Kövess minket!

Trending Now

Digitális Múzeumot nyitott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum digitális terében sétálva (böngészve) az is könnyen talál magának érdekes tartalmakat, akinek egyébként nincs kapcsolódási pontja a vendéglátóiparral és a kereskedelmi szakmával.

A vendéglátóipar a koronavírus okozta válság által egyik legsúlyosabban érintett terület. Mivel a vendéglátóhelyek, éttermek és bevásárlóközpontok egy része teljesen bezárt, maradékuk pedig csak korlátozottan működik, érdemes otthon egy házhoz rendelt jó ebéd vagy éppen sör társaságában megtekinteni a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által kínált digitális tartalmakat.

Járd be a múzeumot a kanapédon ülve!

A digitális tér weboldalán különböző színes anyagok kaptak helyet, megtekinthetőek a gyűjtemények, kiadványok, de virtuális kiállításokat is találunk.

A múzeum állandó kiállítását az utcafrontról indulva, különböző állomásokra ugrálva tekinthetjük meg, miközben az egeret mozgatva 360 fokos rálátásunk nyílik az épület belsejére és a díszes termekben található történelmi tárgyakra.

A tematikus kiállítások között a sör történetéről, a szerzetesek étkezési szokásairól és a jazz zenéről szóló kiállítási anyagok között válogathatnak a digitális múzeum oldalára látogatók. A virtuális kiállítások fotókon vagy 360 fokos digitális terekként tekinthető meg, ami különösen érdekessé teszi a nézelődést. A sörről szóló anyaghoz ezenkívül izgalmas leírások is tartoznak, melyekből többek között az is kiderül, hogy a pech szó eredeti jelentése a söröshordó belső bevonatát képező szurok volt de az is, hogy 0.4l sör a régi mértékegység szerint egy meszely, azaz fél itce.

Tanulj és taníts a múzeum által összeállított ingyenes tananyagokból

A digitális múzeumban lehetőség nyílik az általános műveltség fejlesztésére feladatok megoldása révén, de akár az iskolai program részeként is alkalmazhatóak a múzeumpedagógia link alatt található anyagok. A játékos feladatok megoldása előtt érdemes megnézni a múzeum által szerkesztett 6-7 perces videókat is, hiszen ezek segítenek megtalálni a helyes válaszokat és a tudás elmélyítésében is fontos szerepet játszanak.

Az igényes videókat nézve úgy érezhetjük, hogy egy komplett tárlatvezetésen veszünk részt, vagy éppen valóban a régi Pest-Buda poros utcáin sétálgatunk, hiszen a humort sem mellőző előadásokhoz ritkán látott városi fotók, rajzok és múzeumi tárgyakról készült fényképek is társulnak. Az anyagok az előadásmód miatt könnyen emészthetőek és érzékletesen mutatják be az egyes témákat. Az oktatási anyagok között egyébként található kifejezetten a kereskedelmi szakiskolások részére készített videó és feladatsor is, melyben a kereskedelemtörténet egy kis szegmensében merülhetnek el az érdeklődők.

Egyéb érdekességek

A következő hetekben a múzeum szakmai blogján minden héten új tartalom jelenik meg. A blogbejegyzésekben szó esik a háttérben zajló aktuális projektekről, kiállításokról, valamint a múzeumban dolgozók saját kutatásairól is tájékozódhatnak az olvasók.

A digitális formában is elérhető kiadványok között egészen a 70-es évekig visszamenőleg megtekinthetők az évkönyvek, a sorozaton kívüli kiadványok kategóriában pedig több témával kapcsolatos írásokat is megtekinthetünk, például plakáttörténeti publikációkat, a fagylalt történetéről szóló szakcikket, de akár a babakereskedelemről is találhatunk itt érdekes olvasmányt.

Trending Now

Online felmérés: a Z generáció volt a legaktívabb

A koronavírus hatására megváltoztak a vásárlói szokások, illetve módosult a fogyasztói kosár összetétele is – állapította meg egy kutatás, amelyet Garai-Fodor Mónika, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja és Csiszárik-Kocsir Ágnes, a kar kutatási dékánhelyettese végzett.

Közzétéve:

Az MTI-nek küldött összefoglalóból kiderül: a vírushelyzet legnagyobb vesztese a szolgáltatási szektor; nem volt olyan szolgáltatástípus, amelynél ne tapasztalták volna az igénybevétel visszaesését.

Legnagyobb mértékben a nagyobb ruházati üzletek, a kisebb élelmiszerboltok, valamint a nagy bevásárló központok és az éttermek látogatottsága esett vissza a járvány hatására.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek fogyasztói kosarában a tartós élelmiszerek és az egészségmegőrző készítmények aránya nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus járvány hatására.

Az egyes generációk vásárlási aktivitása jelentősen különbözik – hívták fel a figyelmet a kutatók.

A legerősebb fogyasztói aktivitást a Z generáció mutatta a járvány idején, a 18-25 év közöttiek tagjaiból került ki a nagy bevásárlóközpontok, a kisebb élelmiszerüzletek és főként az éttermek látogatóinak többsége a vírushelyzet idején – ismertették. A ruházati és tartós fogyasztási cikkek, valamint a művelődés és szórakozás kategóriájában az Y generáció tagjai (26-35 év) képviselték a legnagyobb fogyasztói bázist. A gyógyszereknél az idősebb, 56-65 év közötti válaszadók fogyasztása volt mintaátlagot meghaladó mértékű – tették hozzá.

Az eredmények alapján a szolgáltatási szektor legfőbb vásárlói köre az X generáció (36-45 év) lett a járvány idején. Ezen korcsoport tagjai mutatták a legnagyobb vásárlóerőt, mind a szépészeti szolgáltatások, utazási irodák, biztosító társaságok, cukrászdák és műszaki üzletek esetében is – jelezték.

A kutatók 6804 kérdőívet dolgoztak fel, a felmérés online módon zajlott.

Tovább olvasom

Trending Now

Ferenc pápa a haláláról beszélt egy argentin újságírónak

A napokban jelent meg Nelson Castro argentin újságíró könyve “A pápák egészsége” (La salud de los Papas) címmel.

Közzétéve:

Pixabay

Noha a kötet a napokban jelent meg, Nelson Castro Ferenc pápával készített átfogó interjúja két évvel ezelőtt készült, Rómában – számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A Szentatya és az újságíró ennek során több témát is érintett, ezeket az argentin sajtó most részleteiben tárgyalja. Az argentin pápa beszélt fiatalkori súlyos tüdőbetegségéről – melyből elmondása szerint korán és teljesen kigyógyult. Bevallotta, azt is, hogy olyan ember, aki minden feladatot azonnal és tökéletesen szeretne megoldani, ezért volt, hogy szakember segítségére szorult, mint fogalmazott: szorongásos neurózis miatt. Ezt a szorongást a pápai hivatalban „megszelídítette”: előfordul, hogy Bachot hallgat, az segít abban, hogy a problémákat nyugodtan átgondolja és elemezze.

Az argentin sajtó által igen gyakran idézett beszélgetés-részletben Ferenc pápa azt is felemlíti, hogy gondol a halálra, de egyáltalán nem fél tőle. A kérdésre, miszerint hogyan képzeli azt el, így felelt:

“Pápaként, hivatalban vagy emeritusként. És itt, Rómában. Nem térek vissza Argentínába.”

Borítókép: Ferenc pápa

Tovább olvasom

Trending Now

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Az utókornak szánják az üzeneteket.

Közzétéve:

Magyar Zene Háza

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

Ünnepi pillanat a mai: a ház középpontjában elhelyezett időkapszula az épülés időszakának megörökítése a jövő számára – mondta el a helyszínen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Hozzátette, hogy az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű, egyedi kialakítású tetőzetének origója alá került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

Baán László emlékeztetett arra, hogy Magyar Zene Háza a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú tervei alapján – a magyar M-Teampannon partnerségével – épül a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében, a leromlott állapotú Hungexpo irodaházak helyén.

“Az épület zsenialitását nem csak mi vettük észre” – jegyezte meg, felidézve, hogy a házat 2019-ben legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, majd 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards pályázatán. A házat ez év első napjaiban a CNN és a World Architecture Community is 2021 legjobban várt épületei közé választotta.


Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója közölte, hogy

a kapszulában széles körű zenei válogatást, az intézmény tervpályázatával, kivitelezésével, koncepciójával kapcsolatos főbb dokumentumokat, az épülethez köthető “ereklyéket”, valamint sajtómegjelenéseket helyeztek el.

A beruházás kronológiáját például az MTI hírei rögzítik, az építkezés mérföldköveit pedig az M1 aktuális csatorna híradós anyagai mutatják be.

A Magyar Zene Háza organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete

Az időkapszulában elhelyezett hordozóra 25 magyar vonatkozású vagy magyar művészek által előadott zenemű került, többek között magyar népdal, gregorián zene, Bartók-, Haydn-, Bach-, Beethoven- és Liszt-művek, valamint Cseh Tamás, az Európa Kiadó, a Tankcsapda, Ákos felvételei.

Baán László és Batta András egyaránt hangsúlyozták:

a Magyar Zene Háza egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához, a világon egyedülálló tartalomkínálattal, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és szabadtéri koncertekkel.

“A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa. Sokszínű programkínálaton keresztül kíséri el a látogatókat a zene birodalmába. Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és benne hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzenéjének történetét feldolgozó tárlat várja majd a közönséget” – közölte Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint az időszaki kiállítások mellett egyedülálló élményt nyújt a hangdóm is, amely egy félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket. A földszinti előadótermekben és a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják magukat.

Az emelet a zenepedagógia és a popkulturális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportok számára kiemelten nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus, valamint a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen új helyszíne lesz a zenei oktatásnak – számolt be az intézmény vezetője.

Mint hozzátette: a Magyar Zene Háza építése a “finomhangolásnál” jár, a szerkezetkész épületben már a belső munkák folynak, a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása kezdődik meg. Karácsony előtt a nagyközönség is birtokba veheti az egyedülálló zenei intézményt – mondta el Batta András.

Borítókép: A világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a CNN a Magyar Zene Házát

Tovább olvasom