Kövess minket!

Tech

Reddit, Twitch, Fiverr – amit eddig nem tudott a közösségi médiáról

Meg fog lepődni, hogy mennyi hasznos alkalmazás van a digitális térben. Lévai Richárddal, az RG Stúdió társalapítójával bemutatjuk, hogy mi mindenre alkalmas a közösségi média a rég elfeledett ismerősök felkutatásán, a képek megosztásán, valamint az üzleti kommunikáción túl.

Amikor Magyarországon valaki szóba hozza a közösségi médiát, akkor elsősorban a Facebookra, az Instagramra és a YouTube-ra gondol. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a piac kicsi, a hazai fogyasztók pedig ki tudnak teljesedni a három említett felületen, pedig a közösségi alapon működő platformokban sokkal több lehetőség kínálkozik. Következő összeállításunkban azoknak az alkalmazásoknak szentelünk teret, amelyek más országokban – leginkább az angolszász területeken – nagy népszerűségnek örvendnek. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az applikációkat itthon nem használják, a jelentőségük viszont az említett triumvirátuséhoz képest elenyésző. A bemutatáshoz Lévai Richárd közösségimédia-szakértő segítségét kértük.

Belefáradt a Coelho-idézetekbe?

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni, a LinkedIn az üzleti felhasználók Facebookja – persze ez kicsit sértő a platformra nézve, annyi különleges és hasznos funkcióval rendelkezik. Régen a legtöbben arra használták a LinkedInt, hogy amikor munkát kerestek, frissítették a profiljukat, és kész. Ennél azonban sokkal több van a rendszerben: személyes márkaépítésre, más üzletemberekkel való kapcsolattartásra ugyanúgy alkalmas, mint szakmai hírek fogyasztására. Ráadásul ez utóbbi trend egyre erősebb azon magyar felhasználók körében is, akik belefáradtak abba, hogy kiválogassák a munkával kapcsolatos fontos híreket a Coelho-idézetek közül a Facebookon.

Sorsok formálója

A Twitter a rövid szöveges üzenetek világának gyorsaságát mentette át napjainkba, és sokáig a közösségi média egyik királya volt. Cégek részvényeinek értéke zuhant töredékére, vagy éppen emelkedett magasba, miután egy-egy meghatározó influencer – vagy akár az amerikai elnök – írt róluk néhány száz karakterben a Twitteren. A nemzetközi internet világában ez az a platform, ahol politikusok és celebek esnek egymásnak, és ahol a hírességek még a hétköznapi felhasználók üzeneteire is válaszolnak néha. A nemzetközi siker ellenére a Twittert sajnos csak egy nagyon szűk réteg használja Magyarországon, hiszen a felület rosszkor volt rossz időben: először az iWiW és a mobilok jelentettek számára ellenfelet, később pedig a Facebook szívta el előle a levegőt.

A Facebook legyőzője

Az internet pöcegödre, a leggyorsabb nyomozóportál, internetegyetem, szórakoztató fórum – ezeket és más különböző címkéket is használtak már, amikor azt akarták leírni, hogy mi is a Reddit. Tulajdonképpen mind egyben: egy fórum, ahol bárki megoszthat linket vagy témát, ezt pedig a többi felhasználó fel vagy éppen leszavazhatja. Az egyszerűségben rejlik az ereje, hiszen bárki létrehozhat „alfórumot” (subredditet) a rendszeren belül, ahol pedig akár komoly közösség is fel tud épülni, sok százezer taggal. Adott itt már interjút Obama elnök, segített a közösség nyomozásban vagy akár személyes probléma megoldásában is. Ugyanakkor mémek tömegei születtek meg a felületen, amely az oldalon töltött időt tekintve legyőzte már a Facebookot is Amerikában.

A hölgyek platformja

Kevés olyan közösségi oldal van, ahol a hölgyek vannak többségben – a Pinterest ilyen. A weben található képekből és videókból bárki saját gyűjteményeket hozhat létre magának, illetve ezeket meg is oszthatja a világgal. A legkedveltebb témák a divat, a gasztronómia, az utazás és a DIY (do it yourself, csináld magadnak – a szerk.), nem véletlen, hogy ennyire szeretik a nők a rendszert. A képek és videók gyűjtögetésén túl egyre több értékesítést támogató funkcióval is rendelkezik a Pinterest, ahol a felhasználók – legalábbis az amerikaiak – közvetlenül vásárolni is tudnak, de akár mások képei alapján is megtalálhatják álmaik párnáját vagy kancsóját a megosztott tartalmak segítségével.

Pornó, művészet és üzlet

A személyes blogok, internetes naplók vezetése korábban nagy divatnak számított, de kevés író volt képes igazi közösséget építeni a tartalmai köré. Aztán jött a Tumblr, amely voltaképpen mikroblog-szolgáltatóként egyszerűvé tette ezt. A legkülönbözőbb „tumblik” írói tudnak kapcsolódni, újraosztani – tehát reblogolni – bejegyzéseket, így figyelemreméltó közösségek alakulhatnak ki ezen a platformon. A bejegyzések amellett, hogy érdekesek, igen sokfélék is, hiszen az izgalmas és eredeti művészeti projektek ugyanúgy elférnek a felületen, mint a pornó vagy akár az üzleti témájú posztok.

A fiatalok menekülési pontja

A Snapchat az a közösségi platform, ahol talán a legélesebben látszik a generációs törés, a 20 év alattiak ugyanis imádják, az a fölöttiek viszont nem értik, mire jó. Az első időkben a Facebookon megjelenő szülőktől és nagyszülőktől menekülő fiatalokat húzta be a rendszer azt ajánlva, hogy e felületen csak pár másodpercig látják az üzeneteket azok, akikkel megosztják őket, mert utána törlődnek. Ez sok fiatal számára csábító volt – még ha ki is derült, hogy nem igaz –, így hamar népszerűvé vált az intim fotók és videók küldözgetése. Később új, látványos hírfogyasztási funkció és kiterjesztettvalóság-effektek is kerültek a rendszerbe. A Snapchat az új megközelítésével és az új moduljával olyan sikeresen vonzotta be és tartotta meg a fiatalokat, hogy a Facebook gőzerővel kezdte az újításokat importálni (értsd: lopni) a saját rendszereibe.

A mémek őshazája

A legjobb internetes viccoldaltól a szennylapig terjed a 9GAG jellemzése, amely felületen a fő tartalom a humor, bár az oldal körül létrejött közösség társadalmi problémák megoldásában vagy akár multicégek elleni harcban is segített már. A 9GAG az internetes mémek egyik őshazája, ahol a tartalmak forrásának megjelölésével néha hadilábon állnak az azokat feltöltő felhasználók. Más kérdés, hogy az itt megjelenő képeket és mémeket előszeretettel veszik kölcsön és fordítják le az erre szakosodott Facebook-oldalak és kisebb humoroldalak.

A profik Instája

A jobb napokat látott Flickr célja egyszerű: segít a fotóink megosztásában és tárolásában. Tulajdonképpen a fotók YouTube-ja, ahol nemcsak tárolhatunk fényképeket, de böngészhetjük mások alkotásait is. A profi és a profizmus felé kacsintgató fotósok kedvelt szolgáltatása, ugyanakkor mint kiderült, az új tulajdonosa fizetősé tette, nem lehet tehát már korlátlanul fényképeket tárolni rajta.

YouTube reklámok nélkül

Ha videó, akkor szinte mindenki a YouTube-ra gondol elsőre, hiszen e platformon osztják és nézik meg a legtöbb mozgóképet. Azok azonban, akik minőségi videókat készítenek, gyakran választják a Vimeót, ott ugyanis nincs reklám, ráadásul e felületen sokkal több a testreszabási lehetőség – bár ezek általában nincsenek ingyen, a Vimeo ugyanis nem a tartalom monetizálásából él, hanem az előfizetési díjakból.

A kreatívok helye

Egyszerű, kreatív vagy egyszerű kreatív szolgáltatásokat keres olcsón? Mindkét esetben a Fiverr lehet a helye, amely egy piactér olyanoknak, akik különböző szolgáltatásokat kínálnak vagy keresnek: grafikai munka, szövegírás, fordítás, animációkészítés és hasonló feladatok kivitelezői ajánlják a munkájukat akár már 5 dollárért. Persze ezért az összegért kár csodát várni, de a 20–50–100 dolláros tartományban már egész jó minőségű tartalmakat is kaphatnak a megrendelők, bár sokszor némi kockázatot is kell vállalni.

Köszönet az alkotóknak

Szereti az olyan ingyenes internetes tartalmakat, amelyeket bloggerek, vlogerek, művészek készítenek? A szuper videókat, cikkeket, alkotásokat? Nos, ezek elsőre ingyenesnek tűnnek, de elkészítésük rengeteg befektetett időt és tapasztalatot igényel. Ezt a munkát tudjuk meghálálni a Patreonon keresztül azoknak az alkotóknak, akik létrehoztak itt fiókot. A platform ugyanis egy olyan közösségi finanszírozást kezelő oldal, ahol nem egy-egy konkrét projektet támogatnak meg az emberek, hanem általában azt a munkát, amit kedvenc vloggerük vagy bloggerük folyamatosan végez. A díjazás persze lehet egyszeri is, de gyakoribb a havi rendszeres patronálás, aminek a nagyságát a támogatók határozhatják meg. A dolog szépsége, hogy a tömeg – bocsánat, a közösség – patronálása által biztosított rendszeres bevétel segít megőrizni az alkotók függetlenségét, így továbbra is minőségi tartalmakat készíthetnek.

Átmenet a csevegés és a randi között

Bő tíz évvel ezelőtt a legtöbb magyar internetező találkozhatott a Badooval, szinte mindenki e-mail fiókját elárasztották ugyanis az ismerősöktől érkező meghívók. A platform agresszív terjeszkedésének meglett az eredménye, hiszen a kétszáz leglátogatottabb weboldal között van a világon. A sok gamificationelemet használó ismerkedőoldal átmenet a csevegésre kitalált felületek és a randiappok között, de az igazán izgalmas lehetőségeiért mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

A felületes ismerekedés megtestesítője

Ha tetszik a fotója, jobbra húzzuk, ha nem, akkor balra. Ezt valószínűleg mindenki tudja a Tinderről, amely a felületes ismerkedés megtestesítőjeként híresült el – bár ez nézőpont kérdése. Az app az egymás közelében tartózkodó szinglik fotóit dobálja fel, és ha mindketten jobbra húztak, már indulhat is az ismerkedés. Az egyéjszakás kalandok platformjaként gondolnak a legtöbben a Tinderre, de nagyon sokan itt találták meg életük párját.

A telefonálás alternatívája

„Sziasztok, mindenki hall? Kezdhetjük?” Ez a kezdés mindenkinek ismerős lehet, aki már legalább egyszer váltotta ki a hagyományos konferenciahívást Skype segítségével. A telefonálás alternatívájának kikiáltott szolgáltatás az internet egyik nagy öregje, hiszen 2003-ban indították útjára. Ma már persze nemcsak hangalapon kommunikálhatunk, a videótelefonálás és a képernyőmegosztás is része a rendszernek. De bármennyire is korán indult a platform, a korszerű csevegőprogramokkal egyre nehezebben veszi fel a versenyt, hiszen azok is szinte mindent tudnak, amit a Skype, plusz még pár izgalmas apróságot, ami az internetező fiataloknak sokkal érdekesebb, mint a hagyományos telefon helyettesítése.

Csevegőkből közösségi platform

Facebook Messenger, Whatsapp, Viber: szinte mindegyik az SMS-ek és az e-mailek helyettesítésére született azért, hogy gyorsan beszélhessük meg szűk körben a legfontosabb dolgokat. Ma már azonban mindegyik önálló platform, ahol a rövid szöveges üzenet már nem az egyetlen kommunikációs lehetőség: telefonszerű beszélgetés, videócsevegés, csoportos beszélgetések tarkítják a kapcsolattartást mindegyik rendszerben, de érkeznek az olyan fejlettebb funkciók is, mint például a pénzküldés az egyes felhasználók között. Ráadásul már nemcsak a barátainkkal, hanem cégekkel is felvehetjük a kapcsolatot, noha sok esetben úgynevezett chatbotok válaszolnak, vagyis automatizált szoftverek segítenek az ügyintézésben. Persze mindegyik platform kicsit másban erős. A Vibernél az egyedi matricacsomagok tarolnak, a Whatsapp a biztonságos csevegés éllovasa, a Messenger pedig a Facebook felhasználói bázisára építve nőtt nagyra, mostanában pedig a kiterjesztett valóság irányába mozdult.

Az e-sport zászlóshajója

Amit az ötveneseknek a futballmeccsek tévéközvetítése nyújt, azt adja a Twitch a fiataloknak. A különbség, hogy itt nem csak labdarúgás van, de ha focit is néz valaki, annak is pixeles verzióját fogja látni. A Twitch-en ugyanis videójátékokat közvetítenek a különböző játékosok, a közösség pedig nézi az izgalmas vagy éppen érdekes eseményeket. Az e-sport zászlóshajójáról beszélünk, ahol persze más jellegű tartalomba is bele lehet botlani, de szolgáltatása gerincét az egyre profibb videójátékosok és a rajongóik kiszolgálása adja.

A cikk eredetileg a Médiapiac 2018/ 11.-12. számában jelent meg.

Tech

Megkerülte a fogyasztóvédelmet a Wish, blokkolják a szolgáltatást

A sokszor humorba illő árucikket már nem dobja fel a Google, a francia hatóságok ugyanis megelégelték a visszaéléseket.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Franciaországban a hatóságok megunták, hogy az amerikai székhelyű, digitális kereskedelemmel foglalkozó Wish visszaél a fogyasztóvédelmi szabályozással. Ezért a francia kormány tegnap bejelentette, hogya kaliforniai vállalatot eltávolítják az online keresőmotorok találatai közül és a Wish alkalmazása nem lesz letöltető tabletre és okostelefonra sem.

Ezzel Franciaország Európában elsőként tett konkrét lépést az online kereskedelemre vonatkozó fogyasztóvédelmi előírások szigorítására. 

A nyugat-európai ország a tudatos döntéssel precedenst teremtett, valójában ugyanis a francia kormánynak nemcsak a Wish-sel szemben merültek fel komoly aggályai. Ezt Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter szavai is igazolják, aki egy interjú során kijelentette, hogy az amerikai céggel szemben való fellépés egy új politikai stratégia részét képezi. Az üzenete pedig egyértelmű:„a technológiai óriások, illetve az online webhelyek, amelyek nem rendelkeznek fizikai jelenléttel, nem állhatnak a törvények felett”

– hangsúlyozta a miniszter. 

A fogyasztóvédelmi hatóság júliusban szólította fel a Wish-t a hatályos fogyasztóvédelmi szabályok betartására. Az e-kereskedelemi platformokon – ilyen többek között az Amazon, az AliExpress, az eBay és a Wish – árult termékek minősége erősen megkérdőjelezhető. A francia fogyasztóvédelmi hatóság tavaly 140 terméket rendelt Wish-ről, hogy felmérhessék, a kínált termékek biztonságosak-e. Az eredmény magáért beszél: a rendelt termékek 95 százaléka nem felelt meg az uniós előírásoknak. 

Újabb frontvonalat nyitnak a franciák tech óriások és az EU között

Ugyanakkor nemcsak francia, hanem európai és globális szinten is jelentkező problémáról van szó. Egy brüsszeli székhelyű fogyasztóvédelmi szervezet tavalyi kutatása szerint más digitális kereskedelmi platformokon árult termékek jelentős része sem felel meg az uniós normáknak, vagyis a Wish esete nem számít kirívónak.A 250 bevizsgált elektronikai készülékek, játékok és kozmetikumok 66 százalékánál találtak olyan rendellenességet, ami a fogyasztóra nézve akár életveszélyes következményekkel is járhat. 

A Wish a Franciaországban bevizsgált veszélyes termékeket eltávolította a webshop-ból, de hamarosan más név alatt, más cégek kínálatában ismét megjelentek az árucikkek.  

A francia hatóság végül megelégelte ezt, most konkrét lépés mellett szánta el magát. Amennyiben viszont ezek után sem kész párbeszédet folytatni az amerikai cég, a franciák készek kitiltani a szolgáltatást az országból. A Wish szóvivője ugyanakkor már arról beszélt, hogy nem arányos az a szintű korlátozás, amivel a francia hatóságok élnek, ezért a tegnapi döntéssel szemben fel fognak lépni, az ügy a bíróságon folytatódik.  Az e-kereskedelem szereplőinek jelenlegi európai helyzete korántsem mondható fenntarthatónak.

Egyrészt az Európai Unióban napirenden van a digitális platformok szabályozása és a fogyasztóvédelmi rendelkezések szigorítása. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy éves szinten 717 milliárd eurót megmozgató piacról van szó, emiatt alapvetően az uniós fellépés eddigi lendülete meg sem közelítette a franciák szigorát. 

Másrészt pedigelképzelhető, hogy a francia modellt más uniós tagállamok is követik majd – írta a Mandiner.

Tovább olvasom

Tech

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára, a piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az új technológia elterjedését.

Közzétéve:

Pixabay

A fogyasztók többnyire elégedettek mobilszolgáltatóikkal, csomagjaikkal és eszközeikkel, így nem érzik sürgősnek a váltást 5G-re. Ezzel együtt növekvő fogyasztói kereslet tapasztalható az 5G iránt: ennek elérhetősége már az egyik legfontosabb szempont azon felhasználók körében, akik a következő évben szolgáltatóváltáson gondolkodnak.

A felmérésre választ adók az 5G szolgáltatás elérhetőségét a három legfontosabb tényező közé sorolták új szolgáltató kiválasztásakor az ár-érték arány és a hálózat minősége mellett.

A megkérdezettek többsége szerint jelenlegi telefonjuk minden fontos tulajdonsággal rendelkezik. A készülékük segítségével elsősorban üzeneteket (47 százalék) és e-maileket (37 százalék) küldenek, fényképeket és videókat készítenek (34 százalék), illetve a közösségi oldalakat (29 százalék) látogatnak. Ezekre a tevékenységekre egy régebbi, 4G képes telefon többnyire ugyanolyan alkalmas, mint egy új, drágább 5G-s modell.

A felmérés válaszadói közül csak minden harmadik nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül 5G szolgáltatásra váltana.

Zaránd Miklós, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának partnere a közlemény szerint elmondta: ahogy a korábbi mobilhálózatok bevezetésekor a fogyasztókat most is ösztönözni kell arra, hogy egy új hálózatra váltsanak.

Az év végére már megközelíti a 580 milliót az 5G előfizetések globális száma, további terjedése pedig a távközlési vállalatokra, az eszközgyártókra és az őket támogató tágabb ökoszisztémára is kedvezően hat. Mindez arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy együttműködjenek az 5G használatának intenzívebbé tétele érdekében. Az eszközgyártók az erősödő kereslettel növelhetik az eladásokat, miközben a telekommunikációs szolgáltatók teljesíteni tudják a magasabb hálózati sebességre és megbízhatóbb adatátvitelre vonatkozó fogyasztói elvárásokat – ráadásul ezt alacsonyabb költséggel tehetik meg. Az 5G előfizetéssel rendelkező ügyfelek és az ilyen eszközök számának bővülése az alkalmazás- és tartalomkészítőknek teremt piacot: a fogyasztók utazási, sportolási, vásárlási vagy szórakoztatási szokásait potenciálisan forradalmasító új szolgáltatások és fogyasztói élmények fejlesztésére adnak alkalmat.

Hasonlóra számítanak, mint a 4G-LTE bevezetésénél: ahogyan egyre több, csak 5G-n működő alkalmazás jelenik meg, annál gyorsabban vezet az 5G tömeges elterjedéséhez a fogyasztói kíváncsiság – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Tech

A Rheinmetall AG a 4iG stratégiai befektetőjévé válhat

Előzetes, nem kötelező erejű megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG – a megállapodás értelmében a düsseldorfi székhelyű, védelmi iparban és járműgyártásban is meghatározó globális vállalat két tranzakcióval együttesen 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG Nyrt.-ben – közölte a 4iG csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint a befektetéssel a Rheinmetall célja, hogy a jövőben a 4iG váljon a legfőbb digitalizációs és informatikai partnerévé.

Részletezik, hogy a 4iG jogi, pénzügyi, illetve kereskedelmi átvilágításának, valamint a végleges tranzakciós dokumentumok megfelelően a Rheinmetall AG tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében a KZF Vagyonkezelő Kft.-től vásárolna 4iG részvényeket.

A német nagyvállalat emellett részt venne abban a nagyjából 120 milliárd forintra tervezett zártkörű tőkeemelésben is, amelyben Jászai Gellért érdekeltsége, az IG COM Magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködne. Az előzetes megállapodás szerint a tervezett ázsiós alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósulna meg. A részvénycsomag-értékesítés, illetve a tervezett tőkeemelés hatásaként Jászai Gellért közvetett tulajdona és 4iG Nyrt. fölötti kontrollja nem változna érdemben – olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy az előzetes megállapodás szerint a tranzakciók lezárását követően a Rheinmetall (51 százalék) és a 4iG Nyrt. (49 százalék) közös tulajdonában lévő informatikai vállalatot hoznak létre.

Az alapítók célja, hogy a 4iG a közös platformcégen keresztül szolgálja ki a Rheinmetall magyarországi és egyéb érdekeltségeinek komplex informatikai igényeit, illetve a társaság a hadiipari és védelmi informatikai megoldások fejlesztésében is részt vegyen.

Ennek megfelelően a közös informatikai cég lehet a Rheinmetall és a magyar állam beruházásában Zalaegerszegen megvalósuló, és a világ egyik legmodernebb harcijármű-gyárának IT szolgáltatója is 2023-tól.

A partnerség az első években Magyarországra és a Rheinmetall közép-kelet-európai érdekeltségeire vonatkozik, amelyet a felek fokozatosan terjesztenek majd ki a Rheinmetall teljes nemzetközi hálózatára. Az együttműködés nagy mértékben támogatja a 4iG növekedési stratégiáját, melynek célja, hogy a társaság a távközlési szegmens mellett informatikai szolgáltatásaival is megjelenjen a nemzetközi piacokon – írják a közleményben.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán hangsúlyozta: a Rheinmetall AG-val kötött előzetes megállapodás jelentős mértékben támogatja nemzetközi terjeszkedési elképzeléseiket a technológiai szektorban. Megtisztelőnek nevezte, hogy a világ egyik vezető vállalata stratégiai befektetési célpontként tekint a 4iG csoportra, és részt kíván venni a vállalat növekedési stratégiájának megvalósításában. A Rheinmetall befektetési szándéka pozitív visszajelzést jelent abban is, hogy megalapozott és értékteremtő stratégiával rendelkeznek a hazai és nemzetközi piacokon – tette hozzá az 4iG elnök-vezérigazgatója.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója a közleményben kiemelte, részvételük a 4iG-ben a Rheinmetall digitalizációs stratégiájának szerves részét képezi, amely egyben Magyarország iránti különleges elkötelezettségük jele is. A Rheinmetall az elmúlt években nagy előrelépést tett annak érdekében, hogy nemzetközi vállalattá váljon, ami azt jelenti, Németországon kívül az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Magyarországon is új piacokat szerezett. Ezekben, illetve más nyugati országokban a Rheinmetall aktívan részt vesz a helyi gyártási és K+F folyamatokban – mutatott rá a Rheinmetall AG vezérigazgatója.

A közlemény szerint az átvilágítás, valamint a végleges tranzakciós dokumentumok, illetve a szükséges vállalati jóváhagyások eredményétől függően a tőkeemelésben részvevő felek tulajdonukba kerülő részvénycsomagra legalább 1 éves értékesítési tilalmat (lock-up) vállalnak. A stratégiai ágazatokra vonatkozó, Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések ellenőrzésére vonatkozó magyar szabályozásnak megfelelően a Rheinmetall tulajdonszerzése a Belügyminisztérium (BM) engedélyével valósulhat meg, a tervek szerint 2022 január végéig.

Tovább olvasom