Kövess minket!

Tech

Palkovics László: az 5G egyik európai központja lehet hazánk

Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn a Huawei konferenciáján.

MTI / Sóki Tamás

A globális távközlési szövetség, a GSMA éves seregszemléjének, az idén Sanghajban megrendezett Mobile World Congressnek nulladik napjára időzítette a Huawei a Connected for Shared Prosperity (Összekapcsolva a közös jólétért) című konferenciáját, amelyet az UNESCO fenntarthatósági célkitűzései mentén szervezett. A részben élőben, részben interneten keresztül megtartott eseményen az UNESCO és a GSMA képviselői, valamint nemzetközi politikusok értekeztek arról, hogy miként segíti a digitalizáció a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődést.

Palkovics László videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében az MTI tudósítása szerint rámutatott: az ENSZ előrejelzése szerint az emberiség fogyasztása kétszeresére fog nőni a következő 40 év során.

“Annak érdekében, hogy a bolygónk élhető maradjon, fenntarthatóságra kell törekednünk, véges forrásainkat hatékonyan kell felhasználnunk, megújuló forrásokra kell támaszkodnunk a nem megújulóak helyett, és előre kell gondolkodnunk annak érdekében, hogy a jövő generációk egy élhető világba születhessenek”

– fogalmazott. Közös erőfeszítésre van szükség egy globális probléma megoldására – tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: Magyarország egy ambiciózus nemzeti fejlesztési tervvel állt elő, amely a fenntartható fejlődés három – társadalmi, gazdasági és környezeti – pillérjére helyezi a hangsúlyt. A terv társadalmi aspektusának az ország holisztikus családpolitikája biztosít alapot, melynek célja a családok megerősítése, valamint a demográfiai trendek tartós fordulatának elősegítése – mutatott rá.

A magyar kormány szándéka, hogy Magyarországot tudáson és innováción alapuló nemzetként szilárdítsa meg

– mondta a miniszter, hozzátéve: Magyarország a világ azon 21 országának egyike, amelyek képesek voltak jelentős gazdasági fejlődést elérni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett. Jelenleg az ország áramtermelésének hetven százaléka szén-dioxid-semleges módon történik, és a cél, hogy 2030-ra ezt az arányt kilencven százalékra növeljék – hangsúlyozta.

A miniszter kifejtette: a magyar kormány egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet is életbe léptetett Magyarország zöldpolitikájának előmozdítására. A 2020-ban kiadott terv egyik eleme a hulladéktermelés visszaszorítása. Az akcióterv a hulladék mennyiségének csökkentése mellett az illegális szemétlerakást felszámoló intézkedéseket is tartalmaz, és kötelezettségvállalásokat tűz ki a megújuló energiaforrások és a klímavédelem területein. A innovációra épülő klímavédelmi megoldások egyik példájaként a miniszter említést tett a magyarországi hulladékgazdálkodási szektor egységesített, digitális adatbázisáról, amely teljes körű elektronikus ügyintézést tesz lehetővé. Az illegális hulladéklerakás elleni intézkedések kapcsán pedig szót ejtett egy olyan applikációról, amelyen keresztül az illegális szemétlerakóhelyek jelenthetők a hatóságok felé.

Palkovics László elmondta: a magyar kormány digitalizációs stratégiája négy fő területre fókuszál, melyek

  • a digitális infrastruktúra,
  • a digitális képességek,
  • a digitális gazdaság és
  • a digitális állam.

A stratégia elsődleges célja, hogy Magyarország 2030-ra az első tíz közé kerüljön az EU-tagállamok között a digitalizáció terén.

Eszerint a 16 és 61 év közötti korcsoportban 2 százalékra kívánják csökkenteni azoknak az arányát, akik nem használják az internetet – húzta alá.

Magyarországon a negyedik generációs (4G) hálózat lefedettsége kiemelkedőnek számít: meghaladja a 99,5 százalékot – értékelte Palkovics. A jövő azonban az ötödik generációs (5G) hálózaté – tette hozzá. Az 5G technológia ráadásul számos területen kínál zöldebb megoldásokat, amivel hozzájárul a fenntartható és környezetbarát fejlődéshez – mondta, hozzátéve: az 5G egyik előnye, hogy a nagyobb adatforgalom mellett a mobilhálózatok energiafelhasználása akár a jelenlegi szint alá csökkenthető általa. Kiemelte:

Magyarország elkötelezett abban, hogy az 5G fejlesztések egyik fontos európai központjává váljon.

Ennek kapcsán beszélt az infokommunikációs technológiai szektor, a tudományos és kutatói szféra, valamint kormányzati intézmények bevonásával működő magyar 5G koalícióról, amely az innovációs központok számára biztosít támogatást az 5G technológia területén. Ezek között példaként említette a ZalaZone tesztpályát, ahol önvezető járművek tesztelését végzik.

Catherine Chen, a Huawei vezető elnökhelyettese a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a Huawei abban hisz, hogy a technológia végső célja, hogy minden embernek a javát szolgálja, a digitális technológiák pedig elősegíthetik az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseit. Chen arra szólította fel a vállalatokat, hogy tegyenek határozott lépéseket arra, hogy a technológia használatával több értéket teremthessenek a világ egészének.

Az eseményről kiadott sajtóközleményében a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét hangsúlyozta a Huawei, példaként említve, hogy 2020-ban több mint 4500 tonna elektromos hulladékot hasznosítottak újra, jelentősen csökkentették a termékek csomagolásában használt műanyagot, és több olyan kezdeményezéshez csatlakoztak, amelyek helyi környezetvédelmi erőfeszítésekhez járulnak hozzá.

Borítóképünkön Palkovics László miniszter

Tech

Megkerülte a fogyasztóvédelmet a Wish, blokkolják a szolgáltatást

A sokszor humorba illő árucikket már nem dobja fel a Google, a francia hatóságok ugyanis megelégelték a visszaéléseket.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Franciaországban a hatóságok megunták, hogy az amerikai székhelyű, digitális kereskedelemmel foglalkozó Wish visszaél a fogyasztóvédelmi szabályozással. Ezért a francia kormány tegnap bejelentette, hogya kaliforniai vállalatot eltávolítják az online keresőmotorok találatai közül és a Wish alkalmazása nem lesz letöltető tabletre és okostelefonra sem.

Ezzel Franciaország Európában elsőként tett konkrét lépést az online kereskedelemre vonatkozó fogyasztóvédelmi előírások szigorítására. 

A nyugat-európai ország a tudatos döntéssel precedenst teremtett, valójában ugyanis a francia kormánynak nemcsak a Wish-sel szemben merültek fel komoly aggályai. Ezt Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter szavai is igazolják, aki egy interjú során kijelentette, hogy az amerikai céggel szemben való fellépés egy új politikai stratégia részét képezi. Az üzenete pedig egyértelmű:„a technológiai óriások, illetve az online webhelyek, amelyek nem rendelkeznek fizikai jelenléttel, nem állhatnak a törvények felett”

– hangsúlyozta a miniszter. 

A fogyasztóvédelmi hatóság júliusban szólította fel a Wish-t a hatályos fogyasztóvédelmi szabályok betartására. Az e-kereskedelemi platformokon – ilyen többek között az Amazon, az AliExpress, az eBay és a Wish – árult termékek minősége erősen megkérdőjelezhető. A francia fogyasztóvédelmi hatóság tavaly 140 terméket rendelt Wish-ről, hogy felmérhessék, a kínált termékek biztonságosak-e. Az eredmény magáért beszél: a rendelt termékek 95 százaléka nem felelt meg az uniós előírásoknak. 

Újabb frontvonalat nyitnak a franciák tech óriások és az EU között

Ugyanakkor nemcsak francia, hanem európai és globális szinten is jelentkező problémáról van szó. Egy brüsszeli székhelyű fogyasztóvédelmi szervezet tavalyi kutatása szerint más digitális kereskedelmi platformokon árult termékek jelentős része sem felel meg az uniós normáknak, vagyis a Wish esete nem számít kirívónak.A 250 bevizsgált elektronikai készülékek, játékok és kozmetikumok 66 százalékánál találtak olyan rendellenességet, ami a fogyasztóra nézve akár életveszélyes következményekkel is járhat. 

A Wish a Franciaországban bevizsgált veszélyes termékeket eltávolította a webshop-ból, de hamarosan más név alatt, más cégek kínálatában ismét megjelentek az árucikkek.  

A francia hatóság végül megelégelte ezt, most konkrét lépés mellett szánta el magát. Amennyiben viszont ezek után sem kész párbeszédet folytatni az amerikai cég, a franciák készek kitiltani a szolgáltatást az országból. A Wish szóvivője ugyanakkor már arról beszélt, hogy nem arányos az a szintű korlátozás, amivel a francia hatóságok élnek, ezért a tegnapi döntéssel szemben fel fognak lépni, az ügy a bíróságon folytatódik.  Az e-kereskedelem szereplőinek jelenlegi európai helyzete korántsem mondható fenntarthatónak.

Egyrészt az Európai Unióban napirenden van a digitális platformok szabályozása és a fogyasztóvédelmi rendelkezések szigorítása. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy éves szinten 717 milliárd eurót megmozgató piacról van szó, emiatt alapvetően az uniós fellépés eddigi lendülete meg sem közelítette a franciák szigorát. 

Másrészt pedigelképzelhető, hogy a francia modellt más uniós tagállamok is követik majd – írta a Mandiner.

Tovább olvasom

Tech

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára, a piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az új technológia elterjedését.

Közzétéve:

Pixabay

A fogyasztók többnyire elégedettek mobilszolgáltatóikkal, csomagjaikkal és eszközeikkel, így nem érzik sürgősnek a váltást 5G-re. Ezzel együtt növekvő fogyasztói kereslet tapasztalható az 5G iránt: ennek elérhetősége már az egyik legfontosabb szempont azon felhasználók körében, akik a következő évben szolgáltatóváltáson gondolkodnak.

A felmérésre választ adók az 5G szolgáltatás elérhetőségét a három legfontosabb tényező közé sorolták új szolgáltató kiválasztásakor az ár-érték arány és a hálózat minősége mellett.

A megkérdezettek többsége szerint jelenlegi telefonjuk minden fontos tulajdonsággal rendelkezik. A készülékük segítségével elsősorban üzeneteket (47 százalék) és e-maileket (37 százalék) küldenek, fényképeket és videókat készítenek (34 százalék), illetve a közösségi oldalakat (29 százalék) látogatnak. Ezekre a tevékenységekre egy régebbi, 4G képes telefon többnyire ugyanolyan alkalmas, mint egy új, drágább 5G-s modell.

A felmérés válaszadói közül csak minden harmadik nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül 5G szolgáltatásra váltana.

Zaránd Miklós, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának partnere a közlemény szerint elmondta: ahogy a korábbi mobilhálózatok bevezetésekor a fogyasztókat most is ösztönözni kell arra, hogy egy új hálózatra váltsanak.

Az év végére már megközelíti a 580 milliót az 5G előfizetések globális száma, további terjedése pedig a távközlési vállalatokra, az eszközgyártókra és az őket támogató tágabb ökoszisztémára is kedvezően hat. Mindez arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy együttműködjenek az 5G használatának intenzívebbé tétele érdekében. Az eszközgyártók az erősödő kereslettel növelhetik az eladásokat, miközben a telekommunikációs szolgáltatók teljesíteni tudják a magasabb hálózati sebességre és megbízhatóbb adatátvitelre vonatkozó fogyasztói elvárásokat – ráadásul ezt alacsonyabb költséggel tehetik meg. Az 5G előfizetéssel rendelkező ügyfelek és az ilyen eszközök számának bővülése az alkalmazás- és tartalomkészítőknek teremt piacot: a fogyasztók utazási, sportolási, vásárlási vagy szórakoztatási szokásait potenciálisan forradalmasító új szolgáltatások és fogyasztói élmények fejlesztésére adnak alkalmat.

Hasonlóra számítanak, mint a 4G-LTE bevezetésénél: ahogyan egyre több, csak 5G-n működő alkalmazás jelenik meg, annál gyorsabban vezet az 5G tömeges elterjedéséhez a fogyasztói kíváncsiság – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Tech

A Rheinmetall AG a 4iG stratégiai befektetőjévé válhat

Előzetes, nem kötelező erejű megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG – a megállapodás értelmében a düsseldorfi székhelyű, védelmi iparban és járműgyártásban is meghatározó globális vállalat két tranzakcióval együttesen 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG Nyrt.-ben – közölte a 4iG csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint a befektetéssel a Rheinmetall célja, hogy a jövőben a 4iG váljon a legfőbb digitalizációs és informatikai partnerévé.

Részletezik, hogy a 4iG jogi, pénzügyi, illetve kereskedelmi átvilágításának, valamint a végleges tranzakciós dokumentumok megfelelően a Rheinmetall AG tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében a KZF Vagyonkezelő Kft.-től vásárolna 4iG részvényeket.

A német nagyvállalat emellett részt venne abban a nagyjából 120 milliárd forintra tervezett zártkörű tőkeemelésben is, amelyben Jászai Gellért érdekeltsége, az IG COM Magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködne. Az előzetes megállapodás szerint a tervezett ázsiós alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósulna meg. A részvénycsomag-értékesítés, illetve a tervezett tőkeemelés hatásaként Jászai Gellért közvetett tulajdona és 4iG Nyrt. fölötti kontrollja nem változna érdemben – olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy az előzetes megállapodás szerint a tranzakciók lezárását követően a Rheinmetall (51 százalék) és a 4iG Nyrt. (49 százalék) közös tulajdonában lévő informatikai vállalatot hoznak létre.

Az alapítók célja, hogy a 4iG a közös platformcégen keresztül szolgálja ki a Rheinmetall magyarországi és egyéb érdekeltségeinek komplex informatikai igényeit, illetve a társaság a hadiipari és védelmi informatikai megoldások fejlesztésében is részt vegyen.

Ennek megfelelően a közös informatikai cég lehet a Rheinmetall és a magyar állam beruházásában Zalaegerszegen megvalósuló, és a világ egyik legmodernebb harcijármű-gyárának IT szolgáltatója is 2023-tól.

A partnerség az első években Magyarországra és a Rheinmetall közép-kelet-európai érdekeltségeire vonatkozik, amelyet a felek fokozatosan terjesztenek majd ki a Rheinmetall teljes nemzetközi hálózatára. Az együttműködés nagy mértékben támogatja a 4iG növekedési stratégiáját, melynek célja, hogy a társaság a távközlési szegmens mellett informatikai szolgáltatásaival is megjelenjen a nemzetközi piacokon – írják a közleményben.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán hangsúlyozta: a Rheinmetall AG-val kötött előzetes megállapodás jelentős mértékben támogatja nemzetközi terjeszkedési elképzeléseiket a technológiai szektorban. Megtisztelőnek nevezte, hogy a világ egyik vezető vállalata stratégiai befektetési célpontként tekint a 4iG csoportra, és részt kíván venni a vállalat növekedési stratégiájának megvalósításában. A Rheinmetall befektetési szándéka pozitív visszajelzést jelent abban is, hogy megalapozott és értékteremtő stratégiával rendelkeznek a hazai és nemzetközi piacokon – tette hozzá az 4iG elnök-vezérigazgatója.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója a közleményben kiemelte, részvételük a 4iG-ben a Rheinmetall digitalizációs stratégiájának szerves részét képezi, amely egyben Magyarország iránti különleges elkötelezettségük jele is. A Rheinmetall az elmúlt években nagy előrelépést tett annak érdekében, hogy nemzetközi vállalattá váljon, ami azt jelenti, Németországon kívül az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Magyarországon is új piacokat szerezett. Ezekben, illetve más nyugati országokban a Rheinmetall aktívan részt vesz a helyi gyártási és K+F folyamatokban – mutatott rá a Rheinmetall AG vezérigazgatója.

A közlemény szerint az átvilágítás, valamint a végleges tranzakciós dokumentumok, illetve a szükséges vállalati jóváhagyások eredményétől függően a tőkeemelésben részvevő felek tulajdonukba kerülő részvénycsomagra legalább 1 éves értékesítési tilalmat (lock-up) vállalnak. A stratégiai ágazatokra vonatkozó, Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések ellenőrzésére vonatkozó magyar szabályozásnak megfelelően a Rheinmetall tulajdonszerzése a Belügyminisztérium (BM) engedélyével valósulhat meg, a tervek szerint 2022 január végéig.

Tovább olvasom