Kövess minket!

Tech

Megérzi a versenyt a YouTube

Közzétette a negyedéves eredményét két óriás techcég, a Microsoft és az Alphabet, a Google anyavállalata. A Microsoft nagyon erős, főleg a felhőalapú üzletágban, a Google esetében azonban fékeződik a növekedés, ami a járvány utáni időszakban eleve nem meglepő.

Pixabay

Lezárult a technológiai, internetes cégeknél az első olyan negyedév, amikor a járvány hatása már nem érződött a fogyasztói szokásokon, vagyis a felhasználók már nem ültek otthon bezárva, az időt filmnézéssel, online játékokkal, konferenciahívásokkal és hasonló tevékenységekkel eltöltve. Azoknak a cégeknek, amelyeknek a járvány idején a bezártság előnyt jelentett, ez most lassulást, esetleg visszaesést jelent, erre persze lehetett számítani akkor, amikor a járvány idején nagyon felfutott az árbevételük és a nyereségük – írja a Magyar Nemzet.

Ez a folyamat leginkább a Netflixnél jelentkezett, ahol gyakorlatilag megállt az ügyfélállomány növekedése, azonban kisebb mértékben az Alphabet esetében is tetten érhető. A cég árbevétele ugyan a várakozásoknak megfelelő lett 56 milliárd dollárral, a nyereség azonban részvényenként 24,6 dollár lett, ami bő egy dollárral elmarad az elemzők által várt részvényenkénti 25,71 dollártól. A Google-keresések száma magas volt a járvány után megélénkülő marketingtevékenységhez kapcsolódóan, így ez a szegmens erős árbevételt hozott, sőt a cég árbevételének legnagyobb része innen érkezett.

Eközben azonban a YouTube árbevételének növekedése erősen lassult: most csak 14 százalék volt, szemben az egy évvel ezelőtti 49 százalékkal.

Ez részben a lezárások megszűnéséhez, a kevesebb otthon töltött időhöz köthető, de szerepet kap benne a konkurencia erősödése is. A fiatal, 24 év alatti felhasználók között nagyon divatos lett a TikTok a YouTube rovására. Egy felmérés szerint a megkérdezettek körében még a YouTube a legkedveltebb felület a mobilvideók nézésekor és közzétételekor, de míg egy éve a válaszadók 45 százaléka használta elsődlegesen, addig most ez csak 35 százalék lett, miközben a TikTok a válaszadók 22 százalékánál került az első helyre.

Ami gyorsan növekszik a cégnél, az a felhőalapú szolgáltatás, de még mindig jóval elmarad az Amazon és a Microsoft nagyságrendjétől, ráadásul még nem jutott el arra a szintre, hogy profitot termeljen. Mindazonáltal a cég azt reméli, hogy a gyors növekedés révén fel tud zárkózni majd a nagyokhoz, de legalábbis erősen nyereségessé válik a szegmens. A negyedéves jelentés közzététele után négy százalékkal, 2280 dollárig esett a február elején még háromezer dollár fölött is járó részvény.

A Microsoft negyedéves jelentését ezzel szemben pozitívan fogadták a befektetők: a papír öt százalékkal emelkedett.

A cég árbevétele 18 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, így 49,4 dollárt ért el.

A nettó eredmény 16,7 milliárd dollár lett, ez részvényenként 2,19 dollárnak felel meg. A cégnél egyértelműen az Azure névre hallgató, felhőalapú üzletág a húzóerő, de érdekes módon az Office internetalapú változata is jól megy. Az Azure árbevétele 46 százalékkal nőtt, vagyis még messze van attól az üzletág, hogy a kifulladás jeleit mutassa, így a befektetők látják a további növekedési lehetőségeket.

A mostani ár mellett a részvény 25 körüli P/E (részvényár osztva az egy részvényre jutó éves nyereséggel) értéken forog, ami jó növekedési kilátások mellett nem mondható magasnak. Az Alphabet esetében is hasonló a P/E érték, ott azonban kérdés, hogy milyen növekedési ütemre lehet számítani, így érthető a részvényesek óvatossága.

Borítókép: Illusztráció

Tech

A Föld körüli elektroszmogot vizsgálja majd a Műegyetem legújabb kisműholdja

Az MRC-100 nevű eszközt a tervek szerint 2023 májusában bocsátják fel az űrbe.

Közzétéve:

A kisműhold három év alatt készült el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak együttműködésében.

Nevét a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére kapta, amely 2024-ben lesz százéves.

Az MRC-100 5x5x15 centiméteres méretével a SMOG-sorozat legnagyobb méretű műholdja – olvasható a BME honlapján.

Az új űreszközön a működést biztosító alegységeken, valamint az elektroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott. Fedélzetén három egyetemen (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) készült önálló kísérletek mellett mérőeszközök is a világűrbe jutnak.

A pályára állítás költségeit az egyesült államokbeli Amateur Radio Digital Communications alapítvány biztosítja. A projekt legjelentősebb hazai támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A BME MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint mivel a műholdat a 2023 májusára tervezett felbocsátása előtt hat hónappal át kell adni a világűrbe juttatást biztosító cégnek, ezért az MRC-100 műhold a napokban indul útnak Glasgow-ba, ahol megtörténik a műholdplatformra telepítése. A műholdat Elon Musk Falcon-9 típusú rakétája viszi a világűrbe az Egyesült Államokból.

A 2013-ban indított SMOG projektben az MRC-100 az ötödik műhold, amelyet a BME-n fejlesztettek.

A projekt részeként 2019 decemberében indult útnak a SMOG-P zsebműhold, amely 2020. szeptember végén fejezte be küldetését. Mérési eredményei alapján készült el az első olyan elektromágneses szennyezettségi térkép, amely a digitális földfelszíni TV-sugárzás elektromágneses hatását mutatta be.

Tovább olvasom

Tech

Heteken belül helyreállhat a termelés a világ legnagyobb iPhone gyárában

A zavargásokat követően a kínai Csengcsouban található Foxconn üzem közölte, hogy nagy erőkkel keresik az új munkaerőt és három-négy hét alatt teljesen helyre akarják állítani a termelésüket.

Közzétéve:

MTI/AP/UGC

Az Apple beszállítója, a Foxconn arra számít, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások után, a Csengcsouban lévő kínai üzemében december végére, január elejére teljes mértékben helyre állhat a termelés – írja a Világgazdaság. A portál emlékeztet, a világ legnagyobb iPhone gyárának számító üzemben a múlt hónapban sztrájkolni kezdtek a dolgozók a zéró Covid-szabályozás miatt.

A vállalat közölte, hogy 

elkezdték az új alkalmazottak toborzását és fokozatosan visszaállítják a termelési kapacitást a normális szintre.

Ha a toborzás zökkenőmentesen megy, nagyjából egy hónapra lesz szükség a termelés maradéktalan helyreállásáig – nyilatkozta egy az ügyet közvetlenül ismerő személy a Reutersnek. A forrás azt is elmondta, hogy a Foxconn és a helyi önkormányzat is nagy erőkkel igyekszik feltölteni a gyár üresen maradt pozícióit, viszont ez egyelőre nem megy gördülékenyen. A helyi lakosok fenntartásokkal kezelik a céget a novemberi zavargások óta.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Tüntetőt vezetnek el fehér védőruházatot viselő biztonsági őröka tajvani Foxconn cégnek a kínai Csengcsouban levő üzeménél, ahol zavargások törtek ki és összecsapások történetek 2022. november 23-án

Tovább olvasom

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom