Kövess minket!

Tech

Kína próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt nyáron?

A mesterségesen generált avatárok és kommentjeik nagyon hasonlítottak az igazi emberekre és arra, ahogyan az igazi felhasználók fejtik ki a véleményüket. Egy amerikai kutatócég Kínához vezette vissza a szálakat, azonban a valóság ennél sokkal bonyolultabb lehet. Cikkünkből az is kiderül, hogyan buktatták le a hálózatot a Drakulából vett idézetek és a rossz helyesírás.

2020. november 3-án tartják az amerikai elnökválasztást, aminek kapcsán egyre több felfokozott hangulatú médiatartalom jelenik meg mindkét párt követőinek oldaláról. Ahogyan az minden választás előtt történni szokott a világ összes szegletében, záporoznak az ígéretek és sötét titkok kerülnek napvilágra, melyek vagy igazak, vagy nem. A már hagyományosnak mondható kampányelemek mellett azonban idén is kiemelt szerep jutott a deepfake-nek és más MI-alapú befolyásoló technikáknak – és nem csak hazai pályáról érkezik a manipulatív tartalom.

Bár a csoport (ismert) tevékenysége nyár elejére nyúlik vissza, a Twitter augusztusban, a Facebook pedig csak szeptember végén tiltotta ki a hamis profilokat oldalairól.

Képzeletbeli barátok

Nyáron egy Kína-barát propagandakampány keretében, amely az Egyesült Államok a közösségi médiájára épít, csalók hamis követőket hoztak létre MI által generált profilok segítségével. Az augusztusi esemény azért számít különlegesnek, mert egy olyan átfogó befolyásolási technikáról van szó, amelyet képtelenség lett volna mélytanulás alkalmazása nélkül kivitelezni.

A kampány július óta tesz közzé különböző, a Trump-adminisztrációval szemben kritikus angol nyelvű videókat a Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on – állítja a Graphika kutatócég, amely nyomon követi a csalók csoportjának tevékenységét.

A GraphikaSpamouflage Dragon” néven emlegeti az akciót. Bár a hamis profilok felhasználásával történő manipulációban semmi új nincs, az elemzőcég felhívta a figyelmet arra, hogy az akcióban résztvevő profilok leleplezését megnehezíti, hogy a hozzájuk tartozó profilképeket MI-vel generálják.

Első pillantásra a profilfotók teljesen igazinak tűnnek, de a Graphika furcsa közös vonásokat észlelt a képeken, például az elmosódott háttéreket és azt, hogy a profilfotókban a szemgolyó helyzete pontosan illeszkedik. Ez azt jelzi, hogy a fényképek valószínűleg egy úgynevezett „generatív ellenséges hálózat” (generative adversarial network) vagyis GAN – egy gépi tanulási technológia – termékei.

A GAN-ek képesek arra, hogy valódi emberek képein tréningelve szintetikus arcot generáljanak, és megtanulják, hogyan lehet az arcvonásokat úgy belesimítani egy portréfotóba, hogy azzal teljesen valósághű, de új képet kapjanak eredményük. Ezek az eredmények azonban nem mindig tökéletesek. Az MI program problémába ütközik, ha fülbevalókat vagy más apró tárgyakat kell renderelnie a hamis személy arca körül. Éppen ezért jobb, ha a háttér – és minden apró tárgy, ami előtte megjelenik – homályos.

A valójában nem létező emberek nem csak kinézetükben és a róluk készült fotó háttere miatt hasonlítottak egymásra, hanem abban is, hogy „közös véleményük” volt bizonyos, az amerikai politikai napirenden szereplő fontos témákkal kapcsolatban. A Spamouflage Dragon esetében a Kína-párti csoport az MI által generált fotókat felhasználva hamis követőket hozott létre a Twitteren és a YouTube-on, akik egymást támogatva igyekeztek felerősíteni egyes narratívákat.

Felismerhetetlen arcok

A hálózat leleplezése hamar kiváltotta a biztonsági szakértők aggodalmát, különösen azokét a szakemberekét, akik a közösségi médiában terjedő dezinformációk kiszűrését végzik. A legtöbb esetben ugyanis egy képkeresés során könnyen kiszűrhető, hogy egy gyanús profil valós-e, vagy valaki más képeit használja a profil tulajdonosa. Ezt manapság már akár egy automata algoritmus is könnyen leellenőrzi és viszonylag magas hatásfokkal képes is megmondani, melyik profil hamis (aki nem hiszi, az próbáljon csak stock fotóval regisztrálni a Facebookra). Ugyanez a technika azonban nem alkalmazható egy mesterséges intelligencia által készített, az interneten soha korábban fel nem bukkant új fényképről.

A Facebook szeptemberre végzett a tisztogatással

A Facebook szeptemberre eltávolította a kormánypropagandát terjesztő hamis felhasználói fiókok két alhálózatát, melyek közül az egyik kínai, a másik fülöp-szigeteki eredetű volt.

Az ilyen típusú összehangolt kampányról szóló legfrissebb jelentésében a vállalat azt állítja, hogy 155 kínai fiókot, 11 oldalt, kilenc csoportot és hét Instagram-fiókot kapcsolt le a kínai, valamint 57 fiókot, 31 oldalt és 20 Instagram-fiókot a fülöp-szigeteki alhálózathoz kapcsolódóan. Mindkét hálózat tevékenysége sértette a Facebook szabályait a “külföldi vagy kormányzati szervek nevében történő összehangolt hiteltelen magatartással”.

A társaság szeptember 22-én, a Graphikával együttműködve tette közzé jelentését az eseménnyel és az arra irányuló intézkedéseivel kapcsolatban.

A rossz nyelvtan és Drakula-idézetek miatt buktak le

Maga a kampány a Graphika megállapításai alapján azonban elég silányra sikeredett. “A videók esetlenül készültek, nyelvi hibák és kínos automatizált hangátadások jellemezték” – áll a kutatócég nyári jelentésében.

A számítógéppel támogatott szövegfelolvasáson alapuló hangfelvételek olyan rosszak voltak, hogy egyes videókban az Egyesült Államok (US) szó helyett a „nekünk” (us) szerepelt. A feltűnő nyelvtani és szóhasználati hibák már a címsorokban is megjelentek és nem egyszer előfordult, hogy a szövegek teljesen értelmezhetetlen „mondatokká” álltak össze, melyekben egyszerűen egymás mögé dobált negatív kicsengésű szavak voltak olvashatóak Donald Trump vagy más nevek mellett.

Főleg ennek köszönhető, hogy az angol nyelvű videók nem tettek szert túl nagy népszerűségre az emberi felhasználók körében.

A kampány maga egyébként júniustól augusztus elejéig tartott, és a hamis profilok olyan videókat tettek közzé, amelyek bírálták Trump elnök TikTok-kal kapcsolatos intézkedéseit és a COVID-19-hez való hozzáállását.

A Graphika a Youtube videók mellett Twitter üzeneteket is azonosított, melyek szintén a kampány részét képezhették. Beszámolójában a cég elmondta, hogy sikeresen azonosított egy mintegy 3000 botból álló Twitter-botnetet, amely Kína-barát politikai spameket terjesztett az állami propagandaprofilokon keresztül kiadott hivatalos üzeneteket visszhangozva.

A Graphika szerint a botfiókok túlnyomó többségének közös furcsasága miatt volt képes azonosítani a hálózat tagjait, ugyanis azok többségében Bram Stoker Dracula” című könyvének idézeteit használták a profil leírásában és az első két tweethez is. A Twitter még augusztusban szabadult meg a Dracula-botnet tagjaitól.

Gyakorlatilag bárki lehetett

Hogy a kínai kormány állt-e a kampány mögött, továbbra sem világos. Az amerikai hírszerző tisztviselők azonban arra figyelmeztették az amerikai állampolgárokat augusztusban, hogy külföldi kormányok – köztük Kína, Oroszország és Irán – megpróbálják befolyásolni az amerikai közvéleményt, hogy befolyásolják a közelgő elnökválasztások kimenetelét.

A Graphika nem először találkozik propagandakampánnyal, amely mesterséges intelligencia által generált fotókkal próbál valósághűnek tűnni. De a vállalat figyelmeztet: “Tekintettel arra, hogy a fenyegetett szereplők milyen könnyedén használhatják a nyilvánosan elérhető szolgáltatásokat hamis profilképek előállításához, ez a taktika valószínűleg egyre elterjedtebbé válik.” Ez pedig egyre nagyobb veszélyforrást jelent.

Bár az amerikai online sajtóban a legtöbb hír úgy számolt be az eseményről, mint egy „kínai eredetű akcióról”, valójában az ehhez hasonló esetekről nagyon nehéz megállapítani, hogy honnan származnak. Előfordul, hogy olyan aktivista csoportok állnak az események mögött, akik egyszerűen csak önbíráskodásból kezdenek el illegális formában hangot adni saját véleményüknek, de ugyanígy az is igen gyakori, hogy rivális kormányok állnak az ilyen csoportok mögé és nyújtanak támogatást azoknak a közös célok elérése érdekében.

Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy éppen egy Kína-ellenes csoport igyekezett botrányt kirobbantani a könnyen leleplezhető, gyenge nyelvi érzékkel megalkotott szövegek segítségével, hogy a keleti nagyhatalomra terelje a gyanút. Egy biztos: egyre nehezebb megállapítani a politikai tartalmakról, hogy igazak-e és még ennél is bonyolultabb kideríteni, hogy ki és milyen szándékkal terjeszt valótlan állításokat az online világban.

Jobb nem játszani a tűzzel

Egyszerű felhasználóként hajlamosak vagyunk az internetet úgy kezelni, mintha egy biztonságos és anonim csatornát jelentene köztünk és a nagy nyilvánosság előtt. Sokan gondolják úgy, hogy amit a való életben nem szabad (például hazudni magunkról), azt az interneten minden következmény nélkül meg lehet tenni. Éppen ezért sokkal könnyebb az interneten keresztül egy bizonyos cél érdekében összehangoltan cselekvő csoportot toborozni.

Annak ellenére azonban, hogy a kiberbűnözőket még ma is igen nehéz rajtakapni, a jelentősebb eseteket hosszas vizsgálatnak vetik alá és nem egyszer sikerül legalább a konkrét támadók számítógépeiig visszavezetni a szálakat. Ez pedig igenis komoly következményekkel járhat nem csak az adott országban hatályos jogszabályok, de a nemzetközi jog alapján is.

A 2014-es NATO csúcson Anders Fogh Rasmussen, az akkori NATO főtitkár bejelentette, hogy kibertámadások már akkora fenyegetést jelentenek az egyes országok számára, hogy határozott fellépésre van szükség ellenük, és mivel ugyanolyan károkat okozhatnak, akár egy katonai támadás, ezért ha egy NATO tagállamot kibertámadás ér, ugyanúgy kollektív védelem illeti meg, mintha más módon támadták volna meg.

Tech

Amerikai légitársaságok: az 5G mobilszolgáltatás zavarja a repülők elektronikáját

Katasztrofális hatása lehet a polgári légiközlekedésre az 5G mobil hálózati rendszerek üzembe helyezésének amerikai légitársaságok vezetőinek a figyelmeztetése szerint – jelentette kedden az Euractiv brüsszeli hírportál.

Közzétéve:

Borítóképünkön a Southwest Airlines egyik gépe, fotó: Pixabay

Nagy amerikai polgári és teherforgalmi légitársaságok vezetői levélben figyelmeztették az illetékes kormányzati intézményeket, hogy az AT&T és a Verizon távközlési cégek C-Band frekvenciasávot elfoglaló ötödik generációs (5G) mobil hálózati infrastruktúrája szerdán esedékes üzembe helyezése komoly zavarokat okozhat a polgári légiközlekedésben.

A “C-Band” 5G frekvenciatartomány a 2,4 és 5,0 gigahertzes wifi frekvencia csatornák között helyezkedik el és az amerikai szövetségi légügyi felügyelet, a FAA (Federal Aviation Administration) szerint a tartományban folytatott adatforgalmazás interferálhat a repülőgépek rendkívül érzékeny avionikai elektronikájával, ellehetetlenítve ezzel a rossz látási viszonyok közötti navigációt.

A nagy légitársaságok vezetői szerint a probléma káoszt okozhat a polgári légiközlekedésben.

“Egy olyan átlagos napon, mint a tegnapi is, 1100 járat és 100 ezer utas lehet kitéve a járattörlés, az átirányítás, vagy a késés kockázatának” – fogalmaz a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa igazgatójának, a közlekedési miniszternek és az FCC, a Szövetségi Távközlési Bizottság elnökének címzett levél.

Az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines , a Southwest Airlines, az UPS Airlines, az Alaska Air, az Atlas Air, a JetBlue Airways és a FedEx Express vezetői által aláírt levél megemlíti, hogy hétfőn már felkészültek egyes nemzetközi járatok törlésére, amelyek szerdán érkeznének az Egyesült Államokba.

A légitársaságok közös levelét megszervező Airlines for America szervezet nem kommentálta a Reuters hírügynökség jelentését. Az érintett kormányhivatalok szintén nem nyilatkoztak az ügyben.

“Az FAA továbbra is azon dolgozik, hogy garantálja a légiutasok biztonságát az 5G hálózat kiépítése közben is. Az FAA együttműködik a repülőgépiparral és a mobiltávközlési szolgáltatásokkal az 5G technológia alkalmazására visszavezethető késések és járattörlések elkerülése végett”

– nyilatkozta a légügyi felügyelet.

Az AT&T és a Verizon tavaly nyerte el a C-Band adatátviteli frekvenciasáv használati jogát 80 milliárd dolláros tenderen. Január elején beleegyezésüket adták bufferzóna kialakításához ötven amerikai repülőtér környékén az esetleges interferencia csökkentése érdekében, hathónapos időtartamra. A légitársaságok ellenállása miatt a szolgáltatás üzembe helyezését először 30 nappal, majd két héttel elhalasztották. A kéthetes halasztás szerdán jár le.

Az AT&T és a Verizon nem kommentálta a keddi jelentést. Korábban már jelezték azonban, hogy világszerte már mintegy negyven országban helyezték üzembe az 5G mobilszolgáltató hálózati infrastruktúrát avionikai interferenciaproblémák jelentkezése nélkül.

Tovább olvasom

Tech

Országjáró IT turnébuszt adtak át az Educatio szakkiállításon

A “Programozd a jövőd!” projekt szemléletformáló programjának keretében útnak induló jármű az informatikai pályát népszerűsíti majd az ország minden részében. A turnébusz profi oktatói stábbal és szórakoztató foglalkozásokkal hozza közelebb az informatikát a 10-19 éves fiatalokhoz – ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

Közzétéve:

Borítóképünkön az IT turnébusz belső tere, fotó: Facebook / @311GINOP

Az izgalmasan berendezett buszban a hagyományos tanteremi oktatásból kiszakadó diákok high-tech eszközöket próbálhatnak ki, interaktív informatika óra keretében fedezhetik fel az IT világot. A foglalkozások során 3D nyomtatókat használhatnak, mobil játékfejlesztésre, vezérlőegység programozására nyílik lehetőségük.

Az öt éve tartó “Programozd a jövőd!” program célja, hogy a tanulók, a tanárok és a szülők megismerjék a digitalizáció, az informatika és az innováció lehetőségeit, a szakma szépségeit.

A kezdeményezés önálló standdal van jelen az Educatio kiállításon, ahol a továbbtanulni szándékozók látványos előadások és bemutatók keretében tájékozódhatnak az elérhető informatikai felsőoktatási képzésekről. Itt mutatkozik be hazánk első IT turnébusza és mobil IT oktatási laborja, amely a tervek szerint 60-80 iskolát látogat meg 2022 első felében – közölte az ITM. Az oktatási intézmények a projekt honlapján jelentkezhetnek “Az IT a jövő/d!” roadshowra.

A digitális ágazat biztos elhelyezkedést és kimagasló kereseteket kínál a tehetséges fiatalok számára.

Az IT szektorban a vírusválság ellenére is élenjáró mértékben bővült a foglalkoztatás, az egyetemi informatikusképzések az elmúlt évek jelentkezési adatai szerint a legnépszerűbb szakok közé tartoznak – emelték ki a közleményben. Az Educatio kiállításra kilátogatók a “Programozd a jövőd!” standjánál interaktív megoldásokon keresztül ismerhetik meg az IKT szakma érdekességeit, lehetőségeit.

“A most átadott turnébusznak köszönhetően hazánk összes településén naprakész technikákkal kelthetjük fel a magyar fiatalok érdeklődését az informatikusi pálya iránt. Az évente akár 150-200 iskolában is megforduló roadshow első állomása január 18-án, Fehérgyarmaton lesz, a folytatásban mátészalkai és csengeri helyszínek következnek” – mondta el Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint.

Tovább olvasom

Tech

Mobilalkalmazásokra fordítjuk az ébren töltött időnk harmadát

Az App Annie elemzőcég jutott erre friss jelentésében – írja a BBC hírportálja, arra emlékeztetve, hogy 2020-ban az Ofcom nevű brit szabályozó hatóság hasonló időarányt állapított meg, noha az a kutatás a tévénézést is felölelte.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az App Annie mobilalkalmazás-elemző cég jelentése szerint tavaly 230 milliárdszor töltöttek le applikációkat és 170 milliárd dollárt (53 ezer milliárd forint) költöttek használatukkal az emberek.

A világon a legtöbbet letöltött applikáció tavaly a minivideós TikTok volt, amellyel a felhasználók 90 százalékkal több időt töltöttek, mint egy évvel korábban.

Szinte minden kategóriában – eltöltött idő, letöltésszám és bevétel – rekordot döntött a mobiltelefon, a nagyképernyő eközben lassan haldoklik – mondta Theodore Krantz, a cég ügyvezetője.

Előrejelzésük szerint az idei év második felére a TikToknak több mint 1,5 milliárd felhasználója lesz.

Az applikációkkal eltöltött idő átlagosan négy óra és 48 perc volt, ami 2019-hez képest 30 százalékos növekedés

– olvasható a cég State of Mobile című jelentésében.

Számításaik tíz ország – köztük India, Törökország, az Egyesült Államok, Japán, Mexikó, Szingapúr és Kanada – piaci eredményein alapulnak.

A brazil, az indonéziai és a dél-koreai felhasználók naponta több mint öt órán át mobiloznak, ezen belül minden tíz percből hetet közösségi, fotó- vagy videóapplikáció használatával töltenek – mutatott rá a jelentés.

Tavaly mintegy kétmillió új alkalmazás és játék indult el, a 100 millió dollárnál nagyobb bevételű appok száma 20 százalékkal nőtt az App Annie szerint.

A világ legnépszerűbb videostreaming appja a YouTube, a második a Netflix lett.

A mobiljátékok használata szintén nőtt, 116 milliárd dollárt költöttek rá a felhasználók.

A Covid következményei

A trendek vizsgálata a világjárvány hatását is megmutatta: az emberek rengeteg időt – globálisan több mint 100 milliárd órát – töltöttek webshopok mobilalkalmazásaival, a legnagyobb növekedést Szingapúrban, Indonéziában és Brazíliában mérték. Hatalmasat, a tavalyihoz képest 50 százalékot nőtt az étel- és italszállítók applikációival töltött idő is.

Az egészség- és fitneszalkalmazások felhasználása is felívelt, amikor az emberek nem látogathatták az edzőtermeket és a csoportos órákat, de népszerűbbek lettek a meditációs appok is.

2018-hoz képest 95 százalékkal nőtt a társkereső mobilalkalmazások bevétele, 2021-ben meghaladta a négymilliárd dollárt.

Tovább olvasom