Kövess minket!

Tech

Nők hátrányos megkülönböztetése miatt fizet a Google

A techcég több mint 5500 munkavállalójának és egykori pályázónak hajlandó összesen 2,6 millió dolláros (765 millió forintos) kártérítést fizetni.

Pixabay

A digitális technológiai óriásvállalat ezzel lezárja azt az eljárást, amely amiatt indult ellene, hogy a vádak szerint

hátrányos megkülönböztetésben részesítette az ázsiai származású szakembereket és a nőket

Kalifornia és Washington államban – írja a nool.hu.

A portál arról számol be, hogy az eljárás négy évvel ezelőtt indult, miután a munkaügyi minisztérium egy vizsgálatából kitűnt, hogy

a Google nem egységes bérezést alkalmaz.

A kérdés részletes feltárása során kiderült, hogy az óriáscég 2014 és 2017 között kevesebb fizetést adott a nála alkalmazott nőknek, mint az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfiaknak.

A Google határozottan tiltakozott a vádak ellen, és azt állította, hogy azok nem megalapozottak. Végül hajlandó volt a megegyezésre az ügyben, bár azt továbbra sem ismerte el, hogy bármilyen hibát követett volna el.

„Abban hiszünk, hogy mindenki a teljesítménye után kapja a fizetését, nem pedig az alapján, hogy ki az illető. Cégünk nagy gondot fordít arra, hogy a felvétel és a bérezés igazságos és elfogulatlan legyen” – tudatta a Google közleményében.

A megegyezés értelmében

a vállalat 1,35 millió dollárt fizet ki több mint 2500 informatikusként foglalkoztatott nőnek,

hogy ezzel kárpótolja őket a munkaügyi minisztérium által firtatott korábbi diszkriminációért.

További 1,23 millió dollárt juttatnak el olyan nőknek és ázsiai származásúaknak (összesen 1700 embernek), akik korábban állásra jelentkeztek a vállalathoz, de végül nem vették fel őket.

A kiegyezés újabb foltot ejt a Google eddigi hírnevén, amely szerint a cég kifejezetten odafigyel munkavállalóira, számos juttatással szinte elkényezteti őket. Az utóbbi években a Google több alkalmazottja is nyíltan beszélt problémákról, például olyan esetekről, amelyekben

magas rangú férfi vezetők hozzájuk beosztott nőket zaklattak.

Januárban a Google több száz alkalmazottja érdekvédelmi szervezetet hozott létre, ami igazi ritkaságnak számít a digitális technológiai szektorban.

Borítókép: illusztráció

Tech

Csaló telefonhívások miatt riaszt a kibervédelmi intézet

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt adott ki riasztást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményük szerint a telefonhíváskor a csalók jellemzően bankok, közműszolgáltatók ügyintézőinek adják ki magukat és többféle módon próbálnak személyes adatokat (például születési adatokat, banki adatokat) megszerezni az állampolgároktól. Egyes esetekben azt állították, hogy egy pénzügyi tranzakció során hiba lépett fel, de előfordult az is, hogy csomagrendelés közben fellépő anomáliákra hivatkozva kezdeményeztek adategyeztetést.

A csalók az adathalász hívások során megpróbálják elhitetni a felhasználóval, hogy tényleg egy banki alkalmazottal beszélnek.

A megtévesztéshez olyan telefonszámokat is felhasználhatnak, amelyek nagyon hasonlítanak az álcául használt szervezet eredeti telefonszámához, azzal csaknem azonosak.

Azt javasolják, hogy ha valaki gyanús telefonos megkeresést tapasztal, ne adjon meg személyes adatokat, szakítsa meg a beszélgetést, és az érintett szervezetet a honlapján található elérhetőségek valamelyikén tájékoztassa a hívásról.

Tovább olvasom

Tech

Már közel hatezren töltötték le a drónpilótáknak szóló mobilalkalmazást

A felhasználókat valós időben tájékoztatja a magyar légtérstruktúra aktuális állapotáról.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az elmúlt három hónapban csaknem hatezren töltötték le a mydronespace-t, a HungaroControl drónpilóták számára fejlesztett alkalmazását – közölte a cég az MTI-vel.

Emlékeztetnek, hogy

a drónok üzemeltetésére vonatkozó magyarországi szabályozásnak megfelelve a magyar légiforgalmi szolgálat 2021. január 1-jétől tette elérhetővé a díjmentes mobilapplikációt.

A mydronespace a szabályos és biztonságos drónreptetést segíti elő azzal, hogy a felhasználókat valós időben tájékoztatja a magyar légtérstruktúra aktuális állapotáról és a pilóta nélküli légi járművek számára tiltott vagy bizonyos korlátozásokkal igénybe vehető területekről.

A HungaroControl emellett a mydronespace.hu honlappal is támogatja a drónozókat, akik itt megtalálják a mobilalkalmazással és a légtérhasználattal kapcsolatos információkat, illetve videósorozat is segíti a felhasználókat a mydronespace kezelésének elsajátításában.

A cég közölte azt is, hogy a fejlesztés érdekében folyamatosan várja a felhasználók észrevételeit, javaslatait az info@mydronespace.hu címre.

Tovább olvasom

Tech

Megnyitották a Google Cloud közép-európai digitális központját

A techóriás a digitális gazdaság fejlesztése által a térség hajtóerejévé kíván válni.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

A Google szerint a varsói technológiai és adatfeldolgozó központ elősegíti a lengyelországi és a közép-európai digitális transzformációt.

Az online rendezett szerdai megnyitón részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint online Philip T. Reeker, az európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes.

Reeker aláhúzta: a közel kétmilliárd dollár értékű beruházás a lengyel-amerikai kapcsolatok további megerősítéséhez járul hozzá.

Fejlesztve a közép- és kelet-európai digitális gazdaságot, a Google “a térség hajtóerejévé válik”

– jelentette ki Reeker. Említette a Három Tenger Kezdeményezést is, mint olyan regionális formátumot, amelynek egyik célja a digitális és a kiberbiztonsági politika terén folytatott együttműködés megerősítése.

Morawiecki különösen az új technológiák szempontjából “nagyon jó beruházási helynek” nevezte Lengyelországot.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai kiemelte a digitális eszközök szerepét a koronavírus-járvány elleni harcban, a távmunka lebonyolításában.

A Google Cloud platform elnöke, Thomas Kurian hangsúlyozta, hogy a varsói központ az első ilyen típusú beruházás Közép- és Kelet-Európában, és hetedik a kontinensen.

A Google 2019-ben kötött szerződést stratégiai partnerségről a lengyel Állami Felhő (Chmura Krajowa, OChK) üzemeltetőjével. Az ennek alapján létesített varsói iroda és adatfeldolgozó központ révén a Google legfontosabb regionális felhőszolgáltatásait bonyolítják le.

A beruházás a többi között megnöveli az Google Cloud szolgáltatásain alapuló alkalmazások adatátviteli sebességét, javítja a Google-felhő elérhetőségét és stabilitását.

A tavaly májusban aláírt szerződés értelmében a Microsoft amerikai elektronikai óriásvállalat is egymilliárd dollárt fektet be lengyelországi digitális fejlesztésekbe, illetve a globális adatfelhőjéhez kapcsolódó lengyelországi és közép-európai adatfeldolgozó központot létesít.

Tovább olvasom