Kövess minket!

Tech

Kibertámadás ért egy izraeli kórházat – váltságdíjat kérhetnek az elkövetők

A szakértők szerint nem lehetséges a százszázalékos kibervédelem.

Izraelben gazdasági célú, az adatok visszaszolgáltatását váltságdíjhoz kötő kibertámadás érte a Haderán lévő Hillel Jafe kórházat – jelentette a helyi média csütörtökön.

Miki Dudkevitz, a kórház igazgatója a katonai rádióban azt mondta, hogy azonnal a támadás megindításakor, már szerdán elszigetelték a kórház számítógépes rendszerét a külvilágtól, s azóta

visszatértek a “papír alapú” ügyintézéshez, csak a legszükségesebb életmentő műtéteket végzik el és csak a sürgős eseteket fogadják.

Megfelelő módon működnek a röntgen- és a CT-gépek, de a képeket korábban azonnal egyenesen elküldték a vizsgálatot kérő kezelőorvos számítógépére is, jelenleg pedig csak helyben tárolják. Dudkevitz a rádióban elmondta, hogy

emberéleteket is veszélyeztethet a kibertámadás,

mert a korábban automatikusan rendelkezésre álló információk, köztük a páciensek esetleges allergiás válaszreakciónak listái nélkül kell működniük, de ezt fokozott odafigyeléssel, az ápoltaktól nyert információval pótolják.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy eddig is jelentős összegeket költöttek adatvédelemre, és

egy nemrégiben végzett ellenőrzésen a megfelelően biztosított kórházak közé kerültek.

A 12-es kereskedelmi TV híradása szerint Izrael legjelentősebb kibervédelmi szakértői, köztük a Checkpoint nevű, ismert kiberbiztonsági cég szakemberei végzik a számítógépes rendszer védelmét, és próbálják visszanyerni az elrabolt, de remélhetőleg biztonsági mentéssel több szerveren is megőrzött adatokat.

A TV képsorai szerint jelenleg több osztályon kézzel jegyzik fel az adatokat, a már régen elfeledett indigóval készítenek másolatokat, s mindez jelentősen lassítja a kórház működését.

Nacham As, az egészségügyi minisztérium igazgatója fokozott figyelmet kért az eset nyomán az összes izraeli kórházigazgatótól, és kifejtette a rádióban, hogy

a minisztérium kiberosztályának szakértői szerint nem lehetséges a százszázalékos kibervédelem.

Még nem tudják, hogy ki hajtotta végre a támadást, de minden bizonnyal anyagi érdekek vezették, várhatóan váltságdíj ellenében szabadítják csak fel a leblokkolt számítógépes rendszert. A támadók már jelentkeztek, de egyelőre nem közölték követeléseiket. Ez a hackercsoport korábban hasonló támadást hajtott végre egy amerikai kórház ellen.

Tech

Hekkertámadás: sokmilliárdos kár érte a magyarországi Pepcót

A cég feljelentést tett, de nem tudják, vissza lehet-e szerezni az ellopott pénzt.

Közzétéve:

A Pepco egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Róka László

Adathalász-támadást intéztek a Pepco magyarországi üzletága ellen – írja a Világgazdaság. A Pepco bejelentése szerint mintegy 15 millió eurót veszített a hackertámadásban. 

Ez átszámítva mintegy 6 milliárd forintnak felel meg.

A Pepco csoport úgy fogalmazott, egyelőre nem világos, hogy a pénzösszeget vissza lehet-e szerezni. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy erőfeszítéseket tesznek a banki partnereiken és a rendőrségen keresztül is ennek érdekében.

Némiképp megnyugtató, hogy a jelenlegi információk szerint úgy tűnik, az incidens nem érintett semmilyen ügyfél-, beszállítói vagy dolgozói adatot. A Pepco azt is hangsúlyozta, hogy a csoport erős mérleggel rendelkezik, több mint 400 millió eurós likviditással készpénz- és hitelkeretből, illetve továbbra is erős cash flow-t termel a működéséből. További részleteket azonban nem közölt az adathalász-támadásról, így azt sem tudni, az pontosan mikor történt.

Azt ugyanakkor leszögezték, hogy rendkívül komolyan veszik a pénzügyi ellenőrzéseket és az informatikai biztonságot, éppen ezért most a teljes informatikai rendszer és az összes folyamat csoportszintű felülvizsgálatát végzik, hogy a jövőben ezek erőteljesebben biztosítsák az üzletmenetet.

A Pepcónak 248 üzlete van Magyarországon, az első negyedévben pedig csoportszinten 1,9 milliárd eurós árbevételt ért el.

Tovább olvasom

Tech

Karbantartás miatt nem lesz elérhető a Telekom alkalmazása

A Magyar Telekom informatikai rendszereinek ütemezett karbantartása miatt 2024. március 14-én 18 órától várhatóan 2024. március 16-án 8 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető, valamint március 14-én csütörtökön a cég üzletei is a szokottnál hamarabb, 18 órakor bezárnak – közölte a szolgáltató szerdán.

Közzétéve:

Az MTI-nek küldött közleményük szerint

a karbantartás ideje alatt a 1414-es lakossági és a 1400-ás üzleti telefonos ügyfélszolgálat korlátozott funkciókkal áll rendelkezésre és a várakozási idő is az átlagosnál hosszabb lehet.

Közölték: az ütemezett karbantartás ideje alatt a mobil- és otthoni szolgáltatások működni fognak, a Telekom ügyfelei a mobil díjcsomagjukban foglaltak szerint tudnak majd telefonálni és mobilnetezni, valamint az otthoni szolgáltatások: az otthoni (vezetékes) telefon, internet és a TV szolgáltatás is működni fog.

Mivel a karbantartás időszaka alatt a hazai, EU-s és EU-n kívüli netbővítő vásárlása nem lesz elérhető, a Telekom ezen időszakra korlátlan netet biztosít minden lakossági és üzleti mobil ügyfele számára belföldön, melynek aktiválása automatikus. Külföldi tartózkodás esetén pedig az Európai Unióban 5 GB netet, míg az EU-n kívül 2 GB EU-n kívüli netet biztosít, melyet szintén automatikusan aktivál, az ügyfeleknek nincs ezzel teendője – közölték.

Tovább olvasom

Tech

Az iskolai számítógépek történetéről rendeznek kiállítást

Az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány időszaki tárlatát március 8-tól Túrkevén, május második felétől pedig Budapesten láthatják az érdeklődők.

Közzétéve:

A School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban című kiállítás március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az időszaki kiállítás a magyar középiskolai informatikaoktatás történetéből nyújt áttekintést az 1980-as évek első felére fókuszálva, mert ekkor kezdték el egy kormányzati program segítségével ellátni a magyar iskolákat számítógépekkel.

A tárlaton több mint kétszáz, az ITMA szegedi gyűjteményéből és a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításából származó, muzeális értékű számítógép, továbbá kazetták, szoftverek, dokumentumok is láthatók lesznek.

A tárlat tablóin nagy informatikatanárokról, példaképekről is olvashat majd a közönség, köztük Kovács Mihály piarista tanárról és Vincze Sándorról, a kisújszállási Móricz-középiskola tanáráról, akik már az 1950-es évek végén elkezdték a modern informatika előzményét, a kibernetikát tanítani.

A tárlaton látható lesz egyebek mellett a Híradástechnika Szövetkezet HT1080Z számítógépe, amelynek 16 és 48 kilobájt RAM memóriájú változatai, fekete-fehér grafikával, beépített kazettás magnóval nagyobb tömegben jelentek meg az iskolákban. Az alapvetően a BASIC nyelv oktatására szánt számítógépekre a legnagyobb sikert a Galaxy Invasion című amerikai játékprogram aratta. A játék azért terjedhetett el, mert a magyar iskolagép egy távol-keleti számítógép licence volt, amely kompatibilis volt az 1977-ben gyártott amerikai TRS–80 számítógéppel. A tárlaton az eredeti, amerikai TRS–80 Model 1 egyik példánya is látható lesz.

Kiállítják továbbá a Budapesti Rádiótechnikai Gyár BRG ABC–80 számítógépét is, amely 16 kilobájt RAM-mal és fekete-fehér grafikával szintén a 8 bites Basic számítógépek klasszikusai közé tartozik.

A szerkezet még a HT gép megjelenése előtt, néhány száz darabos nagyságrendben jelent meg a magyar iskolákban. A gép egy svéd–magyar kooperáció eredménye volt, a svéd számítógéphez Jánosi Marcell mérnök tervezett kazettás adattárolót, és ő volt az, aki később a világ első mikrofloppyját is megalkotta.

A Videoton TV Computerét (TVC) is meg lehet majd nézni. A székesfehérvári vállalat színes grafikás, beépített botkormánnyal rendelkező számítógépe már sokkal profibb megjelenítést tett lehetővé, mint a HT számítógép, de megjelenésekor, az 1980-as évek közepére a Commodore, majd később a PC gépek győzedelmeskedtek az iskolagép kategóriában is. A tárlaton a Novotrade cég által forgalmazott Commodore gépek is láthatók lesznek, köztük a magyar iskoláiban is elterjedt Commodore–16 és plus/4 típusok.

A felsoroltakon kívül látható lesz még a magyar számítástechnika-oktatásra jelentős hatást gyakorló, a SZTAKI-ban fejlesztett, 1984-es Primo házi számítógép is, amely érintős, kapacitív billentyűzete miatt nem volt az iskolák számára a legjobb választás, viszont annál kedveltebb lett az otthoni felhasználók körében. A Primo népszámítógép is a tárlat ékességei közé tartozik.

A School-Computer kiállításon interaktív műtárgymásolatokkal, például a Homelab–2, az Aircomp–16 és a Mickey–80 ritka magyar számítógépek működő másolataival, valamint egy online tudásbázissal is találkozhatnak az érdeklődők. Ez utóbbi és a tárlaton elhelyezett QR-kódok segítségével konferenciaelőadások, tárgyleírások, életrajzok és érdekes videók lesznek elérhetők a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárából a témában.

A kiállítást Képes Gábor, a Neumann Társaság igazgatója rendezte.

Tovább olvasom