Kövess minket!

Tech

Kíméletlenül támadják az egészségügyet a zsarolók

A megkérdezett szervezetek kétharmadánál történt tavaly zsarolóvírusos incidens.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Lehangoló képet fest a Sophos legújabb jelentése az egészségügyet tavaly ért zsarolóvírusos támadások kapcsán. Felmérése szerint a szektorban 94%-kal nőtt az efféle incidensek száma; míg a korábbi évben az egészségügyi szervezetek 34%-a, addig 2021-ben már 66 százalékuk vált áldozattá.

Viszont pozitívum, hogy a felmérés szerint az egészségügyi szervezetek egyre jobban kezelik a zsarolóvírus támadások következményeit.

A jelentés azt mutatja, hogy a zsarolóvírus által sújtott szervezetek 99%-a legalább az adatok egy részét vissza tudta nyerni, miután a kiberbűnözők titkosították azokat a támadások során.

A felmérés további fontos megállapításai:

  • Az egészségügyi szervezeteknek volt az egyik legmagasabb átlagos zsarolóvírus támadás utáni visszaállítási költsége: 1,85 millió dollárral. Átlagosan egy hétig tartott helyreállni egy támadást követően.
  • Az egészségügyi szervezetek 67%-a úgy gondolja, hogy a kibertámadások összetettebbek az elmúlt évben szerzett tapasztalataik alapján.
  • Míg az összes szektor közül az egészségügyi szervezetek fizetik ki leggyakrabban a váltságdíjat (61% az egészségügyben, szemben a minden szektoros globális 46%-al) ők fizetik a legalacsonyabb átlagos váltságdíjat: 197 000 dollárt, szemben a 812 000 dolláros globális átlaggal (a felmérésben szereplő összes szektort figyelembe véve).
  • Zsarolóvírus támadást elszenvedő szervezetek 99%-a képes volt visszaállítani valamennyit a titkosított adatokból. A váltságdíjat kifizető szervezetek közül viszont csak 2% kapta vissza minden adatát ( 2020: 8%)
  • A támadások 61%-a járt titkosítással, amely 4%-kal kevesebb a globális átlagnál (65%).

„Az egészségügyben a zsarolóvírusok a védelem és a helyreállítás tekintetében is árnyaltabbak, mint más iparágakban” mondta John Shier, a Sophos vezető biztonsági szakértője. “Az egészségügyi szervezetek által felhasznált adatok rendkívül szenzitívek és értékesek, ami igen vonzóvá teszi őket a támadók számára. Ezenkívül az ilyen típusú adatokhoz való hatékony és széles körű hozzáférés szükségessége – hogy az egészségügyi szakemberek megfelelő ellátást tudjanak biztosítani – azt jelenti, hogy a tipikus kétlépcsős hitelesítés és a zéró bizalmon alapuló védelmi taktika nem mindig kivitelezhető.

Ez különösen sebezhetővé teszi az egészségügyi szervezeteket és ha támadás éri őket, a váltságdíj kifizetése mellett dönthetnek, hogy hozzáférhetőek maradjanak a szükséges, gyakran életmentő betegadatok.

Ezen egyedi tényezők miatt az egészségügyi szervezeteknek ki kell bővíteniük a zsarolóvírus elleni védelmüket a technológia és a hús-vér emberek által vezetett fenyegetés vadászat kombinálásával, hogy megvédjék magukat napjaink képzett kibertámadóival szemben.”

Jelenleg egyre több egészségügyi szervezet (78%) dönt kiberbiztosítás mellett (a minden szektort érintő globális átlag 83%), azonban a biztosítási fedezettel rendelkező egészségügyi szervezetek 93%-a számolt be arról, hogy az elmúlt évben a kiberbiztosítás megszerzését nehezebbnek találta.

Mivel a zsarolóvírus a biztosítási kárigények leggyakoribb kiváltó oka, 51%-uk arról számolt be, hogy a minősítéshez szükséges kiberbiztonsági szint magasabb lett.

Ez nagy terhet jelent az alacsonyabb költségvetéssel vagy kevesebb technikai erőforrással rendelkező egészségügyi szervezetek számára – számolt be róla az Origo.hu.

A kiberbiztosítással rendelkező egészségügyi szervezetek 96%-a változtatásokat hajtott végre a kibervédelem területén. 66% új technológiákat és szolgáltatásokat vezetett be, 52% több tréninget tartott a munkatársaknak, 49% módosított folyamatokon, belső szabályzatokon.

A felmérésben 5600 IT szakembert kérdeztek meg, akik közül 381 válaszadó tartozik az egészségügyhöz, közepes méretű (100 és 5000 alkalmazott közötti) szervezetekből, 31 országból.

Tech

Fizikailag követi a használóját a csúcs webkamera

Gesztusokkal is lehetőség van a 4K-s szenzorú kütyü működésének vezérlésére.

Közzétéve:

Kifejezetten high-techre sikerült a sportkamerákról és 360 fokos kamerákról ismert Insta360 első számítógépes webkamerája, a Link nevű termék vízszintes és függőleges tengelyek mentén is tudja forgatni a szenzorát, így akár egy fel-alá sétáló személyt is képes folyamatosan a kép közepén tartani.

A 4K felbontású képalkotó szenzorral szerelt Link további érdekessége, hogy kézgesztusokkal is vezérelhető, például kapcsolgatható a felhasználókövetés, a zoomolás, váltani lehet a fekvő és álló tájolású videófelvételi módok között. A fáziskülönbséges autófókuszt használó termékben specifikusan álló rajztáblát és asztallapot mutató módok is találhatóak, ezek különösen jól jöhetnek például egyes tanároknak és tartalomkészítőknek.

A webkamera nagy hátrányát az ajánlott fogyasztói ára jelenti, Európában önmagában 370 euróba, míg tripodos készlettel együtt 405 euróba kerül, olyan 147 ezer és 160 ezer forintokról beszélünk – írja az Origó.

Tovább olvasom

Tech

Beismerte az Intel, hogy baj van a videókártyáival

A meghajtószoftveren csúszik el az Arc-termékek első generációja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az elsőként Kínában piacra került Arc A380 nem hivatalos tesztjeinek elérhetővé válása óta nem titok, hogy baj van az Intel első generációs grafikus kártyáival, az említett modell a megszokott szintetikus mérésekben ugyan remekel, de játékokban kevés kivétellel elvérzik a rivális termékekkel szemben.

A helyzetet most az Intel vezérigazgatója is elismerte a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során, Pat Gelsinger kizártnak tartja, hogy az eredeti terveknek megfelelően sikerül idén eladni belőlük olyan 4 millió darabot. Állítása szerint a problémát a grafikus meghajtószoftverük jelenti: az illetékesek eredetileg azt gondolták, hogy a processzorokba integrált videóvezérlők driverét fel tudják használni alapként, azonban ez óriási tévedésnek bizonyult, szinte nulláról új drivert kellett írniuk.

Ennek megfelelően az Arc videókártyák meghajtószoftvere egyelőre nagyon kezdetleges állapotban van, ráadásul a fejlesztők elsősorban a DirectX 12 és a Vulkan programozási felületek működésének optimalizálásával foglalkoztak, hogy legalább az újabb és jövőben megjelenő játékokban ne legyen túlságosan tetemes az Arc modellek hátránya, így a régebbi API-kat használó címekben különösen rossznak bizonyulhat a teljesítmény.

További érdekesség, hogy az első generációs Intel Arc videókártyákat csak olyan modern alaplapokba érdemes betenni, amelyekben bekapcsolható a PCI Express 4.0 szabvány Resizable BAR (ReBAR) kiterjesztése, enélkül drámaian visszaesik a játékok teljesítménye – olvasható az Origó cikkében.

Tovább olvasom

Tech

Rémálom hibát rejthet a Google olcsóbb mobilja

Ismeretleneknek is feloldhatja a zárolást a Pixel 6a ujjlenyomat-olvasója.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Más készülék esetében eddig a legjobb tudomásunk szerint nem tapasztalt hibajelenséggel került piacra a Google Pixel 6a, a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasója bárkinek hajlandó lehet feloldani a telefont. Két mobiltesztet készített youtuber jóvoltából erre már a készülék elérhetővé válása előtt fény derült, mostanra pedig több felhasználó is jelezte, hogy tapasztalja a problémát a vadiúj okostelefonján.

A jelenség háttere egyelőre rejtély, látszólag a tesztelőkhöz és vevőköz került mobilok csak kis részét érinti, rengetegen nem képesek reprodukálni a hibát, ami hardveres jellegű okot sejtet. Viszont közben olyan beszámoló is érkezett, hogy a regisztrált ujjlenyomatok törlését és újbóli felvételét követően látszólag helyreállt az ujjlenyomat-olvasás megfelelő működése, így egyelőre nem zárható ki a szoftveres jellegű, frissítéssel feltehetően javítható malőr lehetősége sem.

A Google egyelőre nem kommentálta a helyzetet – jelentette az Origó.

A bárkit beengedő ujjlenyomat-olvasós probléma nem csak a magánszféra általános védelme miatt rémálom, hiszen akinek lehetősége van rá, az kényelmi okból jellemzően a bankjának mobilappját is biometrikus azonosítással oldja fel. Emiatt ha rossz kezekbe kerül a mobil, akkor elutalható vagy elkölthető lehet a bankszámlán lévő pénz is.

Tovább olvasom