Kövess minket!

Tech

Szédületes Tudomány: Mennyire intelligens egy mesterséges intelligencia?

Tényleg a mesterséges intelligenciák korát éljük, vagy még mindig csak a jól betanított algoritmusok okoznak számunkra meglepetéseket? – többek között erre a kérdésre is keresi a választ a Szédületes Tudomány című sorozat szezonnyitó beszélgetése.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Izgalmas témával kezdi meg őszi szezonját a Szédületes Tudomány sorozata Gundel Takács Gábor műsorvezetésével a budapesti Várkert Bazárban. A szervezők szeptember 28-án a mindennapokban jelenlévő mesterséges intelligencia (MI) nyomába erednek tudományos szakértőik segítségével.

Válaszokat keresnek arra, vajon lemondanánk-e az MI kényelméről, tudjuk-e kontrollálni a serényen tanuló algoritmusokat, és legfőképpen robotizált sírját ássa-e az emberiség a technikai fejlődéssel?

1968-ban a mozikban nézők milliói figyelték döbbenten, ahogy a HAL 9000 nevű mesterséges intelligencia macska-egér játékot játszott az űrhajóssal, akinek tőle függött az élete egy 2001-re álmodott űrutazás során. Bár a helyzet ennyire még ma sem komoly, azt senki sem tudhatja, hogy mi történne, ha Siri, Google, Alexa, Cortana vagy épp Vanda közösen beszélnék meg a problémákat és döntenének a fejünk fölött.

Tényleg a mesterséges intelligenciák korát éljük, vagy még mindig csak a jól betanított algoritmusok okoznak számunkra meglepetéseket?

A telefonos pizzarendelésnél már előfordulhat, hogy puszta géphanggal kommunikálunk, és az algoritmusok minden ügyintézésből okosodnak. Megcsodálhattuk azt is, amikor megfiatalított színésznőként játszotta el az MI az ifjú Leia hercegnő szerepét a rajongott csillagközi történetben. Az önvezető autók tesztelése is mindennapi hír, sokan dolgoznak azon, hogy egyszer a balatoni hétvégére induló családok a kocsiban közös társasjátékkal üssék el az időt.

De merre tartunk a fejlődésben?

A lehetőségek tárháza végtelennek tűnik. Csak egy praktikus példa a sok közül az okosotthon. Mert nem úri huncutság az optimalizált fűtés-hűtés-árnyékolás beállítása vagy a mosás elindítása a munkahelyről, időt és pénzt spórolhatunk az MI-vel. Rajta keresztül belenézhetünk a jövő kristálygömbjébe is, segítségével modellezhető, milyen szélsőségek várnak a világunkra a jövőben, és ha nem is minden úgy alakul, akkor is lehetőséget ad a kihívásokra való felkészülésben.

A beszélgetés plakátja

Persze a kényelem mellett morális kérdések is terítékre kerülnek. Vajon scifiben fogjuk érezni magunkat, mert öntudatra ébred a Skynet vagy játékszerek leszünk a mátrixban? Elvehetik-e mindennapi munkánkat a jól betanított algoritmusok? Biztosan lesznek kikopó állások, ahogy ma már az utcai világítást se a lámpagyújtogatók oltják fel naplementekor, viszont lesznek új lehetőségek. Az is lehet, hogy az MI okosabb lesz az embernél, de vajon okosabb lehet-e az MI-t használó embernél? Vagy a teremtmény ellene szegülhet az alkotójának?

További információ ide kattintva érhető el a programról.

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom