Kövess minket!

Tech

Vigyázat! Tízből hat töltő megrázhat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium termékbiztonsági laborvizsgálatán húszból tizenkettőt áramütés-veszélyesnek ítéltek meg. A veszélyes árucikkeket visszahívják a vásárlóktól.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Minden háztartásban megtalálhatók a mobiltelefonok, okoseszközök, notebookok használatához nélkülözhetetlen akkumulátortöltők. Ha másból nem is, mobiltelefonból a családok többségénél akad legalább egy, ezért ma már szinte mindannyian használunk akkumulátortöltőket. Ezek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, vezetékük könnyen megsérülhet, ha meghibásodnak, pótlásukról gondoskodni kell. A hordozható eszközökhöz az otthoni mellett kényelmesebb, célszerűbb lehet egy másikat például a munkahelyen vagy kollégiumban tartani.

Az élénk keresletnek megfelelően a piacon széles kínálatban kaphatók olcsó tömegáruk is

– hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleménye.

Az univerzális akkumulátortöltőkkel a 230 voltos hálózati feszültséggel működő konnektorokból tölthetők fel az 5 voltos törpefeszültséggel működő eszközök. E tápegységeknél fokozott figyelmet kell fordítani a táphálózati és törpefeszültségű részek megfelelő elválasztására, távolságára. Áramütés veszélyével fenyegethet az is, ha a szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága elégtelen.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálatai szerint a mintavételezett termékek 60 százaléka, húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek.

Az ellenőrzés a műszaki áruházban, szaküzletben kapható árucikkek közül is kiszűrt kockázatosat. Érdemes tehát nagyon körültekintően válogatni, önmagában a vásárlás helyszíne sem garantálja, hogy a töltő biztonságosan használható – figyelmeztet az ITM, hozzátéve: lehetőség szerint ismert, neves gyártótól származó, akár a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket válasszunk. Az ellenőrzés eredményeit összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: “A hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból. A súlyos kockázatú árucikkeket a kereskedőknek vissza kell hívniuk a vásárlóktól. A veszélyes termékek uniós riasztási rendszerébe tavaly a harmadik legtöbb, 10 százaléknyi bejelentés elektromos eszközök és kiegészítőik kapcsán érkezett be. Ritkaságszámba megy Európában, hogy egy tagállami minisztérium saját akkreditált műszaki laborral rendelkezzen. Részben ennek köszönhető, hogy a magyar fogyasztóvédelem munkatársai számos rázós fényfüzért, lámpát, hajszárítót csípnek el, gyakran már a vámhatáron.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egész évben országos ellenőrzésekkel, célzott vizsgálatokkal védi a magyar családokat, a jogkövető vállalkozásokat – áll a tárca közleményében.

Tech

Ingyenes mobilapplikáció segít eligazodni a Szent István-napon

A Magyarország születésnapját ünneplő négynapos ünnepségsorozatra készült alkalmazás a programokról és a szolgáltatásokról tájékoztatja az érdeklődőket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a Magyar Ízek Utcája rendezvényen a Várkert Bazárnál 2021. augusztus 20-án, fotó: MTI/Máthé Zoltán

A leglátogatottabb alkalmazásboltokból a mobiltelefonokra ingyenesen letölthető applikációban megtalálható minden ünnepi hivatalos esemény, valamint a szórakoztató programok is. Változatos műsorkínálat, családi és gyermekprogramok, valamint könnyűzenei koncertek sora várja az érdeklődőket a fővárosban.

A Szent István-nap applikáción az ünnepségsorozat összes programját és fellépőit, valamint a látogatható helyszíneket és a rendezvénnyel kapcsolatos híreket is elérhetik a felhasználók. A zenés előadások mellett a már ismert Mesterségek Ünnepe, a Divat&Design Fesztivál, a Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál, valamint a Food Truck Show színesíti a programot.

A látogatók ellátásáról a meglévő vendéglátóipari egységek mellett több mint százötven kitelepülő kereskedőegység kínálata is gondoskodik, amelyektől a tavaly bevezetett megfizethető, szabott áras termékeket lehet megvásárolni. Ezekre a felhasználók szintén rákereshetnek az alkalmazásban – hangsúlyozza az ügynökség.

Az ingyenes applikáció, melyről közvetlenül vészhívás is indítható, augusztus eleje óta már elérhető a nagyobb alkalmazásboltokban. Aki tavaly már letöltötte, annak csupán frissítenie kell az appot.

Tavaly négy nap alatt 20 rendezvényhelyszínen csaknem kétmillióan voltak kíváncsiak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjaira.

Tovább olvasom

Tech

Zoomolással újított az androidos YouTube

Nem csak a képernyőhöz nagyítás, a konkrét videóba zoomolás is lehetővé vált egyes androidos felhasználóknál.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube gyakran frissül kísérleti funkciókkal, ezeket pedig olykor csak a fizetős felhasználók kapják meg. Így történt ez most is. Egyes prémium előfizetők számára elérhetővé vált az androidos YouTube appon belül a videókba zoomolás (két ujjal nagyítás). Így a videó egyes részei alaposabban is megnézhetőek.

A zoomolás funkció nem egyenlő a meglévő funkcióval, ami a konkrét mobil kijelzőjéhez igazítja a képet. Itt ugyanis nem a képernyő kitöltéséről van már szó, hanem a videóba belenagyításról. A funkció viszont csak a prémium előfizetők egy részénél bukkant fel egyelőre – számolt be minderről az Origó.

A funkció elvileg demóként fut szeptember 1-ig, utána debütálhat hivatalosan, ha nincsenek fennakadások. Azt nem tudni, hogy idővel az ingyenes szolgáltatásba is bekerül-e az újítás.

Tovább olvasom

Tech

Fizikailag követi a használóját a csúcs webkamera

Gesztusokkal is lehetőség van a 4K-s szenzorú kütyü működésének vezérlésére.

Közzétéve:

Kifejezetten high-techre sikerült a sportkamerákról és 360 fokos kamerákról ismert Insta360 első számítógépes webkamerája, a Link nevű termék vízszintes és függőleges tengelyek mentén is tudja forgatni a szenzorát, így akár egy fel-alá sétáló személyt is képes folyamatosan a kép közepén tartani.

A 4K felbontású képalkotó szenzorral szerelt Link további érdekessége, hogy kézgesztusokkal is vezérelhető, például kapcsolgatható a felhasználókövetés, a zoomolás, váltani lehet a fekvő és álló tájolású videófelvételi módok között. A fáziskülönbséges autófókuszt használó termékben specifikusan álló rajztáblát és asztallapot mutató módok is találhatóak, ezek különösen jól jöhetnek például egyes tanároknak és tartalomkészítőknek.

A webkamera nagy hátrányát az ajánlott fogyasztói ára jelenti, Európában önmagában 370 euróba, míg tripodos készlettel együtt 405 euróba kerül, olyan 147 ezer és 160 ezer forintokról beszélünk – írja az Origó.

Tovább olvasom