Kövess minket!

Tech

Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát

A rendezvényre négyszáz középiskolás diákot és felkészítő tanárait várják – közölte a digitalizációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az International Olympiad in Informatics (IOI) logóötlet-pályázatának nyerteseit díjazó rendezvényen elmondta:

az IOI három évtizedes múltra visszatekintő verseny, száz ország középiskolás diákjai mérkőznek meg egy programozási versenyen.

“Óriási dolognak” nevezte, hogy 2023-ban Magyarország ad otthont a versenynek a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem rendezésében.

Hozzátette: augusztus 28-a és szeptember 4-e között mintegy 400 tehetséges középiskolás diákot és felkészítőiket várják a versenyre.

Mint mondta, a rendező ország feladata, hogy egyedi logót tervezzen, amely képviseli a folyamatosságot, de egyedi, jól felismerhető, modern és magán hordozza a rendező ország sajátosságait. Hozzátette:

2023-ban lesz Neumann János születésének 120. évfordulója is.

Solymár Károly Balázs elmondta: a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ötletpályázatot írt ki, hogy az ötleteket a végleges logó elkészítésekor felhasználják. A pályázatra 74 pályamunka érkezett, a zsűri 26-os szűkített listából választotta ki az első három helyezettet, a három nyertes pályamű elkészítőit csütörtökön díjazták, a díjakat Solymár Károly Balázs és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át.

Harmadik helyezett lett Péceli Tímea Mónika, aki magyar motívumokat használt fel a logóhoz, második helyezett lett Wolcsánszky Krisztián, aki az IOI karikákba álmodta bele a magyar színeket, és első helyezést ért el Hartauer Gábor, aki a szegedi dóm sziluettját használta fel a logóhoz.

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom

Tech

Egyszerűbbé teszi a Netflix a fiókmegosztások kezelését

Jó hírekkel jelentkezik a Netflix azok számára, akik másokkal osztják meg a fiókjukat. Az egész átláthatóbbá és könnyebben menedzselhetővé válik.

Közzétéve:

A borítókép forrása: Pixabay

Szuper lehetőség, hogy a Netflix-fiókunkat megoszthatjuk másokkal, azonban problémás lehet, amikor egyszerre túl sokan próbálnak egy fiókról tartalmat fogyasztani, vagy bejelentkezve maradnak egy készüléken. Aztán persze ott van az is, ha valakitől meg akarjuk vonni a lehetőséget, hogy a továbbiakban a fiókunkat használja.

A Netflix most egy húzással ezt az egészet leegyszerűsíti: bekerül egy új lehetőség, ami angolul  a Manage Access and Devices nevet kapta. Ez egy egységesített felület, ahol könnyedén átlátható, hogy ki, mikor és honnan használta a fiókunkat, mikor nézett legutoljára valamit, és milyen eszközről.

A felületről egyszerűen kijelentkeztethetjük az esetlegesen véletlenül bejelentkezve maradt eszközöket, és ha úgy döntünk, vissza is vonhatjuk a használati jogosultságot – írta az Origo.hu.

Egy ideje egyébként már arról hallani, hogy a Netflix valahogy meg akarja változtatni, hogy a jelszavunk megadásával megoszthassuk a fiókunkat. Hogy ezt pontosan hogyan és mennyire szigorúan tervezi a cég, az viszont még mindig nem tiszta.

Tovább olvasom