Kövess minket!

Tech

Kemény döntést hozott a WhatsApp

Az év elején viszonylag nagy botrány robbant ki az interneten, a WhatsApp nevű, rendkívül széles körben használt kommunikációs platform körül.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

 A szolgáltatást tulajdonló Facebook bejelentette, hogy minden felhasználónak kötelező lesz elfogadni a tervezett új feltételeket, melyek lényege, hogy a WhatsApp több adatot fog megosztani a felhasználóiról a Facebookkal.

Az eredeti bejelentést követően persze sok félinformáció is terjedt, amik tovább fokozták a felhasználók felháborodását, és ezekkel kapcsolatban viszonylag gyorsan reagált is a WhatsApp. Leszögezték például, hogy a beszélgetések és a kapcsolataink továbbra is titkosítottak, azokhoz semmilyen módon nem fér majd hozzá a Facebook.

Valójában az új felhasználási feltételek elsősorban az üzleti felhasználókat érintik, a Facebook Business platformmal történő adatmegosztás az ígéretek szerint mindenkinek előnyös, azonban az így szerzett adatokat a Facebook felhasználhatja egyéb hirdetési célokra.

De mi történik, ha a felhasználó nem fogadja el az új feltételeket? A cég bejelentése szerint a WhatsApp először csak rendszeresen feldobja és az elfogadásra buzdít, legalább néhány héten keresztül, majd ezt követően ez már állandóvá válik, tehát a program mindig kirakja majd az új feltételeket és kérni fogja annak elfogadására. 

INNENTŐL KEZDVE PEDIG, HA A FELHASZNÁLÓ TOVÁBBRA IS ELLENÁLL, AKKOR FOLYAMATOSAN CSÖKKEN MAJD AZ ALKALMAZÁS ELÉRHETŐ FUNKCIONALITÁSA. 

Ennek az egyik legfontosabb része, hogy nem tekinthetjük majd meg az üzeneteinket a megszokott módon, és a korábbi beszélgetéseinkhez sem férünk majd hozzá. A bejövő hívásokat továbbra is lehet majd fogadni, és az üzenetek megnyithatók maradnak a telefon értesítési felületéről, és azokra válaszolni is lehet, új beszélgetést azonban már nem indíthat a felhasználó.

Arról egyelőre nem beszélt a vállalat, hogy a korlátozások milyen fokozatossággal lépnek életbe, de az biztos, hogy aki nem fogadja el az új feltételeket, nagyon hamar észre fogja venni, hogy az alkalmazás nem a megszokott módon működik.

A helyzet egyébként nemcsak a felhasználóknak nem tetszik, de különböző szabályzó szervezeteknek sem. Németországban a hamburgi adatvédelmi hatóság gyorsított eljárásban vizsgálta meg az új felhasználói feltételeket, és arra jutott, hogy az túl tágan fogalmaz, számos helyen nem egyértelmű és nem következetes – írja az Origo.

Johannes Caspar adatvédelmi biztos közölte, hogy ebben a formában nem léphet életbe az adatok megosztása a WhatsApp és a Facebook között, ugyanis nem garantálható a több millió német felhasználó adatainak biztonsága, és az óriásvállalatnak lehetősége van ezekkel visszaélni. 

EZENKÍVÜL AZT JAVASOLTÁK AZ EURÓPAI UNIÓ DÖNTÉSHOZÓINAK, HOGY ŐK IS HASONLÓ TILTÁST VEZESSENEK BE, AMI ÍGY ÉRVÉNYES LEHET MINDEN TAGÁLLAMBAN. 

Mindenesetre a németek most három hónapot adtak a Facebooknak, hogy rendezzék az új felhasználói feltételek kifogásolt pontjait. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy sokan inkább úgy döntenek, hogy ott hagyják a WhatsAppot, és átváltanak olyan szolgáltatásokra, mint a Signal vagy a Telegram.

Tech

Heteken belül helyreállhat a termelés a világ legnagyobb iPhone gyárában

A zavargásokat követően a kínai Csengcsouban található Foxconn üzem közölte, hogy nagy erőkkel keresik az új munkaerőt és három-négy hét alatt teljesen helyre akarják állítani a termelésüket.

Közzétéve:

MTI/AP/UGC

Az Apple beszállítója, a Foxconn arra számít, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások után, a Csengcsouban lévő kínai üzemében december végére, január elejére teljes mértékben helyre állhat a termelés – írja a Világgazdaság. A portál emlékeztet, a világ legnagyobb iPhone gyárának számító üzemben a múlt hónapban sztrájkolni kezdtek a dolgozók a zéró Covid-szabályozás miatt.

A vállalat közölte, hogy 

elkezdték az új alkalmazottak toborzását és fokozatosan visszaállítják a termelési kapacitást a normális szintre.

Ha a toborzás zökkenőmentesen megy, nagyjából egy hónapra lesz szükség a termelés maradéktalan helyreállásáig – nyilatkozta egy az ügyet közvetlenül ismerő személy a Reutersnek. A forrás azt is elmondta, hogy a Foxconn és a helyi önkormányzat is nagy erőkkel igyekszik feltölteni a gyár üresen maradt pozícióit, viszont ez egyelőre nem megy gördülékenyen. A helyi lakosok fenntartásokkal kezelik a céget a novemberi zavargások óta.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Tüntetőt vezetnek el fehér védőruházatot viselő biztonsági őröka tajvani Foxconn cégnek a kínai Csengcsouban levő üzeménél, ahol zavargások törtek ki és összecsapások történetek 2022. november 23-án

Tovább olvasom

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom