Kövess minket!

Tech

Közel 180 ezren írták már alá a techóriások elleni petíciót

A CitizenGO szerint a szólásszabadságot nem lehet politikai egyet nem értés alapján megvonni az emberektől.

Tiltakozó petíciót indított a legnagyobb techóriások ellen a CitizenGO – számol be róla a Magyar Nemzet. A konzervatív érdekképviseleti szervezet

a Facebook, a Twitter, a Youtube, a Google, az Amazon, az Apple, valamint a Pinterest vezérigazgatóját a politikai cenzúra azonnali leállítására szólította fel.

A CitizenGO a kezdeményezésében hangsúlyozta:

ezek a big tech cégek világméretű hadjáratot indítottak a konzervatív, élet- és családvédő vagy keresztény hangok cenzúrázására, letiltva azokat a véleményeket, amelyek nem hajolnak meg politikailag korrekt ideológiájuk előtt.

A szervezet felhívta a figyelmet, miszerint a szólásszabadság politikai alapú korlátozása nemcsak erkölcsileg megkérdőjelezhető, hanem ellentmond mindannak is, amiért ezek a platformok állítólag létrejöttek, kiemelve, hogy

a szólásszabadságot nem lehet politikai egyet nem értés alapján megvonni az emberektől.

A CitizenGO a techcégek vezetőit ezért felszólította, hogy tartsák tiszteletben a felhasználóikat és hagyják abba a cenzúrázást, hiszen minden felhasználót megillet a jog, hogy kifejezze keresztény, hazafias, élet- és családpárti nézeteit, és ne értsen egyet egy-egy kormánnyal vagy társadalmi törekvéssel.

A petíciót már több mint 179 000 ember írta alá.

Az elmúlt időszakban szerte a világon számos jobboldali politikus, véleményvezér és internetes hírportál került a virtuális feketelistára, amiért a liberális kánonnal megegyező vélemények ellen emelt szót. A legnagyobb közösségi oldalak idehaza sem tűrik az ellenvéleményt, ezért előszeretettel próbálják meg elhallgattatni a jobboldali hangokat. A magyar felhasználók ellen irányuló jogsérelmeket a kormány sem hagyja szó nélkül: az Igazságügyi Minisztérium tavasszal javaslatot fog előterjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozására.

Borítókép: illusztráció

Tech

Költségmegosztási funkció jön a Messengerbe

Szétosztható lesz például egy baráti társaság tagjai között a vacsora költsége.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Egyes fizetési szolgáltatások már évekkel ezelőtt bevezették az ismerősök között a költségmegosztási funkciót, ennek segítségével a felhasználók pénzt kérhetnek másoktól. Elsősorban olyan helyzetekre lett kitalálva, mikor például egy barátokkal elköltött vacsorát követően a társaság egyik tagja egyben rendezi a számlát, ezt követően ki tudja számlázni a többieknek a tartozásukat.

A számos hétköznapi élethelyzetben bevethető funkció hamarosan a Messenger csevegőben is megjelenik majd. A felhasználók egy vagy több személy számára küldhetnek majd fizetési kérelmet, több tartozó esetén egyedi összegek megadására és egyenlő költségmegosztásra is lehetőség lesz.

A tartozók a Facebook Pay rendszerbe mentett bankkártyájukkal fizethetnek, a fizetést kérő félhez banki átutalással jut el a pénz – írta az Origo.

Tovább olvasom

Tech

Így vélekednek az uniós állampolgárok a digitális eszközök használatáról

Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal – olvasható az Eurobarométer hétfőn közzétett felméréséből.

Közzétéve:

Pixabay

Az Európai Unió közvélemény-kutató intézete szeptemberben és októberben 26 530 fő bevonásával készített felmérést mind a 27 tagállamban. Az eredményből kiderül, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége – 82 százaléka – hasznosnak tartja, hogy az EU közös európai szabályozást határozzon meg és terjesszen elő a digitális jogokról és elvekről.

A felmérésben szereplők több mint fele – 56 százaléka – aggodalmát fejezte ki a kibertámadások és a kiberbűnözés, egyebek között a személyes adatok ellopása vagy az azokkal történő visszaélés, a rosszindulatú szoftverek illetve az adathalászat veszélye miatt. Emellett 53 százalékuk fontosnak találja a gyermekek biztonságának garantálását az internethasználat során, és a válaszadók 46 százaléka aggódik amiatt, hogy személyes adatait beleegyezése nélkül vállalatok vagy közigazgatási szervek használják fel.

A kutatásból az is kiderül, hogy minden ötödik uniós állampolgár – a megkérdezettek 23 százaléka – tart a digitális környezetszennyezéstől.

Az adatok azt mutatják továbbá, hogy az állampolgárok jelentős része – 40 százaléka – nincs tisztában azzal, hogy az olyan alapjogokat, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, a jog a magánélethez, vagy a megkülönböztetésmentesség, tiszteletben kell tartani az interneten is.

A felmérés eredményei támasztékul szolgálnak az Európai Parlamentnek, az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak és az Európai Bizottságnak a digitális jogokról és elvekről szóló európai nyilatkozatra vonatkozó javaslatuk kidolgozásához.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Tech

Magyar startupot is díjazott az Apple

Az Apple ítélete alapján az év Mac alkalmazása lett a magyar Craft Docs. Az alkalmazás dokumentum-szerkesztésre, jegyzetelésre és azok elrendezésére alkalmas.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A 2021-es App Store Awards a 15 legjobb játékot és alkalmazást ismerte el. A Craft-ot többek között az alkalmazás gyorsaságáért, egyszerű használatáért és gyönyörű design-jáért emelték ki. A múlt évi győztesek között volt például a Zoom és a Disney+.

A Craft egy újgenerációs dokumentum-szerkesztő natív alkalmazás, Mac-re, iOS-re, iPadOS-re és Webre, ami nemcsak a jegyzetelésben segít, hanem abban is, hogy egyszerűen csoportosíthatjuk ötleteinket és gondolatainkat legyen szó akár egyéni vagy csapatmunkáról.

A csapat, melynek vezetője Orosz Bálint, idén áprilisban kapott Series-A kör keretében egy 8 millió dolláros befektetést, a Creandum vezetésével, jelenleg több mint 300,000 felhasználó használja a Craft-ot.

A Forbes beszámolója szerint az Apple első embere, Tim Cook gratulált a győzteseknek.Orosz Bálint egy csomagot kapott, amire az volt ráírva: Ne nyisd ki. Ezután videókonferencia keretében válthatott néhány szót az Apple vezetőjével – írta a Híradó.hu.

Tovább olvasom