Kövess minket!

Tech

Lezárult a Huawei pátyi üzemének digitalizációs fejlesztése

Befejeződött a Huawei Technologies Európai Ellátó Központja (ESC) pátyi üzemének digitalizációs fejlesztése. Az 5G-re épülő automatizált megoldásokkal jelentősen megnőtt a logisztikai és gyártóbázis hatékonysága.

Borítókép: György László államtitkár, a Huawei Technologies Európai Ellátó Központja (ESC) pátyi üzeme digitalizációs fejlesztésének átadásán 2022. március 7-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A beruházás hétfői átadásán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára tolmácsolta Palkovics László miniszter szavait.

A helyszínen felolvasott levélben a tárcavezető rámutatott, hogy Kína a jelen és a jövő egyik meghatározó globális szereplője, Magyarország legnagyobb Európai Unión kívüli kereskedelmi és befektetési partnere. Felidézte: a sikeres kezdeményezések hosszú sorába tartozik a Budapest-Belgrád vasútvonal már zajló kivitelezése vagy Közép-Európa legnagyobb naperőművének megépítése Kaposváron.

Magyarország Kína stratégiai partnere kíván lenni a régióban, a digitalizáció terén elért közös eredmények közül kiemelkedik a Huawei magyarországi jelenléte. A világcég 2005 óta 1,5 milliárd dollárt fektetett be, és ezzel a második legnagyobb kínai beruházónak számít Magyarországon- emelte ki.  

A miniszter felidézte azt is, hogy Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már 2020 márciusában megrendezte az 5G-s frekvenciák árverését, a gyors és sikeres frekvenciatenderrel Magyarország versenyelőnyt szerezhet más országokhoz képest. Közölte: az uniós tagországok között a legutóbbi adatok szerint a kiosztott 5G spektrumok arányát illetően Magyarország a nyolcadik, továbbá a becslések szerint 2021 végén már több mint 400 településen volt elérhető a kereskedelmi 5G szolgáltatás. Magyarország már most az európai élvonalba tartozik az 5G tekintetében, és arra vállalkozik, hogy 2023-ra az összes megyei jogú városban és minden fő közlekedési útvonal mentén legyen 5G szolgáltatás – húzta alá a miniszter.

A magyar kormány az 5G terjedését a felhasználási lehetőségeket feltáró mintaprojektekkel igyekszik ösztönözni – emlékeztett, hozzátéve, hogy az innovatív és feltörekvő technológiák területe elsősorban megfelelő tudástőkét igényel, így Magyarország is jó eséllyel szállhat be az egyre élesedő globális Mesterséges Intelligencia (MI) versenybe.

A miniszter kitért arra is, hogy 2018 októberében azért hozták létre a Mesterséges Intelligencia Koalíciót, hogy megfelelő fórumot biztosítsanak a hazai MI-ökoszisztéma valamennyi szereplője számára az egyeztetéshez és az együttműködéshez, és a koalíció ma már több mint 360 szervezetből álló tagságának tudására építve jött létre az ország első Mesterséges Intelligencia Stratégiája.

A kormány kiemelt célja, hogy a MI alkalmazásával gyorsabb és hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthasson magyar nyelven a közigazgatás, az oktatás és az üzleti élet területén is.

Kitért arra is, hogy az MI-stratégiában megjelölt infrastruktúrafejlesztés egyik sarokkövét a Magyarországon dinamikusan épülő szuperszámítástechnikai kapacitások jelentik.  

Az ország által kitűzött ambiciózus célok nem érhetők el megbízható külföldi partnerek bevonása nélkül, ezért fontosak a Kínával közösen kivívott sikerek – emelte ki üzenetében Palkovics László.

A Pátyon megvalósult fejlesztés ténylegesen is működő eredményként jól szemlélteti az 5G üzleti felhasználását az Ipar 4.0 modellben, amellett, hogy a jövő termelési-logisztikai folyamataiba is betekintést nyújt – hangsúlyozta az üzemben tartott sajtótájékoztatón Stone Shi, a Huawei Technologies Magyarország – Nyugat-Balkán régiójának vezérigazgatója.

A vezető hozzátette, hogy a technológiai fejlesztések bevezetése óta a havonta mintegy 60 ezer szállítmányt kezelő pátyi létesítmény hatékonysága általában 30 százalékkal – bizonyos folyamatoknál 40 százalékkal – növekedett, most pedig, hogy a beruházás elkészült, ez a szám jelentősen tovább emelkedhet.

Tavaly januárban Magyarországon elsőként indult el valós környezetben ipari felhasználású 5G magánhálózat az ESC pátyi létesítményében – olvasható az esemény  háttéranyagában. A privát 5G hálózat kiépítése több lépcsős, mintegy egy évig tartó, több százmillió forintos összértékű beruházást alapozott meg a logisztikai és gyártóközpontban.

A létesítmény most befejeződött teljes körű digitalizációjának keretében számos Ipar 4.0-ás megoldást vezettek be a gyártás és a logisztikai folyamatok támogatására.

A Huawei Európai Ellátó Központja, amely a vállalat legnagyobb ilyen létesítménye a világon Kínán kívül, 2009 óta üzemel, és különböző telephelyekről több mint ötven országot lát el Huawei-termékekkel. Havonta 50-60 ezer áru fordul meg Pátyon, amely átlagosan napi 400 köbméter kimenő árumennyiséget és 30 induló kamiont jelent. A központ létesítményeiben összesen 2000 embernek biztosítanak munkát.

Tech

Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél” található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Tovább olvasom

Tech

Most épp így lopják a facebookos oldalakat

Könnyen bedőlhetnek a felzaklatott felhasználók a csalásnak.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kifejezetten meggyőző adathalász támadásra lett figyelmes a TrustWave biztonsági cég, a kampány keretében nem az átlagos felhasználók fiókjai felett próbálják átvenni az irányítást a bűnözők, hanem az oldalak tulajdonosai vannak a célkeresztjükben. Ez érthető, hiszen az oldalak ellopását követően az elkövetők vissza tudnak élni a beléjük vetett bizalommal, direkt vagy indirekt módon is próbálhatnak bevételhez jutni a követőikből.

A csalás a Facebook nevében kiküldött spam levéllel kezdődik, amely szerint a közösségi irányelvek megsértése miatt 48 órán belül automatikusan törlődik a címzett facebookos oldala, fellebbezéssel a levélben lévő linkre kattintva tudnak élni a felhasználók.

A linkre kattintva bejön a Facebookban egy chatbot, a csalás ezen lépése pusztán a leendő áldozatok gyanakvásának elaltatását szolgálja. Az ablakában lévő Fellebbezés gombra kattintva betöltődik egy Facebook dizájnját másoló, a támadók kezében lévő adathalász webhely – írja az Origo.hu.

Az adathalász webhely űrlapján a csalók elkérik a belépéshez használt e-mail-címet vagy telefonszámot, a facebookos oldal nevét, az oldal tulajdonosának nevét, továbbá a telefonszámát.

A fellebbezés elküldésének jóváhagyását indokként felhozva ezután a facebookos jelszó és a kétlépcsős hitelesítési kód beírását követelik, végül pedig átirányítják az áldozatot a Facebook egy valódi támogatási oldalára.

A jelek szerint az adathalászok nem próbálják meg kizárni az átvert felhasználókat a fiókjaikból, jó eséllyel az történik, hogy a szerveroldalon automatikusan bejelentkeznek a nevükben a Facebookba, hogy a későbbiekben képesek legyenek új bejegyzéseket elérhetővé tenni az oldalaikon, módosíthassák azok nevét, kinézetét, tartalmát.

Tovább olvasom

Tech

Búcsúzik a Google Hangouts csevegő

Vége a mobilappjának, a webes felülete az év végéig használható marad.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még idén pont kerül a Hangouts csevegő történetének végére, a céges után a fogyasztói verziójának kivezetését is megkezdte a Google. A vállalat tájékoztatása szerint aki a régi mobilappján keresztül használja a Hangoutsot, az mostantól csak egy képernyőt lát majd a halálhíréről, azonban a Gmail mobilapp Chat fülén, vagy a különálló Chat alkalmazáson keresztül elméletileg ott folytathatja majd a társalgásait, ahol korábban abbahagyta azokat.

A mobilapp kivezetése ellenére a Hangouts böngészős felülete várhatóan az idei év végéig opcionálisan használható marad, a leállítását követően a régi bejelentkezési oldalára lépők automatikusan át lesznek irányítva a Chat belépési felületére.

Ugyan a Hangoutsban felhalmozódott felhasználói adatok elméletileg automatikusan átkerülnek a Chat szolgáltatásba, azonban akik megőrzendő információkkal rendelkeznek a régi csevegőben, azoknak érdemes a Google Takeout segítségével saját biztonsági mentést letölteniük az adataikról – hívta fel rá a figyelmet az Origo.hu.

Tovább olvasom