Kövess minket!

Tech

Megérzi a versenyt a YouTube

Közzétette a negyedéves eredményét két óriás techcég, a Microsoft és az Alphabet, a Google anyavállalata. A Microsoft nagyon erős, főleg a felhőalapú üzletágban, a Google esetében azonban fékeződik a növekedés, ami a járvány utáni időszakban eleve nem meglepő.

Pixabay

Lezárult a technológiai, internetes cégeknél az első olyan negyedév, amikor a járvány hatása már nem érződött a fogyasztói szokásokon, vagyis a felhasználók már nem ültek otthon bezárva, az időt filmnézéssel, online játékokkal, konferenciahívásokkal és hasonló tevékenységekkel eltöltve. Azoknak a cégeknek, amelyeknek a járvány idején a bezártság előnyt jelentett, ez most lassulást, esetleg visszaesést jelent, erre persze lehetett számítani akkor, amikor a járvány idején nagyon felfutott az árbevételük és a nyereségük – írja a Magyar Nemzet.

Ez a folyamat leginkább a Netflixnél jelentkezett, ahol gyakorlatilag megállt az ügyfélállomány növekedése, azonban kisebb mértékben az Alphabet esetében is tetten érhető. A cég árbevétele ugyan a várakozásoknak megfelelő lett 56 milliárd dollárral, a nyereség azonban részvényenként 24,6 dollár lett, ami bő egy dollárral elmarad az elemzők által várt részvényenkénti 25,71 dollártól. A Google-keresések száma magas volt a járvány után megélénkülő marketingtevékenységhez kapcsolódóan, így ez a szegmens erős árbevételt hozott, sőt a cég árbevételének legnagyobb része innen érkezett.

Eközben azonban a YouTube árbevételének növekedése erősen lassult: most csak 14 százalék volt, szemben az egy évvel ezelőtti 49 százalékkal.

Ez részben a lezárások megszűnéséhez, a kevesebb otthon töltött időhöz köthető, de szerepet kap benne a konkurencia erősödése is. A fiatal, 24 év alatti felhasználók között nagyon divatos lett a TikTok a YouTube rovására. Egy felmérés szerint a megkérdezettek körében még a YouTube a legkedveltebb felület a mobilvideók nézésekor és közzétételekor, de míg egy éve a válaszadók 45 százaléka használta elsődlegesen, addig most ez csak 35 százalék lett, miközben a TikTok a válaszadók 22 százalékánál került az első helyre.

Ami gyorsan növekszik a cégnél, az a felhőalapú szolgáltatás, de még mindig jóval elmarad az Amazon és a Microsoft nagyságrendjétől, ráadásul még nem jutott el arra a szintre, hogy profitot termeljen. Mindazonáltal a cég azt reméli, hogy a gyors növekedés révén fel tud zárkózni majd a nagyokhoz, de legalábbis erősen nyereségessé válik a szegmens. A negyedéves jelentés közzététele után négy százalékkal, 2280 dollárig esett a február elején még háromezer dollár fölött is járó részvény.

A Microsoft negyedéves jelentését ezzel szemben pozitívan fogadták a befektetők: a papír öt százalékkal emelkedett.

A cég árbevétele 18 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, így 49,4 dollárt ért el.

A nettó eredmény 16,7 milliárd dollár lett, ez részvényenként 2,19 dollárnak felel meg. A cégnél egyértelműen az Azure névre hallgató, felhőalapú üzletág a húzóerő, de érdekes módon az Office internetalapú változata is jól megy. Az Azure árbevétele 46 százalékkal nőtt, vagyis még messze van attól az üzletág, hogy a kifulladás jeleit mutassa, így a befektetők látják a további növekedési lehetőségeket.

A mostani ár mellett a részvény 25 körüli P/E (részvényár osztva az egy részvényre jutó éves nyereséggel) értéken forog, ami jó növekedési kilátások mellett nem mondható magasnak. Az Alphabet esetében is hasonló a P/E érték, ott azonban kérdés, hogy milyen növekedési ütemre lehet számítani, így érthető a részvényesek óvatossága.

Borítókép: Illusztráció

Tech

Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél” található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Tovább olvasom

Tech

Most épp így lopják a facebookos oldalakat

Könnyen bedőlhetnek a felzaklatott felhasználók a csalásnak.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kifejezetten meggyőző adathalász támadásra lett figyelmes a TrustWave biztonsági cég, a kampány keretében nem az átlagos felhasználók fiókjai felett próbálják átvenni az irányítást a bűnözők, hanem az oldalak tulajdonosai vannak a célkeresztjükben. Ez érthető, hiszen az oldalak ellopását követően az elkövetők vissza tudnak élni a beléjük vetett bizalommal, direkt vagy indirekt módon is próbálhatnak bevételhez jutni a követőikből.

A csalás a Facebook nevében kiküldött spam levéllel kezdődik, amely szerint a közösségi irányelvek megsértése miatt 48 órán belül automatikusan törlődik a címzett facebookos oldala, fellebbezéssel a levélben lévő linkre kattintva tudnak élni a felhasználók.

A linkre kattintva bejön a Facebookban egy chatbot, a csalás ezen lépése pusztán a leendő áldozatok gyanakvásának elaltatását szolgálja. Az ablakában lévő Fellebbezés gombra kattintva betöltődik egy Facebook dizájnját másoló, a támadók kezében lévő adathalász webhely – írja az Origo.hu.

Az adathalász webhely űrlapján a csalók elkérik a belépéshez használt e-mail-címet vagy telefonszámot, a facebookos oldal nevét, az oldal tulajdonosának nevét, továbbá a telefonszámát.

A fellebbezés elküldésének jóváhagyását indokként felhozva ezután a facebookos jelszó és a kétlépcsős hitelesítési kód beírását követelik, végül pedig átirányítják az áldozatot a Facebook egy valódi támogatási oldalára.

A jelek szerint az adathalászok nem próbálják meg kizárni az átvert felhasználókat a fiókjaikból, jó eséllyel az történik, hogy a szerveroldalon automatikusan bejelentkeznek a nevükben a Facebookba, hogy a későbbiekben képesek legyenek új bejegyzéseket elérhetővé tenni az oldalaikon, módosíthassák azok nevét, kinézetét, tartalmát.

Tovább olvasom

Tech

Búcsúzik a Google Hangouts csevegő

Vége a mobilappjának, a webes felülete az év végéig használható marad.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még idén pont kerül a Hangouts csevegő történetének végére, a céges után a fogyasztói verziójának kivezetését is megkezdte a Google. A vállalat tájékoztatása szerint aki a régi mobilappján keresztül használja a Hangoutsot, az mostantól csak egy képernyőt lát majd a halálhíréről, azonban a Gmail mobilapp Chat fülén, vagy a különálló Chat alkalmazáson keresztül elméletileg ott folytathatja majd a társalgásait, ahol korábban abbahagyta azokat.

A mobilapp kivezetése ellenére a Hangouts böngészős felülete várhatóan az idei év végéig opcionálisan használható marad, a leállítását követően a régi bejelentkezési oldalára lépők automatikusan át lesznek irányítva a Chat belépési felületére.

Ugyan a Hangoutsban felhalmozódott felhasználói adatok elméletileg automatikusan átkerülnek a Chat szolgáltatásba, azonban akik megőrzendő információkkal rendelkeznek a régi csevegőben, azoknak érdemes a Google Takeout segítségével saját biztonsági mentést letölteniük az adataikról – hívta fel rá a figyelmet az Origo.hu.

Tovább olvasom