Kövess minket!

Tech

Nem küzd a párkapcsolati kémkedés ellen a Google

Trükközéssel is megjeleníthetőek a célra kitalált alkalmazások hirdetései.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tavaly augusztusban a Google régi kérésnek eleget téve betiltotta a titkos párkapcsolati kémkedésre kitalált mobilos és számítógépes szoftverek reklámozását a hirdetési rendszereiben. Az ügyben való vizsgálódása során a TechCrunch most mégis ráakadt öt olyan hirdetőre, amelyek kevés trükközéssel fel tudták tölteni az efféle hirdetéseiket a webhelyek millióin használt reklámkiszolgálójába.

A kiadvány megkeresésére a Google törölte a trükközéssel az ellenőrzésein átment hirdetéseket, továbbá megerősítette, hogy csak a kimondottan párkapcsolati kémkedésre kitalált megoldások reklámozását tiltotta be. Olyan szoftverek és szolgáltatások továbbra is hirdethetőek a rendszereiben, amelyek a reklámszövegük szerint szülői felügyeleti eszközök, céges munkaeszközök megfigyelésére szolgálnak, vagy éppen magánnyomozóknak valók.

Ennek megfelelően a Google szabályának kritikusai szerint a kérdéses reklámok betiltása semmit sem ér a gyakorlatban, a Malwarebytes biztonsági cég szerint a vállalat továbbra is lehetővé teszi a párkapcsolati kémkedésre használható appok és szolgáltatások hirdetését, a készítőiknek elég szimplán hazudniuk a termékük valódinak mondható céljáról.

A cikket közlő Origo hozzátette:

A TRÜKKÖZÉSEN KAPOTT HIRDETŐK FELESLEGESEN FÁRADTAK, A GOOGLE HIRDETÉSI RENDSZERÉN NEM MÚLIK A KERESLET ÉS A KÍNÁLAT ÖSSZEKÖTÉSE.

Tech

Zoomolással újított az androidos YouTube

Nem csak a képernyőhöz nagyítás, a konkrét videóba zoomolás is lehetővé vált egyes androidos felhasználóknál.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube gyakran frissül kísérleti funkciókkal, ezeket pedig olykor csak a fizetős felhasználók kapják meg. Így történt ez most is. Egyes prémium előfizetők számára elérhetővé vált az androidos YouTube appon belül a videókba zoomolás (két ujjal nagyítás). Így a videó egyes részei alaposabban is megnézhetőek.

A zoomolás funkció nem egyenlő a meglévő funkcióval, ami a konkrét mobil kijelzőjéhez igazítja a képet. Itt ugyanis nem a képernyő kitöltéséről van már szó, hanem a videóba belenagyításról. A funkció viszont csak a prémium előfizetők egy részénél bukkant fel egyelőre – számolt be minderről az Origó.

A funkció elvileg demóként fut szeptember 1-ig, utána debütálhat hivatalosan, ha nincsenek fennakadások. Azt nem tudni, hogy idővel az ingyenes szolgáltatásba is bekerül-e az újítás.

Tovább olvasom

Tech

Fizikailag követi a használóját a csúcs webkamera

Gesztusokkal is lehetőség van a 4K-s szenzorú kütyü működésének vezérlésére.

Közzétéve:

Kifejezetten high-techre sikerült a sportkamerákról és 360 fokos kamerákról ismert Insta360 első számítógépes webkamerája, a Link nevű termék vízszintes és függőleges tengelyek mentén is tudja forgatni a szenzorát, így akár egy fel-alá sétáló személyt is képes folyamatosan a kép közepén tartani.

A 4K felbontású képalkotó szenzorral szerelt Link további érdekessége, hogy kézgesztusokkal is vezérelhető, például kapcsolgatható a felhasználókövetés, a zoomolás, váltani lehet a fekvő és álló tájolású videófelvételi módok között. A fáziskülönbséges autófókuszt használó termékben specifikusan álló rajztáblát és asztallapot mutató módok is találhatóak, ezek különösen jól jöhetnek például egyes tanároknak és tartalomkészítőknek.

A webkamera nagy hátrányát az ajánlott fogyasztói ára jelenti, Európában önmagában 370 euróba, míg tripodos készlettel együtt 405 euróba kerül, olyan 147 ezer és 160 ezer forintokról beszélünk – írja az Origó.

Tovább olvasom

Tech

Beismerte az Intel, hogy baj van a videókártyáival

A meghajtószoftveren csúszik el az Arc-termékek első generációja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az elsőként Kínában piacra került Arc A380 nem hivatalos tesztjeinek elérhetővé válása óta nem titok, hogy baj van az Intel első generációs grafikus kártyáival, az említett modell a megszokott szintetikus mérésekben ugyan remekel, de játékokban kevés kivétellel elvérzik a rivális termékekkel szemben.

A helyzetet most az Intel vezérigazgatója is elismerte a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során, Pat Gelsinger kizártnak tartja, hogy az eredeti terveknek megfelelően sikerül idén eladni belőlük olyan 4 millió darabot. Állítása szerint a problémát a grafikus meghajtószoftverük jelenti: az illetékesek eredetileg azt gondolták, hogy a processzorokba integrált videóvezérlők driverét fel tudják használni alapként, azonban ez óriási tévedésnek bizonyult, szinte nulláról új drivert kellett írniuk.

Ennek megfelelően az Arc videókártyák meghajtószoftvere egyelőre nagyon kezdetleges állapotban van, ráadásul a fejlesztők elsősorban a DirectX 12 és a Vulkan programozási felületek működésének optimalizálásával foglalkoztak, hogy legalább az újabb és jövőben megjelenő játékokban ne legyen túlságosan tetemes az Arc modellek hátránya, így a régebbi API-kat használó címekben különösen rossznak bizonyulhat a teljesítmény.

További érdekesség, hogy az első generációs Intel Arc videókártyákat csak olyan modern alaplapokba érdemes betenni, amelyekben bekapcsolható a PCI Express 4.0 szabvány Resizable BAR (ReBAR) kiterjesztése, enélkül drámaian visszaesik a játékok teljesítménye – olvasható az Origó cikkében.

Tovább olvasom