Kövess minket!

Trending Now

5 trend a „még digitalizáltabb” világban, ami a márkákat is érinti

Szakértők szerint a felgyorsult digitalizáció során a márkák várhatóan több energiát fordítanak majd a párbeszédre. A hirdetések interaktívabbak lesznek és több teret adnak a fogyasztói véleményeknek. A podcastok és a képalapú keresők szerepe felértékelődik, míg a közösségi médiás megjelenések a hagyományos hirdetések jövője megkérdőjeleződik.

Melyek a legkiemelkedőbb digitális marketing tendenciák az elkövetkező évben? Hogyan fogják a marketingszakemberek növelni és fenntartani a márka ismertségét egy olyan digitális világban, ahol az egyetlen állandó tényező a változás? Már szinte klisének hangzik, de 2020-ban és a következő években semmi sem lesz olyan, mint ahogy eddig megszoktuk. A verseny egyre nehezedik, de a jó hír, hogy a marketingszakemberek egyre felkészültebben állhatnak hozzá a problémákhoz annak köszönhetően, hogy sokkal több adat felett rendelkezhetnek majd. Még akkor is, ha valaki nem lehet szakértője minden olyan témának, aminek lenni szeretne, 2020-ban kénytelen kockázatot vállalni, gyorsan lecsapni az új technológiákra és folyamatosan újraértékelni az eredményeket a legújabb adatok alapján. A következő trendek ismerete a Social Zoom Factor szerint ebben nyújt segítséget.

1. Újragondolt digitális jelenlét

Egy vállalkozás „bérelt terepen” való kiépítése korábban sem volt okos ötlet, mégis mára rengetegen alapozzák hirdetési stratégiájukat a Facebookra és az Instagramra. A digitális jelenlét ésszerűsítése kritikus jelentőségű lesz a 20-as évek elején. Az ügyfeleknek könnyen meg kell találniuk a márkát, de lehetőleg egy olyan platformon, amely az adott márka birtokában van, nem pedig egy másik cég fennhatósága alatt.

Az olyan közösségi médiumok, mint a Facebook, olyan gyakorisággal és kiszámíthatatlansággal változtatnak a hirdetési szabályokon, amit már alig lehet követni, ráadásul a szigorú pontrendszernek köszönhetően az is megtörténhet, hogy a cég előzetes bejelentés nélkül letiltja egy vállalat oldalát. Még azok az iparágak is, amelyek a múltban lassan vezették be az új eszközöket, kénytelenek új médiaformátumokat, digitális platformokat és technológiákat kipróbálni a zaj áttörése érdekében, mivel a régi módszerek kora egyre inkább hanyatlóban van.

Pam Moore, a Forbes által közölt 10 legfontosabb közösségi média befolyásolójának egyike, a Marketing Nutz alapító-vezérigazgatója szerint itt az idő, hogy ne a mainstream irányába induljanak a marketingesek, hanem a korszakváltás adta lehetőségeket kihasználva fedezzék fel a podcastok, az interaktív tartalmak, az egyre népszerűbb nem-szövegalapú keresők világát.

2. A márkák emberibbé válnak

A márkák „humanizálása” 2020-ban követelmény, nem opció. A vállalati brosúrák és telefonos reklámok ideje végérvényesen lejárt. A meglévő és leendő ügyfelek elvárják, hogy emberként, partnerként kommunikáljanak velük és választ kapjanak a kérdéseikre.

A vállalatvezetőknek érdemes munkavállalóikba fektetni azt az energiát és pénzt, amit elavult hirdetési technológiákra pazarolnának. Az alkalmazottak támogatása, érdekképviseleti programokba való bevonása olyan „digitális hadsereg” kiépítésének eszközei, amely révén sokkal jobb márkaismertség érhető el a közösségi médián, mint amit egy sajtóközlemény valaha is képes lenne produkálni.

Az is fontos azonban, hogy a közönséggel való folyamatos kapcsolattartás megmaradjon, ám ez többé nem képzelhető el passzív formában. Az alapját olyan diskurzus kell hogy képezze, amely bizalmat ébreszt, felhatalmazást ad, inspirál és szórakoztat, egyszerre eredményez hatást és pozitív megtérülést (ROI).

Pam Moore szerint a hangerőt az influenszerek segítségével lehet növelni. Az influenszer marketing olyan élő, lélegző közösségre kell hogy épüljön, ami élénk tranzakciókkal, interakciókkal jár a márka és az ügyfelek között – azaz jóval többről kell szólnia, mint hogy egy celeb kirak egy logóval ellátott fotósorozatot. Moore kutatásai szerint az amerikai márkák 68,8%-a már most is használ valamilyen formában influenszer marketinget, további 21,3% pedig tervezi, hogy beépíti az általános marketing mixbe. Ebbe a kis- és nagyvállalatok is beleértendők, hiszen sokféle árkategória között lehet válogatni és egyáltalán nem feltétel a magas költségvetés. Minden platformon lehetséges influenszereket alkalmazni, tehát érdemes az Instagram mellett a LinkedInen, a Twitteren, a Facebookon és a YouTube-on is körülnézni az Instagram mellett. Sok feltörekvő felhasználó van, aki lelkesen keresi az együttműködési lehetőségeket.

Ráadásul a 10–50 000 követővel rendelkező mikro-influenszereknek átlagosan 41,7% -kal magasabb az elköteleződési aránya, mint az 500.000–1 millió követővel rendelkező nagyobb befolyásolóké. Ennek oka az, hogy az emberek gyakran csak azért követik a “hírességeket”, mert híresek, valójában nem kattintanak rájuk, nem kötik őket valódi érzelmek

3. Audiovizuális tartalmak és újfajta keresési módok

Mivel egyre nagyobb számban használunk hang- és képalapú tartalmakat, a hang- és képalapú keresés is egyre népszerűbbé válik. Érdemes felkészíteni tehát a márkához kapcsolódó tartalmakat arra, hogy hang alapján is megtalálhatóak legyenek. Egyes előrejelzések szerint:

  • Az összes keresés 50% -a hangalapú lesz a jövőben
  • A hangasszisztensek felhasználóinak 72% -a napi szinten alkalmazza a hangalapú keresést
  • Amerikai adatok alapján a hangalapú vásárlás 2022-re az eddigi 2 milliárd dollárról 40 milliárd dollárra növekszik majd
  • A Google keresések 19%-t már most is a képalapú teszi ki és ez a jövőben nőni fog

A hang- és képalapú keresés azért is fontos, mert a következő években várhatóan folytatódni fog az áttérés a dinamikusabb tartalmak felé. A nyugati marketingszakemberek 82,2% -a azt állítja, hogy 2020-ban növelni tervezi a videóval kapcsolatos beruházásokat, 49% pedig a márka YouTube-os jelenlétét emelte a prioritások közé.

A vizuális tartalmak növekvő népszerűségével összhangban a Google, a Pinterest és a Bing is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a képkeresési szolgáltatásaik fejlesztésének. A Google és a Pinterest egyaránt rendelkezik saját „Lens” keresőprogrammal, amely kameraalkalmazáson keresztül felismeri az objektumokat és a tájékozódási pontokat.

4. Interaktívabb tartalmak

A személyes, emlékezetes élménymarketing szerepe egyre nő és ennek megfelelően fontosabbá válik az interaktivitás. A marketingszakembereknek a nagy zaj miatt egyre szórakoztatóbb és érdekesebb megoldásokat kell kitalálniuk. A közösségi hálózatok, például az Instagram és a Twitter könnyen használható arra, hogy szavazást indítsunk rajtuk vagy valamilyen más módon vonjuk be a márkaközösséget egy eseménybe.

Az olyan kreatív kampányok, melyek már az első naptól kezdve interaktív formában vonják be az embereket a márkával való ismerkedésbe, nagy elköteleződést érhetnek el.

5. A hiúságból adódó mérési hibák kora leáldozóban van

Nem csak az ügynökségek, de maguk a közösségi médiumok is, mint például az Instagram, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a valódi és értelmes elkötelezettség elérésére és a releváns tartalom megjelentetésére. A statisztikai adatok és a programok működése is sokat finomodott az elmúlt években, így egyre precízebb mérések elvégzésére adódik lehetőség.

Az Instagram a közelmúltban kezdte el tesztelni annak az új fejlesztésnek a gyakorlati működését, ami a későbbiekben elrejti a kedveléseket és a hozzászólásokat a nyilvánosság elől. Ennek következményeként a marketingszakemberek továbbra is láthatják a kedveléseket saját bejegyzésükön, de mások számára rejtve maradnak. Remélhetőleg hamarosan véget ér az a gyakorlat, amit néhány csaló ügynökség folytatott a hamis követők vásárlásával és a botok használatával az elkötelezettségi mutatók felpumpálása érdekében.

A 2020-as évekre még inkább igaz lesz, hogy a digitális marketing olyan mint egy maraton, nem pedig mint a sprint: a hosszú távú, lassabban megmutatkozó eredmények képezik a stabil jövőkép alapját.

Trending Now

A jövő magyar startupjait díjazták az Antenna Hungária startup versenyén

A Demo Day-jel és díjátadóval véget ért az egyik legjelentősebb vállalati startup program idei eseménye, az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0., amelyen a nyertes termékek között volt okos babamonitor, mezőgazdasági drónrendszer, elektromos légi jármű és személyi vészjelző rendszer is – közölte az Antenna Hungária csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idén negyedik alkalommal mutatkoztak be az Antenna Hungária, és partnerei, az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, a Telenor, az Input Program és a Drukka Startup Studio által meghirdetett AHa!Brainstore Startup Versenyen az ígéretes, prototípussal rendelkező magyarországi induló vállalkozások – írták.

A verseny fő fókuszterületei az Antenna Hungária tevékenységéhez illeszkedően az IoT, a dróntechnológia, a multimédia/streaming, az IT-biztonság, az e-sport, a mesterséges intelligencia és az 5G voltak.

Ismertették, az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0 megmérettetésre mintegy hatvan csapat jelentkezett. A kétkörös interjún kiválasztott tizenegy csapat a háromhetes felkészülés során előadássorozaton, célzott szakértői workshopokon vehetett részt, emellett mentorok is segítették a szakmai fejlődésben. A csapatok a verseny záróeseményén, a november 25-i Demo Day-en az Antenna Hungária, a stratégiai és szakmai partnerek képviselőiből álló zsűri, valamint a szakmai közönség előtt mutathatták be ötleteiket, megoldásaikat.

Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese a közleményben hangsúlyozta, a magyar telekommunikációs szektor meghatározó vállalataként az Antenna Hungária elkötelezett a szellemes és piacképes ötletekkel rendelkező hazai startupok és innovatív projektek szakmai támogatása mellett. A csapatok érettsége és felkészültsége egyértelműen a hazai startup ökoszisztéma fejlődését tükrözi az elmúlt évekhez képest – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A tájékoztatás szerint a legjobb pitch a Dreamsense – okos babamonitor rendszer lett. Közönségetdíjat nyert a Marketyour.store – robotizált e-commerce termékfotózás.

A leginnovatívabb csapat kategóriában elimerést kapta a BugProve – IoT biztonságtechnikai rendszer, az Agron-Mi – mezőgazdasági drón- és AI megoldások.

A legjobb közép-magyarországi régión kívüli csapatokat elismerő Input program különdíjat kapott az Orca Aerospace – elektromos légijármű, a Change Hungary – okos jótékonykodási megoldás, valamint a Kezedben a biztonságod – személyi vészjelző rendszer.

A legaktívabb csapattag kategória díjazottjai Fedor Anna, Fodor Gábor, Kovács Balázs, Rózsvölgyi Péter, Szász Attila lett.

Tovább olvasom

Trending Now

Netflix: a Médiatanács tehetetlen

Bár a magyarok körében a legismertebb és leginkább használt amerikai streaming szolgáltató, a Neflix is felelősséggel tartozik a gyermekvédelmi törvényben foglaltak betartásáért, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve annak Médiatanácsa csak magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni.

Közzétéve:

Pixabay

A kiskorúakra káros médiatartalmakat ugyanakkor – a magyar joghatóság alatt álló médiaszolgáltatásokon túl –hivatalból és bejelentés alapján is ellenőrizhetik, ami jogsértés esetén eljáráshoz is vezethet – ismerteti a Magyar Nemzet.

A médiatörvény rendelkezései nem vonatkoznak az összes, magyar nyelven és Magyarországon elérhető lekérhető médiaszolgáltatásra, mivel a törvény hatálya csak a Magyarország területén székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki

– válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága, annak kapcsán, hogy az amerikai Netflix esetében, amelyik LMBTQ-karaktereket is megjelenítő mesét közvetít az óvodások számára, számonkérhető-e a gyermekvédelmi törvény vonatkozó része.

A tájékoztatás szerint mivel a Netflix (HU) elnevezésű lekérhető médiaszolgáltatást üzemeltető médiaszolgáltató Hollandiában bejegyzett társaság, ezért e külföldön bejegyzett médiaszolgáltatásra – noha magyar nyelven és Magyarországon elérhető – nem terjed ki a médiatörvény hatálya. Ennek megfelelően a szolgáltatással kapcsolatban felmerülő problémákat a magyar hatóság érdemben nem vizsgálhatja – rögzítették, megjegyezve:

a médiaszolgáltatóra annak az országnak a joga vonatkozik, amelyben a székhelye található, tehát a Netflixnek a holland szabályozásnak kell megfelelnie,

ennek sérelme esetén pedig a Commissariaat voor de Media (a holland társhatóság) jogosult eljárni.

A hatóság Kommunikációs Igazgatósága ugyanakkor hangsúlyozta: az NMHH és a Médiatanács kiemelt fontosságú feladata a gyermekek és kiskorúak védelme a számukra káros médiatartalmakkal szemben, ezért

a magyar joghatóság alatt álló médiaszolgáltatásokon túl – hivatalból és bejelentés alapján is – rendszeresen ellenőrzi a Magyarországon elérhető, de külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatókat is.

Ha pedig az ellenőrzés során jogsértés merül fel, a magyar hatóság a kifogásolt műsorszámokat további vizsgálat lefolytatása céljából megküldi a külföldi médiahatóságnak –magyarázták. Az eljárásuk eredményéről pedig – fűzték hozzá – a társszervezet a NMHH-nak, illetve a Médiatanácsnak is tájékoztatást ad.

Ismert,

a több mint száz LMBTQ-sorozat mellett idén nyáron egy új, óvodáskorú gyermekeknek szóló animációs rajzfilmsorozattal jelentkezett a Netflix, amelyben három LMBTQ-karakter is feltűnik.

A korhatár nélküli, gyermekeknek szóló oktatóműsorként titulált animációs rajzfilm egy bátor és kíváncsi hatéves kislány, Ridley Jones történetét követi nyomon, aki édesanyja és nagymamája segítségével egy múzeum gondnokaként működik, ahol éjszaka minden életre kel. A kalandosnak ígérkező gyermekmese ugyanakkor csendben megragadja a lehetőséget a legkisebbek érzékenyítésére is, ugyanis a sorozat egyik főszereplője egy nonbináris bölény, de feltűnik benne egy múmialány is, akinek két apukája van.

Az eset kapcsán ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász megerősítette: a gyermekvédelmi törvény 6/A paragrafusa szerint tilos a 18 éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását és a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. Hangsúlyozta,

ez a rendelkezés a Netflixre is vonatkozik, ami – bár szabadon meghatározhatja a szolgáltatása tartalmát – felelős a jogszabályok betartásáért.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Álhíreket gyárt a Momentum, a balos hírportál segíti

Az utóbbi két napból csak néhány példa: évente tízmilliós parkolás, luxustaxizás, kétszázmilliós tesztmegsemmisítési költség az Országos Kórházi Főigazgatóságnál. A valóság? Az már kevésbé érdekli őket. Hírlapi kacsavadászatot tartott a Mediaworks Hírcentruma.

Közzétéve:

Borítókép: Donáth Anna és Kerpel-Fronius Gábor momentumos politikusok egy tüntetésen, fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Tompos Márton frissen kinevezett momentumos szóvivő tett arról, hogy a nyilvánosság hamar megismerje a nevét, ugyanis az elmúlt napokban két, szédületes baromságokat tartalmazó álhírt jelentetett meg az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kapcsán a Facebook-oldalán, amit a baloldali sajtó sikeresen át is vett. Tompos egyébként a Momentum „KorrupcióVadász” munkacsoportjának vezetője – írja a Mediaworks Hírcentruma nyomán a Magyar Nemzet.

 – Az Országos Kórházi Főigazgatóság idei szerződéslistájából kiderül, hogy évi bruttó 10,7 millióért bérelnek három parkolóhelyet a vezetőknek a Szent István téri mélygarázsban 

– írta Tompos a Facebook-oldalán. Azt persze nem tudni, hogy a „korrupcióvadász” honnan szedte, hogy egy évre ennyi a bérleti díj. Az összeget az Okfő szerződéslistájából nyomozta ki. 

A dokumentum kapcsán árulkodó, hogy míg a legtöbb szerződésnél fel van tüntetve a listában annak lejárati dátuma, ennél a konkrét parkolóbérlésnél (és még néhány tételnél) nincs. Aki persze nem ismeri a közigazgatási rendszert, annak fogalma sem lehet arról, hogy miért van ez így. 

A végdátum hiánya a szakavatottak számára azt jelenti: egy több éves keretszerződésről van szó, amely határozatlan időre szól, a benne feltüntetett összeg azonban biztosan nem egy évre vonatkozik. Az államigazgatási gyakorlat szerint ezek a megállapodások jellemzően 3-4 éves periódusra szólnak, vagyis az Okfő igazgatói pontosan annyiért parkolnak, mint mindenki más azon a környéken: évi 2-3 millió forintért.

Tompos vadász azonban itt nem állt meg: 16,5 millió forintos taxiszerződést is talált! Három évre egy 800 főt foglalkoztató intézménynél! Világbotrány. 

A főigazgatóság minderre így reagált: 

„Az Okfő szeretné egyértelművé tenni, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint az Okfő többszörösen túlárazva bérel parkolóhelyeket a belvárosban. A Belügyminisztérium a saját parkolójában ugyanis csak egyetlen gépkocsinak tud parkolóhelyet biztosítani, az Okfő egyéb gépjárművei részére nem.

 A járvány elleni védekezés során azonban akár napi több alkalommal is szükségessé válik az Okfő fővárosi telephelyein dolgozó munkatársainak a Belügyminisztériumban vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumában történő megjelenése, ezért került sor három gépkocsi részére parkolóhely bérlésre, autónként havi 64 173 forintos áron. A beszerzés során hivatalunk minden hatályos jogszabályt betartott. 

Ugyancsak nem igaz az az állítás, amely szerint luxustaxi-szerződést kötött volna az Okfő. Az éves keretszerződés ugyanis tartalmazza az Okfő összes Budapest Taxival kapcsolatos taxikártyáját (ügyintézői taxikártya). Az Okfő taxiforgalma átlagosan 300 000 forint körül alakul havonta. Egy több mint 800 fő dolgozót foglalkoztató, 10 fővárosi telephellyel rendelkező szervezet esetében mindez nem tekinthető kiugrónak.” 

A hab a tortán pedig a Lakner Zoltán baloldali politológus neve által fémjelzett Jelen hírportálon megjelent álhír volt, amely szintén futótűzként terjedt el a balliberális médiában: az Okfő 206 millió forintért semmisített meg 5 milliárd forintnyi értékű, lejárt PCR-tesztet. A valóságot azonban már az Okfő közleménye tartalmazza: 

„Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően.” 

Hozzátették: „a beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. Az egészségügyben mindig a betegbiztonság a legfontosabb szempont, éppen ezért a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.”

Bravúros napokat tudhat maga mögött a baloldali sajtó.

Tovább olvasom