Kövess minket!

Tech

Robotikai fejlesztések a Toyotánál

A márka és a Preferred Networks saját technológiái megosztása révén felgyorsítja a piaci igényekre felelő kiszolgáló és segítő robotok fejlesztését.

A Toyota és a Preferred Networks (PFN) megállapodást írt alá a Toyota Embereket Segítő Robot (HSR) platformjához kapcsolódó, közös kutatási-fejlesztési tevékenységről. A két vállalat célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül a piaci igényeket kielégítő kiszolgáló robotokat fejlesszen. A közelmúltban a robotikai tevékenységek köre túllépett a kizárólagos ipari alkalmazáson, és megjelent az orvosi ellátásban, illetve a logisztikában is. Ugyanakkor számos problémát meg kell még oldani, hogy a kiszolgáló robotok kellően beilleszkedhessenek a felhasználók életébe, illetve a különféle helyzeteknek megfelelő döntéseket hozhassanak – írják.

A két vállalat saját technológiáinak és know-howjának ötvözése révén a Toyota és a PFN olyan kiszolgáló robotokat szeretne fejleszteni, amelyek feladataik elvégzése mellett otthoni környezetben is képesek a tanulásra. A Toyota első lépésben a következő három év során több tucatnyi HSR-t ad bérbe a PFN-nek, miközben a két vállalat együttműködik majd a kutató-fejlesztő munkában. Megosztják egymással a fejlesztőmunka során keletkező információkat és technológiákat, beleértve a már meglévő szellemi tulajdont is. Emellett a két vállalat szabadon, saját belátása szerint használhatja fel a közös munka során elért eredményeket. Ezáltal a Toyota és a PFN szeretné felgyorsítani a kiszolgáló robotok gyakorlati megvalósítását célzó fejlesztőmunkát.

„A Toyota már 2004 óta foglalkozik a fogyatékkal élő, illetve idős embereket segítő partnerrobotok fejlesztésével az ’együttélés az emberekkel és segítésük a mindennapokban’ koncepció alapján. 2012-ben kifejlesztettük a HSR-t, az emberek önálló életvitelét segítő robotikai platformot, amit 13 különböző országban – köztük Japánban is – már 49 szervezet használ kutatási-fejlesztési célra. Tekintettel arra a hosszútávú célunkra, hogy olyan kiszolgáló robotokat fejlesszünk, amelyek jobban gondoskodnak vásárlóink igényeiről, lelkesedéssel fogadjuk azt a lehetőséget, hogy együttműködjünk a világszínvonalú intelligencia-technológiákkal rendelkező PFN vállalattal” – avat be Nobuhiko Koga, a Toyota Frontier Research Center vezetője.

„2014-es alapításunk óta alkalmazzuk a gépi tanulást a PFN-nél az autókban és ipari robotokban használható intelligens hardverek fejlesztése során. A CEATEC Japan 2018 kiállításon bemutattunk egy olyan robotot, ami képes teljesen automatikusan kitakarítani egy szobát. Gépi tanulási technológiák segítségével létrehoztunk egy HSR-t, ami képes felvenni és letenni különféle, előre meg nem határozott tárgyakat, felvázolni saját működési terveit, és reagálni az emberi utasításokra. A HSR kiemelkedően jó robotikai platform. Reméljük, hogy a HSR-t megalkotó Toyotával közös kutatási és fejlesztési munka révén sikerül felgyorsítani azon funkciók kifejlesztését, amelyek létfontosságúak az emberek otthoni környezetében tevékenykedő robotok számára. Célunk, hogy a világon elsőként sikerüljön megvalósítani a kiszolgáló robotok gyakorlati alkalmazását” – árulja el Toru Nishikawa, a PFN elnök-vezérigazgatója.

Tech

Mutatja a videók legérdekesebb részeit a YouTube

Egy éve már tesztelte a hasznos és kényelmes funkciót a videómegosztó.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Régi-új funkció általános elérhetővé tételét jelentette be a YouTube, hamarosan a webes felületén és a mobilalkalmazásaiban is kideríthetőek lesznek a videók leggyakrabban újranézett részei. Ehhez csak meg kell ragadni a vörös lejátszópöttyöt, mire megjelenik felette egy oldalnézetes domborzati térképnek ható grafikon, amelyen látható az újranézések relatív gyakorisága.

Emellett elsőként a Premium-előfizetők hamarosan egy új kísérleti funkciót is kapnak, amely a videókban való keresését hivatott könnyebbé tenni. Az említett vörös lejátszópötty húzogatásakor a jelenlegitől eltérően nem csak az adott időpillanathoz társított előnézeti kép lesz látható, hanem az előtte és mögötte lévő videórészekhez készült előnézeti képek is megjelennek majd, ez segíthet gyorsabban megtalálni a videó keresett pontját – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Egy kutatás szerint a kkv-k többségének nincs digitalizációs stratégiája

A hazai kis- és középvállalatok 59 százalékának nincs kidolgozott informatikai stratégiája, túlnyomó többségüknél nem is várható, hogy lesz – tájékoztatta a Microsoft a megbízásából végzett kutatás eredményéről az MTI-t.

Közzétéve:

A vizsgálat alapján a hazai kkv-k többsége – 81 százaléka – az infokommunikációra még mindig inkább kiszolgáló tevékenységként tekint, és mindössze a középvállalatok hetedénél és a kisvállalatok ötödénél számít az IT stratégiai területnek.

Az ügyfélkapcsolatok kezelésében, az IT területén, a munkahelyi kultúra átformálásában már jelentős szerephez jutott a digitalizáció, ugyanakkor a stratégiai tervezésben, a termékek és szolgáltatások, a működés és logisztikai folyamatok átalakításában még inkább csak a kezdeti lépések történtek meg – írták.

A felmérés arra is rámutatott, hogy

a kis- és középvállalkozások többsége, ezen belül a középvállalatok közel kétharmada szerint a versenyképességük megőrzéséhez határozottabb lépéseket kell tenniük a digitalizáció irányába.

A Microsoft szerint a változásra azért is szükség van, mert a hazai kkv szektor lemaradásban van régiós versenytársaihoz képest a digitális transzformáció tekintetében.

A jelenlegi, bizonytalan gazdasági helyzet további hatékonyságnövelő intézkedésekre kényszeríti az üzleti élet szereplőit – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

digitális területen is számos pályázati forrás áll a cégek rendelkezésére, ezek elnyeréséhez ugyanakkor a vállalkozásoknak vízióval és konkrét fejlesztési tervekkel kell rendelkezniük.

A felmérés során 457 kis- és középvállalatot keresett meg a Microsoft megbízásából a BellResearch; a minta vállalatméret, régió és ágazat szerint reprezentálja a hazai kkv-populációt – közölték az MTI érdeklődésére.

Tovább olvasom

Tech

Magyar Nemzeti Bank: elindult a Pénzmúzeum mobilapplikáció

A múzeumi világnapon a jegybank új mobilapplikációt indít, amely a Pénzmúzeum játékos és szakmai tartalmakkal rendelkező mobil felületeként, valamint digitális érmeregiszterként is funkcionál majd – közölték szerdán.

Közzétéve:

Borítókép: A Magyar Pénzmúzeum épülete a budapesti Széll Kálmán téren, fotó: MTI/MTVA/Bizományosi: Róka László

A közlemény szerint az innovatív kezdeményezés keretében egy privát blokklánc alapú dedikált NFT (Non-Fungible Token, nem helyettesíthető token) platformot hoztak létre, ami világszinten is újdonság.

Az NFT-k olyan digitális eszközök, amelyek egyediségét a blokklánc technológia biztosítja.

A mobilapplikációban elérhető első NFT sorozat a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából kibocsátott 5 forintos forgalmi érme hatféle emlékváltozata alapján készült NFT-ket tartalmazza. Ezeket az NFT-ket a felhasználók a pénzügyekkel, pénzzel, érmegyűjtéssel kapcsolatos kvízek megoldásával tudják megszerezni. A forint szó mind a hat betűjét tartalmazó NFT-k összegyűjtésével a felhasználók nyereményjátékon vehetnek részt, melyen különleges, fizikai érmeszetteket nyerhetnek – írták.

Az új mobilapplikáció emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a jövőben bizonyos speciális, új kibocsátású gyűjtői érme termékeket azok megvásárlását követően a felhasználók az MNB privát blokkláncán regisztrálhassanak, a csomagolásukon található egyedi QR kódok segítségével. Az első ilyen, egyedi QR kóddal ellátott termék a Pénzmúzeum mobilapplikáció nyereményjátékában nyerhető meg a “Forint 75. születésnapja” NFT sorozat összegyűjtésével – közölte az MNB.

Tovább olvasom