Kövess minket!

Tech

Óriási támogatás érkezik a digitalizációba

Már az idén meghirdetheti a kormány azoknak a felhívásoknak a jelentős részét, amelyek az új Digitális megújulás operatív programban lesznek elérhetők. A Dimop a 2021–2027-es uniós források hazai felhasználását szolgálja azzal a céllal, hogy az informatika és a digitális világ a megfelelő támogatáshoz jusson a fejlesztésekhez.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Jelentős változtatást hajt végrel a kormány a 2021–2027 években elérhető európai uniós fejlesztési források hazai felhasználását illetően: az informatika és a digitális világ új és önálló operatív programban jelenik meg a következő időszakban – írja a péntek esti Magyar Közlönyre hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az új Digitális megújulás operatív program (Dimop) átfogóan célozza Magyarország digitális felkészültségének javítását. A tervezése már az év elején megkezdődött, a kormány pedig négy prioritás mentén határozta meg és tette közzé az elsőként indítandó programokat. Támogatnák:

  1. a vállalkozások digitális átállását és a hazai digitális közszolgáltatások fejlesztését (19 meghirdetett program összesen 158 milliárd forint összegben);
  2. a zöld infrastruktúra kialakítását;
  3. a széles sávú hálózat fejlesztését (az előző ponttal együtt hat program 53,7 milliárd forint összegben);
  4. és az állampolgárok digitális kompetenciájának fejlesztését, hozzáférésüket az ellátási rendszerekhez (12 program 140 milliárd forint értékben).

Noha ezek a felhívások még nem feltétlenül jelentik a programok tényleges elindulását,

minden jel arra utal, hogy a kormány jelentős részüket már idén meghirdetheti.

Támogatás a vállalkozások digitális átállásához

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) egy jelentős részének kihívás a digitális átállás: van, amelyiknek azért, mert az évek óta zajló átalakulást nem tudta hatékonyan követni, így mára ez a lemaradás növekedési (vagy akár rentabilitási) problémát okoz. Másoknak pedig azért, mert a kitörési lehetőséget biztosító innovációba a jelentős kockázat miatt nem vágott még bele.

A terület uniós átlagtól való elmaradására a Digitális gazdaság és társadalom index (DESI) jelentése is rávilágít: a hazai kkv-k kevésbé veszik igénybe a működésükhöz szükséges alapvető informatikai eszközöket és komplex digitális üzleti megoldásokat (57 százalékuk alacsony szinten alkalmazza csak ezeket), és többségüknél alacsony a termék-, folyamat-, marketing- vagy szervezeti innovációt folytatók aránya (méretüktől függően alig 25-39 százalék).

A kormány változatos eszközökkel kezelné ezeket a kihívásokat, abban bízva, hogy összességében javul a vállalkozások versenyképessége.

A későbbiekben megjelenő felhívások között központi, a kkv-knak szolgáltatásokat nyújtó támogató programok és közvetlen, akár ötvenmilliárd forint összegű kutatás-fejlesztési támogatás is elérhető lehet kizárólag az informatikai fejlesztések támogatására. A program szövege alapján további – vélhetően jelentős összegű – támogatott hitelkonstrukció is várható, ugyanakkor ezeket még nem nevesítették.

Folytatódik a digitális közszolgáltatások fejlesztése

A kormány a 2014–2020-as fejlesztési időszakban külön programot (Köfop) hirdetett meg a közigazgatás fejlesztésére, így számos fejlesztés valósulhatott meg. Bár az EU a közigazgatás fejlesztését közvetlenül már nem támogatja (a korábbi tizenegy célhoz képest most ötöt határozott meg), az a Magyarországnak tett ajánlásaiban (országajánlás) és az EU Digitális iránytű 2030 célkitűzései között hangsúlyosan szerepel.

A kormány láthatóan él is a lehetőséggel, de a meghirdetett programokból és a szöveges dokumentumokból az látható, hogy egy-egy kimaradt terület fejlesztésétől eltekintve összességében is magasabb szintre emelné a fejlesztéseket a következő hét évben. Tenné ezt úgy, hogy az elmúlt években elérhetővé vált technológiák felhasználásával igyekszik a virtuális tér adta lehetőségeket teljes körben kihasználva automatizálni, az adatvagyon felhasználásával a szolgáltatás minőségét javítani, egyúttal az egyes élethelyzetek figyelembevételével akár proaktívan felajánlani az ügyfeleknek az ügyintézés lehetőségét.

A jövő zöld és high-tech

Történelmi tapasztalat, hogy az életszínvonal növekedése szoros összefüggésben van a káros anyagok kibocsátásának szintjével. A környezetvédelmi támogatási programok Magyarországon is évek óta azt a célt szolgálják, hogy jelentős infrastrukturális beruházásokkal járuljanak hozzá az energiahatékonysághoz vagy a meglévő rendszerek megújításával, vagy megújuló energia termelésére képes rendszerek kialakításával.

Miközben azonban a megújulóenergia-források alkalmazásának aránya nő, az ehhez szükséges villamosenergia-hálózati rendszerek nem elég rugalmasak, fejlesztésre szorulnak. A program ilyen és ehhez hasonló területekre hozna létre megoldásokat annak érdekében, hogy az életszínvonal növelése a károsanyag-kibocsátás növekedése nélkül is fenntartható legyen.

A programok az épületenergetika digitalizációját, az energiaközösségek informatikai kiszolgálását, a klímaváltozás nyomon követését támogató digitális szenzorrendszerek fejlesztését is célozzák.

Széles sávú internethálózat

A hazai optikai szálas lefedettség meghaladja az uniós átlagot, azonban jóval elmarad az európai listavezető országokban mért szinttől. A pandémia egyértelművé tette, hogy a digitális összekapcsoltság a korábbi várakozásokat is messze felülmúló súlyt képvisel egy ország működtetésében, fejlődésében.

A gigabitképes hálózati infrastruktúra kialakítása alapfeladat a Dimop keretében,

emellett a beruházások a széles sávú szolgáltatások minősége, a vezeték nélküli hálózati lefedettség és a hírközlési infrastruktúra területén is hoznának fejlesztéseket.

Digitális állampolgárok

A Dimopban három fő fejlesztési irányelvet fogalmaztak meg. 

  1. A digitális tartalmak és szolgáltatások szerepe egyre nagyobb az oktatásban, így feltétlenül szükség van a fejlesztésükre és bővítésükre. Emellett az oktatási nyilvántartások, valamint az azokkal összekapcsolt tanulástámogató platformok fejlesztése is szerepel a tervek között.
  2. Cél a digitális kompetencia emelt szintjének biztosítása – különösen a közszolgáltatásban dolgozóknál –, amely a kormány szerint Magyarország digitális átalakulásának és a versenyképesség javításának fontos eleme. Ennek jegyében támogatáshoz jutnak a korszerű és emelt szintű informatikai tudás megszerzését támogató képzések.
  3. Végül a Dimop célja, hogy fokozza a minőségi, fenntartható és megfizethető szolgáltatásokhoz való egyenlő és időben való hozzáférést a digitalizáció segítségével. Kiemelt az időskorúak hozzáférésének javítása, valamint a különféle szociális és e-egészségügyi rendszerek fejlesztése.

Tech

Csalókra figyelmeztet az adóhivatal

A NAV megtette a szükséges lépéseket.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Múlt szombaton indított el teljesen megújított honlapját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az adathalász csalóknak pedig pár nap is elég volt ahhoz, hogy lemásolják, és visszaélésre próbálják meg felhasználni az új felületet.

– A NAV új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott oldal jelent meg az interneten.

A weblap a járványra és egy kitalált, nem létező adóvisszatérítésre hivatkozva ígér pénzt – mondta a Médiapiac.com kérdésére a hatóság szóvivője.

Kis Péter András hozzátette: a csábító, de gyanús ígéretnek senki ne dőljön be.

Senki ne kattintson az efféle, álcázott honlapokra, mert komoly következményei lehetnek, ha az érintett adatai illetéktelenek kezébe kerülnek.

Kis Péter András nyomatékosította: a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér el bankkártya-adatokat. A hatóság az ügyfélkapun keresztül, vagy postai levélben tartja a kapcsolatot az adófizetőkkel. Úgy tudjuk, a NAV az ügyben megtette a szükséges lépéseket.

Nem ez az első eset, hogy az adóhivatal nevében csalók próbálják meg megszerezni gyanútlan magánszemélyek pénzügyi információit. A csalók az utóbbi időkben rendre ugyanazzal próbálkoztak: adóvisszatérítést, vagyis pénzt ígértek, s ehhez csak annyit kértek, hogy a címzettek adják meg banki adataikat.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Tech

Amerikai légitársaságok: az 5G mobilszolgáltatás zavarja a repülők elektronikáját

Katasztrofális hatása lehet a polgári légiközlekedésre az 5G mobil hálózati rendszerek üzembe helyezésének amerikai légitársaságok vezetőinek a figyelmeztetése szerint – jelentette kedden az Euractiv brüsszeli hírportál.

Közzétéve:

Borítóképünkön a Southwest Airlines egyik gépe, fotó: Pixabay

Nagy amerikai polgári és teherforgalmi légitársaságok vezetői levélben figyelmeztették az illetékes kormányzati intézményeket, hogy az AT&T és a Verizon távközlési cégek C-Band frekvenciasávot elfoglaló ötödik generációs (5G) mobil hálózati infrastruktúrája szerdán esedékes üzembe helyezése komoly zavarokat okozhat a polgári légiközlekedésben.

A “C-Band” 5G frekvenciatartomány a 2,4 és 5,0 gigahertzes wifi frekvencia csatornák között helyezkedik el és az amerikai szövetségi légügyi felügyelet, a FAA (Federal Aviation Administration) szerint a tartományban folytatott adatforgalmazás interferálhat a repülőgépek rendkívül érzékeny avionikai elektronikájával, ellehetetlenítve ezzel a rossz látási viszonyok közötti navigációt.

A nagy légitársaságok vezetői szerint a probléma káoszt okozhat a polgári légiközlekedésben.

“Egy olyan átlagos napon, mint a tegnapi is, 1100 járat és 100 ezer utas lehet kitéve a járattörlés, az átirányítás, vagy a késés kockázatának” – fogalmaz a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa igazgatójának, a közlekedési miniszternek és az FCC, a Szövetségi Távközlési Bizottság elnökének címzett levél.

Az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines , a Southwest Airlines, az UPS Airlines, az Alaska Air, az Atlas Air, a JetBlue Airways és a FedEx Express vezetői által aláírt levél megemlíti, hogy hétfőn már felkészültek egyes nemzetközi járatok törlésére, amelyek szerdán érkeznének az Egyesült Államokba.

A légitársaságok közös levelét megszervező Airlines for America szervezet nem kommentálta a Reuters hírügynökség jelentését. Az érintett kormányhivatalok szintén nem nyilatkoztak az ügyben.

“Az FAA továbbra is azon dolgozik, hogy garantálja a légiutasok biztonságát az 5G hálózat kiépítése közben is. Az FAA együttműködik a repülőgépiparral és a mobiltávközlési szolgáltatásokkal az 5G technológia alkalmazására visszavezethető késések és járattörlések elkerülése végett”

– nyilatkozta a légügyi felügyelet.

Az AT&T és a Verizon tavaly nyerte el a C-Band adatátviteli frekvenciasáv használati jogát 80 milliárd dolláros tenderen. Január elején beleegyezésüket adták bufferzóna kialakításához ötven amerikai repülőtér környékén az esetleges interferencia csökkentése érdekében, hathónapos időtartamra. A légitársaságok ellenállása miatt a szolgáltatás üzembe helyezését először 30 nappal, majd két héttel elhalasztották. A kéthetes halasztás szerdán jár le.

Az AT&T és a Verizon nem kommentálta a keddi jelentést. Korábban már jelezték azonban, hogy világszerte már mintegy negyven országban helyezték üzembe az 5G mobilszolgáltató hálózati infrastruktúrát avionikai interferenciaproblémák jelentkezése nélkül.

Tovább olvasom

Tech

Országjáró IT turnébuszt adtak át az Educatio szakkiállításon

A “Programozd a jövőd!” projekt szemléletformáló programjának keretében útnak induló jármű az informatikai pályát népszerűsíti majd az ország minden részében. A turnébusz profi oktatói stábbal és szórakoztató foglalkozásokkal hozza közelebb az informatikát a 10-19 éves fiatalokhoz – ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

Közzétéve:

Borítóképünkön az IT turnébusz belső tere, fotó: Facebook / @311GINOP

Az izgalmasan berendezett buszban a hagyományos tanteremi oktatásból kiszakadó diákok high-tech eszközöket próbálhatnak ki, interaktív informatika óra keretében fedezhetik fel az IT világot. A foglalkozások során 3D nyomtatókat használhatnak, mobil játékfejlesztésre, vezérlőegység programozására nyílik lehetőségük.

Az öt éve tartó “Programozd a jövőd!” program célja, hogy a tanulók, a tanárok és a szülők megismerjék a digitalizáció, az informatika és az innováció lehetőségeit, a szakma szépségeit.

A kezdeményezés önálló standdal van jelen az Educatio kiállításon, ahol a továbbtanulni szándékozók látványos előadások és bemutatók keretében tájékozódhatnak az elérhető informatikai felsőoktatási képzésekről. Itt mutatkozik be hazánk első IT turnébusza és mobil IT oktatási laborja, amely a tervek szerint 60-80 iskolát látogat meg 2022 első felében – közölte az ITM. Az oktatási intézmények a projekt honlapján jelentkezhetnek “Az IT a jövő/d!” roadshowra.

A digitális ágazat biztos elhelyezkedést és kimagasló kereseteket kínál a tehetséges fiatalok számára.

Az IT szektorban a vírusválság ellenére is élenjáró mértékben bővült a foglalkoztatás, az egyetemi informatikusképzések az elmúlt évek jelentkezési adatai szerint a legnépszerűbb szakok közé tartoznak – emelték ki a közleményben. Az Educatio kiállításra kilátogatók a “Programozd a jövőd!” standjánál interaktív megoldásokon keresztül ismerhetik meg az IKT szakma érdekességeit, lehetőségeit.

“A most átadott turnébusznak köszönhetően hazánk összes településén naprakész technikákkal kelthetjük fel a magyar fiatalok érdeklődését az informatikusi pálya iránt. Az évente akár 150-200 iskolában is megforduló roadshow első állomása január 18-án, Fehérgyarmaton lesz, a folytatásban mátészalkai és csengeri helyszínek következnek” – mondta el Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint.

Tovább olvasom