valamint, hogy a visszafogott étkezés elkerülhetetlen.

Drégelyi Xénia közgazdász, a multik világából érkezett a Borganikába. Őrülten felpörögve mesél arról a hatalmas logisztikai feladatról, amit a projekt team tagjaként Pancsovay Zitával végeznek. Zita szintén multis környezetből váltott, kontrollerből pályamódosítással lett a Borganika gourmet-séfje. Most azt mesélik, hogy egy multicég tíz évnyi szervezeti válságaival, problémáival szembesültek, mindössze három hét alatt.

A napjuk az előző éjjel kapott e-mailek, Facebook-üzenetek feldolgozásával kezdődik, komoly logisztikai feladatot jelent, hogy az Etesd a dokit kezdeményezéshez sok cég és gasztro vállalkozás is csatlakozott étel felajánlásokkal, így a háttércsapat a kapcsolódó vállalkozások ételeinek kiszállítását is szervezi. Farkas Kata, – ő civilben Márton barátnője – a szervezési feladatok mellett a kiszállításban is részt vesz, Serfőző MártaSerfőző Gluten Free Bakery -, Xénia és Zita tartja a logisztikai és adminisztrációs frontot.

 

“Senki sem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell jótékonykodni, tovább megyek: jól segíteni.”

“Mivel láthatóan ez egy sokkal súlyosabb válság, mint amire korábban számítottunk, és ez megmutatja a szociális hálón tátongó lyukakat is, valószínűleg kibővítjük a támogatotti kört olyan csoportokra, ahol napi egy étkezés is gondot okoz. Előre gondolkozunk, talán ezt is a multis háttér teszi” – mondja nevetve Xénia, aki szerint megbízhatóak, és szavahihetőek a felajánlók.

“Startup szemszögből nézve is viharsebességgel fejlődünk: az Easy Wine Budapest konyhája mellett szükségessé vált további konyhák bevonása a főzésbe, és bár az elosztóközpont továbbra is itt van, a produktivitás a napokban megkezdődött a Borganikában is, és további éttermekkel is zajlanak már az egyeztetések a főzés beindításáról, tehát bővülünk” – mondja Xénia.

A szállítást saját erőből, és szintén támogatói felajánlásokkal oldják meg, az ételek csomagolásához többségében lebomló, környezetbarát csomagolóanyagot használnak, melyeket az őket támogató csomagolóanyag forgalmazó cégek bocsátanak a rendelkezésükre.

“ Az első időszakban csak a COVID-os betegek ellátásával foglalkozó egészségügyi dolgozók számára szállítottunk, mostanra ez megváltozott. Egyszerűen nem mondhattunk nemet a minket megkereső intézményeknek csak azért, mert náluk nincsen vírusfertőzött beteg. Sajnos a Budapesten kívüli intézményekre nem jut energia, azt a szegmenst nem tudjuk lefedni, erre jó lenne még valamit kitalálni” – magyarázta Pancsovay Zita, hozzátéve, hogy váratlanul sokat tanultak, de nem csak a világjárványról: a tizenhat óra munkával elkerülik, hogy bekattanjanak otthon, ugyanakkor eufórikus érzés másokon segíteni. A megszerzett kapcsolatok, a felépült csapat is fennmarad, és már keresik az új lehetőséget arra, hogy hogyan tudnának tovább együtt dolgozni a járvány utáni időszakban.

Az Etesd a dokit! számokban

30+ elért egészségügyi intézmény

16 mentőállomás

16 ezer adag kiszállított étel

közel négyezer facebook-csoport tag

Trending Now

Magyarnak lenni jó dolog – Film az Alapjogokért Központtól

Az Alapjogokért Központ „Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020” című kutatási projektje részeként készült el az a film, melyben a polgári kormány politikusai idézik fel az elmúlt évtized kihívásait, feladatait.

Közzétéve:

Fotó: Alapjogokért Központ/YouTube

A 2010-ben megalakult második Orbán-kormány tagjai – a 2002-2010 közötti nyolc év szocialista-liberális kormányzásának örökségeként – nem csak rendszerszintű problémákkal néztek szembe, hanem társadalmi-gazdasági, valamint jogi-erkölcsi kihívásokkal is, így mindenre kiterjedő megoldással kellett szolgálniuk.

Az új, kereszténydemokrata kormány 2010-ben nemzeti érdekekre alapozott politikájával szakított a korábbi korszakkal, hozzálátott a posztkommunista hagyaték felszámolásához és mára mintaadóvá vált a kontinensen.

Az Alapjogokért Központ 2020 tavaszán indította el Magyarország 2010-2020 közötti korszakának értékelésével foglalkozó kutatási projektjét.

Az „Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020” című projekt az „őszinteség, bátorság és büszkeség” rendezőelvei szerint, átfogóan vizsgálja a 10 éves kormányzás stratégiáját, filozófiáját, céljait és eredményeit.

A projekt keretében 2020 nyarán, illetve őszén az Orbán-kormány tíz meghatározó szereplőjével készült interjú, amelyekben szó esik szakmai és személyes nehézségekről, továbbá a polgári Magyarországért vívott harcokról és győzelmekről, aminek köszönhetően 2020-ra hazánk sereghajtóból ismét Európa élmezőnyébe került és gazdasága válságállónak mutatkozik ma is.

Amint e 10 év lényegéről Kövér László házelnök fogalmaz az interjúban: „Magyarnak lenni jó dolog, a magyar nemzet önmagában egy érték, és a magyar nemzet jövőjének a biztosítása minden politikának a legfontosabb célja. Amelyik politikának nem ez a legfontosabb célja, az nem magyar politika.”

Az Országgyűlés elnöke mellett a filmben az ország gazdaságáért vívott csatákról és az unortodox gazdaságpolitika győzelméről Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke; az Európai Unión belüli csörtékről és a migrációs válság kihívásairól Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; a balliberális kormányok magyar nemzet ellen elkövetett bűneiről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; a jogállamisággal kapcsolatos kettős mércéről és az új európai lehetőségekről Varga Judit igazságügyi miniszter és Navracsics Tibor kormánybiztos, volt miniszter; a mára már hungarikummá vált családtámogatási rendszerről és szociálpolitikai kérdésekről pedig Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Balog Zoltán, a református zsinat lelkészi elnöke, az EMMI korábbi vezetője is nyilatkozik írta a Facebook-oldalán az Alapjogokért Központ.

Tovább olvasom

Trending Now

A vakcinák mellékhatásai érdeklik legjobban a hazai internetezőket

A kereséseket jelentősen befolyásolják a napi hírek, illetve a felhasznált vakcinatípusok mennyisége.

Közzétéve:

Boríítóképünk illusztráció

A legtöbben a Szputnyik V oltás esetleges mellékhatásaira kerestek rá az utóbbi hetekben az interneten, a kínai vakcina iránti általános érdeklődés viszont lanyhult a februári hullám után. A márkák közül a Pfizer-BioNTech pedig hónapok óta tartja az abszolút befutó helyét a lakosság érdeklődését tekintve – ez derült ki az Avantgarde Digital kommunikációs cég internethasználati szokásokról készült elemzéséből.

A kereséseket jelentősen befolyásolják a napi hírek, illetve az, hogy éppen melyik oltást kínálják fel a legtöbb embernek az adott időszakban.

Egy évvel az első regisztrált eset után, túl a 3 millió beoltotton megállapítható, hogy egyre tudatosabban használják a magyarok a közkedvelt keresőmotort. Ez abból is látszik, hogy már nem az általános „covid” vagy „vakcina” szavakra keresnek rá, hanem a konkrét vakcinamárkák után kutakodnak.

A keresési szempontból legnépszerűbb Pfizerre és azt tartalmazó szókapcsolatokra a vizsgált február 25. és április 9-e közötti időszakban átlagosan napi 100 keresést indítottak. Bár a lezárásokról szóló kormánybejelentés előtt még fej-fej mellett álltak a Sinopharm vakcinával, utóbbira március közepe után már 59%-kal kevesebben voltak kíváncsiak. A dobogó harmadik helyére tört a Szputnyik V 133%-os keresésszám-növekedéssel, ezt követi a Moderna, ennek indexe folyamatosan csökkent. Az AstraZeneca vakcinát egyre többször írják be a keresőbe, érthető módon a mellékhatásokkal kapcsolatos hírek itt is megnövelték az érdeklődést. A Johnson & Johnson cég terméke viszont egyelőre bőven alul marad a többivel szemben a keresések tekintetében.

Óriási, 4100%-os szökést mutat a „koronavírus friss” téma iránti érdeklődés, azon belül is elsősorban a mellékhatásokra kíváncsiak a felhasználók: itt a listát az AstraZeneca vezeti, de 600%-kal nőtt az orosz és 50%-kal a Moderna oltás esetleges következményei után kutatók száma. Az adatok alapján, ha mellékhatásokról van szó, a Pfizer és a kínai vakcinák nem kívánt hatásaira keresnek rá mostanság a legkevesebben az interneten.

Az eredmények hamar és nagymértékben változnak, az elemző Avantgarde Digital is többször frissítette az adatokat, és várhatóan a Johnson & Johnson vakcina érkezésével ismét felbolydulnak a számok.

Érdekesség, hogy bár az Európai Gyógyszerügynökség ezt a terméket is vizsgálja, idehaza ez a hír nem mozgatta meg a lakosság internetes kereséseit. A trendek szerint ez meg fog változni, ha már azzal is megkezdik az oltásokat Magyarországon.

Az elemzés a koronavírus, a vakcina és a hozzájuk köthető szókapcsolatokról készült a Google Trends segítségével. Február 25. és április 9. között vizsgálták ezekre a kulcsszavakra az átlagos napi keresettségeket, a változás mértékét és az általános trendet.

Tovább olvasom

Trending Now

Újabb vizsgálat a Facebook ellen a kiszivárgott adatok miatt

Az Egyesült Államok után most már Írországban is vizsgálat indult a Facebook ellen, a közösségi oldal több mint félmilliárd felhasználójának közszemlére tett személyes adatai miatt.

Közzétéve:

Pixabay

Az írországi Adatvédelmi Bizottság (Data Protection Commission – DPC) által indított vizsgálat célja, hogy kiderítse: megszegte-e a közösségi oldal üzemeltetője a 2018-ban bevezetett uniós adatvédelmi szabályokat azzal, hogy nem értesítette felhasználóit az adatlopásról. Mint ismert,

hasonló vizsgálatot kezdeményezett korábban az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Tanács (Federal Trade Commission – FTC) is a szolgáltatóval szemben

emlékeztet a Világgazdaság.

A felügyelet ugyanis még 2012-ben állapodott meg a Facebookkal arról, hogy a hasonló incidensekről haladéktalanul jelentést kap, ám a hírek szerint az FTC is csak a sajtóból értesült a személyes adatok kiszivárgásáról. Így az felügyeletnek jelen állás szerint arról sincs információja, hogy a hónap elején egy internetes fórumra feltöltött adatokat egy, vagy több támadás során lopták-e el.

Világszerte mintegy 533 millió Facebook-felhasználó személyes adataival élhetnek vissza azok, akik hozzáfértek az egyik internetes fórumra kiszivárogtatott információkhoz.

Nyilvánossá vált több mint félmilliárd felhasználó neve, születési dátuma, tartózkodási helye, telefonszáma valamint emailcíme is.

Ezekről az adatokról a Facebook azt állította, sok esetben rég elavultak, hiszen azokhoz a hackerek még 2017 júniusa és 2018 áprilisa között juthattak hozzá, egy biztonsági rést kihasználva.

A DCP szerint azonban a kiszivárgott adatok között ennél jóval frissebbek is lehetnek, ami nem lenne meglepő, hiszen a közösségi oldal üzemeltetője csak 2019 szeptemberében azonosította, illetve javította ki a rendszerében meglévő, az adatlopást lehetővé tevő hibákat. Az adatszivárgás feltételezett időpontja azért fontos, mert az Európai Unió Általános Adatvédelmi Szabályozása, a GDPR csak 2018 májusában lépett életbe, és az ír felügyelet erre hivatkozva állítaná most falhoz a Facebookot. A Reuters által idézett közleményükben azt írták:

a Facebook megszeghette és/vagy jelenleg is megszegheti a GDPR, illetve a 2018-as Adatvédelmi Törvény egy vagy több rendelkezését felhasználói személyes adataival kapcsolatban.

A DPC szerint a Facebooknak értesítenie kellett volna felhasználóit az őket ért kárról, amit a közösségi oldal üzemeltetője épp arra hivatkozva nem tett meg, hogy az adatlopás még épp a GDPR 2018 májusi életbe lépése előtt történt, ezért nem is tartozik a szabályozás hatálya alá. A Facebook ellen azért épp az ír felügyelet indított vizsgálatot, mert az amerikai cég európai székhelyét Írországba helyezte, az ottani kedvező adózási feltételek miatt.

Ha kiderül, hogy a Facebook hibázott,

éves forgalma 4 százalékára, illetve 20 millió euróra büntethetik Európában,

míg az Egyesült Államokban minden megkárosított felhasználó után 2500 dolláros bírságot kellene fizetnie.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom