Kövess minket!

Tech

Határidőt szabott a TikToknak az EU

Az Európai Bizottság május 28-án közölte, hogy a kínai tulajdonban lévő TikTok videóalkalmazást működtető cégnek egy hónapot adott arra, hogy választ adjon egy európai fogyasztói csoport az applikáció kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatos panaszaira.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Európai Unió végrehajtó szerve közölte, hogy a közösségimédia-felület és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok bevonásával kezdett megbeszéléseket az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) év elején indított riasztása miatt a fogyasztók jogainak állítólagos megsértéséről – írja a The Star nyomán a hirado.hu.

A bizottság szerint a TikTok szabályozásának egyes szerződéses feltételei félrevezetőnek és zavarónak tekinthetők a fogyasztók számára. Hozzátették, hogy aggályok merültek fel olyan problémákkal kapcsolatban, mint a rejtett marketing és a gyermekeket célzó reklámstratégiák.

A TikTok rendkívül népszerű a tizenévesek és fiatal felnőttek körében, akik rövid videókat tesznek közzé és néznek meg az appon. A BEUC februári panaszában azzal érvelt, hogy a TikTok szerződési feltételeiben több kifejezés is tisztességtelen, és

azt állította, hogy a platform nem védte meg a gyermekeket és a tizenéveseket a rejtett reklámoktól és a potenciálisan káros tartalmaktól.

„A jelenlegi járvány tovább gyorsította a digitalizációt. Ez új lehetőségeket hozott, de új kockázatokat is, különösen a kiszolgáltatott fogyasztók számára. Az Európai Unióban tilos a gyerekeket és a kiskorúakat álcázott reklámokkal, például szalagcímekkel megcélozni. A ma elindított párbeszédnek támogatnia kell a TikTokot abban, hogy betartsa a fogyasztók védelmét szolgáló uniós szabályokat” – mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesüléséer felelős biztosa.

A TikTok szerint működésük megfelel a helyi törvényeknek és előírásoknak, amelyek a fiataloknak szóló hirdetéseket szabályozzák. A vállalat „számos lépést tett fiatalabb felhasználóinak védelme érdekében, beleértve az összes tizenhat éven aluli felhasználó alapértelmezett titkosítását és a közvetlen üzenetküldéshez való hozzáférésük letiltását” – közölte a TikTok európai közpolitikai igazgatója, Caroline Greer állásfoglalásában, melyben azt is kiemelte, hogy „a tizennyolc év alatti felhasználók nem vásárolhatnak, nem küldhetnek és nem kaphatnak virtuális ajándékokat, és a szigorú irányelvek megtiltják, hogy direkt reklámokkal célozzák őket”. 

Tech

Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél” található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Tovább olvasom

Tech

Most épp így lopják a facebookos oldalakat

Könnyen bedőlhetnek a felzaklatott felhasználók a csalásnak.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kifejezetten meggyőző adathalász támadásra lett figyelmes a TrustWave biztonsági cég, a kampány keretében nem az átlagos felhasználók fiókjai felett próbálják átvenni az irányítást a bűnözők, hanem az oldalak tulajdonosai vannak a célkeresztjükben. Ez érthető, hiszen az oldalak ellopását követően az elkövetők vissza tudnak élni a beléjük vetett bizalommal, direkt vagy indirekt módon is próbálhatnak bevételhez jutni a követőikből.

A csalás a Facebook nevében kiküldött spam levéllel kezdődik, amely szerint a közösségi irányelvek megsértése miatt 48 órán belül automatikusan törlődik a címzett facebookos oldala, fellebbezéssel a levélben lévő linkre kattintva tudnak élni a felhasználók.

A linkre kattintva bejön a Facebookban egy chatbot, a csalás ezen lépése pusztán a leendő áldozatok gyanakvásának elaltatását szolgálja. Az ablakában lévő Fellebbezés gombra kattintva betöltődik egy Facebook dizájnját másoló, a támadók kezében lévő adathalász webhely – írja az Origo.hu.

Az adathalász webhely űrlapján a csalók elkérik a belépéshez használt e-mail-címet vagy telefonszámot, a facebookos oldal nevét, az oldal tulajdonosának nevét, továbbá a telefonszámát.

A fellebbezés elküldésének jóváhagyását indokként felhozva ezután a facebookos jelszó és a kétlépcsős hitelesítési kód beírását követelik, végül pedig átirányítják az áldozatot a Facebook egy valódi támogatási oldalára.

A jelek szerint az adathalászok nem próbálják meg kizárni az átvert felhasználókat a fiókjaikból, jó eséllyel az történik, hogy a szerveroldalon automatikusan bejelentkeznek a nevükben a Facebookba, hogy a későbbiekben képesek legyenek új bejegyzéseket elérhetővé tenni az oldalaikon, módosíthassák azok nevét, kinézetét, tartalmát.

Tovább olvasom

Tech

Búcsúzik a Google Hangouts csevegő

Vége a mobilappjának, a webes felülete az év végéig használható marad.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még idén pont kerül a Hangouts csevegő történetének végére, a céges után a fogyasztói verziójának kivezetését is megkezdte a Google. A vállalat tájékoztatása szerint aki a régi mobilappján keresztül használja a Hangoutsot, az mostantól csak egy képernyőt lát majd a halálhíréről, azonban a Gmail mobilapp Chat fülén, vagy a különálló Chat alkalmazáson keresztül elméletileg ott folytathatja majd a társalgásait, ahol korábban abbahagyta azokat.

A mobilapp kivezetése ellenére a Hangouts böngészős felülete várhatóan az idei év végéig opcionálisan használható marad, a leállítását követően a régi bejelentkezési oldalára lépők automatikusan át lesznek irányítva a Chat belépési felületére.

Ugyan a Hangoutsban felhalmozódott felhasználói adatok elméletileg automatikusan átkerülnek a Chat szolgáltatásba, azonban akik megőrzendő információkkal rendelkeznek a régi csevegőben, azoknak érdemes a Google Takeout segítségével saját biztonsági mentést letölteniük az adataikról – hívta fel rá a figyelmet az Origo.hu.

Tovább olvasom