Kövess minket!

Tech

Segít az okos digitális platform

A Toyota Mobilitási Alapítvány az Eifelregion Bitburg-Prüm térséggel és más partnerekkel közösen indít el egy platformot a segítségre szorulók támogatására.

A Toyota Mobilitási Alapítvány, a Rhineland-Palatinate Eifel térség Bitburg-Prümben és a kölni székhelyű Digital Innovation Lab Erlkoenig.io együttműködésre léptek annak érdekében, hogy digitális megoldások révén javítsák az emberek életminőségét és az ipar versenyképességét a vidéki régiókban.

A kezdeményez célja, hogy biztosítsa az alapvető közszolgáltatásokat, különösen az idősebb korosztály és a mozgáskorlátozottak részére. Emellett az is cél, hogy a résztvevők elősegítsék a regionális gazdaság munkaerő-ellátását, és e célok érdekében a Toyota Mobilitási Alapítvány és partnerei olyan digitális platform kifejlesztésén dolgoznak, ami összefogja az összes érintett szereplőt.

„A Toyota Mobilitási Alapítványnál büszkék vagyunk arra, hogy Bitburg-Prüm megyével, a helyi szociális szervezetekkel és az Erlkoenig.io-val közösen részt vehetünk ebben a projektben. A projekt első szakasza hozzáférést biztosít majd a mobilitáshoz olyan személyek számára, akik másképp nem képesek közlekedni, illetve segít kiaknázni a helyi ipar termelési potenciálját. Úgy tekintünk erre a vállalkozásra, mint első lépésre egy átfogó digitalizálási stratégia keretében, ami javítja az életminőséget és optimalizálja az ipar kihasználtságát a vidéki régiókban” – fogalmaz Andy Fuchs, a Toyota Mobilitási Alapítvány európai ügyvezető igazgatója.

„Az Eifelkreis Bitburg-Prüm önkormányzatnál elég régóta foglalkozunk azzal, hogyan aknázható ki a digitalizáció a vidéki területeken. Az ’EifelkreisVerbindet.de’ platform elindításával és az abban működő ’Lokalhelfer App’ illetve az ’Ecoshare App’ révén kínált megoldásokkal részben meg tudjuk valósítani a körzetünk digitalizációjára vonatkozó fejlesztési koncepciónk bizonyos elemeit és az ehhez kapcsolódó stratégiát. Különösen a ’Lokalhelfer App’ lesz majd hasznos az önkéntes munka és helyi segítőmunka színvonalának emelésében – amik már a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiválóan működtek számos helyi közösségben –, emellett pedig még hatékonyabban kapcsolja össze a rászorulókat azokkal az emberekkel, akik segítséget kínálnak” – mutat rá Dr. Joachim Streit, Eifelkreis Bitburg – Prüm régiós képviselője.

Tech

5G-kutatás: együttműködik a Telekom és a Széchenyi István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem az 5G hálózatok és az 5G alapú szolgáltatások fejlesztésének elősegítése, valamint műszakiszakember-utánpótlás biztosítására.

Közzétéve:

A Magyar Telekom tájékoztatása szerint a felek

a jövőben közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki egyebek mellett az 5G méréstechnika, a dróntechnológia, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások lehetősége, vagy a kiberbiztonság területén.

A hosszú távra tervezett kooperáció részeként megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az egyetemen folyó villamosmérnök-képzés.

Épült egy 5G állomás is a campus területén, amely segíti az 5G-vel kapcsolatos egyetemi kutatásokat, fejlesztéseket, de az állomás egyben a Telekom publikus 5G hálózatának is része lesz.

Az egyetem és a cégek együttműködése több területet érint az oktatási anyag fejlesztésétől a szakmai eseményeken való megjelenésen át a közös kutatás-fejlesztési programokig, emellett a cégek szakemberei előadásokat tartanak az egyetemen és gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is biztosítanak.

Tovább olvasom

Tech

Idén is jelentős növekedést vár a 4iG

Idén is jelentős, 20 százalék feletti bevételnövekedésre készül a 4iG Nyrt., míg hosszabb távon 10 százalék körüli bővülést valószínűsítenek – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett befektetői prezentációban.

Közzétéve:

Az informatikai társaság magas bázis mellett vár jelentős emelkedést, hiszen a tavalyi 57,3 milliárd forintos árbevétel 39 százalékos, az 5 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 24 százalékos növekedést jelentett éves alapon.

Idén a teljesített értékesítéseken felül április közepén már több mint 31,7 milliárd forint szerződésállománnyal rendelkeztek, az év egészére 79,8 milliárd forint bevétellel számolnak. A következő 2-3 évben évente 8-10 százalékos EBITDA-ráta elérését jelezték a prezentációban.  

A 4iG a beszámoló szerint nem csupán a magyar informatikai piacon tör vezető szerepre a következő években, de régiós szinten is meghatározó technológiai vállalat lenne.

A tavalyi startégiát a felvásárlások határozták meg, a külföldi terjeszkedésben idén várnak áttörést. Szintén erre az évre tűzték ki azt a célt, hogy a kijelölt stratégiai területeiken erősödjenek.

2024-ig szóló előrejelzésük szerint az informatikai piac belföldön évente 3,5 százalékkal bővülhet. A magyar kisvállalkozások jelentős része sokáig elhanyagolta a digitalizációt, de járvány felértékelte az informatikai megoldásokat.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a mesterséges intelligenciát főképp az ügyfélszolgálat hasznosíthatja, míg az internethez kapcsolódó intelligens eszközök (IoT) termelési, közüzemi, mezőgazdasági, logisztikai felhasználásban terjedhetnek – írták.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei 620 forinton zártak csütörtökön, egy éven belül 716 forintig erősödtek, 488 forintig gyengültek.

Tovább olvasom

Tech

Soron kívüli frissítést kapott az iOS és a macOS

Két nulladik napi sebezhetőséget is javítottak az Apple illetékesei.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Egyetlen héttel a nagy vihart kavart iOS 14.5 és macOS 11.3 kiadását követően az Apple máris soron kívüli frissítést tett elérhető a mobilos és számítógépes operációs rendszereihez. Tájékoztatása szerint a programozók kettő súlyos sérülékenységet javítottak a beépített WebKit böngészőmotorjukban, a nulladik napi sebezhetőségeket kihasználva támadó kódok futtatására nyílik lehetőség például a Safari böngészőben és a Mail levelezőappban.

A minél előbb telepítendő javítások emellett az iOS 14.5.1 és iPadOS 14.5.1 rendszereken két másik fontos hibát is javítottak: az egyik megakadályozta az App Tracking Transparency funkcióval kapcsolatos értesítések megjelenítését, a másik pedig bekapcsolhatatlanná tette az újdonságot – írja az Origo.

Tovább olvasom