Kövess minket!

Tech

Feltámadt a Facebook

Pozitív meglepetést okozott a Facebook anyavállalata, a Meta idei első negyedéves jelentése. A felhasználószám ugyan csak mérsékelten nőtt, azonban az árbevétel megugrott.

MTI/EPA/Lisa Hornak

Az előző negyedévben úgy tűnt, vége a Facebook növekedésének. A felhasználók száma elérte a lehetséges maximumot: az aktív felhasználók száma megközelítette a kétmilliárdot, a havonta aktív felhasználók száma elérte a 2,9 milliárdot. A két adat a teljes emberiség nagyjából negyedének, illetve harmadának felel meg. A cég is úgy gondolta, hogy nehéz lesz folytatni a növekedést, a befektetők el is kezdték beárazni, hogy nagy nyereségű, de már kevéssé növekvő részvényről van szó. A papír hirtelen háromszáz dollár fölötti szintről 220-ig zuhant, és azóta már jóval kétszáz dollár alatt is járt – számol be róla a Magyar Nemzet.

Most azonban kiderült, hogy ha a felhasználók számában már nincsenek is nagy lehetőségek, mégis lehet az árbevételt feljebb srófolni.

Az idei első negyedévben a növekedés hétszázalékos lett, és eddig ugyan mindig kétszámjegyű volt ez az érték, de ahhoz képest, hogy a befektetők nem is számítottak érdemi pozitív elmozdulásra, kellemes meglepetés érte őket. Ami még kedvezőbb, az a nyereség alakulása: részvényenként 2,72 dollár lett a várakozások 2,56 dolláros átlagához képest. Ez azt jelzi, hogy a növekvő árbevétel mellett a működési költségeket is sikerült visszafogni. 

Ugyancsak pozitívan teljesített a cégcsoport tulajdonában lévő Instagram, amely a fiatalabb felhasználók körében jóval népszerűbb, mint a Facebook, és annak ellenére jelentősen hozzájárult a nyereséghez, hogy a cég vezetője, Mark Zuckerberg szerint a TikTok nem csak a YouTube, hanem az Instagram számára is erős konkurenciát jelent.

A kihívásra a Reels nevű, rövid videókat megosztó alkalmazással reagál a cég, felvéve a versenyt a kínai videómegosztó platformmal.

A Meta árfolyama a negyedéves jelentés közzétételét követően 12 százalékkal emelkedett, így a papír nagyjából 15-ös P/E (részvényár osztva az egy részvényre jutó eredménnyel) értéken forog, ami növekvő cégnél alacsonynak, stabil, egyenletes eredményű társaság esetében átlagosnak számít. A jövőben jelentős növekedést a Zuckerberg által megálmodott metaverzum hozhat, de hogy ez pontosan mit jelent, és milyen lehetőségeket tartogat a felhasználóknak és magának a cégnek, azt még nem tudni.

A részvény és a vállalat mindenesetre nagy utat tett meg azóta, hogy közel tíz évvel ezelőtti tőzsdére vezetésekor sokan nem hittek benne, a kezdeti negyven dollárról le is esett az ár húsz dollár alá, de aztán jött a nagy nyereségnövekedés, és az akkori vásárlók igen szép hozamra tehettek szert.

Borítókép: Mark Zuckerberg

Tech

Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél” található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Tovább olvasom

Tech

Most épp így lopják a facebookos oldalakat

Könnyen bedőlhetnek a felzaklatott felhasználók a csalásnak.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kifejezetten meggyőző adathalász támadásra lett figyelmes a TrustWave biztonsági cég, a kampány keretében nem az átlagos felhasználók fiókjai felett próbálják átvenni az irányítást a bűnözők, hanem az oldalak tulajdonosai vannak a célkeresztjükben. Ez érthető, hiszen az oldalak ellopását követően az elkövetők vissza tudnak élni a beléjük vetett bizalommal, direkt vagy indirekt módon is próbálhatnak bevételhez jutni a követőikből.

A csalás a Facebook nevében kiküldött spam levéllel kezdődik, amely szerint a közösségi irányelvek megsértése miatt 48 órán belül automatikusan törlődik a címzett facebookos oldala, fellebbezéssel a levélben lévő linkre kattintva tudnak élni a felhasználók.

A linkre kattintva bejön a Facebookban egy chatbot, a csalás ezen lépése pusztán a leendő áldozatok gyanakvásának elaltatását szolgálja. Az ablakában lévő Fellebbezés gombra kattintva betöltődik egy Facebook dizájnját másoló, a támadók kezében lévő adathalász webhely – írja az Origo.hu.

Az adathalász webhely űrlapján a csalók elkérik a belépéshez használt e-mail-címet vagy telefonszámot, a facebookos oldal nevét, az oldal tulajdonosának nevét, továbbá a telefonszámát.

A fellebbezés elküldésének jóváhagyását indokként felhozva ezután a facebookos jelszó és a kétlépcsős hitelesítési kód beírását követelik, végül pedig átirányítják az áldozatot a Facebook egy valódi támogatási oldalára.

A jelek szerint az adathalászok nem próbálják meg kizárni az átvert felhasználókat a fiókjaikból, jó eséllyel az történik, hogy a szerveroldalon automatikusan bejelentkeznek a nevükben a Facebookba, hogy a későbbiekben képesek legyenek új bejegyzéseket elérhetővé tenni az oldalaikon, módosíthassák azok nevét, kinézetét, tartalmát.

Tovább olvasom

Tech

Búcsúzik a Google Hangouts csevegő

Vége a mobilappjának, a webes felülete az év végéig használható marad.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még idén pont kerül a Hangouts csevegő történetének végére, a céges után a fogyasztói verziójának kivezetését is megkezdte a Google. A vállalat tájékoztatása szerint aki a régi mobilappján keresztül használja a Hangoutsot, az mostantól csak egy képernyőt lát majd a halálhíréről, azonban a Gmail mobilapp Chat fülén, vagy a különálló Chat alkalmazáson keresztül elméletileg ott folytathatja majd a társalgásait, ahol korábban abbahagyta azokat.

A mobilapp kivezetése ellenére a Hangouts böngészős felülete várhatóan az idei év végéig opcionálisan használható marad, a leállítását követően a régi bejelentkezési oldalára lépők automatikusan át lesznek irányítva a Chat belépési felületére.

Ugyan a Hangoutsban felhalmozódott felhasználói adatok elméletileg automatikusan átkerülnek a Chat szolgáltatásba, azonban akik megőrzendő információkkal rendelkeznek a régi csevegőben, azoknak érdemes a Google Takeout segítségével saját biztonsági mentést letölteniük az adataikról – hívta fel rá a figyelmet az Origo.hu.

Tovább olvasom