Kövess minket!

Tech

Nagy vitákat generáló elképzeléssel állt elő a német Vodafone

Profilozná a mobilnetező ügyfeleit a cég németorzági leányvállalata. Ezzel segítené a relevánsabb hirdetések megjelenítésében a webhelyeket.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Sarokba szorították az ingyen elérhető internetes kiadványokat a böngészőkbe egyre gyakrabban már gyárilag beépített követésblokkolási rendszerek, hiszen ezek miatt a reklámkiszolgáló partnereik nem képesek a korábban megszokott mértékben releváns hirdetéseket megjeleníteni a látogatóik számára, ami súlyos következményekkel jár a fenntartáshoz nélkülözhetetlen reklámbevételre.

A német Vodafone most egy garantáltan nagy vitákat generáló elképzeléssel rukkolt elő a probléma megoldására: minden egyes mobilnetezőjéhez egyedi azonosítókódot rendelne, ezen keresztül anonim módon profilozná őket, hogy a követőrendszerét használó publikációk újból relevánsabb reklámokat tudjanak megjeleníteni a látogatóiknak.

A távközlési cég szerint a rendszere úgy lett megtervezve, hogy ne lehessen kiütni a böngésző beállításainak módosításával, a sütik blokkolásával, vagy az IP-cím elmaszkolásával. Az utóbbit sajnos nem fejtette ki bővebben, azonban a VPN-szolgáltatást és a Tor-hálózatot használókkal jó eséllyel nem képes mit kezdeni a TrustPid, hiszen ezek erős titkosítással és harmadik felek által üzemeltetett átjárókkal teljesen elmaszkolják az adatforgalmat a szolgáltató elől, így elvileg azt sem tudja megállapítani, hogy melyik webhelyeket látogatták meg a felhasználók – írta az Origo.hu.

A vállalat szerint az ügyfelek a TrustPid weblapján letilthatják a követésüket, a rendszer egyelőre csak szűk körű tesztelés alatt áll, kiadói oldalról többek közt a Build.de vesz részt a kipróbálásában. A Spiegel értesülései szerint Németországban a Deutsche Telekom is fontolgatja egy ilyen rendszer bevezetését.

Tech

Fizikailag követi a használóját a csúcs webkamera

Gesztusokkal is lehetőség van a 4K-s szenzorú kütyü működésének vezérlésére.

Közzétéve:

Kifejezetten high-techre sikerült a sportkamerákról és 360 fokos kamerákról ismert Insta360 első számítógépes webkamerája, a Link nevű termék vízszintes és függőleges tengelyek mentén is tudja forgatni a szenzorát, így akár egy fel-alá sétáló személyt is képes folyamatosan a kép közepén tartani.

A 4K felbontású képalkotó szenzorral szerelt Link további érdekessége, hogy kézgesztusokkal is vezérelhető, például kapcsolgatható a felhasználókövetés, a zoomolás, váltani lehet a fekvő és álló tájolású videófelvételi módok között. A fáziskülönbséges autófókuszt használó termékben specifikusan álló rajztáblát és asztallapot mutató módok is találhatóak, ezek különösen jól jöhetnek például egyes tanároknak és tartalomkészítőknek.

A webkamera nagy hátrányát az ajánlott fogyasztói ára jelenti, Európában önmagában 370 euróba, míg tripodos készlettel együtt 405 euróba kerül, olyan 147 ezer és 160 ezer forintokról beszélünk – írja az Origó.

Tovább olvasom

Tech

Beismerte az Intel, hogy baj van a videókártyáival

A meghajtószoftveren csúszik el az Arc-termékek első generációja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az elsőként Kínában piacra került Arc A380 nem hivatalos tesztjeinek elérhetővé válása óta nem titok, hogy baj van az Intel első generációs grafikus kártyáival, az említett modell a megszokott szintetikus mérésekben ugyan remekel, de játékokban kevés kivétellel elvérzik a rivális termékekkel szemben.

A helyzetet most az Intel vezérigazgatója is elismerte a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során, Pat Gelsinger kizártnak tartja, hogy az eredeti terveknek megfelelően sikerül idén eladni belőlük olyan 4 millió darabot. Állítása szerint a problémát a grafikus meghajtószoftverük jelenti: az illetékesek eredetileg azt gondolták, hogy a processzorokba integrált videóvezérlők driverét fel tudják használni alapként, azonban ez óriási tévedésnek bizonyult, szinte nulláról új drivert kellett írniuk.

Ennek megfelelően az Arc videókártyák meghajtószoftvere egyelőre nagyon kezdetleges állapotban van, ráadásul a fejlesztők elsősorban a DirectX 12 és a Vulkan programozási felületek működésének optimalizálásával foglalkoztak, hogy legalább az újabb és jövőben megjelenő játékokban ne legyen túlságosan tetemes az Arc modellek hátránya, így a régebbi API-kat használó címekben különösen rossznak bizonyulhat a teljesítmény.

További érdekesség, hogy az első generációs Intel Arc videókártyákat csak olyan modern alaplapokba érdemes betenni, amelyekben bekapcsolható a PCI Express 4.0 szabvány Resizable BAR (ReBAR) kiterjesztése, enélkül drámaian visszaesik a játékok teljesítménye – olvasható az Origó cikkében.

Tovább olvasom

Tech

Rémálom hibát rejthet a Google olcsóbb mobilja

Ismeretleneknek is feloldhatja a zárolást a Pixel 6a ujjlenyomat-olvasója.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Más készülék esetében eddig a legjobb tudomásunk szerint nem tapasztalt hibajelenséggel került piacra a Google Pixel 6a, a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasója bárkinek hajlandó lehet feloldani a telefont. Két mobiltesztet készített youtuber jóvoltából erre már a készülék elérhetővé válása előtt fény derült, mostanra pedig több felhasználó is jelezte, hogy tapasztalja a problémát a vadiúj okostelefonján.

A jelenség háttere egyelőre rejtély, látszólag a tesztelőkhöz és vevőköz került mobilok csak kis részét érinti, rengetegen nem képesek reprodukálni a hibát, ami hardveres jellegű okot sejtet. Viszont közben olyan beszámoló is érkezett, hogy a regisztrált ujjlenyomatok törlését és újbóli felvételét követően látszólag helyreállt az ujjlenyomat-olvasás megfelelő működése, így egyelőre nem zárható ki a szoftveres jellegű, frissítéssel feltehetően javítható malőr lehetősége sem.

A Google egyelőre nem kommentálta a helyzetet – jelentette az Origó.

A bárkit beengedő ujjlenyomat-olvasós probléma nem csak a magánszféra általános védelme miatt rémálom, hiszen akinek lehetősége van rá, az kényelmi okból jellemzően a bankjának mobilappját is biometrikus azonosítással oldja fel. Emiatt ha rossz kezekbe kerül a mobil, akkor elutalható vagy elkölthető lehet a bankszámlán lévő pénz is.

Tovább olvasom