Kövess minket!

Tech

Újra reneszánszukat élik a „butatelefonok”

Úgy tűnik, egyre inkább visszatérőben vannak a butatelefonok. Ami érdekes, hogy a fiatalok is egyre szívesebben cserélik le okostelefonjaikat olyan hagyományos készülékekre, amiket lehet, hogy csak a szüleiknél láttak korábban. De miért lehet ez?

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Valószínűleg olvasóink többsége is valamilyen “butatelefonnal” kezdte a mobiltelefonos karrierjét, amiket persze akkot még nem “butatelefonnal”, hanem simán csak mobilnak neveztünk. Éppen ezért valószínűleg senkinek nem kell elmondani, hogy ezek mire voltak képesek: lehetett rajtuk telefonálni, SMS-t küldeni, később pedig bejött még néhány olyan extra funkció, mint a fotózás (rettenetes minőségben), esetleg a rádióhallgatás.

Aztán úgy tűnt, hogy az iPhone megjelenése után az okostelefonok leuralnak mindent, és a hagyományos mobiloknak végleg befellegzett.

Elvégre az okostelefon jóval több, mint egy telefon: ezen keresztül hozzáférhetünk a világ minden információjához, híréhez, a közösségi médiához, nézhetünk rajta videókat, hallgathatunk zenét, tulajdonképpen egy miniszámítógépről van szó, ami ma már szinte mindenre használható.

Az utóbbi években azonban egyre inkább láthatóvá válik a butatelefonok népszerűségének visszaerősödése, és nem is kis mértékben: míg 2019-ben 400 millió ilyen telefon készült, addig egy évvel később, 2020-ban már 1 milliárd. Ehhez persze okostelefonból többet gyártottak, egészen konkrétan a 2020-as évben 1,4 milliárdot, de a két szám egyre inkább közelít egymáshoz.

A butatelefonok reneszánszának több oka is van, melyek között a nosztalgia persze elsődleges: a BBC-nek nyilatkozó szakértő, Ernest Doku elmondta, érdemes módon a nosztalgiát sok esetben pont a modern közösségi média erősítette fel azáltal, hogy fiatal TikTokosok elkezdték “megtalálni” és szerepeltetni a videóikban ezeket a készülékeket. 

A szakértő rámutat, hogy habár hagyományos telefonokra mindig is volt igény, az egész jelenségnek nagy lökést adott, hogy a Nokia még 2017-ben feltámasztotta a 3310-est.

Az eredeti 3310-es minden idők egyik legsikeresebb mobiltelefonja volt, sokaknak nagyon kellemes emlékei fűződnek hozzá, így a Nokia sikeresen indította el a nosztalgiavonatot.

Doku kiemelt három fontos dolgot, amiben minden butaságuk ellenére ezek a készülékek jobbak, mint az okostelefonok: az akkuidő, a strapabíróség és persze az olcsó ár.

Egyszerűbb, nyugodtabb élet

Több megszólaló kapcsán nagyjából egyértelműen arra a következtetésre lehet jutni, hogy sokak számára elég nagy megkönnyebbülést okoz, amikor az okostelefon után a butatelefon végre elszakadást jelent a közösségi média állandó figyelésétől.

Erről beszélt a BBC-nek Przemek Olejniczak pszichológus is, aki önmagát is megfigyelve több következtetésre is jutott, miután butatelefonra váltott. “Korábban állandóan a telefonomon lógtam, folyamatosan nézegetve mindent, legyen a hírekről vagy a Facebookról, vagy más egyéb, felesleges dolgokról. Most több időm van saját magamra és a családomra, és többé nem érzem függőségnek a lájkolást, a megosztást, a kommentelést, vagy hogy idegeneknek számoljak be a saját életemről”.

A Light Phone nevű New York-i cég egy érdekes butatelefont gyárt, ami egyfajta kereszteződése egy képernyőnek és egy bankkártyának, és ugyan képes zenehallgatásra, valamint Bluetooth-on tud csatlakozni fülhallgatóhoz, a tulajdonos Kaiwei Tang egyértelművé tette, hogy sem közösségi média, sem hírolvasás, sem más hasonló, internetes funkciók nem lesznek rajta soha.

A cég sorra dönti az eladási rekordokat, és a tulajdonos szerint míg korábban a vásárlóik egyfajta másodlagos készülékként használták a Light Phone-t, például egy hétvégi kirándulás idejére, amikor el akartak szakadni a világtól, ma már a vásárlóik fele elsődleges telefonként is ezt használja – írta az Origo.

Tech

Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél” található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Tovább olvasom

Tech

Most épp így lopják a facebookos oldalakat

Könnyen bedőlhetnek a felzaklatott felhasználók a csalásnak.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kifejezetten meggyőző adathalász támadásra lett figyelmes a TrustWave biztonsági cég, a kampány keretében nem az átlagos felhasználók fiókjai felett próbálják átvenni az irányítást a bűnözők, hanem az oldalak tulajdonosai vannak a célkeresztjükben. Ez érthető, hiszen az oldalak ellopását követően az elkövetők vissza tudnak élni a beléjük vetett bizalommal, direkt vagy indirekt módon is próbálhatnak bevételhez jutni a követőikből.

A csalás a Facebook nevében kiküldött spam levéllel kezdődik, amely szerint a közösségi irányelvek megsértése miatt 48 órán belül automatikusan törlődik a címzett facebookos oldala, fellebbezéssel a levélben lévő linkre kattintva tudnak élni a felhasználók.

A linkre kattintva bejön a Facebookban egy chatbot, a csalás ezen lépése pusztán a leendő áldozatok gyanakvásának elaltatását szolgálja. Az ablakában lévő Fellebbezés gombra kattintva betöltődik egy Facebook dizájnját másoló, a támadók kezében lévő adathalász webhely – írja az Origo.hu.

Az adathalász webhely űrlapján a csalók elkérik a belépéshez használt e-mail-címet vagy telefonszámot, a facebookos oldal nevét, az oldal tulajdonosának nevét, továbbá a telefonszámát.

A fellebbezés elküldésének jóváhagyását indokként felhozva ezután a facebookos jelszó és a kétlépcsős hitelesítési kód beírását követelik, végül pedig átirányítják az áldozatot a Facebook egy valódi támogatási oldalára.

A jelek szerint az adathalászok nem próbálják meg kizárni az átvert felhasználókat a fiókjaikból, jó eséllyel az történik, hogy a szerveroldalon automatikusan bejelentkeznek a nevükben a Facebookba, hogy a későbbiekben képesek legyenek új bejegyzéseket elérhetővé tenni az oldalaikon, módosíthassák azok nevét, kinézetét, tartalmát.

Tovább olvasom

Tech

Búcsúzik a Google Hangouts csevegő

Vége a mobilappjának, a webes felülete az év végéig használható marad.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még idén pont kerül a Hangouts csevegő történetének végére, a céges után a fogyasztói verziójának kivezetését is megkezdte a Google. A vállalat tájékoztatása szerint aki a régi mobilappján keresztül használja a Hangoutsot, az mostantól csak egy képernyőt lát majd a halálhíréről, azonban a Gmail mobilapp Chat fülén, vagy a különálló Chat alkalmazáson keresztül elméletileg ott folytathatja majd a társalgásait, ahol korábban abbahagyta azokat.

A mobilapp kivezetése ellenére a Hangouts böngészős felülete várhatóan az idei év végéig opcionálisan használható marad, a leállítását követően a régi bejelentkezési oldalára lépők automatikusan át lesznek irányítva a Chat belépési felületére.

Ugyan a Hangoutsban felhalmozódott felhasználói adatok elméletileg automatikusan átkerülnek a Chat szolgáltatásba, azonban akik megőrzendő információkkal rendelkeznek a régi csevegőben, azoknak érdemes a Google Takeout segítségével saját biztonsági mentést letölteniük az adataikról – hívta fel rá a figyelmet az Origo.hu.

Tovább olvasom