Kövess minket!

Tech

Ezért nem vált be a Google online játékos rendszere

A Google körülbelül 2016 óta fejleszti aktívan az eredetileg Project Yeti munkanéven futó játékstreaming szolgáltatását.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A korábbi (és részben meglévő) próbálkozásokhoz hasonlóan a lényeg alapvetően ezúttal is változatlan: a felhasználó úgy tud játszani a legújabb és legszebb grafikájú anyagokkal, hogy ahhoz semmiféle erős hardverre vagy drága játékkonzolra nincs szüksége.

Ráadásul a Google még ennél is tovább ment, ugyanis a Stadia egyik legnagyobb ígérete az volt, hogy a játékokat egy mezei Chrome böngészőn keresztül is lehet majd futtatni.

Mindez nagyon ígéretesen hangzott, ráadásul a vállalat szempontjából logikus döntésnek is tűnt egy ilyen szolgáltatás elindítása. A hagyományos konzoliparba beszállni ezen a ponton már szinte felesleges a Microsoft / Sony / Nintendo hármas mellé, főleg egy internetes óriáscég számára, ahol rendelkezésre áll világszerte az infrastruktúra a játékok online közvetítéséhez.

Ráadásul első ránézésre megfelelő lépéseket is tett a Google a siker felé. A Stadia vezetésére felkérték Phil Harrisont, az Xbox egykori főnökét, és egy külön játékfejlesztői részleget Jade Raymond vezetésével, aki korábban a Ubisoft egyik fejeseként olyan címek felett bábáskodott, mint az Assassin’s Creed.

A recept viszonylag egyszerűnek tűnt: a Google megpróbál minél több nagy kiadót a Stadia mellé állítani, hogy az egyébként PC-re és konzolokra megjelenő játékok jöjjenek az ő platformjára is, mellé pedig saját fejlesztésű exkluzív játékokkal igyekszik erősíteni a platform pozícióját.

A tervek lehet, hogy jók voltak, de a megvalósítás csak részlegesen sikerült. Minden hasonló játékstreamelős platform rákfenéje alapvetően a késleltetés. Míg mondjuk egy Netflix esetében ez nem igazán számít, addig egy videójátékos szolgáltatásnál nagyon is, hiszen a felhasználó irányítja az eseményeket, és rendkívül zavaró, ha nagy késlekedés van aközött, hogy lenyomunk egy gombot, és aközött, amíg annak az eredményét látjuk a képernyőn. 

EZT A TAPASZTALATOK ALAPJÁN A GOOGLE JÓL MEGOLDOTTA, MINT AHOGY EGYÉBKÉNT A STADIA MÖGÉ PAKOLT HARDVERES ERŐFORRÁSOKKAL SEM VOLT PROBLÉMA, A JÁTÉKOK SZUPER GRAFIKÁVAL, SZAGGATÁSMENTESEN FUTOTTAK. PERSZE, ENNEK A MEGFELELŐ ÉLVEZETÉHEZ AZÉRT MÉGISCSAK SZÜKSÉGES EGY IZMOS INTERNETKAPCSOLAT, DE EZT NEM LEHET ELKERÜLNI, SAJNOS. 

A problémák láthatóan máshol jelentkeztek. Egyrészt sokan úgy gondolták, hogy a Stadia lehet a “videojátékok Netflixe”, ez azonban az alapvető üzleti modell miatt egyáltalán nem lehetett így. Ennek a legfontosabb oka, hogy a havi előfizetési díj mellé minden egyes játékot külön-külön meg kellett vásárolni, ráadásul teljes áron – tehát pont annyiért, mintha a boltba besétálva azt dobozosan vettük volna meg egy konzolra.

Ez sokakban elég komoly aggályokat keltett, hiszen a Google történetét ismerve nem váratlan, hogy ha egy szolgáltatásuk mégsem jön be, azt elég hamar leállítják. Ha a Stadiával is ez történne, mi lesz az ott megvásárolt játékok sorsa?

Nem voltak alaptalanok a félelmek

Mint néhány napja kiderült, a félelmek tényleg nem voltak alaptalanok, azonban szerencsére még nem tartunk ott, hogy a Google lelőné a Stadiát, és elvesznének a megvett játékaink. Egyelőre még csak annyiról van szó, hogy a vállalat takaréklángra teszi a szolgáltatást.

Phil Harrison ugyanis megerősítette, hogy lelövik a Jade Raymond vezetésével megalapított játékfejlesztő részlegüket. A megjelenéshez közel álló egy-két cím még elkészülhet, onnantól kezdve azonban saját fejlesztésű exkluzívokra nem kell számítani a Stadia szolgáltatásán belül, a döntés következtében pedig körülbelül 150 embertől meg is válnak.

Harrison hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás életben marad, és azon továbbra is megjelennek majd a külsős partnerek játékai, azonban erősen kérdéses, hogy ezt ezek a bizonyos külsős partnerek mennyire fogják erőltetni. Pontosan nem tudni, mennyi előfizetővel rendelkezik a Stadia, azonban minden kiszivárgott információ szerint messze alulteljesít a megjelenése óta, így tehát közel sem biztos, hogy olyan vállalatoknak megéri foglalkozni vele, mint az Electronic Arts, a Ubisoft vagy az Activision.

Persze, olyan játékok megjelentek Stadiára, mint például a Cyberpunk 2077, azonban ezért és még számos más külsős partnertől származó anyag megjelenéséért súlyos milliókat fizetett a Google, hogy ezzel is segítse a Stadia felfuttatását – számolt be róla az Origo.

Tech

Csaló telefonhívások miatt riaszt a kibervédelmi intézet

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt adott ki riasztást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményük szerint a telefonhíváskor a csalók jellemzően bankok, közműszolgáltatók ügyintézőinek adják ki magukat és többféle módon próbálnak személyes adatokat (például születési adatokat, banki adatokat) megszerezni az állampolgároktól. Egyes esetekben azt állították, hogy egy pénzügyi tranzakció során hiba lépett fel, de előfordult az is, hogy csomagrendelés közben fellépő anomáliákra hivatkozva kezdeményeztek adategyeztetést.

A csalók az adathalász hívások során megpróbálják elhitetni a felhasználóval, hogy tényleg egy banki alkalmazottal beszélnek.

A megtévesztéshez olyan telefonszámokat is felhasználhatnak, amelyek nagyon hasonlítanak az álcául használt szervezet eredeti telefonszámához, azzal csaknem azonosak.

Azt javasolják, hogy ha valaki gyanús telefonos megkeresést tapasztal, ne adjon meg személyes adatokat, szakítsa meg a beszélgetést, és az érintett szervezetet a honlapján található elérhetőségek valamelyikén tájékoztassa a hívásról.

Tovább olvasom

Tech

Már közel hatezren töltötték le a drónpilótáknak szóló mobilalkalmazást

A felhasználókat valós időben tájékoztatja a magyar légtérstruktúra aktuális állapotáról.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az elmúlt három hónapban csaknem hatezren töltötték le a mydronespace-t, a HungaroControl drónpilóták számára fejlesztett alkalmazását – közölte a cég az MTI-vel.

Emlékeztetnek, hogy

a drónok üzemeltetésére vonatkozó magyarországi szabályozásnak megfelelve a magyar légiforgalmi szolgálat 2021. január 1-jétől tette elérhetővé a díjmentes mobilapplikációt.

A mydronespace a szabályos és biztonságos drónreptetést segíti elő azzal, hogy a felhasználókat valós időben tájékoztatja a magyar légtérstruktúra aktuális állapotáról és a pilóta nélküli légi járművek számára tiltott vagy bizonyos korlátozásokkal igénybe vehető területekről.

A HungaroControl emellett a mydronespace.hu honlappal is támogatja a drónozókat, akik itt megtalálják a mobilalkalmazással és a légtérhasználattal kapcsolatos információkat, illetve videósorozat is segíti a felhasználókat a mydronespace kezelésének elsajátításában.

A cég közölte azt is, hogy a fejlesztés érdekében folyamatosan várja a felhasználók észrevételeit, javaslatait az info@mydronespace.hu címre.

Tovább olvasom

Tech

Megnyitották a Google Cloud közép-európai digitális központját

A techóriás a digitális gazdaság fejlesztése által a térség hajtóerejévé kíván válni.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

A Google szerint a varsói technológiai és adatfeldolgozó központ elősegíti a lengyelországi és a közép-európai digitális transzformációt.

Az online rendezett szerdai megnyitón részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint online Philip T. Reeker, az európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes.

Reeker aláhúzta: a közel kétmilliárd dollár értékű beruházás a lengyel-amerikai kapcsolatok további megerősítéséhez járul hozzá.

Fejlesztve a közép- és kelet-európai digitális gazdaságot, a Google “a térség hajtóerejévé válik”

– jelentette ki Reeker. Említette a Három Tenger Kezdeményezést is, mint olyan regionális formátumot, amelynek egyik célja a digitális és a kiberbiztonsági politika terén folytatott együttműködés megerősítése.

Morawiecki különösen az új technológiák szempontjából “nagyon jó beruházási helynek” nevezte Lengyelországot.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai kiemelte a digitális eszközök szerepét a koronavírus-járvány elleni harcban, a távmunka lebonyolításában.

A Google Cloud platform elnöke, Thomas Kurian hangsúlyozta, hogy a varsói központ az első ilyen típusú beruházás Közép- és Kelet-Európában, és hetedik a kontinensen.

A Google 2019-ben kötött szerződést stratégiai partnerségről a lengyel Állami Felhő (Chmura Krajowa, OChK) üzemeltetőjével. Az ennek alapján létesített varsói iroda és adatfeldolgozó központ révén a Google legfontosabb regionális felhőszolgáltatásait bonyolítják le.

A beruházás a többi között megnöveli az Google Cloud szolgáltatásain alapuló alkalmazások adatátviteli sebességét, javítja a Google-felhő elérhetőségét és stabilitását.

A tavaly májusban aláírt szerződés értelmében a Microsoft amerikai elektronikai óriásvállalat is egymilliárd dollárt fektet be lengyelországi digitális fejlesztésekbe, illetve a globális adatfelhőjéhez kapcsolódó lengyelországi és közép-európai adatfeldolgozó központot létesít.

Tovább olvasom