Kövess minket!

Tech

Hadjáratba kezdtek az internetes csalók

Az év elején számos adathalász-támadás indult, az utóbbi időben több neves cég, hatóság nevével visszaélve igyekeztek egyesek fontos pénzügyi adatokat kicsalni a célszemélyektől. A járvány idején megugrott az internetes csalások száma.

Az ember ma már nem mehet biztosra: akárhonnan is kap elektronikus levelet, gondolnia kell rá, vajon nem átverésről, lenyúlásról van-e szó, nem adathalászok próbálják-e kicsalni a személyes adatait és a pénzét.

Legutóbb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adott közre figyelmeztetést, közölve: egyesek ügyfélkapus bejelentkezési adatokat és bankkártya-információkat próbálnak megszerezni, s ehhez a hatóság nevét használják fel.

A módszer – mondhatni – a szokásos. Az adathalászok e-maileket, sms-eket küldenek azt közölve, hogy a címzettnek adóvisszatérítés jár, vagyis pénzt kaphat vissza a NAV-tól.

Ehhez pedig nem kell egyebet tennie, mint a megadott linkre kattintani, s kitölteni a felugró űrlapot. Ebben a csalók főként a bankkártyák hátlapján található háromjegyű számot, az úgynevezett CVV/CVC kódot vagy az ügyfélkapus bejelentkezési adatokat kérik el. – Ha valaki megadja a bankkártyája adatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le számlájáról – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

Beszélni magyarul?

A hatóság ahhoz is adott fogódzót, hogyan lehet felismerni a csalást. Egyrészt a NAV nevében írt, és pénzt ígérő elektronikus levelek, sms-ek rendszerint hibás nyelvi fordulatokat, értelmezhetetlen szövegrészleteket tartalmaznak, miközben tegező megszólítást használnak. A legfontosabb mégis az, hogy a hatóság ügyfélkapun keresztül vagy postán érkező hivatalos iratban tájékoztatja ügyfeleit a túlfizetésről, vagyis ez ügyben az e-mail, az sms szóba sem jön.

A hivatalnál azt tanácsolták, hogy az ügyfélkapus belépési kódokat mindenki csak a megfelelő oldalon – tehát a nav.gov.hu vagy a magyarorszag.hu honlapon – adja meg. Emellett mivel

a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártya-adatokat, azokat senki ne adja ki, ha az adóhivatal nevében kínálnak pénzt érte.

Végül: érdemes felkeresni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kibervédelmi intézetének honlapját, a csalások kapcsán ott számos információ fellelhető.

Bolt, bank? Mindegy!

Messze nem az adóhivatal az egyetlen, amelynek nevét adathalászatra használják fel egyesek. A Magyar Nemzet a napokban írta meg, hogy az Aldi is közölte: a cég nevében csalók sms-eket és e-maileket küldenek azzal a szöveggel, hogy a címzettnek csomagja érkezett a kereskedelmi lánctól, esetleg nyeremény ütötte a markát, vagy tesztelésen vehet részt. – A kiküldött sms-ekhez és e-mailekhez a cégnek nincs köze – jelezte a lánc, s arra kérte a felhasználókat, hogy ne kattintsanak a linkekre, ne adják meg felhasználónevüket, jelszavukat vagy egyéb személyes adatukat.

Adathalász-kísérletekről számolt be január közepén a Jófogás internetes kereskedelmi portál is, azt jelezve, hogy egyes felhasználóitól a bankkártyaadataikat próbálták némelyek kicsalni. A társaság kiemelte: szállításnál senkitől nem kérik előre a bankkártyaadatokat, ezért ne dőljenek be a vevők, ha ilyen igény érkezik. A Jófogásnál hangsúlyozták: ha valaki megadta bármilyen fontos adatát, tegyen feljelentést a rendőrségen és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával.

Veszélyes a Facebook

S ha már bankok: január első napjaiban az OTP is borús hangú figyelmeztetést adott ki. Eszerint igencsak megmozgatta a járvány a bűnözök fantáziáját, az interneten elkövetett visszaélések száma ugyanis a négyszeresére nőtt. “A támadások valamennyi bank elektronikus szolgáltatásait használó ügyfelét érinthetik” – tették hozzá a pénzintézetnél.

Az OTP szerint mostanában két csalási módszer is divatos lett. Az egyik terepének a közösségi oldalak, a csevegőalkalmazások számítanak, a másik célpontjai pedig a lakáskereső magánszemélyek.

Borítókép: illusztráció

Tech

Új rendelet jöhet az uniós roaming-díjakról

Az Európai Bizottság új rendeletet terjesztett elő annak biztosítására, hogy továbbra is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül.

Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. A barangolásról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban.

Ezt kívánja az EB további 10 évvel meghosszabbítani, a koronavírus-válság utáni mobilitást megkönnyítése érdekében. Emellett jobb barangolási szolgáltatásokat is biztosítanának az utazók számára.

A javaslat szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

Az új szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak majd a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.

Tovább olvasom

Tech

Magánszféra-védelmi funkciót hozott a Firefox

Emellett kitapétázhatóvá vált internetes videókkal monitor.

Közzétéve:

Flickr

Elérhetővé vált Windows, Linux és macOS platformokra a Mozilla Firefox 86. A böngésző már telepített példányai maguktól frissülnek a legújabb változatra, a telepítőkészlete pedig a hivatalos webhelyről tölthető le – értesült az Origo.

Mozilla Firefox 86 (FORRÁS: MOZILLA)

A Firefox 86 két nagyobb újdonságot hozott: mostantól egymással párhuzamosan több videó is lejátszható benne kép a képben módban (szó szerint kitapétázható mozgóképekkel a monitor), továbbá a böngészőt szigorú követés elleni módba átkapcsolva a webhelyek már kizárólag a használatuk során keletkezett sütikhez férnek hozzá. Az utóbbi nehezebbé teszi például a hirdetőcégek és a közösségi hálózatok számára az internetezők követését.

A portál szerint érdekes, hogy tesztelési jelleggel elsőként a kanadai felhasználók mostantól kezdve menthetik a bankkártyáik adatait a Firefoxba, vásárláskor a böngésző sejthetően megpróbálja kitölteni a beviteli mezőket. A Firefox Sync támogatja a felhős biztonsági mentés készítését az adatokról.

A Firefox 86 részletes változtatási jegyzékét itt találják angol nyelven az érdeklődők.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Tech

Többségi tulajdont szerez a 4iG a Hungaro DigiTelben

75 százalékos tulajdona lesz a vállalatban.

Közzétéve:

A 4iG Nyrt. előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel és az Alpac Capital SA közvetett kezelésében lévő portfóliótársasággal, a Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát – közölte a tőzsdén jegyzett vállalat kedden.

A megállapodások értelmében az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő 50 százalékos tulajdonrészéből, míg a portugál befektetők teljes 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG Nyrt.-be.


A lépéssel a 4iG és az Antenna Hungária szorosabbra fűzi partnerségét, amellyel a két nagyvállalat célja, hogy közös expanziós stratégiával jelenjenek meg a hazai és régiós távközlési piacon.

A társaságok törekvéseit az Alpac Capital is támogatja, amelynek portfóliótársasága a tranzakció eredményeként a 4iG intézményi befektetője lesz – jegyezték meg.

A HDT műholdas távközlési vállalat saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

A 4iG bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően, áprilisban zárulhat.

A 4iG-t a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában jegyzik. A vállalat papírjai hétfőn 637 forinton zártak, az elmúlt egy évben a befektetők legtöbb 716 forintért, legkevesebb 285,5 forintért kereskedtek azokkal.

Tovább olvasom