Kövess minket!

Tech

Hadjáratba kezdtek az internetes csalók

Az év elején számos adathalász-támadás indult, az utóbbi időben több neves cég, hatóság nevével visszaélve igyekeztek egyesek fontos pénzügyi adatokat kicsalni a célszemélyektől. A járvány idején megugrott az internetes csalások száma.

Az ember ma már nem mehet biztosra: akárhonnan is kap elektronikus levelet, gondolnia kell rá, vajon nem átverésről, lenyúlásról van-e szó, nem adathalászok próbálják-e kicsalni a személyes adatait és a pénzét.

Legutóbb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adott közre figyelmeztetést, közölve: egyesek ügyfélkapus bejelentkezési adatokat és bankkártya-információkat próbálnak megszerezni, s ehhez a hatóság nevét használják fel.

A módszer – mondhatni – a szokásos. Az adathalászok e-maileket, sms-eket küldenek azt közölve, hogy a címzettnek adóvisszatérítés jár, vagyis pénzt kaphat vissza a NAV-tól.

Ehhez pedig nem kell egyebet tennie, mint a megadott linkre kattintani, s kitölteni a felugró űrlapot. Ebben a csalók főként a bankkártyák hátlapján található háromjegyű számot, az úgynevezett CVV/CVC kódot vagy az ügyfélkapus bejelentkezési adatokat kérik el. – Ha valaki megadja a bankkártyája adatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le számlájáról – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

Beszélni magyarul?

A hatóság ahhoz is adott fogódzót, hogyan lehet felismerni a csalást. Egyrészt a NAV nevében írt, és pénzt ígérő elektronikus levelek, sms-ek rendszerint hibás nyelvi fordulatokat, értelmezhetetlen szövegrészleteket tartalmaznak, miközben tegező megszólítást használnak. A legfontosabb mégis az, hogy a hatóság ügyfélkapun keresztül vagy postán érkező hivatalos iratban tájékoztatja ügyfeleit a túlfizetésről, vagyis ez ügyben az e-mail, az sms szóba sem jön.

A hivatalnál azt tanácsolták, hogy az ügyfélkapus belépési kódokat mindenki csak a megfelelő oldalon – tehát a nav.gov.hu vagy a magyarorszag.hu honlapon – adja meg. Emellett mivel

a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártya-adatokat, azokat senki ne adja ki, ha az adóhivatal nevében kínálnak pénzt érte.

Végül: érdemes felkeresni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kibervédelmi intézetének honlapját, a csalások kapcsán ott számos információ fellelhető.

Bolt, bank? Mindegy!

Messze nem az adóhivatal az egyetlen, amelynek nevét adathalászatra használják fel egyesek. A Magyar Nemzet a napokban írta meg, hogy az Aldi is közölte: a cég nevében csalók sms-eket és e-maileket küldenek azzal a szöveggel, hogy a címzettnek csomagja érkezett a kereskedelmi lánctól, esetleg nyeremény ütötte a markát, vagy tesztelésen vehet részt. – A kiküldött sms-ekhez és e-mailekhez a cégnek nincs köze – jelezte a lánc, s arra kérte a felhasználókat, hogy ne kattintsanak a linkekre, ne adják meg felhasználónevüket, jelszavukat vagy egyéb személyes adatukat.

Adathalász-kísérletekről számolt be január közepén a Jófogás internetes kereskedelmi portál is, azt jelezve, hogy egyes felhasználóitól a bankkártyaadataikat próbálták némelyek kicsalni. A társaság kiemelte: szállításnál senkitől nem kérik előre a bankkártyaadatokat, ezért ne dőljenek be a vevők, ha ilyen igény érkezik. A Jófogásnál hangsúlyozták: ha valaki megadta bármilyen fontos adatát, tegyen feljelentést a rendőrségen és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával.

Veszélyes a Facebook

S ha már bankok: január első napjaiban az OTP is borús hangú figyelmeztetést adott ki. Eszerint igencsak megmozgatta a járvány a bűnözök fantáziáját, az interneten elkövetett visszaélések száma ugyanis a négyszeresére nőtt. “A támadások valamennyi bank elektronikus szolgáltatásait használó ügyfelét érinthetik” – tették hozzá a pénzintézetnél.

Az OTP szerint mostanában két csalási módszer is divatos lett. Az egyik terepének a közösségi oldalak, a csevegőalkalmazások számítanak, a másik célpontjai pedig a lakáskereső magánszemélyek.

Borítókép: illusztráció

Tech

5G-kutatás: együttműködik a Telekom és a Széchenyi István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem az 5G hálózatok és az 5G alapú szolgáltatások fejlesztésének elősegítése, valamint műszakiszakember-utánpótlás biztosítására.

Közzétéve:

A Magyar Telekom tájékoztatása szerint a felek

a jövőben közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki egyebek mellett az 5G méréstechnika, a dróntechnológia, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások lehetősége, vagy a kiberbiztonság területén.

A hosszú távra tervezett kooperáció részeként megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az egyetemen folyó villamosmérnök-képzés.

Épült egy 5G állomás is a campus területén, amely segíti az 5G-vel kapcsolatos egyetemi kutatásokat, fejlesztéseket, de az állomás egyben a Telekom publikus 5G hálózatának is része lesz.

Az egyetem és a cégek együttműködése több területet érint az oktatási anyag fejlesztésétől a szakmai eseményeken való megjelenésen át a közös kutatás-fejlesztési programokig, emellett a cégek szakemberei előadásokat tartanak az egyetemen és gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is biztosítanak.

Tovább olvasom

Tech

Idén is jelentős növekedést vár a 4iG

Idén is jelentős, 20 százalék feletti bevételnövekedésre készül a 4iG Nyrt., míg hosszabb távon 10 százalék körüli bővülést valószínűsítenek – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett befektetői prezentációban.

Közzétéve:

Az informatikai társaság magas bázis mellett vár jelentős emelkedést, hiszen a tavalyi 57,3 milliárd forintos árbevétel 39 százalékos, az 5 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 24 százalékos növekedést jelentett éves alapon.

Idén a teljesített értékesítéseken felül április közepén már több mint 31,7 milliárd forint szerződésállománnyal rendelkeztek, az év egészére 79,8 milliárd forint bevétellel számolnak. A következő 2-3 évben évente 8-10 százalékos EBITDA-ráta elérését jelezték a prezentációban.  

A 4iG a beszámoló szerint nem csupán a magyar informatikai piacon tör vezető szerepre a következő években, de régiós szinten is meghatározó technológiai vállalat lenne.

A tavalyi startégiát a felvásárlások határozták meg, a külföldi terjeszkedésben idén várnak áttörést. Szintén erre az évre tűzték ki azt a célt, hogy a kijelölt stratégiai területeiken erősödjenek.

2024-ig szóló előrejelzésük szerint az informatikai piac belföldön évente 3,5 százalékkal bővülhet. A magyar kisvállalkozások jelentős része sokáig elhanyagolta a digitalizációt, de járvány felértékelte az informatikai megoldásokat.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a mesterséges intelligenciát főképp az ügyfélszolgálat hasznosíthatja, míg az internethez kapcsolódó intelligens eszközök (IoT) termelési, közüzemi, mezőgazdasági, logisztikai felhasználásban terjedhetnek – írták.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei 620 forinton zártak csütörtökön, egy éven belül 716 forintig erősödtek, 488 forintig gyengültek.

Tovább olvasom

Tech

Soron kívüli frissítést kapott az iOS és a macOS

Két nulladik napi sebezhetőséget is javítottak az Apple illetékesei.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Egyetlen héttel a nagy vihart kavart iOS 14.5 és macOS 11.3 kiadását követően az Apple máris soron kívüli frissítést tett elérhető a mobilos és számítógépes operációs rendszereihez. Tájékoztatása szerint a programozók kettő súlyos sérülékenységet javítottak a beépített WebKit böngészőmotorjukban, a nulladik napi sebezhetőségeket kihasználva támadó kódok futtatására nyílik lehetőség például a Safari böngészőben és a Mail levelezőappban.

A minél előbb telepítendő javítások emellett az iOS 14.5.1 és iPadOS 14.5.1 rendszereken két másik fontos hibát is javítottak: az egyik megakadályozta az App Tracking Transparency funkcióval kapcsolatos értesítések megjelenítését, a másik pedig bekapcsolhatatlanná tette az újdonságot – írja az Origo.

Tovább olvasom