Kövess minket!

Tech

Gyors döntés nélkül visszatérhet a roaming az Unióba

Ha az Európai Bizottság nem tesz konkrét lépéseket, nyárra megint drágábban fogunk telefonálni Európában belül.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

2017-ben egy több mint 13 évig húzódó kérdés végére tett pontot az EU azzal, hogy megállapodás született a roaming eltörléséről. Az országhatárokat átlépő, „barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel, majd 2017. június 15-én hivatalosan is kivezették a roamingdíjakat az Európai Unióban. Mindez azt jelentette, hogy az EU-n belül egyszerűbbé és olcsóbbá vált a kommunikáció.A barangolásról szóló rendelet viszont csak 2022 júniusáig van hatályban, így az Európai Bizottságnak gyors lépésekre van szüksége, ha időben tető alá akarja hozni annak meghosszabbítását. 

A POLITCO portál birtokába került dokumentum szerint vannak egyes kérdések, melyek jelenleg hátráltatják a meghosszabbítási folyamatot. Az uniós tisztviselők olyan, a telekommunikációs vállalatok számára is elfogadható maximum árat kell megszabniuk, melyet a távközlési szolgáltatók felszámíthatnak egymás hálózatának külföldön történő használatáért. Továbbá az EU-n belüli hívások– vagyis tagállamok polgárai között indított hívások – pontos árával kapcsolatban sincs egyértelmű, mindenki számára elfogadható álláspont. 

Az Európai Parlament eddig nem mutatott kompromisszumkészséget. Az EP teljes egészében eltörölte volna az EU-n belüli hívásokra felszámolt különdíjat és hívások díját minden esetben a tagállamokban használt tarifához igazította volna.

Az Európai Bizottság ezzel szemben magasabb díjakat javasolt, amit az EP Ipari Bizottsága pozitív, de nem elég határozott lépésként könyvelt el.  Múlt héten tizenhárom távközlési vállalat vezérigazgatója nyilatkozatban ítélte el az EU-n belüli hívások díjának radikális csökkentését, ami számításaik szerint a következő négy évben 2 milliárd euró kiesést fog eredményezni.

A szolgáltatók mindezt azért nehezményezik, mert jelenleg az ágazat az európai 5G hálózat kiépítését hajtja végre, a bevételkiesés pedig visszavetheti a fejlesztések ütemét. Úgy tűnik, ennek a fellépésnek meg lett az eredménye, legalábbis ez derült ki abból a munkaanyagoból, ami a POLITICO birtokába jutott.

Várhatóan az EP engedni fog merev álláspontjából és a díjak teljes felszámolása helyett azok csökkentésével is egyet fog érteni.

A másik kérdés, vagyis az a maximum összeg, amit a szolgáltatók elkérhetnek egymás hálózatának használatáért, továbbra is nyitott kérdés. Az EP itt is szigorú álláspontot képviselt eddig, a Bizottság ugyanakkor a Tanács és az Európai Parlament közötti kompromisszum létrejöttében bízik. Mivel a jogalkotót egyre inkább szorítja az idő, az EP várhatóan ebben a kérdésben is feladja inkább a küzdelmet – írta a Mandiner

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom

Tech

Egyszerűbbé teszi a Netflix a fiókmegosztások kezelését

Jó hírekkel jelentkezik a Netflix azok számára, akik másokkal osztják meg a fiókjukat. Az egész átláthatóbbá és könnyebben menedzselhetővé válik.

Közzétéve:

A borítókép forrása: Pixabay

Szuper lehetőség, hogy a Netflix-fiókunkat megoszthatjuk másokkal, azonban problémás lehet, amikor egyszerre túl sokan próbálnak egy fiókról tartalmat fogyasztani, vagy bejelentkezve maradnak egy készüléken. Aztán persze ott van az is, ha valakitől meg akarjuk vonni a lehetőséget, hogy a továbbiakban a fiókunkat használja.

A Netflix most egy húzással ezt az egészet leegyszerűsíti: bekerül egy új lehetőség, ami angolul  a Manage Access and Devices nevet kapta. Ez egy egységesített felület, ahol könnyedén átlátható, hogy ki, mikor és honnan használta a fiókunkat, mikor nézett legutoljára valamit, és milyen eszközről.

A felületről egyszerűen kijelentkeztethetjük az esetlegesen véletlenül bejelentkezve maradt eszközöket, és ha úgy döntünk, vissza is vonhatjuk a használati jogosultságot – írta az Origo.hu.

Egy ideje egyébként már arról hallani, hogy a Netflix valahogy meg akarja változtatni, hogy a jelszavunk megadásával megoszthassuk a fiókunkat. Hogy ezt pontosan hogyan és mennyire szigorúan tervezi a cég, az viszont még mindig nem tiszta.

Tovább olvasom