Kövess minket!

Tech

Már kapható a Honor okosórája

A trendi óra lenyűgöző tudással és HD kijelzővel érkezik, egy hétre elegendő akkukapacitással és szívritmus figyeléssel a nap 24 órájában.

A vezető okostelefon e-brand, a Honor bemutatta legújabb okosóráját. A Honor Watch Magic egyszerre elegáns és sokoldalú, hogy a vásárlóknak ne kelljen dönteniük az ellenállhatatlan stílus és a kiváló sporteszköz között. Az új Honor Watch Magic nagyfelbontású érintőképernyővel, egy hétre elegendő akkukapacitással, 50 méterig vízálló kivitellel, 24 órás pulzusméréssel és rendkívül pontos GPS-rendszerrel érkezik, becsempészve a stílust és a funkcionalitást a hétköznapokba – áll közleményben.

Rendkívüli tartósság, elegáns dizájn

Az egyszerű hétköznapoktól az előkelő eseményekig a Honor Watch Magic stílusos kiegészítőként minden alkalomhoz és minden öltözethez illik. Az új okosóra sorozat két színben: lávafekete és holdfény ezüst árnyalatú órafejekkel érhető el, amelyek speciális 316L rozsdamentes acélból készültek. A szíj a lávafekete verzió esetében tartós szilikonból, a holdfény ezüst változatnál pedig olasz tehénbőrből és szilikon részekből áll.

A divatos Honor Watch okosórák 32,5 grammjukkal és 9,8 mm-es vastagságukkal a piac legkönnyebb és legvékonyabb okosórájának számítanak. A karcálló kerámia felület egy speciális eljárással a rozsdamentes acélnál hatszor ellenállóbb, ezzel biztosítva a tartósságot a hosszú távú használatra.

Az óraszíj kifinomult, kétoldalas izzadásbiztos kialakításával a kényelem és a stílus tökéletes ötvözete. A Honor Watch Magic praktikus, kecses megjelenésének hála tökéletes partner a munkahelyen, az edzőteremben és társasági összejöveteleken, partikon egyaránt.

Kompromisszumok nélküli, erőteljes teljesítmény

A Honor Watch Magic a teljesítményen nyugvó, sokoldalú funkcionalitást biztosít. Nagyfelbontású, könnyen használható érintőképernyővel rendelkezik: az 1,2 hüvelykes AMOLED kijelző 390×390 pixeles felbontása 326 PPI-t jelent, a fényerő pedig vakító napfényben is kiváló felhasználói élményt nyújt.

Az iparág első kettős lapkakészlet-architektúrájának és a hosszú élettartamú akkumulátornak köszönhetően a Honor Watch Magic rendkívül energiatakarékos: egyetlen töltés 7 napos használati időt biztosít, emellett egy teljes napig használható, mindössze 10 percnyi töltést követően.

A Honor Watch Magic számos szabadtéri és beltéri tevékenységhez használható, beleértve a hegymászást, a futást, a kerékpározást és az úszást. A készülék legfeljebb 50 méter mélységig vízálló, valamint képes mérni, hogy úszás közben hány karcsapást végzünk, úszásfajtától függetlenül. Az okosóra megbízható edzőtárs, amely pontos nyomkövetést végez az edzésgyakorlatról, majd elemzést készít és ajánlásokat tesz a sporttevékenység hatékonyságának fejlesztéshez.

Az új okosóra támogatja a három fő GPS nyomkövetőrendszert (GPS, GLONASS, GALIEO). Sűrű erdőkben és városi területeken is garantált a kényelmes, pontos helymeghatározás – ami különösen hasznos a futó- és kerékpáros utak nyomon követéséhez. Emellett a MagicUI, illetve az EMUI 9.1, vagy újabb rendszeren futó Honor és Huawei készülékek számára elérhetővé válnak a SmartCare szolgáltatás funkciói is. Az óra ezen keresztül értesítéseket küld a közelgő szállodai foglalásokról és repülési információkról is.

Egészségfigyelés a nap 24 órájában

A fitnesz szolgáltatások és a mindennapi használat mellett a Honor Watch Magic pontos, 24 órás szívritmusfigyelést végez, hogy nyomon követhető legyen az egészségi állapot, függetlenül attól, hogy a felhasználó épp fut, vagy alszik. A rendkívüli pontosságú PPG érzékelővel és AI algoritmussal felszerelt HUAWEI TruSeen 3.0 technológia valós időben ad pontos értékelést a pulzusszámról, hogy viselője mindig hozza formáját.

A Honor Watch Magic további úttörő egészségfigyelő technológiákkal is fel van szerelve. A Harvardi Orvostudományi Intézetben működő CBD által tanúsított TruSleep technológia a lélegzési minták és alvási szokások elemzésével hozzájárul a pihentető, nyugodt alvás megteremtéséhez. A TruRelax, amely a HUAWEI és a Kínai Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézet közös fejlesztése, valós időben figyeli a vérnyomást a szívfrekvencia-változékonyság (HRV) adatainak kiértékelésével.

A Honor Watch Magic lávafekete verziója 2019 január 31-től érhető el Magyarországon az Extreme Digital és az eMAG kínálatában, az Euronicshoz és a Media Markt-hoz pedig várhatóan február első felében érkezik. A holdfény ezüst változat szintén február első felétől lesz elérhető a felsorolt kiskereskedelmi partnereknél. A lávafekete verzió javasolt bruttó fogyasztói ára 57 990 Ft szilikon szíjjal, a holdfény ezüst verzióé a külső felületén olasz tehénbőr borítású szilikon szíjjal pedig 64 990 Ft.

A készülék nem orvosi eszköz.

 

Tech

Újabb kétszázezer diák kap notebookot az államtól

Így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett, korszerű eszközökön.

Közzétéve:

AAz 5. 6. és 9. évfolyamon tanulóknak beszerzett notebookok kiosztásáról tartott sajtótájékoztató a Belügyminisztériumban 2024. április 22-én, fotó: MTI/Illyés Tibor

Míg 2010 előtt a családoknak “azt kellett nézniük, hogy évről évre mennyivel növekszik a tankönyvcsomagok ára”, most nemcsak a könyveket, hanem a laptopokat is ingyen kapják a gyerekek a tanuláshoz – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Jelezte,

a harmadik éve futó projekt mostani ütemében az 5. 6. és 9. évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt, és a laptoposztás a következő tanévben is folytatódni fog.

A korszerű, érintőképernyős Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépekre hároméves garancia is jár – jegyezte meg.

Az államtitkár szavai szerint az “okoseszközök világában” különösen fontos, hogy segítséget nyújtsanak tanároknak abban, hogy minél hatékonyabban tudják képezni a gyerekeket, és kevesebb időt kelljen az adminisztrációra fordítaniuk. A digitális eszközökön elérhető interaktív feladatok, hanganyagok, képek, filmrészletek, zenék jobban lekötik a gyerekek figyelmét, és segítenek elmélyíteni a tudást – tette hozzá.

“Magyarország legnagyobb léptékű oktatásfejlesztési időszakában vagyunk” – jelentette ki Rétvári Bence, aki felidézte azt is, hogy az elmúlt években 1400 milliárd forintból 5680 óvoda- és iskolafejlesztést valósított meg a kormány.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b-j) a sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Elmondta továbbá, hogy januártól 32,2 százalékos pedagógus béremelés indult el Magyarországon, ami jövőre várhatóan további 21 százalékos emeléssel folytatódik, négy év alatt pedig összesen 93,5 százalékkal növeli a kormány a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok fizetését.

Az államtitkár szavai szerint “nem szabad elfelejteni”, hogy a pedagógusok béremeléséhez és a tanulói notebookok kiosztásához az Európai Unió nem járult hozzá, “Brüsszelből egyetlen eurocent forrás nem érkezett” ezekre a célokra.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság van olyan állapotban, hogy a magyar kormány teljes mértékben költségvetési forrásból ki tudja gazdálkodni a béremelés és a digitális eszközök kiosztásának költségeit “akkor is, amikor háborús, szankciós időszakban vagyunk, ami Európa minden országának gazdasági nehézséget jelent”.

Rétvári Bence úgy folytatta, bíznak benne, hogy az EU-s források előbb-utóbb megérkeznek Magyarországra. “Az viszont igencsak sajnálatos, hogy a baloldal arra büszke, hogy ha rajtuk múlt volna, se béremelés, se laptop nem lenne az iskolákban” – fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója elmondta, hogy a tanítás és a tanulás modernizációja a szülők és diákok véleménye szerint is fontos.

“Az Orbán Viktor vezette polgári kormány megalkotta a szolgáltató állam koncepcióját és azt meg is valósítja” – emelte ki, hozzátéve: ennek lényege, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a különböző társadalmi csoportokkal és döntéseikkel segítik az emberek mindennapjait. A főtanácsadó példaként említette a cukorbeteg gyerekek nyári táboroztatását, az időseknek indított, “Európában egyedülálló” Gondosóra programot, valamint a népszámláláskor használt táblagépek újrahasznosítását.

A szolgáltató állam gyakorlatának megvalósításába illeszkedik a tanulói laptopok kiosztása is

– szögezte le.

Balatoni Katalin, a BM köznevelési helyettes államtitkára úgy fogalmazott, nagy kihívás előtt áll az oktatási rendszer, mert “az egész világot súlyként nyomja a feladat, hogy a digitalizációt hogyan tudják megvalósítani.”

Felidézte, a 2022-ben indított program keretében első körben 120 ezer eszközt osztottak ki tanároknak és diákoknak, tavaly további 140 ezret, a mai nappal pedig 193 ezer eszköz “indul útjára.”

“A projekt célja, hogy a köznevelésben biztosítsuk a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférést”

– húzta alá Balatoni Katalin, megjegyezve: több mint 3 ezer feladatellátási helyre juttatják el a laptopokat, nemcsak állami, hanem egyházi, magán- és nemzetiségi önkormányzati fenntartású intézményekbe is.

A helyettes államtitkár rámutatott: a laptopok mellett háttértartalmakat és kiegészítő tudást is biztosítanak a gyerekeknek ahhoz, hogy “felelősségteljesen és tudatosan tanulják meg használni” a digitális eszközöket.

Mint mondta, az elmúlt években több mint 200 okostankönyvet fejlesztettek, a nemzeti köznevelési portálon pedig 200 ezer tartalmat tettek elérhetővé. Kialakítottak továbbá 180 okostantermet is, 2020-tól pedig bevezették a digitális kultúra tantárgyat a harmadik évfolyamon.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke sikertörténetnek nevezte a 200 milliárd forintból megvalósított projektet, amelynek keretében a legkisebb települések diákjaihoz is eljuttatják a laptopokat.

Megjegyezte: a tanulók az iskolákban “névre szóló” gépeket használhatnak, amelyekbe jegyzetelhetnek, saját tartalmakat tölthetnek le rájuk. Az iskolában azok a gyerekek is megkapják a gépeket, akiknek a szülei nem veszik át az eszközt

– tette hozzá. A KK elnöke fontosnak nevezte, hogy a diákok használják is a kiosztott gépeket, nem csak az órán, de iskolán kívül is.

Hajnal Gabriella jelezte: ősszel újabb notebook csomagot osztanak ki és elindult tízezer interaktív panel közbeszerzése is. Mindemellett folyamatosan zajlik a Kréta rendszerben a digitális kollaborációs tér fejlesztése is. Ezen a felületen lehet feladatokat kiosztani, visszaküldeni, javítani, értékelni, kommunikálni – magyarázta.

Tovább olvasom

Tech

Bíró Ada nem létezik, mégis műsort vezet (videó)

Forradalmi újítással indult újabb évadában a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsora.

Közzétéve:

Borítóképünkön a mesterséges intelligencia által alkotott műsorvezető, Bíró Ada, forrás: M1/YouTube

Bíró Adának hívják a Duna csatorna Delta című tudományos-ismeretterjesztő műsorának új műsorvezetőjét, akinek megjelenését, arcát és hangját egyaránt a mesterséges intelligencia (MI) hozta létre korábban már meglévő programokból – hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

Mondanivalóját teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg, ezzel együtt a mesterséges intelligencia segítségével életre hívott képi és nyelvi modell Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársa lett a Deltában.

Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye és adott esetben fontos szerepe is van.

„Abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek, hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is részesek legyenek”

– fogalmazott Dudás Viktor. Hozzátette: ez egy nagyon érdekes újítás, nagyon kíváncsian várja, hogyan fog a közönség erre reagálni, „mert ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn”.

A legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy az MI által megalkotott műsorvezető szépen beszéljen magyarul, a legújabb videós modellt pedig ahhoz, hogy megmozdulhasson. Mint a műsorban elhangzott, ezen technológiák érzékeny egyensúlya kellett ahhoz, hogy Bíró Ada elmondhassa a nézőknek a nagyvilágból az aktuális tudományos híreket.

Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja az M1-en arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja. Az MI-vel foglalkozó szakember hangsúlyozta:

a történelemben minden technológia felfordulással járt, csakúgy, mint az MI, de nem félni kell tőle, hanem kipróbálni, megérteni, hosszú távon pedig használni.

„Az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy milyen módon átalakul a munka világa, és a mesterséges intelligencia az a trend, ami mindenképpen egy ugrást fog jelenteni. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája. Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás, mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik” – hangsúlyozta Szűts Zoltán.

Tovább olvasom

Tech

Újabb iskolákat fejleszt a High-Tech Suli program

Minden eddiginél több, összesen 127 iskolai alapítvány pályázott a támogatásra.

Közzétéve:

Borítóképünkön a programban résztvevő diákon láthatók, fotó: Facebook/High-Tech Suli

A benyújtott szakmai anyagok kiemelkedő színvonala miatt a támogató és az értékelő bizottság úgy döntött, hogy az eredeti kiíráshoz képest eggyel több – összesen hat – intézmény juthat hozzá a mintegy 40 millió forintos fejlesztéshez – közölte a Mészáros Csoport az MTI-vel.

A Mészáros Csoport High-Tech Suli programjának ötödik pályázatán modern, 21. századi digitális tanterem kialakítására és a hozzá kapcsolódó szakmai program megvalósítására támogatást nyert el:

  • a Cecei Általános Iskola,
  • a Csopaki Református Általános Iskola,
  • a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola,
  • a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola,
  • a Monori Jászai Mari Általános Iskola és
  • a Szegedi Gregor József Általános Iskola.

Horváth Ádám, a program szakmai vezetője szerint

az évről évre növekvő pályázati anyagok számából az látszik, hogy folyamatos az érdeklődés a High-Tech Suli program iránt; a rendkívül magas színvonalú szakmai anyagokból kiderült, hogy már minden pályázó számára egyértelmű, milyen hatalmas lehetőség egy ilyen terem: nemcsak bizonyos kompetenciák fejlesztésében nyújt kiemelkedő segítséget, de a diákok későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedésben is.

Mára olyan közösség lettünk, amelyhez bárki szívesen csatlakozna – fogalmazott Horváth Ádám.

A közleményben hangsúlyozták: a program egyedülálló és több elemében is újszerű, az iskola által kijelölt termet felújítják és olyan modern digitális eszközökkel látják el, „amelyekkel új dimenzióba kerül az oktatás”.

Számos high-tech eszközt kapnak az iskolák, a fejlesztés középpontjában mégis a tanuló és a tanár kapcsolata, az együttműködés hatékonyabbá tétele, a differenciálás támogatás és a készségfejlesztés áll.

A tárgyalkotó eszközök – 3D nyomtató, lézervágó – a tanulók komplex problémamegoldó készségét, technikai kompetenciáit és kiemelten a kommunikációs, együttműködési készségeit fejlesztik – részletezték.

Hozzátették: a tanárok féléves módszertani és eszközhasználati képzésen vesznek részt, illetve a többletmunkájuk elismeréseként havi bérkiegészítésben is részesülnek. Az új, minden igényt kielégítő tantermek várhatóan júniusra készülnek el, így a jövő tanévet már itt kezdhetik a nyertes iskolák diákjai.

Tovább olvasom