Kövess minket!

Tech

Megkezdődött a Neumann János-emlékév

Idén lenne százhúsz éves a Nobel-díjas matematikus, akire egész éves programsorozattal emlékeznek. Ennek nyitóeseményét szerdán rendezték meg az Óbudai Egyetemen.

Koszorúzás Neumann János matematikus szobránál az Óbudai Egyetem központi campusának kertjében 2023. január 18-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

“A mai nappal veszi kezdetét az az egész éven át tartó országos rendezvénysorozat, amelyen a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legmeghatározóbb magyar tudósa, a napjainkban használatos digitális számítógépek működési elvét is kidolgozó Neumann János születésének 120. évfordulójára emlékezünk”

– emelte ki köszöntőjében Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Kitért arra, hogy a jubileumi év során számos közös programot terveznek a kezdeményező Neumann Társasággal, ezek között említette, hogy együttműködnek többek között a Kutatók Éjszakája és a Múzeumok Éjszakája programjainak megszervezésében, helyszínt biztosítanak a Neumann János életéről szóló vándorkiállításnak, emellett számos ismeretterjesztő és szakmai programot rendeznek az Neumann-emlékévhez kapcsolódóan.

Beck György, a Neumann Társaság elnöke az eseményen egyebek mellett elmondta, hogy az emlékév nyitórendezvénye délután kezdődik az Óbudai Egyetemen a magyar informatika napjához kapcsolódóan. A szakmai konferencián a magyarországi informatika kialakulásának történetétől a napjainkig elért eredményekig számos témát mutatnak be az előadók.

Beck György, a Neumann Társaság elnöke beszédet mond a Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója alkalmából megrendezett Neumann 120 emlékév nyitórendezvényén az Óbudai Egyetem központi campusán 2023. január 18-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője a programokat ismertetve elmondta, hogy az emlékév egyik kiemelt eseménye a Nemzetközi Informatikai Olimpia lesz, amelyet Szegeden rendeznek meg augusztus végén. A megméretésre 100 országból mintegy 400 versenyzőt várnak.

Emellett a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) interdiszciplináris konferenciát rendeznek szeptemberben, Balatonfüreden pedig emlékfaültetéssel és kiállítással tisztelegnek Neumann János előtt. A  Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki a jubileum alkalmából.

Elmondta, hogy esszépályázatot, illetve novellapályázatot is hirdettek az emlékévhez kapcsolódóan. Képzőművészeti pályázatukra 150 alkotást nyújtottak be a pályázók. A legjobb pályaművekből kiállítást rendeznek a Deák 17 Ifjúsági Galériában.

Kitért arra, hogy a jubileum alkalmából több kiadvány is napvilágot lát, egyebek mellett Idézhető Neumann címmel, gazdag fotóanyaggal illusztrált album jelenik meg a közeljövőben. A kiállítások között a Fasori Gimnáziumból indul vándorútjára a Neumann életművéről szóló vándorkiállítás, amit Szegeden, Balatonfüreden és Óbudán is bemutatnak majd.

Az emlékévet az eseményen videóüzenetben köszöntötte Neumann János lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman. A sajtótájékoztató után a résztvevők megkoszorúzták Neumann János szobrát az Óbudai Egyetem szoborparkjában.

Az emlékévről további információ olvasható a https://n120.njszt.hu/ oldalon.

Tech

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG

Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látnak.

Közzétéve:

A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székháza a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, fotó: MTVA/MTI/Róka László

A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG Nyrt; a tőkepiaci társaság az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizációval foglalkozó cégeinek részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG Space and Technology Zrt.-be (4iG S&T Zrt.) apportálja – tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.

A tájékoztatás szerint a 4iG S&T Zrt. közvetlen tulajdonosa lesz a Rotors and Cams Zrt.-nek, a RAC Antidrone Zrt.-nek, a Hungaro DigiTel Kft.-nek, a Spacecom Ltd.-nek, a CarpathiaSat Zrt.-nek, valamint az akvizíció lezárását követően a REMRED Zrt.-nek.

A társaság az új holdingvállalatának alapításával egy időben bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről – közölték.

A közel 50 éves űrmérnöki szaktudást és tapasztalatot egyesítő magyar űripari vállalat a világ vezető űrügynökségeinek (ESA, a NASA, a JAXA, DLR) partnere, illetve beszállítója.

A REMRED Martonvásáron tavasszal egy 4000 négyzetméter űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi. Az Európában egyedülálló moduláris technológia alkalmas lesz a legfeljebb 400 kilogramm tömegű műholdak összeszerelésére is

– írták. A beruházás várhatóan 85 magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt.

Az akvizícióval, illetve űripari és technológiai portfóliójának vertikális integrációjával a 4iG egyedülálló szereplővé válik a közép-kelet-európai piacon, az űrtechnológiai központ megvalósításával pedig bővíti tevékenységi körét és informatikai, valamint távközlési szolgáltatásokat követően a nemzetközi gyártói piacra is belép – írták.

A gyártási kapacitás megteremtésével a cégcsoport képes lesz saját fejlesztésű és úttörő technológiák előállítására, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a földmegfigyelési képességek fejlesztéséhez, műholdas összeköttetések megteremtéséhez, illetve a modern hadviselés digitalizációjához, különös tekintettel az EU és NATO tagországok igényeire.

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a REMRED társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, Sárhegyi István lesz, munkáját vezérigazgató-helyettesként Yon Rosenberg, a SpaceCom globális műholdüzemeltető vállalat korábbi igazgatója segíti.

„Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látunk. A műholdak fejlesztése és gyártása, a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs és földmegfigyelési szolgáltatások, az UAV (pilóta nélküli légi jármű) és drónellenes technológiák, valamint a védelmi szektor digitalizációja olyan innovatív területek, amelyek tovább erősítik vállalatcsoportunk technológiai képességeit és összhangban állnak a Rheinmetallal közösen kidolgozott céljainkkal és stratégiánkkal”

– idézte a közlemény a 4iG elnökét Jászai Gellértet.

A 4iG közlése szerint a REMRED akvizíció jól illeszkedik a Rheinmetall AG-val tavaly novemberben bemutatott középtávú stratégiába, amely kiterjed az űripar, a védelmi digitalizáció, az autonóm repülőgépek gyártása, illetve drónelhárítás területére. A két cég együttműködése terveik szerint 1,7-2,3 milliárd euró bevételt jelenthet a következő legfeljebb öt évben.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, kedden 795 forinton zárt.

Tovább olvasom

Tech

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport

A dokumentum az Egyiptom és Albánia között húzódó tenger alatti nagy kapacitású adatkábel-beruházás megvalósításának támogatásáról szól.

Közzétéve:

A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székháza a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utca 8. szám alatt, fotó: MTVA/MTI/Róka László

A magyar infokommunikációs vállalatnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megállapodást Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Mucaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszterhelyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke jelenlétében.

A 4iG és a Telecom Egypt február elsején kötött előzetes megállapodást az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábelrendszer beruházásának feltételeiről, valamint közös projekttársaság alapításáról

– emlékeztettek.

Albániai végpontjával a kábelrendszer a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet-közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest. Az új balkáni adatkapu még jobban erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban – írták.

Edi Rama albán miniszterelnök köszönetet mondott a 4iG Csoportnak a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért. Az általa mérföldkőnek nevezett projekt az ország fejlődését, a digitális innovációt és a helyi vállalkozások nemzetközi piacra lépését is segíti – fűzte hozzá a közlemény szerint.

A 4iG albániai távközlési befektetései és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a társaság stratégiai céljait és hosszú távú elkötelezettségét az ország iránt

– idézték a 4iG Csoport elnökét, Jászai Gellértet.

A magyar társaság Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője és a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője leányvállalatán, a One Albanián keresztül.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, hétfőn 807 forinton zárt.

Tovább olvasom

Tech

Nagy Márton: fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság

Fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság, ma a digitális gazdaság adja a GDP legalább 25 százalékát, a kutatási-fejlesztési kiadások pedig legalább 7 százalékot adnak – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán.

Közzétéve:

MTI/Soós Lajos

Kiemelte: az ágazat multiplikátor hatása jelentős, a foglalkoztatottak 17 százaléka dolgozik itt. Kitörési pontot jelent, “aki nem használja, az lemarad” – húzta alá.

Nagy Márton emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben a kormány a 4iG-vel stratégiai megállapodást kötött. Ennek értelmében a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg, így a lakosság közel 100 százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát 5G és gigabites hálózattal.

A kormánynak fontos, hogy a 4iG a nemzetközi térben is versenyképes legyen. Hangsúlyozta, hogy a gazdaságpolitika feladata, hogy megtalálja a nemzetközi térben is versenyképes hazai vállalkozásokat, “nemzeti bajnokokat”, és minden eszközzel támogassa azokat, ilyen a 4iG is.

Azt mondta, találkozási pontokat kell létesíteni kelet-nyugat, észak és dél között, ez utóbbiban Egyiptom az egyik legfontosabb partnere Magyarországnak. További feladatnak nevezte a magas hozzáadott értékű gazdaság létrehozását, amit az IT-telekommunikációs szektor is képvisel, a magyar tudás világszerte versenyképes. Nagy Márton a feladatok közé sorolta a beruházás és “kifektetés alapú gazdaság” létrehozását, óriási eredmény, hogy a magyar beruházási ráta 2022-ben a legmagasabb lett az unióban. A megállapodás erősíti Magyarország gazdasági potenciálját, emellett mindkét partner számára fejlődést hoz – húzta alá.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke közölte: az aláírt megállapodás már az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás kivitelezéséhez szükséges részleteket is tartalmazza.

A beruházással a két társaság jelentős piaci részesedést kíván szerezni az Európa és Ázsia valamint Európa és Kelet-Afrika közötti gyorsan növekvő adatforgalomból

– mondta. Jászai Gellért elmondta, hogy a tengeralatti távközlési kábelrendszer európai végpontja Albánia, ahol az elmúlt években a 4iG jelentős piaci részesedést szerzett a telekommunikációs szektorban. A kábelrendszer albániai kiépítése pedig a legrövidebb útvonalat biztosíthatja a későbbiek során Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Szófia, Bécs és Budapest – tette hozzá.

A felek az előszerződésben rögzítették egy új közös projekttársaság létrehozását is, amely a tenger alatti optikai hálózat kivitelezéséért és kereskedelmi feladataiért felel

– mondta Jászai Gellért.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke (j) és Mohamed Nasr Eldin, a Telekom Egypt vezérigazgatója (b) aláírja a dokumentumot a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán Budapesten, a 4iG Csoport I. kerületi székházában 2024. február 1-jén. A háttérben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j) és Amr Talaat, Egyiptom információs és technológiai minisztere (b) MTI/Soós LajosMohamed Nasr Eldin, a Telecom Egypt vezérigazgatója stratégiai jelentőségűnek nevezte a 4iG és a Telecom Egypt közötti megállapodást. Az újonnan létesített földközi-tengeri útvonal az Ázsiából és Afrikából Európába irányuló nemzetközi adatforgalom robbanásszerű növekedését szolgálja, a Vörös-tengert és a Földközi-tengert összekötő diverzifikált szárazföldi tranzithálózatukon keresztül.
Amr Talaat Egyiptom információs és technológiai minisztere szerint újabb fordulóponthoz érkezett a két ország nagy múltú együttműködése, és éppen 100 éve nyílt meg az első magyar konzulátus Alexandriában.

A két ország kapcsolatai egyre aktívabbak, amely minden területen kiváló és bizalmi, ezek további erősítését célozzák a jövőben is

– mondta. Most az adatforgalomban megvalósuló jelentős beruházás összeköti Európát Egyiptommal, lehetőséget teremt a foglalkoztatás bővítésére, a digitális gazdaság fejlesztésére.

A Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) közleménye szerint a közös szándék arra irányul, hogy megalapozza egy Európát Egyiptommal összekötő telekommunikációs korridor létrehozását, és egy ezt koordináló vegyesvállalat megalapítását. A két vállalat által építendő, interkontinentális távközlési kábelrendszer kialakítása egyfajta nagykapacitású adatsztrádaként a Földközi-tenger alatt teremthet kapcsolatot a kontinensek között – írták.

A Telecom Egypt jelenleg az 50 legeredményesebb egyiptomi vállalat listáján a 3. helyet foglalja el, a társaság vezetékes előfizetői bázisa meghaladja a 9 milliót. A vállalat jelenleg a háztartások 90 százalékát éri el a cég üvegszálas internet infrastruktúráján keresztül, 2021-ben pedig üzembe helyezték az ország első adatközpontját.

A szándéknyilatkozat jelentős mérföldkő a 4iG számára is, mert ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára, miközben tovább erősíti regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot, és 880 forint maximumot ért el. Csütörtökön a délelőtti órákban 796 forinton állt a jegyzés, 0,25 százalékkal magasabban a szerdai záróérték felett.

Borítókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j2), Amr Talaat, Egyiptom információs és technológiai minisztere (b2), Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke (b) és Mohamed Nasr Eldin, a Telekom Egypt vezérigazgatója (j) a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán Budapesten, a 4iG Csoport I. kerületi székházában 2024. február 1-jén

Tovább olvasom