Kövess minket!

Tech

Teljesen bizarr a legújabb internetes találmány

A Twitter alapítója a neten árulja a világ első tweetjének digitális reprezentációját.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A napokban valószínűleg sokan megismerkednek a legújabb internetes innovációval, a blokkláncra épülő NFT-vel. Ez a Non-Fungible Tokens rövidítése, ami a legfrappánsabban talán mással nem helyettesíthető jelölőeszközöknek fordítható. Az elgondolás lényege, hogy a rendszerrel nyilvánosan megtekinthető, utólag nem törölhető és megváltoztatható, másokra átruházható digitális objektumok hozhatóak létre. Ez többféle célra használható lehet, akár szerződések rögzítésére is megfelelhet.

Jack Dorsey, a Twitter alapítója és vezérigazgatója most rögtön az NFT talán legbizarrabb felhasználási módját kezdte el a promotálni: a tweetek „eladására” kitalált Valuables by Cent oldalon megvásárolható tőle a világ első tweetje. Hírünk írásakor épp 800 ezer dollárnál, azaz 247 millió forintnál járt a licit – írja az Origo.

További csavar a történetben, hogy a tweetek nem mozgathatóak a felhasználói fiókok között, így aki „megvásárolja” Jack Dorsey tweetjét, az valójában csak egy digitális autogramnak titulálható dolgot kap a Twitter alapítójától, amit később továbbértékesíthet másnak.

Ezért tettük idézőjelbe fent az eladás és a vásárlás kifejezéseket: a Valuables portálon nem klasszikus módon adják és veszik a tweeteket, hanem ritka, egyedi és gyűjthető virtuális reprezentációkat készítenek belőlük, ezekkel folyik a tényleges kereskedés.

OLYAN CSAK EGYETLEN PÉLDÁNYBAN LÉTEZŐ, VIRTUÁLIS VAGYONTÁRGYAK LÉTREHOZÁSA JELENTI A CÉLT, AMELYEKKEL KERESKEDNI LEHET, HASONLÓAN PÉLDÁUL A BASEBALL-KÁRTYÁKHOZ.

Amennyiben egyesek úgy gondolják, hogy a tweetek virtuális reprezentációinak értéke van, akkor hajlandóak lesznek valódi pénzt fizetni értük. A jelek szerint ez a legújabb ötlet arra, hogy miként lehet abszolút semmiből, tényleges értékteremtés nélkül pénzhez jutni.

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom

Tech

Egyszerűbbé teszi a Netflix a fiókmegosztások kezelését

Jó hírekkel jelentkezik a Netflix azok számára, akik másokkal osztják meg a fiókjukat. Az egész átláthatóbbá és könnyebben menedzselhetővé válik.

Közzétéve:

A borítókép forrása: Pixabay

Szuper lehetőség, hogy a Netflix-fiókunkat megoszthatjuk másokkal, azonban problémás lehet, amikor egyszerre túl sokan próbálnak egy fiókról tartalmat fogyasztani, vagy bejelentkezve maradnak egy készüléken. Aztán persze ott van az is, ha valakitől meg akarjuk vonni a lehetőséget, hogy a továbbiakban a fiókunkat használja.

A Netflix most egy húzással ezt az egészet leegyszerűsíti: bekerül egy új lehetőség, ami angolul  a Manage Access and Devices nevet kapta. Ez egy egységesített felület, ahol könnyedén átlátható, hogy ki, mikor és honnan használta a fiókunkat, mikor nézett legutoljára valamit, és milyen eszközről.

A felületről egyszerűen kijelentkeztethetjük az esetlegesen véletlenül bejelentkezve maradt eszközöket, és ha úgy döntünk, vissza is vonhatjuk a használati jogosultságot – írta az Origo.hu.

Egy ideje egyébként már arról hallani, hogy a Netflix valahogy meg akarja változtatni, hogy a jelszavunk megadásával megoszthassuk a fiókunkat. Hogy ezt pontosan hogyan és mennyire szigorúan tervezi a cég, az viszont még mindig nem tiszta.

Tovább olvasom