Kövess minket!

Tech

Ipari kémet kapcsoltak le az Apple-nél

Tízéves börtönre és negyedmillió dolláros kártérítésre ítélhetik Amerikában azt a kínai mérnököt, aki az Apple szupertitkos autós projektjéről lopott üzleti titkokat.

Pixabay

Az Apple autós projektjétől üzleti titkokat ellopó egykori alkalmazott, Csang Hsziao-lang bűnösnek vallotta magát hétfői meghallgatásán a San José-i szövetségi bíróság előtt – számol be róla a Világgazdaság. Csang vádalkut kötött, ezért vélhetően mentesül a maximális büntetési tétel alól, amiről  novemberben határoz a bíróság. A vádalku feltételeit titkosan kezelik.

Csang a vádirat szerint 2015 óta dolgozott az Apple-nél, legutóbb hardvermérnöki beosztásban a technológiai óriás önvezető járművekkel foglalkozó részlegénél, a Compute Team nevű csoportban, amely az érzékelők áramköri lapjait tervezte és tesztelte.

S ha már alkalma nyílt rá, letöltötte az Apple autós projektjéről szóló titkosított fájlokat, köztük azt a 25 oldalas dokumentumot, amely az önvezető jármű irányító áramkörét tartalmazza. Az áramköri tervek vázlatai az elektronikai iparban a legféltettebb és legértékesebb üzleti titkok közé tartoznak. 

Zsang másolatot készített a sajtóban iCarként aposztrofált prototípussal kapcsolatos kézikönyvekről és egyéb dokumentumokról. Pechjére az Apple zárt láncú kamerái rögzítették a mozgását, amint belép a laborba, és hardvereket lop el. 

S hogy a megszerzett tudását hasznosítsa, 2018 áprilisában Kínába repült, ahonnan apasági szabadságáról visszatérve benyújtotta felmondását, jelezve szándékát, hogy odahaza akar dolgozni és beteg édesanyját gondozni. Azt is elmondta az akkori felettesének, hogy a kínai villanyautó-gyártás egyik nagy nevénél, az amerikai tőzsdén is jegyzett Xpengnél folytatja pályafutását. Így is történt, annak Szilícium-völgyi irodájában jelentkezett munkára 2018 májusában. Nem sok időt tölthetett náluk, ugyanis 2018. július 7-én

Csang, érezve, hogy szorul a hurok, last minute jegyet vett egy San Joséból Kínába induló járatra,

amikor is a repülőtéren lekapcsolták az FBI ügynökei. Az Apple-nél már akkor tisztában voltak a helyzettel, amikor Csang hazarepült. A mérnök az Xpengnél aláírta a szellemi tulajdonjogi szabályzatot, ezért nem keltett gyanút. 

A kínai vállalat állítása szerint nem volt tudomása arról, hogy Csang az Apple-től lopott el iratokat esetlegesen azzal a céllal, hogy azokat náluk hasznosítsa. Az Xpeng azonnal zárolta Zsang számítógépeit, és aktívan együttműködött az ügy feltárásában.

Arról nem a szólnak a tudósítások, hogy a Csang által az Apple-től ellopott ipari titkok eljutottak-e illetéktelen kezekbe. A négy évvel ezelőtt elkezdődött ügy egyik hozadéka egyébként az, hogy fény derült arra, amit az Apple évek óta agyonhallgatott, vagyis arra, hogy a cég valamilyen formában valóban be kíván szállni az autóiparba

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom

Tech

Egyszerűbbé teszi a Netflix a fiókmegosztások kezelését

Jó hírekkel jelentkezik a Netflix azok számára, akik másokkal osztják meg a fiókjukat. Az egész átláthatóbbá és könnyebben menedzselhetővé válik.

Közzétéve:

A borítókép forrása: Pixabay

Szuper lehetőség, hogy a Netflix-fiókunkat megoszthatjuk másokkal, azonban problémás lehet, amikor egyszerre túl sokan próbálnak egy fiókról tartalmat fogyasztani, vagy bejelentkezve maradnak egy készüléken. Aztán persze ott van az is, ha valakitől meg akarjuk vonni a lehetőséget, hogy a továbbiakban a fiókunkat használja.

A Netflix most egy húzással ezt az egészet leegyszerűsíti: bekerül egy új lehetőség, ami angolul  a Manage Access and Devices nevet kapta. Ez egy egységesített felület, ahol könnyedén átlátható, hogy ki, mikor és honnan használta a fiókunkat, mikor nézett legutoljára valamit, és milyen eszközről.

A felületről egyszerűen kijelentkeztethetjük az esetlegesen véletlenül bejelentkezve maradt eszközöket, és ha úgy döntünk, vissza is vonhatjuk a használati jogosultságot – írta az Origo.hu.

Egy ideje egyébként már arról hallani, hogy a Netflix valahogy meg akarja változtatni, hogy a jelszavunk megadásával megoszthassuk a fiókunkat. Hogy ezt pontosan hogyan és mennyire szigorúan tervezi a cég, az viszont még mindig nem tiszta.

Tovább olvasom