Kövess minket!

Tech

Zöldfülű hackerek is bedönthetik egy ország életét és gazdaságát

A jelenlegi háború igencsak egyedi, hiszen nem csak a harctereken, de a kibertérben is folynak az ütközetek – állítja Keleti Arthur, az ITBN alapítója.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Oroszország már egy évtizede teszteli az ukrán rendszert különböző kontrollált támadásokkal, a háború kezdete óta viszont Ukrajna sem rest válaszolni az őt ért támadásokra: arra buzdítja a hozzáértőket a világ bármely pontjáról, hogy – amennyiben támadni akarják Oroszországot – csatlakozzanak Ukrajna IT hadseregéhez. 

„Ami a mostani háború kitörésekor történt, arra még nem volt példa” – állítja az ITBN alapítója. 

Keleti szerint az oroszok sem hagyták szó nélkül az ukrán szervezkedést, ők is megalapították a saját kibertéri hadseregüket – olvasható a Mandineren

A háború óta kialakult szervezetlenség és a kontrollálatlan „kiberseregek” gyakorlatilag állami szintre emelték a kiberbűnözést, megszűntek a szabályok és a morális határok – ez egyfelől a nyugati világot veszélyeztető konfliktus iránt érzett morális megközelítésének köszönhető, másfelől annak a zöld lámpának, amit az ukránok adtak számukra, ezzel legalizálva az ilyen típusú hadviselést.

„A világ hackerei most minimális szervezettség nélkül foglaltak állást egyik vagy másik fél mellett, és elkezdtek mindenre tüzelni, amit csak látnak, vagy értékesnek ítélnek” – nyilatkozta Keleti Arthur a Makronómnak.  

A kibertámadások a kritikus infrastruktúrákat, köztük az áram- és vízszolgáltatók rendszereit is érintik. Rengeteg támadás irányul a kormányszervek rendszerei ellen is, ezekben az esetekben alapvető információkat gyűjtenek. 

„Korábban katonai járművek követőrendszere felett vették át az irányítást, talán nem kell részletezni, hogy ez mekkora jelentőséggel bír” – részletezte az ITBN alapítója.

Keleti olyan csoportokról is beszámolt, akik csupán feltörik a rendszert, „megünneplik magukat” és csak később, egy megfelelő időpontban hozzák nyilvánosságra az addig titkos adatokat. 

A hackerek egy másik csoportja viszont nem ilyen ártalmatlan: néhányan közülük tisztában vannak azzal, hogy hatalmas pénzeket szakíthatnak bizonyos adatok „eladásával”, a morális szabályok pedig már nem szabnak határokat ezeknek a csoportoknak. 

Az ITBN alapítója szerint a Samsung céget érintő sikeres orosz kibertámadás bizonyítja, hogy a virtuális térben zajló harcoknak már az országhatárok sem szabnak gátat: a támadások már bőven túlmutatnak Ukrajna kiberhatárain.

Átlagos hackerek is könnyedén feltörik a kormányszervek rendszereit

Keleti szerint ijesztő a hackerek sikeressége, hiszen úgy törik fel az országok rendszereit, hogy nem is a legmodernebb kiberfegyvereket használják. 

„Számos szegmensben elképesztő hanyagság folyik a kibervédelemben – és ez a legelemibb, néha óvodás szinten is igaz” – állítja Keleti. 

Az ITBN alapítója szerint ez azért történhet meg, mert az országok gyakran a kibervédelmen spórolnak, hiszen elmondásuk szerint egy ilyen befektetésnek nincsenek szemmel látható eredményei, holott ha nincs probléma, az azt jelenti, hogy működik a rendszer.

„Ezt most éppen mindenki felismerte, és csak remélni tudom, hogy ha ennek vége, nem állunk vissza arra az állapotra, amikor a kritikus infrastruktúrák üzemeltetői újra azt mondják: meg van oldva minden, nem kell izgulni. De, nagyon kell izgulni ” – adott hangot véleményének Keleti. 

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom

Tech

Egyszerűbbé teszi a Netflix a fiókmegosztások kezelését

Jó hírekkel jelentkezik a Netflix azok számára, akik másokkal osztják meg a fiókjukat. Az egész átláthatóbbá és könnyebben menedzselhetővé válik.

Közzétéve:

A borítókép forrása: Pixabay

Szuper lehetőség, hogy a Netflix-fiókunkat megoszthatjuk másokkal, azonban problémás lehet, amikor egyszerre túl sokan próbálnak egy fiókról tartalmat fogyasztani, vagy bejelentkezve maradnak egy készüléken. Aztán persze ott van az is, ha valakitől meg akarjuk vonni a lehetőséget, hogy a továbbiakban a fiókunkat használja.

A Netflix most egy húzással ezt az egészet leegyszerűsíti: bekerül egy új lehetőség, ami angolul  a Manage Access and Devices nevet kapta. Ez egy egységesített felület, ahol könnyedén átlátható, hogy ki, mikor és honnan használta a fiókunkat, mikor nézett legutoljára valamit, és milyen eszközről.

A felületről egyszerűen kijelentkeztethetjük az esetlegesen véletlenül bejelentkezve maradt eszközöket, és ha úgy döntünk, vissza is vonhatjuk a használati jogosultságot – írta az Origo.hu.

Egy ideje egyébként már arról hallani, hogy a Netflix valahogy meg akarja változtatni, hogy a jelszavunk megadásával megoszthassuk a fiókunkat. Hogy ezt pontosan hogyan és mennyire szigorúan tervezi a cég, az viszont még mindig nem tiszta.

Tovább olvasom