Kövess minket!

Tech

Jöhet az ujjlenyomatos belépés a webhelyeken

érhetővé teszi Androidon az ehhez szükséges keretrendszert a Google.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A belátható jövőben végre megvalósulhat a jelszó nélküli bejelentkezés a webhelyeken, az internetezők jelszó megadása helyett a mobiljuk feloldására használt hitelesítési megoldással, azaz például ujjlenyomat-olvasással, arcfelismeréssel, PIN-nel, mintarajzolással is képesek lehetnek regisztrálni és bejelentkezni a technológiát támogató webhelyekre.

9to5Google beszámolója szerint a napokban megjelentek a Play-szolgáltatások keretrendszer béta kiadásában az első ezzel kapcsolatos kezelőfelületi szövegek, a Google a FIDO Alliance iparági szövetség szabványos hitelesítését implementálja az Androidban.

Úgy működik a rendszer, hogy a jelszó nélküli belépés aktiválásakor a webhely legenerál a felhasználó számára egy nyilvános kulcsú titkosításhoz használt kulcspárt. A privát kulcsot a felhasználó Google-fiókjába, míg a nyilvános kulcsot a saját adatbázisába menti.

A bejelentkezési kísérletkor a webhelyek leküldenek egy véletlenszerűen generált karaktersort a felhasználó telefonjára, a mobil ezt az ujjlenyomattal vagy egyéb módon történő sikeres hitelesítést követően titkosítja a privát kulccsal, majd visszaküldi a webhelynek.

AMENNYIBEN A WEBHELY VISSZA TUDJA FEJTENI A BIRTOKÁBAN LÉVŐ NYILVÁNOS KULCCSAL A KARAKTERSORT, AKKOR BELÉPTETI A FELHASZNÁLÓT.

Jó eséllyel sokakban felmerült a kérdés, hogy mi szükség van a titkosításos és véletlenszerűen generált karaktersorozatos hókuszpókuszra, miért nem küld a telefon egy szimpla jelszót a webhelynek. Ez egy biztonsági lépés a hálózati közbeékelődéses támadások leszerelése érdekében: a konkrét jelszó hálózaton való továbbítása helyett a mobil bizonyítékot generál a webhely számára, hogy a rendelkezésére áll a helyes jelszó.

Egyelőre nem világos, hogy mikor debütálhat a jelszó nélküli hitelesítés az Androidban, de a bizonyítékok alapján jó eséllyel már nincs távol a bemutatkozása. További jó hír, hogy a Play-szolgáltatásokon keresztüli implementálása miatt mobilok százmillióin válhat elérhetővé, hiszen ezt a szoftveres komponenst közvetlenül a Google frissíti a készülékeken – írja az Origo.hu.

Hirdetés

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom